Wednesday, March 8, 2017

~ RAW vs JPEG...

Sheery Dream Cakes | 1:49 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Akak guna format apa ya? RAW atau JPEG? Itulah soalan yang sering ditanyakan. Selain soalan perlukah saya menggunakan setting RAW untuk gambar yang hendak saya ambil?Atau lebih cantik dalam format JPEG untuk gambar makanan? Persoalan ini sememangnya tiada kesudahannya sampai bila-bila.

Secara peribadi Diana lebih suka mengambil gambar makanan dalam format RAW. Memang agak leceh sedikit sebab kena melalui banyak proses terlebih dahulu. Kena edit bagai kan.. Tetapi yang seronoknya kita akan dapat hasil karya yang kita sukai. Kenapa Diana suka ambil gambar dalam format RAW? Anda boleh baca di ENTRI INI

Sebenarnya jika anda lebih serasi dengan format JPEG, ambillah gambar tu dalam format JPEG. Jika anda lebih suka melalui proses mengedit gambar, ambillah gambar dalam format RAW. Terpulanglah pada diri masing-masing ya.

Gambar di bawah merupakan gambar yang sama, cuma mempunyai berlainan effect sahaja. Anda suka dramatic look dalam dark food photography? Anda boleh cuba cara Diana ni. Klik DI SINI.

Ooo ya.. Apa yang Diana tulis ni merupakan pendapat peribadi Diana sahaja ya. Jika salah tolong perbetulkan. Maklum lah.. Mak budak baru belajar.. Hehehehee... Banyak ilmu food photography yang perlu Diana pelajari lagi. Diana pun belum mahir lagi dalam bidang ni. Entri ni hanya untuk menjawab persoalan yang sering ditanyakan pada Diana selama ni. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 6, 2017

~ Cheesy Pull-Apart Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 4:11 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sayang pula tengok sebantal roti di atas meja tanpa ada seorang pun yang menyentuhnya. Kalau dibiarkan macam tu memang tiada seorang pun yang akan sentuh roti tu. kalau ada semangkuk sup panas memang sedap ni makan bersama roti. Apatah lagi jika ada kuah kacang.. memang sedap sangat cicah kuah kacang. Akhirnya campur sahaja la roti tu dengan bahan yang ada di rumah ni. Bubuh keju lepas tu bakar. Siap menu sampingan sarapan pagi tadi.


CHEESY PULL-APART BREAD

Bahan-Bahan
  • Sebantal roti ( 200 gm ) _ dipotong-potong tanpa putus dibahagian bawahnya
  • Aluminum foil

Bahan-Bahan Inti
  • 7 ulas bawang putih _ diketuk dan dicincang halus
  • 2 biji bawang merah _ dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar bersaiz kecil _ dicincang halus
  • Kepingan daging turkey _ grill sekejap kemudian di potong kecil
  • 4 tbsp mentega
  • Sedikit daun sup _ dicincang
  • Parutan keju mozarella secukupnya
  • Emborg pizza topping ( shredded ) secukupnya
  • Sedikit gula ( optional )

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega dan masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan kepingan daging turkey dan gaul rata.
  3. Tutupkan api dan angkat.
  4. Masukkan daun sup, keju mozarella dan pizza topping. Gaul rata. Ketepikan.
  5. Ambil sekeping aluminum foil dan letakkan roti di atasnya.
  6. Masukkan bahan inti tadi ke dalam setiap ruang bahagian potongan roti.
  7. Akhir sekali selitkan sedikit parutan keju mozarella dan pizza topping. Taburkan sedikit gula di atasnya jika suka.
  8. Balut roti dengan foil dengan kemas.
  9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C selama 20 minit.
  10. Hidang ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 3, 2017

~ Resipi Kuih Bakar Daging...

Sheery Dream Cakes | 4:55 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Baiklah.. Ini merupakan entri terakhir untuk minggu ini. Entri tertangguh juga sebenarnya ni. Waktu Diana mengambil gambar ni, cuaca memang tidak elok. Hujan ribut di sini. Memang sukar untuk dapatkan pencahayaan dari sinar matahari ketika tu. 

Tapi yang seronoknya masa tu, dapat makan kuih bakar daging ni semasa hujan. Hehhehe... Resipi Kuih Bakar Daging dari blog akak Fauziah @ Kak Jee sememangnya sangat sedap. Sedap sesangat. Sudah lama Diana teringin hendak membuatnya. Malangnya Diana tidak dapat mencari acuan kuih bakar ni. Bukan tidak boleh menggunakan acuan lain, tetapi Diana teringin juga membuatnya di dalam acuan ni. Cari sampai ke Kota Kinabalu pun Diana tidak jumpa-jumpa. Akhirnya minggu lepas dapat belinya di Labuan juga. Alhamdulillah.

Terima kasih buat Kak Jee di atas resipi yang sedap ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

:: Resipi Oleh ~ Akak Fauziah Samad @ Kak Jee

KUIH BAKAR DAGING

Bahan-Bahan Inti
  • 250 gms daging ( 1/4 kg ) _ dicincang halus
  • 1 1/2 sudu besar rempah daging ( kjee guna baba's )
  • 1 labu bawang besar _ dicincang
  • Sedikit daun sup _ ( Diana tambah )
  • Garam/aji secukup rasa

Bahan-Bahan A

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan cair/susu cair/susu rendah lemak
  • 3 cawan air
  • 5 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • Daun bawang
  • Minyak sapi/margerin

Cara-Cara
  1. :: Untuk inti ~ Panaskan kuali dan bubuh 1 sudu besar minyak dan tumis bawang sehingga kekuningan. 
  2. Masukkan rempah dan goreng sampai wangi. 
  3. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga kering. 
  4. Angkat dan sejukkan. Ketepikan.
  5. :: Untuk adunan tepung ~ Pukul telur hingga kembang. Masukkan semua bahan cecair ( susu dan air ).  Kacau sampai rata. 
  6. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Kalau tak halus, masukkan ke dalam blender sedikit demi sedikit dan kisar supaya halus.  
  7. Bubuh sedikit pewarna kuning dan sedikit garam ( Jangan banyak sangat garam sebab lauk daging  tadi kan dah ada perisa). 
  8. Panaskan oven suhu 160 darjah. Lauk daging dibahagi kepada 3 bahagian sebab bancuhan ini jadi 3 kuih bakar. 
  9. Ambil acuan kuih bakar. Letakkan di atas dapur, bubuh 1/2 sudu besar minyak sapi atau marjerin. Panaskan. 
  10. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras 3/4 penuh ke dalam acuan. Biar kira-kira satu minit, kemudian sudukan lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan-lahan. Mula dibahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan. 
  11. Bila nampak garing pada tepi2 kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C api atas dan bakar guna api atas sahaja ( jika ada ) selama 15-20 minit. Keluarkan dari oven.
  12. Dengan menggunakan pisau, keluarkan kuih ketika masih panas. 
  13. Buat begini sehingga bancuhan tepung habis.
  14. Hidang bersama sos cili.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Mee Kari Simple...

Sheery Dream Cakes | 9:48 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali bersama resipi Mee Kari pula ya. Mee kari ni simple saja. Selera tekak orang yang kurang sihat. Teringin hendak makan mee kari. Masak la yang ringkas-ringkas sahaja kan. Alhamdulillah..

Jom semak resipinya.


MEE KARI

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 3 tbsp udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan bersihkan
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai

Bahan-Bahan A ( disatukan menjadi pes )
  • 4 tbsp rempah kari Baba's
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • Sedikit air

Bahan-Bahan B
  • Thai rice stick secukup kegunaan _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 9 ekor udang bersaiz besar _ buangkan kulitnya, bersihkan dan celur
  • 1 kotak santan ( 200 ml )
  • 2 cawan air ( boleh dilebihkan mengikut kepekatan yang diingini )
  • 1 tsp sos ikan
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • Garam
  • Gula
  • Daun ketumbar _ dihiris
  • Cili merah _ dihiris
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.
  2. Masukkan bahan pes dan masak sehingga kari benar-benar masak dan garing.
  3. Kemudian masukkan daging ayam kisar dan setelah ayam masak bolehlah dimasukkan air dan santan. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika.
  4. Akhir sekali, masukkan sos ikan, kiub ayam, garam dan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa.
  5. Tutupkan api dan hidang bersama thai rice stick yang telah di masak, udang yang telah dicelur, hirisan daun ketumbar, hirisan cili merah dan jus limau nipis.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>