Monday, January 12, 2015

~ Resipi Popia Basah...

Sheery Dream Cakes | 7:59 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ini kita bersiaran dengan resipi Popia Basah.. Salah satu kuih kegemaran Diana.. Sebelum ini tidak pernah membuat popia basah ini sendiri.. Hanya beli jika teringin hendak menikmatinya.

Semalam mencuba juga buat sendiri popia basah ini.. Terima kasih buat buat tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih.



:: Resipi Oleh ~  Umie@MyResipi  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )


POPIA BASAH


Bahan-Bahan Untuk Kulit Popia

  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 biji putih telur 
  • 3/4 cawan air 
  • 2 sudu makan cuka 
  • secubit garam


Cara-Cara
  • Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan. 
  • Gaulkan ( macam buat cokodo ) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2 jam. 
  • Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.  
  • Buat dari arah jam. 
  • Mulakan dari tepi dulu. 
  • Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. 
  • Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar.
  • Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan.
  • Boleh disusun berlapis-lapis ia tak melekat.

NOTE ~ Cara-cara untuk buat kulit popia boleh rujuk di My Resepi .


Bahan untuk inti
  • 1/2 biji kobis - diricik halus _ Diana tukar kepada kacang panjang + sengkuang
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus 
  • 1 biji sederhana bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu makan udang kering 
  • Garam secukupnya 
  • Minyak untuk menumis 

Cara-Cara
  • Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  • Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
  • Kemudian tambahkan sos tiram  dan secubit garam.
  • Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal
  • 15 tangkai cili kering 
  • 1 biji bawang besar 
  • 5 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar gula perang - ita guna gula melaka
  • 2 sudu besar kicap manis 
  • Minyak untuk menumis 
  • Garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • Kacang kisar - jika suka 

Cara-Cara

  1. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
  3. Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa. 


Cara Penyediaan Popia Basah
  1. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal. 
  2. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng .
  3. Lipat macam biasa dan gulung. 
  4. Sedia untuk dimakan
  5. Sebenarnya cara penyediaan popia bergantung pada citarasa.
  6. Jika nak letak sambal dulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pon boleh.
  7. Ikut selera masing-masing.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 7, 2015

~ Sup Daging...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah.. Bertemu kita di pagi yang indah ini… Syukur kepada Allah di atas segala nikmatNya… Hari ini dapat bersiaran dengan Sup Daging… Cuma tiada resipi dikongsi bersama ya… Kita cuci mata sahaja dengan gambar sup daging ni.. 


Sup daging ini sedap dimakan panas-panas.. Resipinya Diana ikut dari Mini Cookbooks " Chef Wan Meat "_ CHEF WAN'S OXTAIL SOUP. Kepada anda yang sudah memiliki buku masakan ni boleh lah mencubanya. Memang sedap!! 










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Onde-Onde Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 7:48 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Onde-Onde Gula Melaka merupakan sejenis kuih tradisional berbentuk bulat yang dibuat dari tepung pulut yang berinti sirap gula melaka dan disaluti dengan parutan kelapa diluarnya. Kini, kuih onde-onde ini telah diolah dari resipi kuih tradisional menjadi resipi kek dan cupcake. Sememangnya apabila kita makan kek onde-onde ini, kita seolah-olah sedang menikmati kuih onde-onde. Persamaan dari segi rasa sememangnya ketara di situ.

Hari ini Diana juga tidak ketinggalan untuk mencuba resipi Onde-Onde Cupcakes. Untuk resipi kek Diana ikut dari blog For The Love of Food dan untuk inti dan frosting pula Diana ikut dari blog Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction. Terima kasih dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.


:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )


ONDE-ONDE CUPCAKES
Makes 12 cupcakes

Real Pandan Extract
  • 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
  • 1/2 cup water
Method
  1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
  2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
  3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


Pandan Cupcake
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1 1/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cups caster sugar
  • 125g unsalted butter at room temperature
  • 2 tablespoons real pandan extract
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk

Method

  1. Preheat oven to 180 deg.
  2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
  3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
  4. Add in eggs, one at a time.
  5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
  6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
  7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
  8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
  9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.

Sirap Gula Melaka
:: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 200 gm gula melaka
  • 2 cawan air

Cara-Cara
  1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy. 
  2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
:: NOTE ~
Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.


Bahan-Bahan Frosting 
  • 1/2 - 3/4 cawan kelapa parut 
  • Daun pandan
  • Sedikit garam
  • Whipping cream secukup kegunaan ( pukul whipping cream hingga kembang )

Cara-Cara
  1. Kukus kelapa parut, daun pandan dan garam. Ketepikan. ( Sekiranya kelapa parut di atas tidak habis digunakan, bolehlah disimpan di dalam freezer dan boleh dibuat untuk kegunaan lain seperti buat kuih tradisional ).
  2. Korek lubang ditengah cupcake dan keluarkan baki isi cupcake tadi.
  3. Masukkan sirap gula melaka ke dalam lubang dengan menggunakan sudu kecil.
  4. Kemudian paipkan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. 
  5. Taburkan sedikit kelapa parut di atasnya.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 27, 2014

~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese...

Sheery Dream Cakes | 7:56 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Batik Coklat Cheese Pesona ni memang sedap… Entah sudah berapa kali Diana membuatnya.. Ianya juga kek kegemaran Diana sendiri… Hari ini Diana kongsikannya sekali lagi di sini.. Cuma ada sedikit olahan Diana buat untuk kali ini.. Nak tau apa olahan yang dibuat untuk kek kali ini? Apa kata kita semak resipinya di bawah...


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA 

:: Olahan Oleh ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )


Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )


Bahan-Bahan
  • 2/3 cawan air
  • 1 sk serbuk agar-agar
  • 250 gm butter
  • 125 gm milo
  • 3 sb serbuk koko
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing-masing
  • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara-Cara
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar-agar. Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar-agar  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar-agar ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar-agar ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.

Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 1 adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

Bahan²-Bahan~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara-Cara

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu. Jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya, kemudian ambil sedikit adunan ( KLIK UNTUK RESIPI )   SALTED CARAMEL dan ratakan di atas adunan cheese tadi. Taburkan bahan-bahan crumble ( rujuk resipinya di dawah ) di atasnya.
  3. Lapis lagi di atasnya dengan sedikit adunan cheese dan celup biskut marie ke dalam susu dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese. Ulang langkah No.2 dan 3 sehingga adunan cheese habis digunakan.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya .
  5. Akhir sekali, taburkan bahan crumble di atas kek.
  6. Masukkan ke dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.

Bahan-Bahan Crumble ~ by SheeryDreamCakes
  • 10 keping biskut marie Munchy's 
  • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
  • 50 gm / secukupnya mentega cair 

Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Sedia untuk digunakan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>