Saturday, January 4, 2014

~ Entri SBK 2 :: Kinder Bueno & Caramel Cheese Trifle...

Sheery Dream Cakes | 9:26 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama entri SBK 2. Tiada apa yang hendak diceritakan. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : November 7, 2013...


KINDER BUENO & CARAMEL CHEESE TRIFLE

Bahan-Bahan
  • 1 biji kek span coklat / atau boleh guna jenis kek yang lain _ potong kek mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Kinder Bueno secukup kegunaan _ dipotong kecil
  • Hershey's Syrup ( chocolate flavor ) secukupnya
  • Salted caramel secukup kegunaan _ ( Resipi rujuk di SINI 

Bahan-Bahan Untuk Cream Cheese ( Diana buat 1 1/2 adunan di bawah )
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 30 gm gula aising

Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Masukkan ke dalam piping bag.

Cara-Cara Melapis Kek
  1. Ambil sekeping kek dan letakkan ke dalam bekas.
  2. Kemudian susun kinder bueno di atas kek. 
  3. Picitkan caramel dan chocolate syrup.
  4. Seterusnya picitkan adunan cream cheese di atasnya.
  5. Buat langkah di atas sekali lagi. 
  6. Simpan di dalam peti ais sebelum dinikmati.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 3, 2014

~ Entri SBK 2 :: Mango & Sunquick Cheese Trifle...

Sheery Dream Cakes | 5:29 PM | | | | 3 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : November 5, 2013...


:: Olahan Oleh ~ skybluemelleymey


MANGO & SUNQUICK CHEESE TRIFLE 

Bahan-Bahan
  • 1 biji sponge cake _ potong kek mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Mangga yang masak  secukupnya ( dihiris atau dipotong dadu ) _ pastikan ianya manis
  • Chocolate chip cookies Famous amos secukupnya _ ditumbuk

Bahan-Bahan Untuk Mango Filling
  • 2 biji mangga yang masak ( pastikan ianya manis ) _ dipotong kecil 
  • 340 gm Nestle cream

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga hancur.
  2. Kemudian masukkan ke dalam peti ais.


Bahan-Bahan Untuk Cream Cheese
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 50 gm gula aising
  • 1 tbsp Sunquick ( Tropical )

Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan Sunquick Tropical. Pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Cara-Cara Melapis Kek
  1. Ambil sekeping kek dan letakkan ke dalam bekas.
  2. Kemudian tuang mango filling di atas kek dan ratakan.
  3. Susunkan hirisan / potongan mangga di atasnya. ( Jika suka boleh ditaburkan sedikit chocolate chip cookies yang telah ditumbuk ).
  4. Seterusnya picitkan adunan cream cheese di atasnya.
  5. Susun hirisan / potongan mangga dan taburkan sedikit chocolate chip cookies.
  6. Simpan di dalam peti ais sebelum dinikmati.

** NOTEJika tidak ingin bubuh mango filling pun boleh. Cuma ianya memerlukan 2 keping kecil sponge cake.


::  Versi mangga yang dipotong dadu bersama mango filling  ::
::  Versi mangga yang dipotong dadu dan tanpa mango filling  ::
::  Versi mangga yang dihiris bersama mango filling  ::


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Coconut Milk Ganache...

Sheery Dream Cakes | 5:05 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Buat masa ini Diana akan update semua entri yang ada di SBK2 di sini ya.. Diana mulakan dari bulan August dulu.. Dulu pernah Diana letak di SBK entri  ini.. cuma Diana letak 1 entri 2 resipi.. Agak sukar untuk tengok sebab ada yang terlepas pandang resipi kedua tu katanya.. Jadi lebih baik Diana asingkan saja kan.. Baiklah.. jom semak sekali lagi resipi ini..
















~  Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Coconut Milk Ganache...


~ Entri asal dibuat pada : August 27, 2013...


:: Resipi Kek Coklat Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )
:: Terjemahan oleh Sky Blue's Kitchen
:: Diana guna loyang  empat persegi bersaiz 9.5 inch

CHOCOLATE CAKE

Bahan-Bahan
  • 3/4 cawan ( 170 gm ) unsalted butter, suhu bilik
  • 2 cawan ( 400 gm ) gula perang _ ( Diana bubuh 380 gm )
  • 2 tsp (10 ml ) pure vanilla extract _ ( Diana guna esen vanilla )
  • 3 biji telur _ pada suhu bilik
  • 1 3/4 cawan ( 220 gm ) tepung serba guna
  • 3/4 cawan ( 65 gm ) serbuk koko
  • 1 1/4 tsp ( 7 gm ) baking soda
  • 1 tsp ( 5 gm ) baking powder
  • 1 tsp ( 10 gm ) garam
  • 1 1/2 cawan ( 360 ml ) buttermilk, pada suhu bilik_ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit.  ) ** Untuk kek ini Diana buat : 1 1/2 cawan susu + 2 tbsp cuka putih.
  • 1/4 cawan ( 59 ml ) mayonis


Cara-Cara

  1. Lenser loyang dengan sedikit mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. Alas dengan kertas minyak. Ketepikan. Panaskan oven pada suhu 180°C. 
  2. Ayak tepung,serbuk koko, baking soda dan baking powder. Masukkan garam dan gaul rata. Ketepikan. 
  3. Pukul mentega, gula perang dan esen vanilla pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan kembang dan berwarna keputihan.
  4. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur satu persatu. Pukul hingga kembang. 
  5. Masukkan 1/3 daripada bahan kering ( campuran tepung, baking soda, baking powder dan garam ) ke dalam adunan dan pukul rata.
  6. Masukkan 1/2 daripada buttermilk dan pukul lagi. Buat begini sehingga bahan kering dan buttermilk habis. Pastikan bermula dan berakhir dengan mencampurkan bahan kering. 
  7. Masukkan mayonis dan kaup balik hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaan adunan kek dengan pisau.
  9. Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak ( pastikan jangan over-bake ).
  10. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan kek selama 20 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum diletakkan frosting.

CREAM CHEESE FROSTING
:: Diana gandakan adunan di bawah ini.. Boleh gandakan adunan mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-Bahan
250 gm cream cheese _ pada suhu bilik
85 gm unsalted butter, dipotong dadu kecil _ pada suhu bilik
1 cawan gula aising atau mengikut citarasa masing-masing ( boleh dikurangkan atau ditambah )
1/2 tsp esen vanilla
Sedikit lemon paste ( secukup rasa )


  • Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese dan mentega sehingga sebati dan creamy.
  2. Masukkan gula aising dan pukul sebati.
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Tuangkan di atas kek coklat yang telah disejukkan tadi. Ratakan dan ketepikan.

GANACHE

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
:: Nak tengok versi lepas dari SBK boleh klik  DI SINI 

Bahan-Bahan
  • 125 ml santan
  • 125 gm dark chocolate 

Cara
  1. Potong coklat menjadi kepingan kecil. Ketepikan.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Setelah santan mendidih, matikan api dan masukkan coklat. Biarkan 1 minit. Gaul sehingga sebati.
  3. Sejukkan ganache selama 10 minit atau sehingga ganache sejuk sebelum di tuang di atas kek coklat bersama cream cheese frosting tadi.
  4. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ SBK Di Tahun 2014...

Sheery Dream Cakes | 10:34 AM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua... 

Alhamdulillah Syukur kepada Allah kerana kita masih lagi diberi peluang dan ruang untuk terus menikmati kehidupan ini... Baiklah.. Entri pertama SBK di tahun 2014 ini bermakna entri kembalinya SBK di sini.. Semuanya di atas dorongan dan permintaan beberapa orang juga yang menyebabkan Diana untuk terus berblogging walaupun tak sekerap dulu.. InsyaAllah..

Terima kasih di atas sokongan anda selama ini.. Dengan sokongan dan doa anda itu..Diana telah membuat keputusan untuk teruskan berblogging dengan menyatukan SBK dengan SBK2.. Jadi lebih mudah untuk semua merujuk dalam satu blog kan.. :) Semua entri yang ada di SBK2 akan Diana pindahkan di sini... Maknanya SBK2 akan Diana tutup selamanya.. Diana harap dapatlah kiranya anda semua menerima kewujudan SBK sekali lagi di alam maya ini ya.. 

Baiklah.. Sampai di sini dulu buat semua.. Salam sayang dari SBK..
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>