Monday, December 3, 2012

~ Apam Balik Rangup...

Sheery Dream Cakes | 8:58 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Malam ini Diana nak kongsikan resipi Apam Balik Rangup yang Diana buat petang tadi... Alhamdulillah menjadi walaupun tak secantik mana pun Apam Balik yang Diana buat ini... Hehehee.. Mulanya risau juga sebab inilah pertama kalinya Diana buat Apam Balik.. Biasanya kalau nak makan pergi beli sahaja... Nasib baik menjadikan... ;). Cuma terlebih tebal pula Apam Balik yang Diana buat tu.. Tapi tidak apa lah kan.. Lain kali cuba lagi buat nipis-nipis...

Resipinya Diana ambil dari dapur Mamasya.. Terima kasih buat Mamasya dan tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih...

:: Sumber Dari ~ Mamasya @ Dapur Mamasya  ( TQ )


APAM BALIK RANGUP

Ingredients
  • 170 gm all purpose flour 
  • 100 gm rice flour 
  • 30 gm cornstarch 
  • 2 tsp double action baking powder
  • 1/2 tsp baking soda 
  • 1/2 tsp salt 
  • 2 large eggs 
  • 1 tsp vanilla essence 
  • 6 - 7 ozs water 
  • 150 gm fine granulated sugar 


Filling
  • 120 g melted butter- letak sikit setiap keping, tak letak pun tak apa 
  • 150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sebab adunan dah manis 
  • 1 cup chopped roasted peanuts 


Diana pula bubuh mentega, gula, biji gajus panggang cincang, kacang pistachio cincang dan  sweet corn cream style.

Method
  1. Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours (  I left it overnight ).
  2. Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly ( just hot enough for batter to stick to pan ).
  3. Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake. 
  4. Cook till the bottom of pancake is golden brown. 
  5. Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts. 
  6. Fold the pancake into a half and leave to cool ( it will be crispy as soon as it gets cold ). 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 1, 2012

~ Biskut Makmur...

Sheery Dream Cakes | 10:34 PM | 4 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Wah!! Apa kes malam-malam pula tayang Biskut Makmur eh? Heeheee... Sebenarnya teringin sangat nak makan kuih makmur.. Itu yang buat tu.. Raya hari tu memang tak buat cookies sebab kesihatan Diana yang tak mengizinkan.. Beli semua cookies untuk raya tahun ini.. Jadi ini kiranya keinginan yang terpendam telah sekian lama lah ya.. Huhuuu... Baru berkesempatan buat kuih makmur.. Alhamdulillah diberi kesempatan juga buat kan.. 


Ok lah.. Tak nak banyak celoteh malam-malam begini.. Terus sahaja kita tengok resipi Biskut Makmur  dari SBK ya.. Oh ya.. Untuk kacangnya Diana guna walnuts.. Jadi boleh tukar kepada kacang tanah atau gajus ya.. Terpulang kepada citarasa masing-masing... Jom semak resipinya..



BISKUT MAKMUR 


Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan mentega ( anggaran )
  • 3 tbsp minyak sapi
  • 3/4 cawan walnuts panggang
  • Gula aising secukupnya

Cara-Cara
  1. Goreng tepung gandum tanpa minyak di atas api sederhana sehingga sedikit kekuningan. Sentiasa menggaul bagi mengelakkan tepung hangus.
  2. Angkat dan masukkan tepung ke dalam food processor bersama walnuts panggang. Kisar hingga walnuts hancur.
  3. Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega ( bubuh mentega sedikit demi sedikit ) ke dalam adunan tepung dan walnuts tadi.
  4. Ramas dengan menggunakan tangan dan uli sehingga adunan dapat dibentukan.
  5. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Buat sehingga adunan habis.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga ianya masak ( bergantung kepada saiz kuih makmur tersebut ).
  7. Angkat dan terus guling-gulingkan kuih makmur ke dalam gula aising.
  8. Sejukkan sebelum disimpan di dalam balang kedap udara.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 30, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar 2...

Sheery Dream Cakes | 9:46 AM | 9 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...

Begitu cepat masa berlalu.. Sedar tak sedar kita  sudah pun berada di hujung bulan November kan... Tak lama lagi tiba pula tahun baru.. Ada 2 bulan lagi sebelum SBK menyambut ulangtahun ke 2... Blog yang masih baru lagi di alam maya ini... Baru nak menjangkau usia 2 tahun.. Itu pun kalau sempat kan.. Ermmm... InsyaAllah jika diizinkan Allah.. Sempat lah SBK menyambut ulang tahun ke 2 tu ..

Baik lah.. Untuk kali ini Diana hendak kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk mendapatkan kesan cerah di belakang.. Sama ada hendak mendapatkan kesan putih ataupun warm effect.. Caranya sama sahaja ( itu bagi pendapat Diana ya.. orang lain mungkin ada cara / pendapat yang berbeza ).. Sebab bagi Diana, ianya boleh di edit menggunakan LR dan Adobe Photoshop.. Jadi setting kamera semasa menggambil gambar amat penting dalam soal ini.. Itu sebabnya kenapa dulu pernah Diana beritahu bahawa jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ianya sangat mempengaruhi mood gambar yang hendak kita ambil.. Nak tau bagaimana Diana mengambil gambar yang dimaksudkan? Caranya seperti gambar di bawah ini ya..

::  Ini hasilnya  ::

Anda boleh menggunakan 1 keping sahaja white foam board seperti gambar di bawah ini... Diana lebih banyak menggunakan 2 keping foam boards sebab cahaya yang kita perolehi lebih terang berbanding hanya menggunakan 1 keping foam board sahaja.. Ianya bergantung juga mood gambar yang hendak anda ambil..


::  Ini Hasilnya  ::


Untuk mendapatkan gambar seperti di atas ini pula... Diana buat cara yang sama dengan menggunakan 2 keping foam boards dan tutup pintu dengan kain putih yang sangat nipis ( yang boleh menembusi cahaya )..

Sekarang, kita tengok pula hasil karya yang diambil tanpa white foam board dan diambil ketika cahaya terang ( cuaca sangat cerah ).



::  Inilah hasilnya  :: 

Contoh lain boleh tengok gambar di bawah ya..







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 27, 2012

~ Satay Ayam Goreng...

Sheery Dream Cakes | 12:40 PM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali di entri kali ini… 

Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan..Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 


SATAY AYAM GORENG 

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
  • 3 tangkai daun kari _ dicincang
  • Lidi secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A 
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
  • 1/2 tbsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk rempah 5
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 2 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi kayu
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
  • 1/2 inci halia
  • 1/4 inci lengkuas

Cara-Cara 
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan A dan B. Gaul rata.
  2. Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
  3. Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
  4. Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  7. Nikmati bersama sos kegemaran anda. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>