Sunday, September 7, 2014

~ Beef Burger Pancake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 5:04 PM | | 1 Comment so far



Assalamualaikum dan Salam Sayang....

Anda suka makan burger? Atau pancake? Ermmm... Mungkin juga keduanya sekali? Jika anda suka dengan kedua menu itu.. Apa kata kita gabungkan keduanya sekali.. Menikmati 2 menu dalam satu hidangan.... Menarik bukan? 


Beef Burger Pancake!!! Itulah menu sarapan kami pagi tadi... Sangat mengenyangkan.. Kenyang sampai ke tengahari.. Tak perlu ambil lunch lagi tadi... Hehheee.... 



Untuk menu ini anda hanya perlu sediakan bahan-bahan seperti berikut ya....



BEEF BURGER PANCAKE  
Hidangan untuk seorang.

Bahan-Bahan
  • 2 keping daging burger _ dimasak seperti biasa
  • 2 keping pankek
  • 2 biji telur mata
  • 2 keping daun salad _ (  sekeping dihiris halus )
  • Tomato _ dipotong dadu
  • Pickles ( jeruk timun )
  • Hirisan bawang besar jika suka
  • Mayonis atau boleh juga guna Sos thousand island
  • Sos cili


Cara-Cara
  1. Ambil sekeping pankek dan susun daun salad, jeruk timun, hirisan bawang besar serta sekeping daging burger. Picit kan sos cili dan mayonis / sos thousand island di atasnya. Susun tomato yang dipotong dadu.
  2. Kemudian letakkan sebiji telur mata di atasnya dan picitkan lagi sos pilihan anda.
  3. Ulang lagkah di atas sehingga semua bahan digunakan.
  4. Nikmati ketika ianya masih panas bersama kentang goreng.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, September 6, 2014

~ Resipi Satay Ayam & Daging Bersama Kuah Kacang...

Sheery Dream Cakes | 9:47 PM | | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Malam ini Diana hendak kongsikan resipi Satay yang sangat sedap ditekak kami sekeluarga... Resipi oleh Mas @ Duniaku .. Kepada pengemar satay tu bolehlah mencuba resipi ini ya... Memang sedaaap tau.. Rugi tidak mencubanya... 

Buat Mas.. Terima kasih kerana sudi kongsikan bersama kami resipi Satay yang sedap ini ya .. Izinkan akak pula kongsikannya di blog akak ya..

:: Resipi Oleh ~ Mas @ Duniaku  ( TQ )

SATAY AYAM & DAGING BERSAMA KUAH KACANG

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam _diambil bahagian isi - dipotong kecil-kecil
  • 15 biji bawang merah
  • 1 labu bawang putih
  • 2 cm halia
  • 10 - 15 tangkai cili kering _ ikut kepedasan sendiri
  • 10 batang serai
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan teh gula pasir _ resepi ni memang menggunakan banyak gula
  • 5 sudu besar madu
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih

Cara-Cara
  1. Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. 
  2. Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
  3. Tuang madu dan sebatikan lagi. 
  4. Perap 24 jam .
  5. Boleh dicucuk-cucuk pada lidi dan dibakar hingga masak.


Satay yang sudah siap dicucuk Diana masak/ bakar di dalam oven 3/4 masak.. Kemudian Diana pindahkannya ke dalam Grill Pan dan bakar sehingga satay masak di atas api sederhana.. Apabila satay sudah masak.. Bolehlah kita nikmatinya bersama ketupat dan kuah kacang atau biasa juga dipanggil dengan nama kuah satay... Kali ini Diana gantikan kacang tanah kepada kacang gajus... Rasanya sedap berlemak dan pekat dari kuah kacang tanah... Apa-apa pun ianya mengikut selera masing-masing kan... Jom semak resipi kuah kacang pula....

:: Resipi Oleh ~  Kak Fida @ MyResipi.com  ( TQ )
:: Sumber ~  Mas @ Duniaku  ( TQ )

KUAH KACANG / KUAH SATAY 

Bahan-Bahan
  • 300 gm kacang tanah _ sangar dan kisar  ( Diana gantikannya dengan kacang gajus )
  • 100 gm gula pasir
  • 150 gm gula merah
  • 40 gm asam jawa
  • 1 sudu kecil garam 
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 cawan minyak masak _ untuk menumis

Bahan kisar
  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu besar ketumbar biji _ sangar
  • 1 sudu kecil jintan kasar _ sangar
  • 1 sudu kecil jintan halus _ sangar
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia muda
  • 20 tangkai cili kering
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 batang serai _ hiris
  • 20 gm udang kering _ ( Diana tidak bubuh )

Cara-Cara
  1. Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
  3. Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis. Seimbangkan rasanya dan masak hingga  keluar @ pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa mengacau.
  4. Selamat mencuba.

** NOTE ~
Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit-sedikit air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu... Kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kari Ayam Berkerisik...

Sheery Dream Cakes | 11:05 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Moga hari ini lebih baik dari semalam.. Alhamdulillah.. Syukur Ya Allah atas segala nikmat yang telah Engkau anugerahkan ini... Masih berpeluang hidup sehari lagi dan moga diberikan kesihatan yang baik dan umur yang panjang... Amin...


Baiklah.. hari ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang sedap dari Dapur Tanpa Sempadan .. Memang sedap dimakan bersama nasi panas... Ya Allah, Syukur di atas nikmatMu... Jutaan terima kasih kepada tuan empunya blog DTS.. Siapa lagi kalau bukan Adnan Ibrahim @ Che Mat Gebu kan.... Terima kasih yang tidak terhingga kerana sudi berkongsi begitu banyak resipi yang sedap-sedap.. Pelbagai resipi menarik dapat dirujuk di DTS... Terima kasih sekali lagi Che Mat... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya Che Mat...


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

KARI AYAM BERKERISIK 

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam kampung ( berat kurang lebih 1 kg ) _ Diana tidak guna ayam kampung
  • 4 - 5 biji kentang saiz sederhana
  • 1 1/2 camca besar kerisik
  • 5 camca besar rempah kari daging ( Baba's )
  • 2 camca besar cili kisar ( kalau suka pedas, boleh tambah )
  • 1.2 liter santan cair
  • 400 ml pati santan
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air panas secukupnya

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 1 biji bawang besar saiz sederhana
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 biji cili merah
  • 1 inci kunyit hidup

Bahan-Bahan Tumis
  • 3 biji bawang merah kecil, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 tangkai daun kari, dilurut
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga


Cara-Cara
  1. Ayam dipotong ikut suka, dibersihkan. Kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum dan jus limau nipis, perap 15 minit. Cuci kembali hingga bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap 1 dan rendam. Bancuh bahan2 kisar halus dengan rempah kari, kacau rata2 hingga menjadi pes ( tambah sedikit air jika perlu ). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah pes rempah, kacau rata dan masak hingga naik minyak. Guna api perlahan dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayan kecut. Tuang santan cair, kacau dan masak denga api sederhana hingga mendidih dan ayam empuk ( kalau kuah kering, tapi ayam belom empuk, tambah air panas secukupnya ). Masukkan kentang ( toskan ) dan asam gelugor. Terus memasak hingga kentang empuk.
  4. Tuang pati santan, masukkan kerisik dan kacau rata2. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih dengan api perlahan dan dikacau selalu. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ketupat, pulut kuning, roti atau lempeng.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, September 4, 2014

~ Red Velvet Tiramisu Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:40 PM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Untuk makluman semua pengunjung SBK... Mulai hari ini SBK akan dikenali sebagai Melley Mey's Kitchen ya... Namun Sky Blue's Kitchen atau Melley mey's Kitchen pun sama juga.. Masih lagi dimiliki oleh empunya blog yang sama.. 

Baiklah... Tidak mahu membebel panjang di entri ini.. Apa kata kita terus cerita tentang resipi kali ini...

Red Velvet Tiramisu Brownies... Ermmm... Memang pertama kali Diana mencuba gabungan  rasa brownie dan tiramisu... Jika suka makan tiramisu dan red velvet... Memang sesuai lah ya sebab ianya  2 in 1 gitu... Boleh rasa keduanya sekaligus... Cuma.. Kali ini Diana terlupa pula ayakkan serbuk koko di atasnya tu... Huhuuu... Tak apalah kan.. Lain kali boleh cuba lagi... ;) Jom semak resipinya pula..



:: Resipi Oleh ~ Yummy Addiction  ( TQ )

RED VELVET TIRAMISU BROWNIES  


Ingredients

For the red velvet brownies
  • 1 cup ( 125 g ) all-purpose flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • ⅓ teaspoon salt
  • 2 large eggs, at room temperature
  • ½ cup ( 113 g ) unsalted butter
  • 2 oz. dark chocolate
  • ¾ cup ( 170 g ) granulated sugar
  • 1½ teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 tablespoon red food coloring ( or as needed )
  • 1 teaspoon apple cider vinegar

For the tiramisu
  • 4 egg yolks
  • ⅓ cup ( 67 g ) sugar
  • ⅓ teaspoon vanilla extract
  • 1 cup ( 225 g ) mascarpone cheese, at room temperature
  • ½ cup ( 125 ml ) heavy whipping cream
  • ½ cup cold-brewed coffee
  • 3 oz. ( 85 g ) soft ladyfingers
  • cocoa powder, for topping
  • chocolate shaves, for topping ( optional )


Instructions
  1. Red velvet brownies: Preheat oven to 350 degrees. Line an 8-inch square baking pan with parchment paper, and lightly spray with nonstick spray. Set aside.
  2. In a small bowl, combine flour, baking powder and salt. Set aside. In another small bowl, beat eggs until foamy. Set aside. Melt the butter and chocolate in a large microwave safe bowl in 30 second increments until melted. Stir in the sugar, vanilla, cocoa powder. Carefully whisk in the food coloring (to desired color) until combined. Sir in the vinegar. Slowly stir in the eggs, then fold in the flour mixture until it is all combined. Do not overmix. Pour batter into prepared pan and spread evenly. Bake for about 30-35 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Place on wire rack to cool completely.
  3. Prepare a strong espresso coffee.
  4. Tiramisu: Place the egg yolks and sugar in the heatproof bowl, and whisk together until they become pale yellow. Set a heatproof bowl on top of a saucepan of simmering water, making sure the water doesn't touch the bottom of the bowl. Cook on low, stirring and whisking constantly, until the mixture thickens and forms a ribbon trail on the surface when the whisk is lifted (for about 5-7 minutes). Remove from the heat and let cool slightly. Whisk in vanilla. Beat in the mascarpone until smooth. In a separate bowl, beat the whipping cream until soft peaks form. Gently fold into the cheese mixture.
  5. To assemble the tiramisu browniesPour a quarter of the tiramisu mixture over the brownies and spread evenly over the top. Arrange the ladyfingers on top of the tiramisu mixture. Using a pastry brush, brush tops of ladyfingers with coffee until they are saturated. Pour remaining tiramisu mixture on top and spread evenly with a spatula. Sprinkle with cocoa powder and grated chocolate. Cover with plastic wrap and refrigerate at least 1 hour. Cut into bars and enjoy!

Notes
Store in refrigerator.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>