Friday, November 30, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar 2...

Sheery Dream Cakes | 9:46 AM | 9 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...

Begitu cepat masa berlalu.. Sedar tak sedar kita  sudah pun berada di hujung bulan November kan... Tak lama lagi tiba pula tahun baru.. Ada 2 bulan lagi sebelum SBK menyambut ulangtahun ke 2... Blog yang masih baru lagi di alam maya ini... Baru nak menjangkau usia 2 tahun.. Itu pun kalau sempat kan.. Ermmm... InsyaAllah jika diizinkan Allah.. Sempat lah SBK menyambut ulang tahun ke 2 tu ..

Baik lah.. Untuk kali ini Diana hendak kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk mendapatkan kesan cerah di belakang.. Sama ada hendak mendapatkan kesan putih ataupun warm effect.. Caranya sama sahaja ( itu bagi pendapat Diana ya.. orang lain mungkin ada cara / pendapat yang berbeza ).. Sebab bagi Diana, ianya boleh di edit menggunakan LR dan Adobe Photoshop.. Jadi setting kamera semasa menggambil gambar amat penting dalam soal ini.. Itu sebabnya kenapa dulu pernah Diana beritahu bahawa jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ianya sangat mempengaruhi mood gambar yang hendak kita ambil.. Nak tau bagaimana Diana mengambil gambar yang dimaksudkan? Caranya seperti gambar di bawah ini ya..

::  Ini hasilnya  ::

Anda boleh menggunakan 1 keping sahaja white foam board seperti gambar di bawah ini... Diana lebih banyak menggunakan 2 keping foam boards sebab cahaya yang kita perolehi lebih terang berbanding hanya menggunakan 1 keping foam board sahaja.. Ianya bergantung juga mood gambar yang hendak anda ambil..


::  Ini Hasilnya  ::


Untuk mendapatkan gambar seperti di atas ini pula... Diana buat cara yang sama dengan menggunakan 2 keping foam boards dan tutup pintu dengan kain putih yang sangat nipis ( yang boleh menembusi cahaya )..

Sekarang, kita tengok pula hasil karya yang diambil tanpa white foam board dan diambil ketika cahaya terang ( cuaca sangat cerah ).



::  Inilah hasilnya  :: 

Contoh lain boleh tengok gambar di bawah ya..







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 27, 2012

~ Satay Ayam Goreng...

Sheery Dream Cakes | 12:40 PM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali di entri kali ini… 

Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan..Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 


SATAY AYAM GORENG 

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
  • 3 tangkai daun kari _ dicincang
  • Lidi secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A 
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
  • 1/2 tbsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk rempah 5
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 2 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi kayu
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
  • 1/2 inci halia
  • 1/4 inci lengkuas

Cara-Cara 
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan A dan B. Gaul rata.
  2. Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
  3. Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
  4. Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  7. Nikmati bersama sos kegemaran anda. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 13, 2012

~ Ferrero Rocher Brownies...

Sheery Dream Cakes | 7:46 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Bersiaran di awal pagi kali ini SBK ingin berkongsikan 1 resipi brownies.. Semasa mencari resipi brownies.. Diana terjumpa dengan blog ini.. Brown Eyed Baker.. Terpikat kepada beberapa resipi brownies kat sana.. Teringin nak mencuba resipi Peanut Butter Brownies.. Tapi macam tak berapa nak rajin nak buat peanut butter topping / swirl tu.. Ermmm... Jadi buat mana yang senang sahaja lah kan.. Hehehee...


Akhirnya buat tanpa topping ( The Baked Brownie  ).. Tapi gantikan dengan Ferrero Rocher pula... Tu sahaja jalan yang paling mudah nak makan brownies.. Heehee :D.. Tak apalah.. Lain kali baru buat lagi yang lain.. :). Anak-anak Diana suka makan Ferrero Rocher Brownies ni.. Sedap di tekak kami sekeluarga.. Cuma sukatan gulanya Diana telah kurangkan mengikut citarasa keluarga Diana ya.. Kepada Brown Eyed Baker.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih.. Nak resipinya? Jom tengok resipinya pula...


:: Sumber ~ Brown Eyed Baker ( TQ )


THE BAKED BROWNIE / FERRERO ROCHER BROWNIES

INGREDIENTS


  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons dark unsweetened cocoa powder
  • 11 ounces dark chocolate, coarsely chopped
  • 1 cup ( 8 ounces ) unsalted butter, cut into 1-inch pieces
  • 1 teaspoon instant espresso powder 
  • 1 1/2 cups granulated sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja )
  • 1/2 cup packed light brown sugar
  • 5 eggs, at room temperature
  • 2 teaspoons vanilla extract

Method

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the sides and bottom of a 9 x 13-inch glass or light-colored baking pan. Line the pan with parchment paper.
  2. In a medium bowl, whisk the flour, salt, and cocoa powder together.
  3. Put the chocolate, butter and instant espresso powder in a large bowl and set it over a saucepan of simmering water, stirring occasionally, until the chocolate and butter are completely melted and smooth. 
  4. Turn off the heat, but keep the bowl over the water and add the sugars. Whisk until completely combined, then remove the bowl from the pan. The mixture should be room temperature.
  5. Add 3 eggs to the chocolate mixture and whisk until combined. Add the remaining eggs and whisk until combined. 
  6. Add the vanilla and stir until combined. Do not overbeat the batter at this stage or your brownies will be cakey.
  7. Sprinkle the flour mixture over the chocolate mixture. Using a rubber spatula ( not a whisk ), fold the flour mixture into the chocolate until just a bit of the flour mixture is visible.
  8. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30 minutes, rotating the pan halfway through the baking time, until a toothpick inserted into the center of the brownies comes out with a few moist crumbs sticking to it. 
  9. Let the brownies cool completely, then lift them out of the pan using the parchment paper. Cut into squares and serve.
  10. Store at room temperature in an airtight container or wrap with plastic wrap for up to 3 days.

( Recipe adapted from ~ Baked : New Frontiers in Baking )


::  Sebelum membakar susun beberapa Ferrero Rocher di atasnya  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 9, 2012

~ Opor Ayam...

Sheery Dream Cakes | 9:10 AM | | | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kita kembali di hari Jumaat yang mulia ini.. 

Alhamdulillah hari ini diberi peluang untuk Diana update blog ni.. Namun untuk BW belum termampu lagi Diana laksanakan.. Mohon ampun dan maaf daripada Diana.. Diharap tiada yang berkecil hati ya.. 


Resipi Opor Ayam ini, anda boleh dapatkannya  dari Buku Resipi : 50 Hidangan Penambat Selera oleh Chef Hanieliza ..Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukar kepada ayam.. Resipi ini memang sedap.. Terima kasih kepada Chef Hanieliza di atas resipi yang sedap ini.. Terima kasih akak... Kepada sesiapa yang belum memiliki buku tersebut, bolehlah dapatkannya di kedai-kedai buku berhampiran. memang berbaloi memiliki buku ini.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>