Wednesday, January 9, 2013

~ Fluffy Vanilla Yogurt Cake...

Sheery Dream Cakes | 9:58 AM | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini SBK tayang Kek ya... Hehehee... Saja buat kelmarin.. Tiada yang menyambut hari kelahiran kelmarin di rumah ini.. Buat untuk makan suka-suka gitu saja pun.. Ermm.. Terlanjur bercerita tentang hari kelahiran ini.. Diana nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir buat Che Mat Gebu @ DTS yang menyambut hari lahir beliau kelmarin.. Moga dipanjangkan umur.. Sihat tubuh badan.. Dimurahkan rezeki.. dianugerahkan kebahagiaan di dunia juga di akhirat serta sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Amin...


Ok lah.. beralih kita semula pada cerita kek ini.. Resipi kek vanilla ini Diana ambil dari blog Sweetapolita.. Nama diberi Fluffy Vanilla Cake..Tapi kejadiaan kek yang Diana buat ini tidak lah secantik mana pun.. Al-maklumlah.. Diana memang kurang reti mendeco kek macam ini.. Resipi asal tu menggunakan Whipped Vanilla Bean Frosting.. Diana tak buat frostingnya.. Diana buat ikut citarasa keluarga diana.. Oleh kerana Diana guna yogurt dalam krimnya tu.. Jadi Diana ubah sedikit lah nama kek ini ya.. Buat Sweetapolita.. Izinkan Diana kongsikan resipinya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita  ( TQ )

FLUFFY VANILLA CAKE

Yield: One 2-layer, 8-inch round cake.. ( Diana buat 3 layer, 7.5 inci loyang bulat )

Ingredients

  • 5 large egg whites ( 150 g ), at room temperature 
  • 1 whole egg
  • 1 cup whole milk ( 237 ml ), at room temperature
  • 2 1/4 teaspoons ( 12 ml ) pure vanilla extract
  • 3 cups ( 345 g ) cake flour, sifted _ ( Diana gantikan dengan tepung gandum dan ayak 4 kali )
  • 2 cups ( 400 g ) sugar
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon ( 17 g ) baking powder
  • 3/4 teaspoon ( 5 g ) salt
  • 12 tablespoons ( 170 g ) unsalted butter, at room temperature and cut into cubes 

Method
  1. Preheat oven to 350°F ( 180°C ). Grease, line with parchment, and flour two round 8-inch pans.
  2. In a medium bowl or measuring cup, combine and stir the egg whites, whole egg, 1/4 cup of milk, and the vanilla. Set aside.
  3. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine the dry ingredients together on low speed ( I use the "stir" setting on my mixer ) for 30 seconds.
  4. Add the butter and remaining milk, and mix on low speed until just moistened. Increase to medium speed and mix for 1-1/2 minutes. Scrape the sides of the bowl and begin to add the egg mixture in 3 separate batches; beat on medium speed for 20 seconds after each addition.
  5. Divide the batter in two, spreading it evenly with a small offset palette knife. If you have a kitchen scale, weigh to ensure 2 even layers.
  6. Bake 25 - 35 minutes or until a cake tester comes clean when inserted into the center. Be so careful to not over-bake. Check cake at 20 minutes, but not before, and once you feel it's almost ready, set the timer for 2 minute intervals. Let cool on racks for 10 minutes before loosening the sides with a small metal spatula, and invert onto greased wire racks. Gently turn cakes back up, so the tops are up and cool completely.
  7. Wrap tightly and store at room temperature for up to 2 days, refrigerator for up to 5 days, or frozen for up to 2 months. Best eaten the same day as baked.




~ Untuk Krimnya dan Cara Melapis Kek... by SBK

Bahan-Bahan
  • 250 gm fresh cream _ ( dipukul hingga kembang dan gebu )
  • 200 gm yogurt _ ( Diana guna perisa mangga ) 
  • Buah peach dalam tin bersama jusnya
  • Fresh Cream secukupnya _  dipukul hingga kembang dan gebu ( jika suka )

Cara-Cara
  1. Buah peach di cincang dan ketepikan.
  2. Campurkan 250 gm frsh cream yang telah dipukul kembang dan gebu bersama yogurt. Gaul dengan menggunakan spatula hingga rata. 
  3. Ambil sekeping kek vanilla dan sapukan krim di atasnya. Kemudian taburkan buah peach cincang dan sapu lagi dengan krim. Ratakan. Lapis dengan sekeping kek di atasnya. Buat begini sehingga kek habis digunakan.
  4. :: Jika hendak buat ~ Kemudian campurkan fresh cream secukupnya bersama jus buah peach dalam tin secukup rasa. Gaul rata.
  5. Kemudian sapukan di sekeliling kek dan hias mengikut citarasa masing- masing.
  6. Sedia untuk dinikmati.
  7. :: Sekiranya tidak buat langkah No. 4, boleh sapukan fresh cream yang dicampurkan dengan yogurt tersebut di sekeliling kek.


:: Haih!! Tengoklah tu.. layer untuk krimnya tu pun tak rata.. Hehehehe.. ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 6, 2013

~ Resipi Roti Bakar Telur & Sosej...

Sheery Dream Cakes | 7:27 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat sejahtera hendaknya ya.. Hari ini Diana sekali lagi ingin berkongsi resipi ulang tayang... Sebenarnya hari tu ada komen yang ingin Diana buat entri step by step untuk resipi ini... Dukacitanya komen tersebut sudah terpadam dengan tidak disengajakan.. Diana mohon ampun dan maaf sekali lagi ya kepada semua pengunjung SBK yang Diana sayangi... Kalau Diana tidak silap permintaan tu daripada Noh Gyver.. Diana masih ingat komen tu walaupun terpadam dengan tidak sengajanya.. Huhuu.. Maaf tau.. Ermm.. Ingatkan komen sampai kek durian sahaja terpadam.. Rupanya banyak lagi komen yang hilang.. Huhuuu.. :(




:: Langkah 1 ~ Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atasnya ( Kali ini Diana guna roti biasa sahaja ).
:: Langkah 2 ~ Lapiskan dengan hirisan tomato.
:: Langkah 3 ~ Susun hirisan sosej yang telah digoreng di atas roti atau susun di setiap penjuru roti.
:: Langkah 4 ~ Taburkan parutan keju cheddar di atasnya.


:: Langkah 5 ~ Letakkan sekeping telur mata lembu di atasnya.
:: Langkah 6 ~ Taburkan lagi di atasnya dengan parutan keju cheddar.
:: Langkah 7 ~ Akhir sekali picitkan sos cili dan mayonis di atasnya. 
:: Lepas itu bolehlah dibakar di dalam oven.


** Sekiranya anda ingin menambah hirisan sosej tu.. kenalah tambah juga kuantiti sosej untuk digoreng tau.. 


ROTI BAKAR TELUR & SOSEJ
Untuk 4 keping Roti Bakar Telur dan Sosej 


Bahan-Bahan
  • 4 keping roti Gardenia Breakthru _ dipotong tepinya
  • 4 biji telur mata lembu
  • 1 batang sosej
  • 1 biji tomato _ dihiris nipis
  • Mayonis secukupnya
  • Sos cili secukupnya
  • Keju cheddar parut secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1 tsp gula

Cara-Cara
  1. Perap sosej dengan bahan-bahan perap selama 5 minit. Goreng sosej dengan minyak yang cetek. Jangan goreng terlalu lama ( goreng sekejap sahaja ).  Angkat dan hiris sosej kepada 16 bahagian. Ketepikan. 
  2. Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atas roti dan susun 2 hirisan tomato di tengahnya.
  3. Kemudian susun sosej di setiap penjuru roti.
  4. Taburkan keju cheddar parut di atasnya dan lapiskan dengan sebiji telur mata lembu dan taburkan lagi dengan keju cheddar parut.
  5. Setelah itu, picitkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven sekejap.
  7. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 5, 2013

~ Mohon Ampun Dan Maaf & Resipi Bubur Kacang Hijau Bersama Jagung...

Sheery Dream Cakes | 8:37 PM | 17 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.... Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa... Nak menangis rasanya.... :((.. Haih!! Apalah nasib!! Hari ini dalam sejarah SBK TEEEERRRRR DELETED KOMEN anda yang memberi komen dari entri Mango Sticky Rice hinggalah entri Kek Durian.. Semuanya berlaku dengan pantas sekali... Ini semua di sebabkan Anonymous yang sering meninggalkan komen yang ntah apa-apa.. Banyak dan panjang pula tu... Dengan tidak sengajanya Entah macam mana boleh terdeleted sama komen yang lain tu... Sedangkan Diana buka di bahagian Spam.. Hanya tandakan komen si Anon tu.. Haih!! Tetiba Diana tengok banyak pula komen yang terpadam juga.. Sepatutnya ianya tak berlaku kan sebab komen yang lain dah ada dalam ruangan komen pada entri tu.. Yang Diana tandakan hanya pada bahagian Spam tu.. SEDIIIIHNYAAAAAAAAAAA.... :((. Diana MOHON AMPUN DAN MAAF SEBAB TAK SENGAJA PADAM KOMEN ANDA SEMUA TU... Harap dimaafkan ya.. Huhuuuu..


Baik lah.. Memang hilang terus mood nak buat entri ini... :(. Tak tahu apa nak ditaip dah... Memang sesangaaaatlah sedih dan kecewa... Maaf sekali lagi.. Memang rasa bersalah yang teramat sangat... :((.. Yang pastinya tersenyum lebar lah si Anon tu kan... Entah kenapa selalu komen yang bukan-bukan.. Penat tau nak padam komen yang banyak tu wahai Anon.. Haih!! Apa- apa pun kita tengok sahaja lah resipi kali ini.. Mood nak bercerita dah hilang dah... :(

Kali ini bersiaran dengan bubur kacang hijau bersama jagung… Sedap dimakan panas mahupun sejuk… Tidak lupa juga sekeping atau lebih biskut cream crackers sebagai pelengkap menu ini.. Ada juga yang hanya suka bubur ini dimakan begitu sahaja.. Walau bagaimana pun cara menikmatinya, ianya tetap enak di tekak ini.


BUBUR KACANG HIJAU BERSAMA JAGUNG

Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan kacang hijau _ dicuci dan toskan
  • 1 tin jagung manis dalam tin ( Diana guna Ayam Brand )
  • 1 kotak ( 1 liter ) santan dalam kotak ( Ayam Brand )
  • 1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan A ( Secukup rasa )
  • Garam
  • Gula pasir
  • Gula melaka
  • Susu pekat manis

Cara-Cara
  1. Masak kacang hijau bersama air secukupnya sehingga airnya mendidih. 
  2. Buangkan airnya dan tambahkan dengan air yang baru. Rebus sehingga ianya lembut dan pecah.
  3. Setelah kacang hijau masak bolehlah dimasukkan jagung manis, daun pandan, santan dan bahan-bahan A. Boleh tambahkan sedikit air jika suka.
  4. Biarkan ianya mendidih seketika dan sesuaikan rasa.
  5. Tutupkan api dan hidang. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 4, 2013

~ Mango Sticky Rice Recipe...

Sheery Dream Cakes | 2:36 PM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Bertemu kembali kita di entri kali ini dengan resipi Mango Sticky Rice yang Diana buat Dec tahun lepas... Diana mula suka dengan Mango Sticky Rice ni semasa kami melancong di Thailand tahun lepas.. Kebetulan ketika itu Makcik Zaharah memang pandai membuatnya.. Senanglah Diana belajar memasaknya kan.. Resipi ini Diana dapat dari mak Ejoy, Makcik Zaharah.. Terima kasih makcik dan ejoy... Sedap tau.. Oleh sebab makcik bagi resipi secukup rasa sahaja.. Jadi Diana pun buat lah secukup rasa juga ya .. Hehhehee.. ;). Izinkan Diana kongsikannya di sini ya... Terima kasih..

Resipi Asal Oleh ~ Makcik Zaharah  ( TQ )
Olahan Oleh ~ SheeryDreamCake @ skybluemelleymey


MANGO STICKY RICE  

Bahan-Bahan
  • 2 1/2 cawan beras pulut _ cuci dan direndam 3 jam atau lebih
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 cawan santan pekat ( Diana guna santan dalam kotak Ayam Brand )
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Mangga yang masak secukupnya _ dikupas kulitnya dan dihiris 

Cara-Cara
  1. Toskan beras pulut yang direndam dan masukkan beras ke dalam bekas yang sesuai.
  2. Masukkan 1 cawan air dan kukus.
  3. Sementara itu campurkan 1 1/2 cawan santan pekat bersama garam dan gula secukup rasa.
  4. Setelah pulut hampir masak bolehlah dituangkan santan pekat tadi dan gaul rata. Kukus semula hingga pulut masak. Angkat dan ketepikan.


Bahan-Bahan A
  • Santan dalam kotak ( Ayam Brand ) secukup kegunaan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Tutupkan api dan sejukkan seketika.
  3. Hidang bersama pulut dan mangga. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>