Tuesday, June 10, 2014

~ Peanut Butter Cup / Oreo Chocolate Cheesecake Trifles Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:58 AM | | 6 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Alhamdulillah, Syukur kehadrat Ilahi kerana dengan izinNya kita masih diberikan ruang dan kesempatan untuk terus bernafas lagi menikmati nikmatNya yang begitu banyak sekali... Tidak lama lagi bulan Ramadhan yang dirindui bakal tiba.. Moga kita diberi peluang dan kesihatan yang baik untuk bersama Ramadhan kali ini.. Amin.


Baiklah.. Hari ini Diana ingin kongsikan cara lain selain cara yang pernah dikongsikan di dalam resipi Peanut Butter Cup Chocolate Cheesecake di dalam entri yang lepas.. Kek yang memerlukan masa selama 2- 3 hari baru boleh dinikmati.. Alahai!! Tetapi untuk kali ini kita jadikan ianya trifles.. Lebih mudah dan cepat untuk menikmatinya.. Tidak perlulah menunggu sehingga 2-3 hari kan.. Jadi, apa kata kita semak resipinya pula..


~ Untuk resipi kek keju ini anda boleh pilih hendak menggunakan oreo atau peanut butter cup.. Terpulang pada citarasa masing-masing ya.. Jika tidak suka manis, boleh guna oreo.. Jika suka makan coklat, boleh gantikannya dengan peanut butter cup ( boleh buat sendiri atau beli yang sedia dijual di kedai tu ).. Di maklumkan juga resipi di bawah ini merupakan resipi yang telah Diana olah untuk trifles ya...


:: Resipi Oleh ~ Sprinkle Bakes  ( TQ )
:: Terjemahan & Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

PEANUT BUTTER CUP/OREO CHOC CHEESECAKE

Crustless Cheesecake portion
  • 30 mini peanut butter cups, dipotong 4 Atau boleh gantikannya dengan 1 bungkus biskut oreo double delight, peanut butter n choc cream, dipatah-patahkan 
  • 16 tbsp  mentega pada suhu bilik
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 kg cream cheese pada suhu bilik
  • 1- 3 oz. package cook and serve vanilla pudding _ ( Diana tidak bubuh )
  • 4 biji telur
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbsp jus lemon 

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 165°C dan alas 2 loyang 9 inci dengan kertas minyak dan sapukan sekelilingnya dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung. Buangkan lebihan tepung dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan pukul lagi hingga lembut. Scrape down dan pukul lagi dengan menggunakan kelajuan sederhana dan masukkan telur satu persatu.
  3. Kemudian masukkan baki bahan-bahan kecuali peanut butter cup / biskut oreo. Pukul sebati.
  4. Masukkan peanut butter cup atau biskut oreo ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam loyang yang telah disediakan. Ratakan permukaan aduanan kek.
  6. Bakar selama 55 minit - 1 jam atau sehingga kek masak bergantung kepada kepanasan suhu oven masing-masing.
  7. Setelah kek masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sementara kita menyediakan caremal dan kek coklat.



~ Caramel  ( boleh gandakan adunan jika suka )

Bahan-Bahan
  • 1 tin besar ( 500 gm ) susu pekat manis 
  • 5 tbsp mentega
  • 190 gm salted caramel _  Rujuk DI SINI untuk resipinya 

Cara-Cara 
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sehingga kesemua bahan sebati. 
  2. Tutupkan api dan ketepikan.
  3. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk.

~ Chocolate cake portion
  • 1 3/4 cawan tepung serba guna 
  • 2 cawan gula kastor 
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp garam
  • 1 cawan buttermilk
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 biji telur
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 cawan kopi panas 



Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 180°C dan alas 2 loyang 9 inci dengan kertas minyak dan sapukan sekelilingnya dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung. Buangkan lebihan tepung dan ketepikan. 
  2. Ayak kesemua bahan-bahan kering dan ketepikan.
  3. Campurkan kesemua bahan basah kecuali KOPI PANAS ke dalam bekas dan gaul sebati. Ketepikan. 
  4. Masukkan bahan kering ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan rendah / perlahan. Masukkan bahan basah perlahan-lahan.
  5. Berhentikan mixer dan scrape down dan pukul lagi dengan kelajuan perlahan. tambahkan kopi panas dan pukul sebati. 
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam loyang yang telah disediakan. 
  7. Bakar selama 35 minit - 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada kepanasan suhu oven masing-masing. 
  8. Setelah kek masak, sejukkan dan ketepikan.


PEANUT BUTTER CUP/OREO CHOC CHEESECAKE

:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan
  • Peanut butter cup cheesecake  ATAU  Oreo cheesecake ( resipi rujuk di atas ) _ dipotong mengikut saiz bekas yang hendak digunakan
  • Kek coklat ( resipi rujuk di atas ) _ dipotong mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Caramel ( resipi rujuk di atas )
  • Kacang macadamia & biji gajus panggang secukup kegunaan _ dicincang kasar 
  • Nutella secukup kegunaan
  • Krim nutella secukupnya _ ( Non-dairy whipping cream dipukul kental + Nutella secukup rasa )
Cara-Cara
  1. Letakkan sekeping kek coklat di dalam bekas dan tuangkan caramel di atasnya.
  2. Taburkan sedikit kacang dan lapis di atasnya dengan kek keju.
  3. Kemudian tuangkan caramel dan taburkan sedikit kacang.
  4. Lapis di atasnya dengan nutella dan picitkan krim nutella.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.  

::  Kek keju yang telah dipotong  ::







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 29, 2014

~ Selamat Bercuti Anak-Anak Semua...

Sheery Dream Cakes | 10:55 AM | | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Cuti sekolah sudah bermula.. Selamat bercuti buat anak-anak semua… Jangan dilupa juga buku-buku tu ya… Jangan pula buku pun ikut bercuti sama ok… Hehehehe.. Jadi masa ini masa yang sangat seronok buat ibu-ibu kan… :). Tiap-tiap hari boleh sediakan masakan kegemaran anak-anak utamanya bagi anak-anak yang tinggal di asrama.. Inilah masanya ibu-ibu bertambah bersemangat untuk masuk ke dapur… Sediakan pelbagai menu kegemaan seisi keluarga… Betul tak?

Baiklah… Sampai di sini sahaja coretan Diana buat kali ini… Apa kata kita cuci mata dengan RVCC ini pula… Sebenarnya anak perempuan Diana yang buat…. Rasanya boleh laa mummy dia ni cuti panjang buat semua ni kan kan kan… heheheee…. ;)


Nak resipinya boleh klik di SINI …… Sampai jumpa lagi…





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 23, 2014

~ Mocha Cheesecake / Oreo Mocha Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 4:50 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah.. Hari ini diberi kesempatan untuk bersiaran kembali dengan entri kek. Tetapi tiada resipi yang dikongsikan ya. Hanya beberapa keping gambar kek sahaja untuk dikongsi bersama anda semua yang dikasihi. Resipi dari Buku Masakan My Birthday Cake dari Bake with Kevin Chai.. Terima kasih buat Chef Kavin Chai di atas resipi yang sedap ni. Kepada anda yang belum memiliki buku masakan ini, bolehlah dapatkannya di kedai-kedai buku berdekatan ya. memang berbaloi memilikinya. Jom cuci mata dengan gambar-gambar kek di bawah..

Dengan menggunakan resipi yang sama, Diana juga pernah gabungkannya dengan oreo.. Jadilah Oreo Mocha Cheesecake kan.. Caranya sama sahaja seperti kita membuat kek krim biasa itu.. Hanya susun biskut oreo ketika kita melapis adunan keju tu ya... 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, April 18, 2014

~ Chocolate Lasagna...

Sheery Dream Cakes | 8:24 PM | 21 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang...

Hari ini terus sahaja kita tengok resipi Chocolate Lasagna ini ya.. Tiada apa yang hendak dicelotehkan sebenarnya... :) Jadi, jom semak resipinya di bawah ...

Resipi ini Diana olah dan gabungkan dari beberapa resipi... Kepada tuan empunya resipi, izinkan diana gabungkannya ya ( juga ada sedikit olahan yang dibuat )... Terima kasih... Jika ingin buat seperti yang Diana buat.. Cara Diana boleh rujuk di bawah ini ya…


:: Resipi Olahan Oleh ~  SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


CHOCOLATE LASAGNA  

Bahan-Bahan A
  • 36 ketul oreo dikisar _ ( ambil krimnya sekali ) _ Diana campurkan oreo perisa vanilla dan peanut butter
  • 6 sudu besar butter dicairkan

Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan.

Bahan-Bahan B
  • 200 gm cream cheese
  • 1 cawan  Non-dairy whipping cream
  • 100 gm gula kastor ( boleh juga guna gula aising jika suka ) _ Diana kurangkan sedikit
  • 2 sudu besar susu segar 

** Note ~ Gandakan sukatan sekiranya ingin krimnya tebal sedikit.


Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Bahan-Bahan C ( CHOCOLATE COCONUT PUDDING ) ~ Diana buat 1 1/2 adunan
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/8 tsp garam
  • 3 cawan  susu segar = Diana buat ~ 1 1/2 cawan susu segar  +  1 1/2 cawan santan pekat
  • 185 gm dark chocolate _ dicincang
  • 1 tsp esen vanilla 
  • 1 tbsp serbuk koko _ Diana tambah

Cara-Cara
  1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat ( 15 - 20 minit ).* Diana guna hand whisk . 
  2. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
  3. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
  4. Sejukkan dan ketepikan.

** Note ~ Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.


Cara Melapis 
  1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar ( bahan A ) ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya. 
  3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut  pudding dan ratakan.
  4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
  5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
  6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.


Untuk Chocolate Lasagna ini, Diana rujuk resipinya di beberapa sumber seperti di bawah.. 

:: Sumber 1 ~ Zalieda Zaliedana  ( TQ )

Bahan-Bahan A 
  • 36 ketul oreo dikisar _( ambil krimnya sekali )
  • 6 sudu besar butter dicairkan

Bahan-Bahan B
  • 1 3/4 cawan instant choc pudding
  • 2 cawan fresh milk sejuk
  • 2 cawan whipping cream sejuk
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Bahan-Bahan C 
  • 200 gm cream cheese
  • 1 cawan whipping cream
  • 100 gm gula kastor
  • 2 sudu besar fresh milk


Cara-Cara
  1. Campur Bahan A, sebatikan. Tekan rata di dalam loyang. Simpan di dalam fridge sebentar.
  2. Satukan Bahan B, masak di atas api dan kacau hingga pekat. Tutupkan api. Tapis pudding dan sejukkan sebentar.
  3. Untuk Bahan C ~ pukul whipping cream dan masukkan gula. Kemudian masukkan cream cheese. Setelah sebati semua hingga berkrim masukkan susu dan sebatikan ...siap!



Cara Melapis
  1. Mula dengan Bahan A tadi.
  2. Lepas tu paipkan Bahan C separuh bahagian dan ratakan.
  3. Letak Bahan B hingga habis n ratakan. Biarkan sejuk sebentar. 
  4. Letak baki Bahan C tadi dan ratakan. Tabur choc chip dan simpan dalam fridge. 
  5. Sejukkan baru dimakan.


ATAU  anda ingin buat ikut resipi di bawah? 


:: Sumber 2 ~ Center Cut Cook  ( TQ ) 


INGREDIENTS
  • package regular Oreo cookies ( Not Double Stuff ) – about 36 cookies 
  • 6 Tablespoon butter, melted 
  • 1- 8 ounce package cream cheese, softened 
  • 1/4 cup granulated sugar 
  • 2 Tablespoons cold milk 
  • 1- 12 ounce tub Cool Whip, divided 
  • 2 – 3.9 ounce packages Chocolate Instant Pudding 
  • 3 1/4 cups cold milk 
  • 1 and 1/2 cups mini chocolate chips 


DIRECTIONS 
  1. Begin by crushing 36 Oreo cookies. I used my food processor for this, but you could also place them in a large ziplock bag and crush them with a rolling pin. When the Oreos have turned into fine crumbs, you are done. 
  2. Transfer the Oreo crumbs to a large bowl. Stir in 6 tablespoons melted butter and use a fork to incorporate the butter into the cookie crumbs. When the butter is distributed, transfer the mixture to a 9 x 13 inch baking dish. Press the crumbs into the bottom of the pan. Place the pan in the refrigerator while you work on the additional layers. 
  3. Mix the cream cheese with a mixer until light and fluffy. Add in 2 Tablespoons of milk, and sugar, and mix well. Stir in 1 and 1/4 cups Cool Whip. Spread this mixture over the crust. 
  4. In a bowl, combine chocolate instant pudding with 3 and 1/4 cups cold milk. Whisk for several minutes until the pudding starts to thicken. Use a spatula to spread the mixture over the previous cream cheese layer. Allow the dessert to rest for about 5 minutes so that the pudding can firm up further. Spread the remaining Cool Whip over the top. Sprinkle mini chocolate chips evenly over the top. Place in the freezer for 1 hour, or the refrigerator for 4 hours before serving.


:: Sumber 3 ~  Sites'n Bites ( TQ ) 

Silky Chocolate (Coconut) Pudding


4-6 servings
INGREDIENTS
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1/2 cup sugar
  • 1/8 teaspoon salt
  • 3 cups whole milk ( substituted with coconut milk* )
  • 6 ounces 62% semisweet chocolate, coarsely chopped
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  1. Combine the cornstarch, sugar and salt in the top of a double boiler. Slowly whisk in the milk, scraping the bottom and sides with a heatproof spatula to incorporate the dry ingredients. Place over gently simmering water and stir occasionally, scraping the bottom and sides. Use a whisk as necessary should lumps begin to form. After 15 to 20 minutes, when the mixture begins to thicken and coats the back of the spoon, add the chocolate. Continue stirring for about 2 to 4 minutes, or until the pudding is smoooth and thickened. Remove from the heat and stir in the vanilla.
  2. Strain through a fine-mesh strainer into a serving bowl or into a large measuring cup with a spout and pour into individual serving dishes. ( I didn’t do this step because the pudding really came out smooth ).
  3. If you like pudding skin, pull plastic wrap over the top of the serving dish(es) before refrigerating. If you dislike pudding skin, place plastic wrap on top of the pudding and smooth it gently against the surface before refrigerating. Refrigerate for at least 30 minutes and up to 3 days.

* To make coconut milk from coconut milk powder, I used 4 tablespoons of coconut milk powder to 3 cups of water. Whisk together in a medium saucepan and let it come to a simmer before taking it off the heat. 
::  Boleh juga di simpan di dalam bekas begini  :: 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>