Tuesday, October 20, 2015

~ Resipi Mee Bandung...

Sheery Dream Cakes | 1:12 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah bertemu kita kembali di entri hari ini... Moga kita semua diberi kesihatan yang baik dan sentiasa di bawah lindunganNya... 

Hari ini ingin Diana kongsikan bersama anda resipi mee bandung yang menggunakan perencah segera.. Sebenarnya sudah agak lama Diana tidak memasak mee bandung.. Teringin pula tekak ni hendak merasanya.. Buat la mee bandung guna perencah Adabi.. Alhamdulillah.. Diana masak ikut bahan yang ada dalam peti ais..

Resipi ini Diana pernah kongsikannya dulu di LifeLogger.. Masa itu Diana masih belum mengenal dunia blog lagi.. Ramai kenalan maya yang Diana kenal di sana.. Alhamdulillah ada yang sampai ke saat ini masih lagi berhubung melalui alam maya.. Banyak kenangan manis waktu bersama LifeLogger.. Moga ikatan persahabatan ini kekal selamanya..


MEE BANDUNG
  
Bahan-Bahan
  • 1 paket mee kuning atau secukupnya _ dicelur dan toskan
  • 2 keping tauhu goreng _ dipotong
  • 400 gm isi ayam / daging batang pinang _ dihiris nipis
  • 15 ekor udang _ dikupas kulitnya ( tinggalkan kepala dan ekornya )
  • Kobis / sawi _ dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan
  • Lobak merah _ dihiris kasar
  • 2 biji telur 
  • 1/2 cawan sos tomato Maggi
  • 2 paket Perencah Mee Bandung Adabi
  • Air secukup kegunaan
  • Garam
  • Gula
  • Perencah pati ayam Tumix / Kiub ayam

Bahan Kisar
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan bersihkan
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih 

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik aromanya.
  2. Kemudian masukkan ayam / daging. Kacau dan masak seketika.
  3. Tambahkan air secukupnya dan masak hingga ayam / daging empuk.
  4. Masukkan perencah Mee Bandung Adabi dan sos tomato. Gaul.
  5. Masukkan pula udang, kobis / lobak. Kacau dan biarkan semuanya masak.
  6. Tambahkan perencah pati ayam, garam dan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa.
  7. Kecilkan api dan pecahkan telur ke dalam kuah mee bandung.
  8. Tutupkan api dan hidang bersama mee kuning dan tauhu goreng.

** NOTE ~ Boleh juga dihidang bersama udang, isi ayam dan hirisan daging yang telah dimasak. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 9, 2015

~ Resipi Pais Ikan...

Sheery Dream Cakes | 9:49 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama resipi Pais Ikan.. Resipi olahan dari resipi Pais Ayam Temasik.. Teringin hendak mencuba ikan pula.. Alhamdulillah sedap..

Kepada tuan empunya resipi Pais Ayam Temasek .. Izinkan dan halalkan Diana olah resipi ini ya.. Terima kasih..

Jom tengok resipi Pais Ikan ini..


:: Olahan dari resipi ~ Pais Ayam temasek 
:: Resipi Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen 

PAIS IKAN
  
Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan bersaiz besar _ dibersihkan 
  • 1 helai daun kunyit _ dihiris halus
  • 2 helai daun kunyit _ disiat
  • 2 helai daun limau purut _ disiat
  • 150 ml santan dalam kotak
  • Cili merah _ dihiris
  • Serbuk cili
  • Gula melaka secukup rasa
  • Pes asam jawa + sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • Perencah pati ayam Tumix
  • Daun pisang secukup kegunaan

Bahan-Bahan Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
  • 10 ulas bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 8 biji buah keras 
  • 40 gm halia
  • 40 gm lengkuas
  • 25 gm kunyit hidup 
  • 4 batang serai
  • Cili padi
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih

Cara-Cara
  1. Ambil sedikit bahan kisar dan lumurkan pada seluruh ikan. Perap. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar bersama serbuk cili hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  3. Masukkan daun limau purut, daun kunyit yang di siat, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya.
  4. Masukkan ikan dan gaul rata. Masak hingga pekat dan hampir kering. 
  5. Sediakan daun pisang, letak ikan tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit serta hirisan cili merah. 
  6. Bungkus dan semat dengan lidi.
  7. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  8. Hidangkan panas bersama nasi. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 22, 2015

~ Mechanic Birthday Cake...

Sheery Dream Cakes | 9:12 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Mechanic birthday cake ni pun anak perempuan Diana yang buat. Dia buat untuk sepupu suami Diana. Diana tolong ambil gambar je.. Hehhehe... Didalamnya red velvet cake. Jom tengok gambar kek ni lagi..


  
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, May 18, 2015

~ Winnie The Pooh Cake...

Sheery Dream Cakes | 7:16 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ni Diana nak kongsikan gambar birthday cake anak sepupu suami Diana yang anak perempuan Diana buat tempoh hari. Winnie The Pooh Cake ni merupakan red velvet cake bersama cream cheese frosting. Jom cuci mata dengan gambar-gambar kek di bawah ni.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 13, 2015

~ Mini Moist Chocolate Cake with Nutella Cream Cheese frosting ...

Sheery Dream Cakes | 11:22 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersua kembali di entri kali ini.. Kali ni tiada resipi hendak dikongsi bersama. Sebab sudah pernah resipi kek coklat dan frosting nya Diana kongsikan di sini. Cuma kali ini Diana sapukan / picitkan nutella pada kek tersebut sebelum lapis lagi dengan cream cheese frosting tu ya. Kemudian lapis dengan sekeping lagi kek coklat dan hias dengan nutella dan cream cheese frosting serta taburkan biskut Famous Amos yang telah dihancurkan. Gabungan rasa yang sangat sedap.

Anda boleh klik DI SINI atau DI SINI untuk resipinya ya. Jom kita cuci mata dengan beberapa keping gambar mini cake ni.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 5, 2015

~ Moist Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kek kali ni merupakan Moist chocolate cake bersama Cream Cheese Frosting dan dekonya pula menggunakan buttercream dan fondant. Diana kongsikan gambar ni bersama anda semua di sini untuk memberi idea kepada sesiapa yang inginkan kek yang comel macam ni ya. Manalah tau ada yang sedang mencari idea nak buatkan kek untuk anak-anak kecil kan... 

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, April 29, 2015

~ Adobe Photoshop - Actions & Textures...

Sheery Dream Cakes | 7:30 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini Diana hanya ingin menjawab pertanyaan sahabat maya tentang gambar seperti di atas... Sebenarnya gambar di atas juga melalui proses seperti yang diana terangkan sebelum ini ( Edit guna Lightroom & Adobe Photoshop ).

Semasa mengedit di Adobe Photoshop ( sebagai contoh, Diana guna Adobe Photoshop CS6 ), anda boleh buat proses untuk Actions dan menambah Textures jika suka.. 

Cuba tengok contoh di bawah.. Gambar yang di atas sebelum melalui proses menambah actions & texture.. Gambar yang di bawah pula setelah di tambah keduanya..

::  Sebelum dan selepas  :: 

Jom tengok contoh gambar yang lain..

::  Guna Actions sahaja  ::








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 12, 2015

~ Resipi Cream Cracker Chocolate Layered Cheesecake | Tiramisu Cheesekut...

Sheery Dream Cakes | 4:20 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek coklat jika digabungkan bersama cream cheese dan chocolate ganache, sememangnya satu gabungan yang sesuai. Kali ini Diana ingin kongsikan resipi kek coklat yang digabungkan bersama biskut cream cracker dan dilapis pula dengan cream cheese frosting berserta curahan chocolate ganache. Alhamdulillah seisi keluarga suka makan kek ini.

Baiklah, apa kata kita semak bahan-bahan dan cara menyediakan kek ini.

:: Olahan : skybluemelleymey

CREAM CRACKER CHOCOLATE LAYERED CHEESECAKE

Bahan-Bahan
  • Kek coklat _ Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk di bawah 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cream crackers Hup Seng secukup kegunaan
  • Susu segar suam secukupnya

Cara Melapis
  1. Sediakan bekas / loyang yang dialaskan dengan plastik / baking paper.
  2. Letakkan kek coklat di dalamnya.
  3. Kemudian sapukan atau paipkan adunan cream cheese di atas kek coklat tadi.
  4. Celup cream crackers ke dalam susu segar suam ( celup sekejap sahaja, jangan sampai lembik ) dan susun di atas kek coklat.
  5. Sapukan atau paipkan adunan cream cheese sekali lagi di atasnya.
  6. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  7. Kemudian sapukan atau paipkan adunan cream cheese di atasnya.
  8. Setelah itu celup cream crackers ke dalam susu segar suam ( celup sekejap sahaja,jangan sampai lembik ) dan susun di atasnya.
  9.  Ulang langkah ini sehingga habis.
  10. Akhiri dengan lapisan chocolate ganache.
  11. Simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum di potong.
** NOTE :~
Jika anda ingin membuat Tiramisu Cheesekut, anda boleh gantikan susu segar suam dengan air nescafe suam ya.

CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-Bahan
  • 500 gm cream cheese 
  • 88 gm gm unsalted butter 
  • 1 tin ( 500 gm ) susu pekat manis

Cara-Cara
  • Pukul cream cheese bersama unsalted butter sehingga rata. 
  • Kemudian masukkan susu pekat manis dan pukul lagi sehingga kembang dan sebati.
  • Sedia untuk digunakan.

Resipi asal Diana ikut dari blog Nina Mirza sebenarnya. Nama dessert ni Tiramisu Cheesekut. Untuk resipi asal Diana salin resipinya di bawah ya. Terima kasih buat Nina dan izinkan akak kongsikannya di sini ya.

CHEESEKUT TIRAMISU style NINA
Resipi Oleh Nina Mirza 

Bahan-Bahan

  • 1 bungkus atau lebih biskut lemak. Apa jenama pun tak kisah 
  • 250gm cheese cream ( Philadelpia/Tartura )
  • ½ tin susu pekat manis
  • ½ paket oreo hancur – beli kat bakery
  • Chocolate cream atau nutella secukupnya
  • Choc moist cake untuk base – kalau tak der just abaikan aje
  • Serbuk coklat untuk hiasan

Cara Penyediannya
  1. Mula-mula sediakan cream cheese. Masukkan cream cheese dalam mixer bowl dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan sikit susu pekat manis dan pukul lagi hingga kembang dan sebati rata. Ketepikan. 
  2. Ok sekarang dah siap cream cheese. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik – nanti senang nak keluarkan.
  3. Sediakan air nescafe suam. 
  4. Ok dah siap, Kita mulakan proses melapis. Choc moist cake dipotong dan susun dalam bekas plastik tadi sebagai base. Kalau tak der, abaikan saje step ini.
  5. Lepas tu, ambil sekeping biskut dan celup dalam air nescafe tadi terus kat atas choc moist cake tadi...( Celup 1 saat saja )
  6. Selepas dah susun, sapukan adunan cheese di atasnya dan ratakan.
  7. Kemudian taburkan rata-rata oreo hancur kat atas lapisan cheese tadi. Letak banyak-banyak lagi sedap!
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
  9. Kali ni Nina sapukan lapisan dengan cream chocolate pula. Kalau tak der boleh digantikan dengan nutella pun ok. Dan kalau tak der nutella, abaikan aje. Ulang proses melapis hingga habis dan biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Last sekali Nina taburkan rata serbuk coklat sebagai penutup. Nak senang dan cantik guna penapis. Ayak serbuk coklat kat atas tu.
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu. Simpan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dipotong.

::  Letak dalam bekas macam ni lebih senang nak makan  ::

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 10, 2015

~ Victoria Sandwich Cake...

Sheery Dream Cakes | 1:11 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum da Salam Sejahtera...

Victoria Sandwich cake merupakan kek yang sangat mudah hendak disediakan dan kek ini sedap di tekak kami. Gabungan sempurna Vanilla Cheese Cream bersama Strawberry filling ini membuatkan setiap gigitan kek ini sangat sedap. 

Resipi untuk Victoria Sandwich Cake ini Diana ikut dari blog Akak Azlita Masam Manis. Terima kasih buat Akak Ita dan kepada pemilik asal resipi ini juga kepada semua yang mengetengahkan resipi ini ya. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini. 


:: Sumber Dari ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )

VICTORIA SANDWICH CAKE

CLASSIC STRAWBERRY JAM ~ CANADIAN STYLE
By : Evelyn / Athen
Source : Food.com
Adapted from : Cooking With Rosie


Bahan-Bahan
  • 250 gm strawberries ~ buang tampoknya dan cuci bersih
  • 70 gm gula
  • 40 ml jus lemon
  • 12 gm butter tanpa garam

Cara-Cara
  1. Dalam periuk kecil, masukkan strawberries dan panaskan atas dapur dengan api yang perlahan.
  2. Dengan menggunakan alat melenyek kentang ( potato masher) lenyek-lenyekan tapi jangan sampai lumat.
  3. Tambahkan gula dan masak lagi lebih kurang 2 minit
  4. Tambahkan butter dan masak semula sambil di kacau hingga adunan sedikit pekat.
  5. Matikan api dan buang buih-buih di atasnya
  6. Masukkan dalam botol kaca yang tahan panas dan telah direbus untuk menyah bakteria
  7. Tutup rapat dan rebus kan semula dalam air mendidih selama 15 minit ( botol tenggelam)
  8. Keluarkan dari tempat rebusan
  9. Sejukkan dan simpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Bahan-Bahan Kek
  • 220 gm tepung kek
  • 30 gm tepung jagung
  • Secubit garam
Bahan-bahan di atas perlu di ayak sebanyak 3 kali
  • 250 gm gula castor
  • 250 gm butter tanpa garam
  • 2 sudu besar golden syrup
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 5 biji telur

Cara-Cara
  1. Satukan gula, butter dan golden syrup dalam bekas pemutar dan putar hingga adunan kembang dan gebu.
  2. Jangan lupa untuk scrap tepi mangkuk pemutar supaya adunan di pukul rata
  3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar perlahan.
  4. Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata.
  5. Tambahkan tepung yang telah di ayak.
  6. Kaup balik dengan spatula hingga rata.
  7. Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan di lapik dengan kertas pembakar.
  8. Bahagikan adunan sama banyak dalam 2 loyang
  9. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160C
  10. Bakar kek selama 25 - 30 minit.
  11. Jangan terlebih masa nanti ia keras. 

Sementara menunggu kek kita masak sediakan krimnya pula jika anda sukakan kek yang berkrim. Kalau tak suka krim boleh terus sapukan jam atas kek.

Vanilla Cheese Krim
Resepi Oleh :  Rima


Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan Heavy Whipping Cream ~ ita guna non Dairy Whipping Cream
  • 56 gm cream cheese
  • 2 sudu besar lemon paste

Cara-Cara
  1. Putarkan cream cheese dan lemon paste hingga lembut.
  2. Dalam bekas pemutar lain putarkan Whipping Cream hingga kental.
  3. Satukan cream cheese dan cream putar dan kaup balik rata. Masukkan dalam piping bag.
  4. Kek yang dah sejuk kita potong bahagian atasnya yang keras.
  5. Letakkan satu keping kek atas lapik kek. Paipkan cream di atasnya.
  6. Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
  7. Tutup dengan satu keping kek lagi. Ulang proses yang sama.
  8. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan berries yang segar.
  9. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, February 11, 2015

~ Spaghetti & Meatballs Recipe...

Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Apa khabar semua? Doa dan harapan saya moga anda semua sentiasa sihat sejahtera hendaknya selalu… Sekarang ini musim demam, batuk dan selsema di sini… Kepada yang kurang sihat tu moga cepat sembuh ya… Minum air kosong yang mencukupi tau… Rajin-rajin minum ubat ya…

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama resipi meatballs.. Jika ingin mencubanya bolehlah singgah di blog The Kitchn ya… 

Apa-apa pun jom kita cuci mata lagi dengan beberapa gambar di bawah...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 5, 2015

~ Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:00 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites ni ya. Apa khabar semua pengunjung blog ini? Doa dan harapan Diana, moga semuanya sihat sejahtera hendaknya.

Seperti biasa, resipi kek red velvet ini sememangnya menggunakan resipi yang biasa Diana guna selam ini. Resipi Red Velvet Cupcake dan kita bakar dalam loyang ya. Untuk memudahkan lagi, Diana salin semuala di entri ini ya. Jom semak resipinya.


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )

Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.

~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.

Cara Melapis Kek
  1. Potong kek yang telah sejuk sepenuhnya kepada kepingan kecil.
  2. Ambil sekeping kek dan paipkan cream cheese frosting serta nutella di atasnya.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek dan paipkan lagi di atasnya dengan nutella dan cream cheese frosting. Hias mengikut kreativiti masing-masing.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>