Friday, February 17, 2017

~ Resipi Mee Basah Ayam...

Sheery Dream Cakes | 3:23 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali di entri kedua untuk hari ini. Kali ni Diana hanya kongsikan resipi campak-campak saja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ini ya. Bubuh lah mengikut citarasa masing-masing. 

Mee Basah Ayam ini sesuai dimakan bersama jus limau kasturi. Walau bagaimana pun, ianya terpulang kepada selera masing-masing juga kan. Nak resipinya? Boleh semak di bawah ya.


MEE BASAH AYAM

Bahan-Bahan 
  • Mee kuning
  • Sawi Jepun 
  • Isi ayam _ dipotong kecil
  • Cili merah _ hiris 
  • Telur _ dipukul ringan
  • Bawang putih _ dicincang
  • Limau kasturi
  • Minyak bijan
  • Kicap cair
  • Air secukupnya

Bahan-Bahan A
  • Sos tiram
  • Minyak bijan
  • Serbuk lada putih
  • Tepung jagung + sedikit air 
  • Kiub ayam Maggi 

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak bijan di dalam kuali. Masukkan mee kuning dan sedikit kicap cair. Goreng di atas api besar sehingga wangi. Angkat dan ketepikan.
  2. Kemudian masukkan sedikit minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi. 
  3. Masukkan isi ayam dan goreng seketika.
  4. Masukkan air dan bahan-bahan A. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih.
  5. Masukkan sawi jepun dan biarkan ianya mendidih seketika. Sesuaikan rasa.
  6. Tutupkan api dan masukkan telur. Kacau dengan cepat.
  7. Hidang bersama mee kuning goreng, cili merah dan jus limau kasturi.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Ayam Panggang Ketumbar...

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Jumaat penghulu segala hari.

Alhamdulillah di hari Jumaat yang penuh berakah ini, dapat lagi bersiaran dengan resipi Ayam Panggang Ketumbar.  Terima kasih buat semua penggunjung blog Diana kerana masih sudi singgah di sini ya. Moga segala yang dikongsikan di sini sedikit sebanyak dapat membantu memberikan idea memasak kepada anda semua.

Baiklah.. Apa kata kita semak resipi Ayam Panggang Ketumbar di bawah.


AYAM PANGGANG KETUMBAR

Bahan-Bahan
  • 3 ketul paha ayam _ dibersihkan dan dikelar
  • 1/4 sudu makan serbuk cili
  • 1/4 tsp cajun seasoning
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • Jus lemon dari 1/4 biji lemon
  • 2 sudu makan minyak zaitun
  • Garam 
  • Gula
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan  A ( Dikisar halus )
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 2 tangkai cili merah _ buang bijinya
  • Seikat daun ketumbar

Cara-Cara
  1. Gaul paha ayam bersama bahan-bahan kisar, serbuk cili, cajun seasoning, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, jus lemon, minyak zaitun, gula dan garam. Perap ayam sekurang-kurangnya 4 jam. Lebih baik perap semalaman di dalam peti ais.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk yang sesuai. Tambahkan air secukupnya. Kacau rata.
  3. Masak ayam di atas api sederhana sehingga ayam 3/4 masak dan kuahnya pekat.
  4. Tutupkan api dan keluarkan ayam dari periuk. 
  5. Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan curahkan sedikit kuah dia atas ayam. Masukkan ayam ke dalam oven.
  6. Panggang ayam sehingga ayam masak kekuningan.
  7. Hidang bersama lebihan kuah tadi.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 16, 2017

~ Resipi Makaroni Goreng Pedas...

Sheery Dream Cakes | 9:21 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Makaroni merupakan sejenis pasta kering dari hidangan barat. Budaya masakan di negara kita telah banyak dipengaruhi oleh budaya hidangan barat. Jelas kita boleh nampak di zaman ini banyak hidangan barat diadaptasi ke gaya makanan di sesuatu negara. Makaroni sebagai contoh, ada makaroni goreng pedas gaya masakan melayu, makaroni sup gaya masakan cina dan pelbagai lagi menu untuk menyesuaikan dengan selera masyarakat di sesuatu tempat.

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Makaroni Goreng Pedas mengikut selera kami sekeluarga. Jom semak resipinya.


MAKARONI GORENG PEDAS

Bahan-Bahan
  • 2 cawan makaroni - dimasak seperti arahan di dalam bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 batang lobak merah _ dipotong dadu kecil
  • 6 cendawan butang _ dihiris
  • 2 1/2 tbsp cili boh
  • Cili padi _ dihiris

Bahan-Bahan A ( Dikisar halus )
  • Segenggam udang kering _ bersihkan, rendam dalam air panas dan toskan
  • 4 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
  • 1 inci halia

Bahan-Bahan B
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tsp kicap cair Loon Kee
  • Sedikit perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • Sedikit gula

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bahan kisar, cili boh dan cili padi dan tumis sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan gaul rata.
  3. Masukkan lobak merah dan cendawan butang. Gaul dan masak seketika.
  4. Masukkan makaroni yang telah direbus tadi dan gaul rata.
  5. Sesuaikan rasa dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 10, 2017

~ Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran lagi bersama entri Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread. Roti ini salah satu roti kegemaran kami sekeluarga. Memang sudah banyak kali Diana membuatnya. Kepada sesiapa yang memang suka makan cinnamon sugar, anda boleh cuba resipi ini. Sedap di tekak kami sekeluarga.

Apabila Diana buat roti ini, memang Diana akan tabur banyak-banyak cinnamon sugar tu.. Sebab Diana sendiri sememangnya suka makan roti yang ada cinnamon sugar.

Resipi kali ini Diana ikut dari blog Joy The Baker. Resipi ini memang sudah lama popular di kalangan blogger masakan. Terima kasih kepada tuan empunya resipi, Akak NorDjDayang JackIzahShidah dan kepada semua yang pernah mengetengahkan resipi ini. Kali ini izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya. Terima kasih....



CINNAMON SUGAR PULL-APART BREAD

For the Dough
  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur  ( size A )
  • 1 sudu kecil Vanilla extract


For the Filling

  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor ( boleh gak gantikan dengan gula perang ) 
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis  ( cinnamon ) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer _ Diana bubuh 2 sudu kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sebab tak ada stok
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown


Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

Note : dough yang sudah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. ( I skipped this )
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah. 
  3. Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  4. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  5. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
  1. Masukkan bahan cecair dulu ( bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila )
  2. Masukkan bahan-bahan kering ( tepung, yis, gula dan garam )
  3. On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>