Tuesday, February 25, 2014

~ Sentuhan Tone Effect Pada Gambar....

Sheery Dream Cakes | 12:29 PM | 3 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Bertemu kembali di entri kali ini... Entri ini tiada resipi masakan untuk dikongsikan... Hanya hendak kongsikan resipi bagaimana hendak edit gambar masakan sahaja...  Entri ini Diana buat kerana memenuhi permintaan salah seorang dari pengunjung SBK supaya menerangkan bagaimana hendak mendapatkan tone effect yang diidamkan pada gambar masakan ...

Sebenarnya Diana memang belum layak untuk semua ini sebab masih banyak perkara yang perlu Diana pelajari dalam bidang food photography.. Tetapi jika entri ini boleh membantu orang lain, apa salahnya Diana kongsikan bersama kan walaupun ianya tidak sempurna mana pun ( Diana pun tidak pernah belajar dalam bidang ini sebenarnya.. Huhuu ).. Ya la... bak kata orang.. mencari ilmu pengetahuan memang tiada sempadannya, walau di mana sekali pun.. Sampai bila-bila pun kita masih dituntut untuk menimba ilmu bagi memperbaiki diri... Betul tak? Jika silap tolong betulkan... ;) 

Berbalik kita pada bab bagaimana hendak memberi sentuhan tone effect pada gambar masakan... Sebenarnya ada 1 cara yang sangat mudah... Hanya dapatkan Lightroom Presets untuk LR anda... Anda boleh buat sendiri atau beli di online.. Yang seronoknya anda masih boleh memiliki banyak LR presets secara percuma di online.. Hanya search free Lightroom presets.. 

Bagi mereka yang hendak mencipta presets sendiri dan memberi sentuhan tone effect pada gambar masakan mereka... Anda boleh ikuti tutorial Diana ini ya... 



Sebagai contoh gambar Tiramisu di atas ini... Gambar ini Diana edit menggunakan Lightroom.. Jika hendak tahu lebih lanjut proses mengedit gambar dari mula hingga akhir... Boleh klik di SINI ( cara pertama ) .. Entri kali ini Diana akan terangkan cara lain selain cara yang sudah Diana terangkan dahulu itu.. Ya.. Memang ada cara lain lagi selain yang telah diterangkan dulu tu ya.. 

Seperti biasa.. Setting yang Diana berikan ini akan lebih elok untuk gambar dalam format RAW.. 

  • Buat seperti yang Diana terangkan di SINI . Buat sehingga langkah No.6.
  • Lepas tu, pergi ke Tone Curve. Klik pada curve icon sperti yang bertanda oren di dalam gambar A di bawah.

::  Gambar A  ::



  • Kemudian adjust bahagian seperti yang bertanda ungu di dalam gambar B sehingga mendapat tone yang anda kehendaki. Tone Curve di bawah ini merupakan setting untuk gambar Tiramisu di bawah gambar B.


  • ::  Gambar B  ::

    ::  Sebelum di edit  ::


    ::  Selepas proses mengedit tone curve dan split toning ::

    • Setelah itu, pergi ke bahagian Split Toning adjustments. Di sini anda boleh adjust Highlights dan Shadows sehingga anda berpuas hati dengan hasil yang anda inginkan.
    • ( Buat sekiranya perlu sahaja ) boleh pergi ke bahagian Color di Adjustment panel dan adjust color seperti yang anda kehendaki.
    • Langkah seterusnya boleh ikut Langkah No.8 dan seterusnya di SINI
    • Selesai semuanya anda boleh save preset ini bagi kegunaan akan datang.

    ::  Tone 1  ::

    ::  Tone 2  ::

    ::  Tone 1  ::


    ::  Tone 2 ::



    Baiklah.. Hanya itu sahaja yang dapat Diana kongsikan bersama... Jika ada yang terkurang harap dimaafkan.. Al-maklumlah Diana ini mak budak baru belajar.. Jika salah tolong tunjuk ajar... Dan cara di atas yang Diana kongsikan itu merupakan cara kebiasaan Diana mengedit gambar di SBK.. Lain orang lain caranya kan? Buatlah mana yang boleh membuatkan diri anda berpuas hati dengan hasil karya anda.. Sampai ketemu lagi di entri yang lain.. 

    Salam Sayang dari SBK....




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, February 24, 2014

    ~ No-Bake Oreo Cheesecake Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 10:13 AM | | 7 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sayang....

    Dikesempatan ini Diana mewakili keluarga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada semua tetamu yang sudi hadir memeriahkan lagi majlis pertunangan adik bongsu Diana kelmarin... Tahniah sekali lagi buat adik Diana, Maddy dan Fatin... :)


    Ok lah... Kita terus sahaja semak resipi untuk kali ini... No Bake Oreo Cheesecake.. Jom tengok resipinya..


    NO-BAKE OREO CHEESECAKE  


    Bahan-Bahan
    • 500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
    • 1 cawan Non-dairy whipping cream
    • 1/4 cawan susu pekat atau secukup rasa mengikut citarasa masing-masing
    • 1 tsp esen vanilla
    • Biskut oreo secukup kegunaan ( perisa ~ oreo with vanilla cream ) _ asingkan cream dari biskutnya & asingkan 28 keping cream untuk kegunaan nanti
    • Biskut oreo double delight ( peanut butter n choc cream ) secukup kegunaan _ dicincang kasar


    Cara-Cara
    1. Kisar biskut oreo yang telah diasingkan dari creamnya dengan menggunakan food processor. Ketepikan.
    2. Pukul cream cheese hingga lembut. 
    3. Kemudian masukkan 28 keping cream oreo perisa vanilla dan pukul hingga sebati.
    4. Masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga lembut berkrim.
    5. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
    6. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
    7. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan.
    8. Masukkan sedikit biskut oreo kisar ke dalam bekas yang digunakan.
    9. Kemudian picitkan adunan krim keju di atasnya. Lapis lagi dengan sedikit biskut oreo kisar dan taburkan sedikit biskut oreo cincang ( peanut butter n choc cream ).
    10. Picitkan lagi adunan krim keju di atasnya.
    11. Lapis lagi dengan biskut oreo kisar dan taburkan sedikit biskut oreo cincang di atasnya.
    12. Letakkan sebiji biskut oreo ( peanut butter n choc cream ) di atasnya.
    13. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.

    ::  Sekadar idea untuk hantaran pertunangan  ::



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, February 21, 2014

    ~ Acar Telur Puyuh...

    Sheery Dream Cakes | 8:54 AM | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Alhamdulillah bertemu kita kembali di entri kali ini.. Moga semuanya sihat sejahtera dan ceria selalu hendaknya ya... Baiklah.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Acar Telur Puyuh yang memang sedap... Resipi ini Diana jumpa di blog Che Mat Gebu... Terima kasih Che Mat.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... 


    :: Sumber ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan   ( TQ )



    ACAR TELUR PUYUH

    Bahan-Bahan 
    • 35 biji telur burung puyuh ( resipi asal guna telur ayam )
    • 2 bawang putih, hiris
    • 5 ulas bawang merah*
    • 3 biji cili merah*
    • 1 camca besar jintan manis* ( * ditumbuk halus )
    • 1 biji bawang besar, belah 8
    • 1/2 camca besar cuka
    • 1 kuntum bunga lawang
    • 1 batang kayu manis
    • 4 kuntum bunga cengkih
    • 1 camca besar kicap
    • Garam dan gula secukup rasa
    • 2 sudu makan cili kering kisar _ ( Diana tambah )

    Cara -Cara 
    1. Rebus telur puyuh, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.
    2. Tumis bawang putih, masukkan bahan2 tumbuh, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.
    3. Masukkan cuka, kicap, gula ( lebih sikit ) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur, gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, February 10, 2014

    ~ Tiramisu...

    Sheery Dream Cakes | 9:41 AM | 10 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... Dua minggu ini merupakan minggu yang amat memenatkan... Meletihkan!! Tiada daya untuk mengupdate blog juga berfb... Hari ini juga bermulanya persekolahan selepas sambutan Tahun Baru Cina buat anak kecil Diana... Bertambahlah sibuknya Diana kan kan... :)

    Baiklah.. Tidak ada apa yang menarik hendak diceritakan... Hanya untuk berkongsi resipi Tiramisu yang entah berapa kali sudah Diana buat... Tetapi baru hari ini berkesempatan untuk kongsikannya bersama anda semua... 

    Sebenarnya resipi ini kepunyaan Dr.Ezani ( MasterChef Malaysia ) ... Terima kasih buat Dr.Ezani kerana sudi berkongi resipi Tiramisu yang mudah dan sedap ini ... Izinkan akak kongsikannya di sini pula ya.. TQ!



    Resipi Oleh ~   Dr.Ezani ( MasterChef Malaysia )  ( TQ )


    TIRAMISU

    Bahan-Bahan
    • 3 biji telur
    • 1/3 cawan gula kastor
    • 250gm cheese mascarpone
    • 1 sudu kecil esen vanilla
    • 300ml krim masakkan
    • 1 bungkus biskut “ Lady’s finger ”
    • 2 cawan kopi
    • Coklat hitam
    • Serbuk coco


    Cara-Cara
    1. Asingkan putih telur dan kuning telur. 
    2. Isikan air ke dalam periuk kecil dan didihkan. 
    3. Pukul kuning telur bersama gula menggunakan pemukul elektrik di dalam mangkuk. Teruskan memukul kuning telur di atas periuk yang dididihkan air tadi ( double boiler ) sehingga kembang dan kental.
    4. Alihkan dari double boiler, biar sejuk seketika. 
    5. Masukkan cheese Mascarpone dan pukul hingga sebati. Masukkan sedikit esen vanilla.
    6. Untuk memukul krim sehingga kembang, masukkan krim di dalam mangkuk dan letak di dalam peti sejuk beku untuk 5 minit. Ini memudahkan krim kembang bila dipukul. Pukul krim sehingga kembang dan kental.
    7. Kaup balikkan krim ke dalam adunan telur dan mascarpone perlahan-lahan sehingga sebati.
    8. Selepas itu, pukul putih telur menggunakan pemukul elektrik sehingga kembang dan kental. Menggunakan teknik yang sama dengan krim tadi, kaup balikkan putih telur ke dalam adunan.
    9. Sekarang bolehlah kita menyatukan tiramisu kita. Bancuh kopi mengikut citarasa anda. Tuangkan kopi ke dalam bekas yang leper.
    10. Celup biskut ladies finger satu persatu ke dalam kopi, tetapi jangan terlalu lama kerana biskut akan hancur. 
    11. Susunkan biskut lady’s fingger di dalam bekas. Setelah habis satu lapisan, ratakan adunan krim mascarpone di atas biskut ladies fingers itu. Ulang lagi melapis biskut dan krim.
    12. Akhir sekali, taburkan serbuk coco di atas tiramisu. Anda jugak boleh menghiris coklat hitam, dan taburkannya di atas tiramisu.
    13. Simpan tiramisu di dalam peti sejuk.



    Dikesempatan ini juga Diana mewakili keluarga suami Diana.. Ingin merakamkan jutaan Terima Kasih kepada semua yang sudi hadir semasa rumah terbuka CNY di kilang Sky Blue ( RRAW ) hari itu ya... Kehadiran anda semua amat bermakna buat kami dan terima kasih sekali lagi kerana sudi memeriahkan rumah terbuka tersebut.... :)

    ::   Boleh juga dibubuh di dalam bekas macam ini ya   ::

    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, February 4, 2014

    ~ Melty Hershey...

    Sheery Dream Cakes | 9:40 AM | | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Moga hari ini, esok dan hari-hari yang mendatang merupakan hari yang baik untuk kita semua... Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya... 

    Baiklah... Hari ini Diana ingin kongsikan resipi yang sudah lama popular.. Sehingga sekarang ianya masih lagi menjadi kegilaan di kalangan penggemar dessert.. Cuma SBK sahaja yang baru kongsikannya di sini... Huhuuuu... Sebenarnya Diana sudah banyak kali buat Melty Hershey ini.. Cuma tiada kesempatan untuk kongsikannya di SBK.. Melty Hershey ini juga merupakan salah satu dessert yang Diana hidangkan semasa rumah terbuka hari raya tahun lepas.. Sesiapa yang hadir masa itu pasti ingatkan... :).



    Diana pun tidak perasan sebenarnya yang resipi Melty Hershey ini belum ada dikongsikan di SBK... Nasib baik sahabat Diana meminta resipi ini beberapa hari lepas... Kebetulan juga ada permintaan dari anak-anak Diana sebelum itu.. Jadi Diana buat dan kongsikannya di sini... Resipi ini Diana rujuk dari blog  Akak Ita cayang .... Cuma Diana tidak ikut 100% resipi asal... Diana olah mengikut selera keluarga... Jika hendak tengok resipi asal boleh singgah di blog  Masam Manis  ya... Terima kasih akak... Jom semak resipi olah pula..


    Olahan Oleh ~ skybluemelleymey


    MELTY HERSHEY

    Bahan-Bahan A
    • Kek red velvet secukup kegunaan _ Resipi boleh rujuk di SINI 
    • Hershey's syrup perisa strawberry atau coklat 
    • 280 gm Non-dairy whip topping perisa coklat _ dipukul hingga kental dan masukkan ke dalam piping bag
    • Hirisan coklat / Coklat Ferrero Rocher _ bubuh mengikut selera masing-masing  


    Bahan-Bahan B 
    • 10 keping biskut marie Munchy's 
    • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
    • 50 gm / secukupnya mentega cair 

    Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Ketepikan.


    Bahan-Bahan C



    :: Sumber dari ~  Manda @ Once Upon My Life  ( TQ )

    • 1 cup sugar
    • 6 tablespoons salted butter cubed
    • 2/3 cup heavy cream, at room temperature _ Diana gantikannya dengan 1 tin kecil Nestle Cream ( Original ) 

    Method

    1. Melt the sugar over medium high heat in a large pot. 
    2. Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color. 
    3. Add the butter and stir it in until melted. 
    4. Pour in the heavy cream ( mixture will foam ) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted. 
    5. Remove from heat and let cool. { I f you still have some lumps in the caramel after it has cooled - strain it through a fine mesh strainer }.  
    6. Store, covered, in the fridge. 


    Bahan-Bahan D 
    • 250 gm cream cheese
    • 170 gm Nestle cream _ Tidak bubuh pun boleh
    • 220 gm Non-dairy whipping cream
    • 30 gm gula aising 

    Cara-Cara
    1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
    2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
    3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
    4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
    5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. 
    6. Masukkan ke dalam piping bag. 

    Cara Melapis
    1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
    2. Kemudian bubuh adunan bahan-bahan B ( campuran biskut marie, honey cornflakes dan mentega cair ).
    3. Curahkan sedikit syrup perisa strawberry atau coklat di atasnya. ( Jika suka boleh paipkan sedikit salted caramel juga ).
    4. Paipkan Non-dairy whip topping perisa coklat di atasnya dan lapis di atasnya dengan adunan bahan-bahan D ( adunan keju ). 
    5. Paipkan salted caramel di atasnya dan taburkan dengan hirisan coklat atau cincangan coklat Ferrero Rocher. ( Boleh juga gantikannya dengan cincangan biskut oreo, Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda ).
    6. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Thursday, January 23, 2014

    ~ Sate Lilit Daging ...

    Sheery Dream Cakes | 7:57 AM | 2 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Hari ini kita ke Bali pula ya..B A L I , sebuah pulau yang menarik untuk dikunjungi dan salah satu tempat yang kaya dengan budaya, tradisi juga makanannya.. Jika hanya seminggu berada di Bali memang tidak mencukupi.. Kena duduk lama sikit jika hendak menikmati keindahan dan makanannya.. Utamanya kepada penggemar makanan... ;). Jika Diana rindu hendak makan masakan Bali, Diana akan berkunjung ke sebuah blog ini tau.. Di sana anda boleh cuba pelbagai resipi Indonesia.. Jika hendak singgah di blog beliau.. Boleh klik di SINI .. Yang bestnya.. resipi dari Bali juga ada.. Ira Rodrigues, pemilik blog tersebut juga tinggal di Bali, Indonesia.. Jika hendak tengok terus resipi dari Bali boleh tengok di SINI  .. Terima kasih buat Ira :) 

    Sebelum kita semak resipi Sate Lilit Bali.. Apa kata kita tengok dulu beberapa gambar yang pernah Diana ambil ketika di Bali dulu...


    Oleh kerana rindu sangat hendak makan Sate Lilit.. Maka kena lah buat sendiri kan... Lagi-lagi kami yang tinggal di W.P.Labuan ini.. Mana lah hendak dicari restoran yang menyediakan menu dari Bali.. Jika teringin hendak makan.. buat sahaja lah kan kan.. :). Cuma mungkin tidaklah sama 100 % rasa dengan sate lilit yang asli.. Sekurang-kurangnya terubat jugalah rindu hendak makan sate lilit Bali kan... Resipi yang Diana Diana kongsikan di bawah ini merupakan resipi olahan Diana mengikut selera keluarga.. Jom kita tengok resipinya pula...


    SATE LILIT DAGING 

    Bahan-Bahan A ( dikisar menggunakan food processor )
    • 450 gm daging batang pinang / isi ayam _ dipotong kecil
    • 6 ulas bawang merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 inci kunyit hidup
    • 1 inci halia
    • 1/2 inci lengkuas
    • 4 batang serai 
    • 5 - 10 biji cili padi _ boleh dikurang atau ditambah mengikut selera masing-masing
    • 2 batang daun sup
    • 1 tsp serbuk ketumbar
    • 1/2 tsp serbuk jintan putih
    • 1/2 tsp serbuk jintan manis
    • 1/2 tsp serbuk cili
    • Sedikit lada hitam

    Bahan-Bahan B
    • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
    • 2 tsp madu
    • Garam secukup rasa
    • Sedikit gula
    Bahan-Bahan C
    • Serai ( direndam seketika terlebih dahulu ) atau pencucuk satay bersaiz lebar secukup kegunaan
    • Minyak masak 

    Cara-Cara
    1. Satukan bahan-bahan A ( bahan yang dikisar ) bersama bahan-bahan B hingga rata.
    2. Kemudian ambil sedikit adunan daging tadi dan kepalkan pada batang serai atau pada pencucuk satay. Buat sehingga semua adunan daging habis.
    3. Panaskan pemanggang dan spray / oles sedikit minyak. Kemudian susun satay di atas pemanggang. Panggang satay hingga masak ( masak dengan sentiasa membalikkan satay ) Spray / oles juga sedikit minyak pada satay jika suka. Pastikan ianya tidak terlebih masak.
    4. Hidang ketika ianya masih panas bersama kuah kacang / sambal kicap atau sambal dan salad kegemaran anda.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, January 20, 2014

    ~ Resipi Ayam Panggang Madu...

    Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | 8 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

    Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Ayam Panggang Madu yang sangat mudah untuk disediakan... Ianya sedap dimakan bersama nasi putih panas atau nikmatinya bersama mee kegemaran anda. Ok lah.. Apa kata kita tengok resipinya...

    AYAM PANGGANG MADU

    Bahan-Bahan
    • 3 keping paha ayam _ buangkan tulangnya
    • Sedikit biji bijan panggang
    • Air secukup kegunaan

    Bahan-Bahan Perap
    • 1 tbsp sos tiram
    • 1/2 tbsp Oriental BBQ Sauce Life
    • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
    • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
    • 1 tsp minyak bijan
    • 1/2 tsp jus halia
    • 1 tbsp madu
    • Sedikit gula jika suka

    Bahan-Bahan Lain
    • Sedikit madu + sedikit air


    Cara-Cara
    1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap dan perap selama 30 minit atau lebih.
    2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga paras ayam. 
    3. Rebus ayam sehingga ayam empuk dan kuahnya kering. Tutupkan api. 
    4. Kemudian keluarkan ayam dari periuk dan susun ayam tadi di atas rak besi pemanggang. 
    5. Sapukan ayam dengan campuran madu dan air. Taburkan biji bijan di atas ayam. Ketepikan. 
    6. Panaskan oven pada suhu 200°C  dan masukkan ayam ke dalam oven. Bakar sehingga ayam keperangan.
    7. Setelah ayam masak, keluarkan dari oven dan potong ayam mengikut citarasa masing-masing.
    8. Hidang.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, January 17, 2014

    ~ Resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers...

    Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | 5 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Moga hari ini semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Baiklah.. Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers.. Tidak banyak bezanya dari resipi-resipi kek batik yang lepas sebenarnya.. Cuma kali ini Diana bubuh nutella dan cerelac... 

    Ok lah.. jom kita semak resipinya pula...


    KEK BATIK NUTELLA CREAM CRACKERS  


    Bahan-Bahan
    • 6 biji telur
    • 250 gm mentega
    • 2 cawan tepung gandum
    • 1 1/4 cawan gula kastor _ boleh dikurangkan
    • 1 cawan milo
    • 1 cawan Nestle cerelac ( gandum & madu )
    • 1/2 cawan susu pekat 
    • 6 tbsp nutella 
    • Nutella secukupnya untuk melapis kek
    • Cream Crackers Hup Seng secukupnya 

    Cara-Cara
    1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
    2. Kemudian  masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
    3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
    4. Tambahkan tepung gandum, milo dan cerelac. Pukul adunan sehingga sebati.
    5. Masukkan 6 tbsp nutella dan pukul sebati.
    6. Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat. ( Boleh tengok  DI SINI cara memasaknya ).
    7. Tutupkan api dan ketepikan.
    8. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
    9. Kemudian susun cream crackers di atasnya. Sapukan nutella di seluruh cream crackers dan lapis lagi dengan sedikit adunan kek. Ratakan.
    10. Ulang langkah no.9 sehingga adunan habis.
    11. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

    ::  Sapukan nutella  sebelum melapis adunan kek  ::




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Wednesday, January 15, 2014

    ~ Sangat Sedap!.....

    Sheery Dream Cakes | 2:30 PM | | | 11 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua... 

    Hari ini Diana hendak kongsikan gambar kek coklat yang dimasak oleh anak Diana, Er-er dan anak saudara Diana, Ery... Wah bukan main rajin lagi mereka malam tadi.. Sanggup buat kek coklat ini waktu malam... Kenapa?


    Ini lah sebabnya... Hehehee.. Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib... Terima kasih buat Chef Akak Hanieliza kerana menghasilkan buku ini... Isi kandungannya memang best tau.. Banyak resipi yang menarik dan berbaloi untuk dicuba... Resipi yang mudah dan sedap!! Pasti ramai yang sudah memiliki buku ini kan... Ermm.. Kepada sesiapa yang belum memiliki buku ini, apa tunggu lagi... Jomlah beli ya.. 


    Nampak tak betapa lembut dan lembabnya kek coklat ini? Ini lah salah satu resipi yang terdapat di dalam buku Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib tu... Kan dah cakap dah tadi... Memang berbaloi-baloi memiliki buku ni... :). 







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>