Tuesday, November 6, 2012

~ Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting...

Sheery Dream Cakes | 2:10 PM | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK...

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga kita semua sentiasa dianugerahkan kesihatan yang baik... Ermm.. Hari ini mahupun kelmarin memang tiada yang menyambut harijadi di rumah Diana.. Cuma esok baru ada yang menyambut harijadi.. Kiranya tersilap hari bulan pula buat kek ini.. Orang birthday esok tapi Diana buat Chocolate Cake ini kelmarin pula... Baru teringat esok ada yang menyambut harijadi... Mungkin esok buat kek lagi atau pun order saja di kedai kan.. hehe

Kelmarin juga Diana ambil gambar ini semua.. Haih!! Cahaya petang kelmarin memang tak cukup untuk ambil gambar yang Diana kehendaki.. Cahaya tak berapa terang sekarang sebelah petang hari.. Nak tak nak kena juga lah ambil gambar kek ini.. Untuk kek coklat Diana guna resipi dari blog Sweetapolita.. Keknya memang sangat moist dan sedap.. Untuk krimnya pula Diana hanya guna Cream Cheese Frosting dari resipi Martha Stewart.. Diana gabungkan keduanya dan jika hendak buat ikut resipi asal dari Sweetapolita boleh juga.. Terserahlah pada citarasa anda semua ya.. :). Terima kasih kepada Sweetapolita & Martha Stewart di atas resipi berkenaan dan izinkan Diana kongsikannya kat sini pula ya..



:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )

CHOCOLATE CAKE

Ingredients
  • 3/4 cup ( 170 g ) unsalted butter, softened
  • 2 cups ( 400 g ) packed dark brown sugar
  • 2 teaspoons (10 ml ) pure vanilla extract
  • 3 eggs, at room temperature
  • 1 3/4 cups ( 220 g ) all-purpose flour
  • 3/4 cup ( 65 g ) unsweetened Dutch-processed cocoa powder
  • 1 1/4 teaspoon ( 7 g ) baking soda
  • 1 teaspoon ( 5 g ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 10 g ) kosher salt
  • 1 1/2 cup ( 360 ml ) buttermilk, at room temperature _ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit.  ) ** Untuk kek ini Diana buat : 1 1/2 cawan susu + 2 tbsp jus lemon.
  • 1/4 cup ( 59 ml ) mayonnaise


Method 

  1. Preheat oven to 350°F. Butter three 8-inch round cake pans, line with parchment rounds, and dust with flour, tapping out the excess.
  2. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter, brown sugar and vanilla on medium-high speed until lighter in color and slightly increased in volume, about 5 minutes. Lower the speed to medium and add the eggs, one at a time, mixing until each is fully incorporated before adding the next.
  3. Sift the flour, cocoa powder, baking soda and baking powder into a medium bowl. Add the salt to the dry ingredients after sifting, and whisk dry ingredients.
  4. Alternate dry ingredients and buttermilk into creamed mixture, beginning and ending with dry ingredients. Mix until just incorporated, or finish by hand gently. Fold mayonnaise into batter with a whisk, until just blended.
  5. Divide the batter evenly between the prepared pans. If possible, weigh the batter in each cake pan for 454 g each ( excluding the pans--you will want to tare the scale each time. ) This ensures even layers. Smooth with small offset palette knife, and bake for about 30 minutes, rotating once after 20 minutes. Cake is done when toothpick or skewer comes barely clean. Try not to over-bake. I tend to under-bake a few moments, so the skewer is a little bit gummy. This works well for a moist chocolate cake (not vanilla).
  6. Let pans cool on wire rack for 20 minutes, then invert cakes onto racks, gently, peeling away parchment rounds. Let cool completely.


~ For Cream Cheese Frosting...
( Diana buat 2x adunan di bawah )

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Method

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.



:: Cara Diana Melapis Kek ini ~ 
  1. Ambil sekeping kek dan sapu di atasnya dengan cream cheese frosting dan lapis lagi dengan sekeping kek di atasnya.
  2. Kemudian ulang langkah No.1 hingga kek habis dilapis.
  3. Sapukan sekeliling kek dengan cream cheese frosting.
  4. Kemudian sapukan secara nipis dengan fresh cream yang berwarna merah jambu dan warna krim.
  5. Hias mengikut citarasa masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, November 3, 2012

~ Coconut Crêpe Cake...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM | | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Hari ini tak ada cerita yang ingin dikongsikan.. Cuma nak kongsikan resipi Coconut Crêpe Cake yang Diana buat kelmarin.. Tempoh hari ternampak resipi Coconut Crêpe Cake kat blog Delicious Shots... Tu yang buat tu kelmarin.. Cuma kalau letak dalam peti ais kenalah keluarkannya terlebih dahulu jika dah sapu coklat glaze tu.. Macam gambar yang Diana ambil ini memang baru sahaja dikeluarkan dari peti ais.. Malas nak tunggu coklatnya cair sedikit.. Yang best makan kek ni kita potong dulu lepas tu baru curah lagi coklat glaze di atas.. 


Apa kata kita tengok resipinya... Terima kasih kepada tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya bersama di SBK pula ya.. 

:: Resipi Oleh ~ Delicious Shot  ( TQ )

COCONUT CRÊPE CAKE

~ Crêpe recipe...
(Do double recipe)

Ingredients
  • 1 1/8 cups of flour
  • 2 eggs lightly beaten
  • 1 1/2  cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tablespoons melted butter, plus more for the pan
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon sugar

Method
  1. Sift together the flour, salt and sugar. 
  2. In a separate bowl, mix together eggs, milk and water and pour the mixture into the dry ingredients whisking constantly until you get a smooth batter. 
  3. Stir in the melted butter, cover and let the batter rest in the fridge for 45 minutes.   
  4. Heat a crepe pan and grease with some butter. Pour enough batter to coat the botton of the pan, make sure it gets spread evenly. 
  5. Cook over medium heat for about 45 seconds, flip and Cook for another 30 seconds. 


~ For the coconut pastry cream...

Ingredients
  • 6egg yolks
  • 1/2 sugar
  • 1/4 cup cornstarch
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup whole milk
  • 1 1/4 cup coconut milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon coconut extract


Method
  1. Sift together the flour and cornstarch. 
  2. Whisk together the egg yolks and half the sugar until pale. 
  3. Add the flour/cornstarch mixture and mix until smooth. 
  4. Place the milk, coconut milk, vanilla pod, coconut extract and the remaining sugar in a saucepan. 
  5. Bring to a boil and add it to the egg mixture, stirring continuously. 
  6. Pour back into the saucepan and cook stirring until the cream is thick but smooth, about a minute. Stir in the butter. 
  7. Transfer to a bowl and cover the surface of the pastry cream with plastic wrap placed directly over the top. Let it cool completely.


~ For the Chocolate Glaze...

Ingredients
  • 8oz 70% Dark chocolate, chopped
  • 150 grams of unsalted butter cut in pieces, at room temperature
  • 2 tablespoons light corn syrup


Method
  1. Melt the chocolate and butter in a heatproof bowl over a saucepan of simmering water. Make sure the bowl is not touching the water. 
  2. Once the chocolate and butter are completely melted, stir in the corn syrup. 
  3. Cover the surface of the chocolate with plastic wrap placed directly over the top. 
  4. Let it cool to room temperature.

To Assemble
  1. Lay 1 crêpe on a cake stand and cover with coconut pastry cream. 
  2. Repeat until you use all the crêpes. 
  3. Cover and refrigerate for half and hour. Cover with chocolate glaze and sprinkle with toasted coconut.

:: Note ~ Add the chocolate glaze right before serving.  


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, October 16, 2012

~ Ayam Masak Sos Cili Thai & Nasi Goreng...

Sheery Dream Cakes | 2:44 PM | | 25 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung SBK...

Terlebih dahulu Diana nak mohon ampun dan maaf kerana dah lama tak bersiaran... Dan... Ini mungkin entri terakhir buat SBK untuk ketika ni... Andai kata ada yang terkasar atau Diana pernah menyinggung perasaan sesiapa di alam maya mahupun di dunia ni.. Sama ada sengaja mahupun tak disengajakan... Diana mohon ampun dan maaf yer.. InsyaAllah jika ada rezeki.. kita boleh bersua kembali... 


Di kesempatan ini juga Diana ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah memberi sokongan selama Diana berblogging nie... Kepada yang sudi berkunjung kat SBK nie Diana ucapkan ribuan terima kasih yer.. Tanpa sokongan anda semua.. SBK tak mampu pergi sejauh nie.. Cuma sekarang ada sedikit masalah yang perlu di selesaikan... Akhir kata.. Jika terserempak Diana kat mana² tu .. tegur² ler yer... Halalkan setiap resipi yang Diana telah cuba dan olah selama nie yer... Di sini ada 2 menu terakhir kalinya Diana kongsikan khas buat anda semua.. Sampai jumpa lagi... Salam Penuh Kasih Sayang dari SBK.. Muahssss...

~ Ayam Masak Sos Cili Thai...
~ Olahan dari entri Diana yang lepas.. Klik kat SINI DAN KAT SINI.. 





AYAM MASAK SOS CILI THAI

Bahan-Bahan A
  • 6 ketul peha ayam
  • 3 ulas bawang merah _ dihiris
  • 4 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 inci halia _ dihiris
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp gula
  • 4 tbsp sos plum
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix

Bahan-Bahan B
  • 4 tbsp ABC saus manis ( ABC sos manis )
  • 2 tbsp gula

Bahan-Bahan C ( Dicincang )
  • 1 inci halia 
  • 6 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih

Bahan-Bahan D
  • 1 cawan sos cili Life
  • 2 tbsp sos tiram
  • 1/2 cawan Kimball sos cili Thai 
  • 2 tbsp sos plum
  • 3 tbsp sos pedas berkicap Agromas
  • 3 cawan ( atau mengikut citarasa masing² ) air rebusan ayam

Bahan-Bahan E
  • Daun sup atau daun ketumbar _ dihiris
  • Cili merah _ dicincang
  • Air secukupnya untuk merebus
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
  1. :: Penyediaan Ayam  ~ Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam. 
  2. Masukkan ayam dan air secukupnya ke dalam periuk. Rebus hingga ayam masak.
  3. Ambil air rebusan untuk kegunaan nanti. Ketepikan.
  4. Keluarkan ayam dan toskan. Lumurkan ayam bersama bahan-bahan B dan goreng sehingga kekuningan. 
  5. Angkat dan toskan. Potong ayam mengikut citarasa masing-masing dan susun di atas pinggan.
  6. :: Penyediaan sos  ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali atau periuk. Masukkan bahan-bahan C dan tumis hingga sedikit garing.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan D dan gaul. Biarkan ianya mendidih seketika.
  8. Sesuaikan rasa dan curah di atas ayam tadi. 
  9. Taburkan dengan hirisan daun sup dan cili merah cincang.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



NASI GORENG SIMPLE

Bahan²

  • 700 gm nasi putih
  • 4 batang sausage _ dipotong bulat nipis
  • 8 batang bersaiz kecil jejari ketam _ disiat²
  • 1 tin Rex kerang panggang
  • 1 ulas bawang merah _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang
  • 1 tbsp sos ikan
  • 2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1/2 - 1 tsp serbuk cili
  • 2 biji telur
  • Gula secukup rasa
  • Garam jika perlu
  • Minyak untuk menumis
  • Cili padi
  • Daun sup atau daun ketumbar


Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk cili dan tumis seketika.
  3. Pecahkan telur dan biarkan hingga telur separuh masak. Kemudian gaul rata.
  4. Setelah itu masukkan kerang, sausage dan jejari ketam. Gaul rata.
  5. Masukkan sos ikan, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  6. Masukkan nasi putih dan gaul rata.
  7. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, September 4, 2012

~ Cashew Nuts And Coconut Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:48 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Diana mohon maaf sekali lagi sebab belum ada kesempatan untuk BW dan membalas komen yang ada... Niat di hati nak buat hari ni.. Namun line tenet tenat pula... Nak online pun memang tak dapat... Seharian tak dapat nak online.. Nak guna hp memang agak malas.. Kecil sangat... Nasib baik malam ni line dah ok dah...

Malam ni Diana nak kongsikan resipi cupcake yang Diana buat pada petang Ahad lepas... Saja buat untuk menghilangkan kebosanan.. Baik masuk dapur buat cupcake kan.. ;). Jadi.. Ni ler hasilnya.. Jom selongkar resipinya... 



CASHEW NUTS AND COCONUT CUPCAKES

Bahan-Bahan  
  • 6 biji telur
  • 2 cawan mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula kastor _ ( Jika nak manis sedikit boleh bubuh 1 1/2 cawan )
  • 2 tsp baking powder
  • 1 cawan biji gajus goreng yang dikisar halus
  • 6 tbsp kelapa parut kering _ ( Dibahagi kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, merah dan hijau pada setiap bahagian. Kemudian jemur seketika hingga ianya kering )
  • 2 tsp esen pisang

Cara-Cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder sebanyak tiga kali. 
  2. Campurkan kelapa parut kering yang telah diwarnakan serta biji gajus goreng kisar ke dalam tepung tadi. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  5. Setelah itu masukkan esen pisang dan pukul sebati.
  6. Masukkan campuran tepung tadi dan pukul rata.
  7. Isikan adunan kek ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh.
  8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing).
  9. Hias dengan Mascarpone Cream Frosting ( rujuk resipi di bawah ) atau krim kegemaran.


Mascarpone Cream Frosting...

Bahan-Bahan
  • 175 gm mascarpone cheese
  • 75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
  • 3 tbsp gula aising
  • Secubit garam
  • 1/3 tsp lemon paste

Cara-Cara
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>