Tuesday, January 15, 2013

~ Mexican Grilled Corn...

Sheery Dream Cakes | 8:57 AM | | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam sayang... 

Pagi ini cuaca masih tidak elok.. Sama seperti kelmarin yang mana hujan seharian.. hinggakan ke malam pun masih hujan lebat... Kelmarin teringin sangat nak ambil gambar jagung ini bersama kulitnya sekali dalam latarbelakang gelap.. Namun semuanya tidak tercapai.. Huhuuuu... Sebenarnya bukan faktor cuaca.. Tapi disebabkan tidak jumpa jagung yang dijual bersama kulitnya.. Diana hanya dapat beli jagung yang sudah dikupas kulitnya... Ermmm... Tapi tidak apalah.. Lain kali pasti ada.. Hehee.. Sebab anak-anak dan hubby suka makan Mexican Grilled Corn ini.. Sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.. 

Resipi ini Diana ikut dari  blog Phantom Gourment... Dalam resipi ini ada menggunakan Parmesan cheese.. Tapi Diana tidak bubuh sebab baru sahaja makan pizza tengahari kelmarin.. Sebelum itu pun sudah makan Snow Cheesecake.. Alahai!!! Keju memanjang nampaknya kan.. Hehehhee... Jadi Diana tidak bubuhlah keju untuk resipi jagung ini.. Oklah.. Jom tengok resipinya.. Terima kasih buat Phantom Gourment di atas resipi ini... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... TQ.. 

:: Resipi Oleh ~ Phantom Gourment  ( TQ )



MEXICAN GRILLED CORN


Ingredients
  • 4 ears corn
  • 1/4 cup melted butter
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1/2 cup coarsely grated Parmesan cheese 
  • 1 tsp salt
  • Pinch Chili powder
  • 4 wedges lime 
  • 1 tsp freshly grated lime zest 

Method
  1. Preheat the grill to medium. 
  2. Lightly spray corn with cooking spray or olive oil.
  3. Grill corn, turning several times, for 8-10 minutes, or until you accomplish those great grill marks. 
  4. Spread butter on the corn, then mayonnaise, and sprinkle with the Parmesan and chili powder. 
  5. Finally, drizzle with lime juice, sprinkle with lime zest, and serve. 

:: Cara Diana pula ~ 

Bahan-Bahan

  • Jagung manis
  • Mentega cair
  • Mayonis
  • Garam
  • Serbuk cili
  • Serbuk lada hitam
  • Hirisan daun bawang
  • Limau nipis


Cara-Cara
  1. Letakkan jagung di dalam Amway Happy Grill Pan dan tutupkan penutupnya ( Diana tidak bubuh minyak masak / minyak zaitun ) 
  2. Masak beberapa minit di atas api sederhana. Kemudian terbalikkan jagung dan masak lagi. Buat begini sehingga jagung masak sepenuhnya.
  3. Setelah jagung masak, keluarkan dari Grill Pan dan sapukan mentega cair serta mayonis.
  4. Taburkan dengan serbuk cili, serbuk lada hitam dan hirisan daun bawang.
  5. Perahkan limau nipis di atas jagung sebelum menikmatinya ( jika suka ).




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, January 14, 2013

~ Snow Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 10:31 AM | 14 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pagi ini kurang sihat sedikit... Kepala sakit dan berdenyut-denyut rasanya sekarang ini.. Tapi tidak apa.. Diana buat 1 entri juga pagi ini ya..  Ok lah.. tidak mahu banyak membebel di kala kepala sakit ini.. Terus sahaja kita tengok resipi Snow Cheesecake yang sedap ini.. Terima kasih buat tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan terima kasih juga kepada yang mengetengahkan resipi ini ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR  ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )


SNOW CHEESECAKE

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
  • 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
  • 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
  • 1 sudu teh baking powder _ tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega _ ( dicairkan )
  • izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla

Untuk Krim

  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )

** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )


Untuk Topping
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 

 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  4. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  5. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
  6. ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
  7. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
  8. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  9. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  10. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  11. Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 11, 2013

~ Honey Prawns...

Sheery Dream Cakes | 9:15 PM | | | 7 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dalam entri kali ini tiada resipi untuk dikongsikan.. Hanya mahu berkongsikan beberapa gambar Honey Prawns sahaja.. Udang ini boleh juga dimakan bersama sos cili jika tidak mahu bubuh madu.. Anak-anak Diana suka makan udang ini tanpa madu.. Hanya cicah sos cili sahaja..Resipi dari dari Buku Masakan Prawns, 50 fabulous recipes ini memang menepati citarasa kami sekeluarga. Jika anda belum memiliki buku masakan ini, apa kata anda dapatkannya di kedai buku yang berdekatan. Memang berbaloi memilikinya. Jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar di bawah..




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, January 10, 2013

~ Perjalanan SBK...

Sheery Dream Cakes | 9:19 AM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Hari ini genaplah 2 tahun blogging... Pelbagai pengalaman yang Diana dapat selama 2 tahun di alam maya ini.. Pahit manis.. tawar.. masam... Hehehhee... Semuanya sudah di rasa.. Namun tahun 2012 merupakan perjalanan SBK yang agak sukar sekali bagi Diana.. Banyak ujian mendatang yang telah ditempuhi.. Alhamdulillah.. Dengan izin Allah S.W.T.. Sky Blues Kitchen dapat mengharunginya dengan kesabaran dan dorongan anda semua.. 


Nampak tak gitar mini yang sedikit usang dan berhabuk itu? Ermmm.... Agak-agaknya jika tiada keizinan dariNya serta sokongan yang berterusan daripada anda semua... Pasti nasib SBK seperti gitar mini itu jugalah agaknya kan... SBK terbiar tanpa entri terbaru... SBK sunyi sepi di alam maya ini... Walaupun semuanya sudah pernah terjadi pada SBK... Blog yang sunyi sepi.. Dan sudah pun hendak sampai dipenghujung perjalanan SBK pun sebenarnya kan ..

Seperti gambar basikal mini di atas... " Namun... Ku kayuh perlahan... Walaupun pelbagai rintangan mendatang... " Dengan handle basikal yang terbalik memang begitu sukar hendak sampai kan kan.. Hehehehheee.... Adeeehhh.. Tapi tidak apa... Selagi Diana masih mampu.. InsyaAllah SBK akan terus berada di alam maya ini... Terima kasih kepada semua yang tidak henti memberikan sokongan kepada Diana @ SBK selama ini... 


Sememangnya memang mudah untuk bertapak di alam maya ini... Namun untuk terus bertapak dengan jayanya itu memang payah.... Ianya memerlukan pengorbanan sedikit jika hendak terus bertapak kan... Pengorbanan dari segi masa dan tenaga... Itulah pengorbanan yang harus kita lalui... Mana lagi dengan penat lelah yang kita alami... Utamanya blogger masakan... Sebelum memasak.. Kenalah fikirkan menu yang hendak dimasak.. Lepas itu barulah masuk ke dapur menyediakan bahan-bahan dan memasak... Sudah selesai memasak.. Kena pula ambil gambarnya... Jika rajin hendak diedit bagai lagi gambar yang diambil... Ermm... Penat kan? Bagi Diana ianya memang memenatkan... Namun semua itu bukanlah penghalangnya.. Dengan berbekalkan minat dan hobi serta keikhlasan kita untuk berkongsi resipi.. Ianya sudah memadai untuk melupakan penat lelah itu semua... Begitu juga perkongsian sedikit pengalaman dan tips food photography dari Diana.. Diharap dapat membantu anda semua walaupun tips yang hanya biasa-biasa sahaja.. Al-maklumlah.. Masih banyak lagi yang perlu Diana pelajari dalam bidang photography.. Jika ada yang terkurang dan terlebih mohon dimaafkan dan berilah tunjuk ajar ya.. Terima kasih.. :)


Jadi... Hari ini sempat lah  Sky Blues Kitchen meraikan ulangtahunnya yang kedua... Alhamdulillah... Terima kasih di atas sokongan dan pengorbanan suami dan anak-anak Diana kerana memahami minat Diana... Tidak lupa juga kepada semua pengunjung SBK yang tidak henti-henti memberikan sokongan selama ini.. Terima kasih juga kepada Majalah Fotografika @ Hamizah Amir Hamzah @ Semua yang terlibat dalam penerbitan majalah Fotografika Isu 07 kerana sudi memilih beberapa hasil karya Diana.. Terima kasih juga kepada beberapa pihak yang pernah melamar SBK namun dengan dukacitanya terpaksa SBK tolak disebabkan pada masa itu Diana kurang sihat.. Mohon maaf sekali lagi kepada pihak yang berkenaan.. Diana harap tiada yang terguris hati... Mohon ampun dan maaf..



Dikesempatan ini juga Diana ingin merakamkan terima kepada Majalah Jelita kerana memilih SBK sebagai salah satu blog yang dipilih untuk dimuatkan di dalam ruangan Ulasan Blog, Tulisan oleh ~ Norashikin Md Nor.. Diana mohon maaf sebab lambat buat entrinya sebab hari tu Diana lewat dapat majalah ini.. Jadi Diana buat entrinya sekali bersama entri ulangtahun kedua SBK... :). Diana @ SBK amat berbesar hati dan berterima kasih kerana berpeluang diperkenalkan di Majalah Jelita keluaran Mei 2012.. Terima kasih.




Kesimpulannya... Sky Blues Kitchen sehingga di saat dan ketika ini masih lagi bersama anda semua di alam maya.. Hasrat untuk stop blogging hari itu.. sudah bertukar kepada terus berblog walaupun mungkin kadang-kadang perlahan sedikit ya.. InsyaAllah.. kita pasti akan bersua lagi di entri akan datang... Salam sayang dari     Diana @ Sky Blues Kitchen ...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>