Thursday, February 16, 2017

~ Resipi Makaroni Goreng Pedas...

Sheery Dream Cakes | 9:21 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Makaroni merupakan sejenis pasta kering dari hidangan barat. Budaya masakan di negara kita telah banyak dipengaruhi oleh budaya hidangan barat. Jelas kita boleh nampak di zaman ini banyak hidangan barat diadaptasi ke gaya makanan di sesuatu negara. Makaroni sebagai contoh, ada makaroni goreng pedas gaya masakan melayu, makaroni sup gaya masakan cina dan pelbagai lagi menu untuk menyesuaikan dengan selera masyarakat di sesuatu tempat.

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Makaroni Goreng Pedas mengikut selera kami sekeluarga. Jom semak resipinya.


MAKARONI GORENG PEDAS

Bahan-Bahan
  • 2 cawan makaroni - dimasak seperti arahan di dalam bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 batang lobak merah _ dipotong dadu kecil
  • 6 cendawan butang _ dihiris
  • 2 1/2 tbsp cili boh
  • Cili padi _ dihiris

Bahan-Bahan A ( Dikisar halus )
  • Segenggam udang kering _ bersihkan, rendam dalam air panas dan toskan
  • 4 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
  • 1 inci halia

Bahan-Bahan B
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tsp kicap cair Loon Kee
  • Sedikit perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • Sedikit gula

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bahan kisar, cili boh dan cili padi dan tumis sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan gaul rata.
  3. Masukkan lobak merah dan cendawan butang. Gaul dan masak seketika.
  4. Masukkan makaroni yang telah direbus tadi dan gaul rata.
  5. Sesuaikan rasa dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 10, 2017

~ Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran lagi bersama entri Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread. Roti ini salah satu roti kegemaran kami sekeluarga. Memang sudah banyak kali Diana membuatnya. Kepada sesiapa yang memang suka makan cinnamon sugar, anda boleh cuba resipi ini. Sedap di tekak kami sekeluarga.

Apabila Diana buat roti ini, memang Diana akan tabur banyak-banyak cinnamon sugar tu.. Sebab Diana sendiri sememangnya suka makan roti yang ada cinnamon sugar.

Resipi kali ini Diana ikut dari blog Joy The Baker. Resipi ini memang sudah lama popular di kalangan blogger masakan. Terima kasih kepada tuan empunya resipi, Akak NorDjDayang JackIzahShidah dan kepada semua yang pernah mengetengahkan resipi ini. Kali ini izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya. Terima kasih....



CINNAMON SUGAR PULL-APART BREAD

For the Dough
  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur  ( size A )
  • 1 sudu kecil Vanilla extract


For the Filling

  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor ( boleh gak gantikan dengan gula perang ) 
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis  ( cinnamon ) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer _ Diana bubuh 2 sudu kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sebab tak ada stok
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown


Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

Note : dough yang sudah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. ( I skipped this )
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah. 
  3. Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  4. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  5. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
  1. Masukkan bahan cecair dulu ( bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila )
  2. Masukkan bahan-bahan kering ( tepung, yis, gula dan garam )
  3. On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 9, 2017

~ Resipi Pulut Kuning Bersama Rendang Daging...

Sheery Dream Cakes | 1:11 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pulut Kuning merupakan sajian istimewa bagi orang-orang Melayu. Beras pulut direndam bersama air kunyit bersama asam gelugor semalaman. Dikukus pula bersama santan , garam dan daun pandan sehingga ianya masak. Rasa lemak pulut beraroma daun pandan ini memang serasi dimakan bersama serunding, rendang atau sambal tumis.

Baru-baru ini, menu pulut kuning tiba-tiba menjadi popular di mata dunia. Pulut kuning merupakan salah satu menu yang telah disajikan oleh Chef Safura Tawil yang telah dinobatkan sebagai juara dalam pertandingan Embassy Chef Challenge 2016 di Ottawa, Kanada. Selain pulut kuning bersama serunding dan rendang daging, Chef Safura juga menyajikan otak-otak bersama acar dan sambal udang serta sate ayam berkuah kacang.

Hari ini sekali lagi kita singgah ke dapur Che Mat Gebu ya. Resipi pulut kuning ini Diana ikut dari resipi Dapur Tanpa Sempadan. Izinkan Diana panjangkan resipinya di sini ya Che Mat. Terima kasih... Jom semak resipinya. 



PULUT KUNING

Bahan-Bahan
  • 500 gram beras pulut
  • 3/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 cawan santan cair*
  • 3/4 camca teh garam*disatukan dan kacau rata )
  • 2 helai daun pandan
  • 100 ml pati santan (santan pekat)

Cara Membuatnya
  1. Cuci beras pulut, kemudian rendam dan masukkan serbuk kunyit dan asam gelugor. Biarkan semalaman atau sekurang2nya 8 jam. Kemudian tos dan masukkan ke dalam loyang ( cm guna loyang saiz 9 inci ).
  2. Tuang santan cair, dan masukkan daun pandan. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Kareh atau gaulkan pulut tadi. Tuang pati santan, gaul lagi dan sambung kukus 15 minit atau hingga pulut masak. Keluarkan daun pandan dan boleh dihidangkan bersama sambal tumis, rendang, kari atau serunding.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Rendang Daging Klasik...

Sheery Dream Cakes | 12:24 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Fenomena cuaca sejuk di Sabah yang disebabkan oleh tiupan angin sejuk yang datang dari Siberia merentasi negara rantau Asia Tenggara termasuk Sabah ini akan dapat dirasai sehingga bulan Mac ini. Beberapa hari ini cuaca sejuk juga dapat kami rasakan di W.P.Labuan. Hari ini cuaca sememangnya sejuk. Sejak awal pagi tadi hingga ke tengahari ini, Diana langsung tidak on kipas atau aircond. Pijak lantai pun terasa sejuknya. 

Sejuk-sejuk begini sememangnya perut cepat berbunyi. Melayan perut yang semakin rancak berkeroncang, apa kata kita masuk ke dapur dan nikmati rendang daging bersama pulut kuning. Sedap sangat!

Resipi dari Dapur Tanpa Sempadan ini sememangnya sedap. Terima kasih buat Che Mat Gebu kerana sudi berkongsi resipi rendang daging klasik ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih...



RENDANG DAGING KLASIK

Bahan-Bahan
  • 2 kg daging lembu pejal, dipotong kiub, cuci dan toskan
  • 2 kuntum bunga kunyit, hiris halus'
  • 2 helai daun kunyit, hiris halus
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 liter santan ( dari 3 biji kelapa )
  • Air panas secukupnya
  • 5 camca besar penuh kerisik
  • 4 camca besar rempah kari daging Baba's
  • 1 senduk nasi cili kisar
  • 3 keping asam gelugor
  • 2 camca besar hirisan gula melaka
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Kisar Halus
  • 2 biji bawang besar, saiz sederhana
  • 18 biji bawang merah
  • 7 ulas bawang putih
  • 10 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 2 inci kunyit hidup
  • 30 biji cili padi
  • 12 batang serai, hiris halus

Bahan Tumis
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 8 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 biji bawang merah, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus

Cara Membuatnya
  1. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari, kacau rata hingga sebati. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukan rempah kari + bahan kisar halus tadi dan masak hingga terbit minyak dan rempah garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
  2. Masukkan daging dan kacau rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan, kacau dan biar mendidih hingga pekat. Masukkan garam ( sedikit dahulu ), kerisik,  asam gelugor dan daun limau purut. Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit kering. Kalau masa ini daging masih agak keras, tuang sedikit air panas dan sambung masak, guna api kecil.
  3. Masukkan gula melaka dan sedikit lagi garam. Kacau rata dan masak hingga rendang kering tapi masih lembap. Masuk hirisan bunga dan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ketupat, lemang, nasi dan sebagainya.

CATATAN MAT GEBU :- 
Jangan letak garam banyak2, dikhuatiri daging akan lambat empuk dan rendang anda akan jadi masin bila ia kering nanti. Satu lagi tips yang mat selalu buat, untuk memastikan rendang anda tahan lama, bekas yang anda guna untuk menyimpan rendang harus kering, bersih dan jika menggunakan periuk, panaskan sekejap periuk tadi, kemudian masukkan rendang. JANGAN tutup rapat periuk berisi rendang panas, biarkan ia renggang sedikit, ini untuk mengelakkan wap air yang terkumpul akan masuk kembali dalam rendang anda dan menyebabkan ia cepat basi. Senduk yang anda guna pun harus kering dan bersih...ok tu saja, sekian terima kasih.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, February 6, 2017

~ Resipi Bihun Goreng Tom Yam...

Sheery Dream Cakes | 3:37 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bihun goreng memang kegemaran kami sekeluarga. Hari ini Diana kongsikan resipi bihun goreng tom yam yang simple sahaja. Masak mengikut bahan yang ada. Anda boleh menambah daging, ayam, makanan laut atau bahan lain mengikut selera masing-masing ya. 

Sebenarnya bihun goreng ini lebih kepada selera anak kecil di rumah ini. Dia kurang suka bihun goreng yang dicampur banyak bahan di dalamnya. Kalau ikutkan seleranya memang bihun goreng telur sahaja... Hehehe..

Baiklah, jom kita semak resipinya di bawah.


BIHUN GORENG TOM YAM 

Bahan-Bahan
  • 300 gm bihun _ direndam hingga kembang dan tuskan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 1 bungkus perencah tom yam kung adabi
  • 2 tbsp cili boh
  • 1 tbsp sos ikan
  • Sedikit sos cili Thai Maggi
  • Sedikit sos cili Maggi
  • Sedikit daun kucai _ dipotong 1 inci panjang
  • Gula secukup rasa

Bahan-Bahan Kisar 
  • Segenggan udang kering _ cuci, rendam, bersihkan dan tuskan
  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/2 sudu besar bunga kantan yang dihiris kasar

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang besar hiris. Tumis sehingga layu.
  2. Masukkan bahan yang dikisar, perencah tom yam dan cili boh. Tumis sehingga garing dan terbit minyak.
  3. Masukkan daging ayam kisar dan gaul rata.
  4. Setelah ayam masak, masukkan sos cili thai, sos cili, gula dan sos ikan. Gaul dan masak seketika.
  5. Masukkan bihun dan sedikit air. Gaul sehingga semua bahan sebati. 
  6. Masukkan daun kucai dan gaul rata.
  7. Sesuaikan rasa dan sekiranya kurang masin, bolehlah ditambah sedikit lagi sos ikan dan gaul sebati.
  8. Tutupkan api dan hidang bersama telur dadar hiris.

:: NOTE ~
Anda boleh menambah bahan lain seperti ayam, daging, makanan laut atau bahan lain mengikut citarasa masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 4, 2017

~ Resipi Kuih Serimuka Pandan...

Sheery Dream Cakes | 4:55 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini bersiaran bersama Kuih Serimuka Pandan. Kuih Serimuka Pandan merupakan kuih tradisional yang popular di Malaysia sejak zaman berzaman. Pada zaman dahulu, kuih ini hanya menggunakan daun pandan sebagai pewarna dan perisa. Rasa dan aroma asli pandan membuatkan kuih serimuka pandan ini begitu sedap, unik dan istimewa sekali.

Jika dulu hanya menggunakan daun pandan sebagai pewarna namun selari dengan peredaran zaman, sedikit pewarna telah digunakan di dalam resipi ini tanpa menganggu keaslian resipi kuih serimuka pandan ini. Sedikit pewarna hijau ditambah pada adunan lapisan atas kuih ini untuk memberi warna yang lebih menarik lagi.

Resipi Kuih Serimuka Pandan dari Chef Hanieliza ini sememangnya sedap. Memang berbaloi mencubanya. Alhamdulillah.. Terima kasih Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resipi kuih ini dengan kami di facebook. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza  ( TQ )

KUIH SERIMUKA PANDAN 

Bahan Lapisan Bawah
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 1/2 cawan santan cair 
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara Membuat
  1. Basuh pulut dan rendamkan 1 jam dan tuskan.
  2. Masukkan semua bahan ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
  3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi 8×8 inci.
  4. Tekan pulut supaya mmpat dan cantik.
  5. Kukus semula dan tuang adunan bahagian atas.

Bahan Lapisan Atas
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan jus pandan 
  • 1 sudu kecil pewarna hijau 
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung/kastard
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara Membuat
  • Masuk semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
  • Tuang perlahan atas pulut dalam loyang.
  • Kukus selama 30 minit.
  • Sejukkan beberapa jam dan potong dengan pisau plastik. Hidangkan.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 2, 2017

~ Resipi Ayam Ala Teriyaki...

Sheery Dream Cakes | 2:58 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kita di entri pertama di bulan Februari pada tahun ini.. Masak menu ni pada bulan lepas sebenarnya.. Baru ada kesempatan untuk kongsikannya di sini hari ini.. Menu ayam kali ini hanya ala-ala ayam teriyaki sahaja.. Apa-apa pun jom semak resipi Ayam Goreng Tepung terlebih dahulu...


AYAM GORENG TEPUNG 

Bahan-Bahan A
  • 1 ekor ayam ( bersaiz kecil ) _ dipotong kecil, buangkan kulitnya dan bersihkan
  • 1/2 tsp McCORMICK chilli flakes
  • 1/2 tsp McCORMICK chicken seasoning
  • 1 tsp McCORMICK chinese five spice
  • 1/4 tsp McCORMICK ginger ground 
  • 1 biji telur
  • 1 tsp biji bijan panggang ( optional )
  • Garam
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan B ( dicampurkan dan gaul rata )
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1/2 cawan tepung jagung

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan-bahan A ke dalam mangkuk yang besar dan gaul rata.
  2. Perap selama 10 minit.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan B ke dalam perapan ayam tadi dan gaul rata. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng ayam tadi hingga masak kekuningan. 
  5. Angkat dan hidang.

:: NOTE ~

Ayam goreng tepung ini boleh dimasak ayam sos plum, sweet and sour chicken, ayam mentega, ayam teriyaki dan pelbagai lagi mengikut citarasa masing-masing.


AYAM ALA TERIYAKI

Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam goreng tepung ( rujuk resipinya di atas )
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang 
  • Garam jika perlu

Bahan-Bahan Sos
  • 4 tbsp sos cili
  • 1 tsp ABC sweet sauce
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • Gula perang secukup rasa
  • Sedikit air


Cara-Cara
  1. Masukkan bahan-bahan sos ke dalam mangkuk dan gaul sebati. Ketepikan.
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih cincang hingga wangi.
  3. Masukkan bahan-bahan sos tadi dan gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika. Sesuaikan rasa ( tambahkan garam jika perlu ).
  4. Masukkan ayam goreng tepung. Gaul mesra.
  5. Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 22, 2017

~ Resipi Roti Sarang Lebah...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Roti Sarang Lebah atau Bee Hives Bun resipi Lydia Honey yang bertekstur lembut dan sungguh sedap ini sememangnya amat popular di kalangan penggemar roti.. Keenakannya berganda bila digandingkan bersama butterscotch sauce.. 

Entah sudah berapa kali dah Diana buat roti sarang lebah ni.. Sentiasa ada permintaan lagi.. lagi dan lagi… Diana sendiri pun tidak jemu-jemu menikmati roti ni.. 

Terima kasih buat Lydia Honey di atas resipi yang sedap ini dan terima kasih juga buat Izah kerana sudi memanjangkan resipi ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. 

Jom semak resipinya...


:: Resipi Oleh ~ Lydia Honey  ( TQ )
:: Sumber ~ Izah Muffin Lover  ( TQ )


ROTI SARANG LEBAH

DOH

  • 2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti _ ( Diana bubuh 1 cawan tepung gandum + 1 cawan tepung roti )
  • 1/2 Sudu teh dry yeast
  • 1/4 Sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/4 cawan plain yogurt _ suhu bilik 
  • 1/4 cawan minyak sun flower
  • 1/2 cawan air suam +-
  • **Almond flakes, pumpkin seeds dan butterscotch jika suka


Cara-Cara
  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat pada tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dulu-dulu ( zaman tak ada washing machine basuh kain kat sungai ), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
  5. Uli sehingga elastic. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2 kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup seperti dalam oven atau microwave yang TAK di ON.
  7. Bila doh dah naik, tumbuk-tumbukkan supaya keluar anginya.
  8. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  9. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  10. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2 kali ganda sekali lagi. 
  11. Sementara menunggu doh naik, panaskan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah ( bergantung kepada suhu oven anda ).
  12. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah dan 5 minit terakhir guna api atas bawah.
  13. Masa membakar dalam 10-15 minit.
  14. Keluarkan dari oven dan cepat-cepat tuangkan butterscotch di atasnya.
  15. Sedia untuk dihidangkan.



:: NOTE:-
  1. Doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan anda dengan minyak semasa hendak bahagi doh kecil-kecil.
  2. No need perfect bulat sangat just lebih kurang sebab nanti ia akan bulat sendiri bila naik.
  3. Make sure oven benar-benar panas supaya ia lembut bak cotton.
  4. JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti roti akan keras.
  5. Kalau tidak habis makan, simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas-kemas.



BUTTERSCOTCH SAUCE

  • 1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
  • 1/2 cup whipping cream ( kalau tak ada boleh tukar kepada susu cair )
  • A pinch of salt
  • 1/2 tsp vanilla essence
  • 25g butter

Cara-Cara
  1. Cairkan butter dalam periuk kecil. Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair @ larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas.
  4. Sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

:: NOTE:-

  1. Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
  2. Awas semasa hendak menuang cream tu sebab gula ni panas sangat. Berhati-hati, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 14, 2017

~ Resipi Mee Goreng Daun Kari...

Sheery Dream Cakes | 1:16 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran dengan resipi Mee Goreng Daun Kari.. Mee goreng merupakan menu kegemaran ramai orang.. Pelbagai versi resipi yang ada untuk menyediakannya.. Apa kata kita semak cara Diana pula menyediakan mee goreng daun kari ini..




MEE GORENG DAUN KARI

Bahan-Bahan
  • 300 gm mee kuning 
  • 100 gm daging ayam kisar
  • 8 ekor udang _ dibuang kepala, kulit dan bersihkan
  • 1 keping tauhu goreng _dipotong kecil
  • 1/2 keping fish cake _ potong kecil
  • 3 tangkai daun kari
  • Sedikit sawi _ dipotong kecil
  • Sedikit taugeh
  • 1 tangkai cili merah _ belah dua, buang bijinya dan hiris 
  • 3 sudu makan cili boh

Bahan-Bahan Hiris
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawng putih
  • 1 biji bawang merah

Bahan-Bahan Kisar
  • Segenggam udang kering _ rendam di dalam air panas dan bersihkan
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah

Bahan-Bahan A
  • 1 1/2 sudu makan kicap Char Koay Teow BangBang
  • 3 sudu makan sos cili 
  • 2 sudu makan sos tiram
  • Gula secukup rasa
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan hiris dan daun kari sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkn cili boh dan bahan-bahan kisar. Tumis hingga garing.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  4. Masukkan daging ayam kisar dan masak seketika.
  5. Tambahkan udang, tauhu goreng dan fish cake. Gaul rata dan masak sekejap..
  6. Masukkan mee dan gaul rata.
  7. Masukkan sawi dan taugeh. Gaul rata.
  8. Akhir sekali masukkan cili merah hiris, daun bawang dan daun kucai. Gaul.
  9. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>