Saturday, March 25, 2017

~ Resipi Mee Sup Daging...

Sheery Dream Cakes | 11:18 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama Mee Sup Daging pada hari ini. Mee Sup Daging ini Diana masak minggu lepas sebenarnya. Tapi hari ni baru berkesempatan buat entrinya. 

Jika hendak memasak sup daging, resipi yang biasa Diana guna  ialah resipi dari Dapur Tanpa Sempadan. Memang itulah permintaan ahli keluarga Diana. Terima kasih Che Mat Gebu. Untuk Mee Sup Daging ini pun Diana rujuk dengan resipi yang sama walaupun tidak 100% sama. Jom kita tengok resipinya.


MEE SUP DAGING

Bahan-Bahan
  • 700 gm daging _ dipotong ikut suka dan dicuci bersih ATAU boleh dipotong besar-besar kemudian dihiris selepas dimasak
  • 22 biji bebola daging ( Diana guna jenama Ramly )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong 4
  • 4 helai daun limau purut _ dikoyak-koyak
  • 1 pokok daun ketumbar _ dipotong kasar-kasar
  • 1/2 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1 tsp lada hitam berperisa
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Sedikit lada hitam dan lada putih kisar
  • 2 tsp kicap cair Loon Kee
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit sos ikan ( optional )
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • Air secukup kegunaan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar 
  • 2 inci halia
  • 3 tbsp bawang goreng

Bahan-Bahan Dititik / Ditumbuk kasar
  • 2 batang serai
  • 1 inci lengkuas 

Bahan-Bahan Lain
  • Mee pilihan ( Diana guna Shanghai Noodle _ dimasak seperti arahan pada bungkusan )
  • Taugeh _ dicelur
  • Sayur sawi _dicelur
  • Daun bawang _ dihiris
  • Cili merah _ buang bijinya dan dihiris 
  • Daun sup dan daun ketumbar _ dihiris
  • Bawang goreng


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak didalam periuk dan masukkan serai, lengkuas serta bawang besar hiris. Tumis hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging, air secukupnya, lobak merah, daun limau purut, daun ketumbar yang dipotong kasar, bahan-bahan kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, lada berperisa Aji Shio, lada hitam berperisa Aji Shio, kayu manis, bunga cengkih dan  bunga lawang. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
  3. Kecilkan api dan renih sehingga daging empuk. Jika air berkurangan tambahkan air.
  4. Kemudian masukkan bebola daging, masukkan kiub pati ayam, garam, kicap cair, sos ikan, lada hitam dan lada putih kisar. Kacau rata dan biar sehingga bebola daging masak.
  5. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  6. Hidang bersama mee pilihan, taugeh, sayur sawi, hirisan cili merah, bawang goreng, hirisan daun sup dan daun ketumbar.
  7. Sedap juga dimakan bersama sedikit cuka hitam.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 15, 2017

~ Resipi Kari Daging Ubi Keledek...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Kari daging ubi keledek ni merupakan menu lunch Diana kelmarin. Sebenarnya kelmarin teringin hendak makan dalca daging. Tapi banyak juga bahan yang tidak cukup untuk memasak dalca daging. Masak lah kari daging ubi keledek ni saja. Alhamdulillah.. Asalkan dapat makan lauk kari bercampur ubi keledek, Diana dah puas hati lah tu.. Bersyukur sangat..

Baiklah.. Apa kata kita semak resipi untuk hari ini.


KARI DAGING UBI KELEDEK

Bahan-Bahan
  • 1 kg daging lembu _ dipotong ikut suka, dicuci dan toskan
  • 360 gm ubi keledek _ dikupas kulitnya dan dipotong ikut suka
  • 3 biji tomato bersaiz kecil _ dipotong dadu kecil
  • 1 biji bawang besar _ dihiris nipis
  • 2 batang serai _ dititik
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 1 keping asam gelugur
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Santan secukup kegunaan
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Rempah ( Dicampurkan menjadi pes )
  • 60 gm serbuk kari daging Baba's
  • 1 tbsp garam masala
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • Sedikit air 

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 40 gm udang kering _ direndam dalam air panas hingga lembut, toskan dan bersihkan 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan tumis seketika. 
  3. Masukkan tomato dan serai. Goreng sehingga garing.
  4. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga garing.
  5. Kemudian masukkan bahan-bahan rempah dan tumis sehingga kari garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan daging dan gaul rata. Masak selama 5 minit. Kemudian masukkan air secukupnya. Teruskan memasak sambil dikacau selalu sehingga daging masak.
  7. Masukkan ubi keledek dan kacau rata.
  8. Setelah ubi keledek masak, bolehlah dimasukkan santan, asam gelugur, garam, gula dan perencah pati ayam jika suka. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  9. Tutupkan api dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 11, 2017

~ Chicken Bread Boat Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Asyik tertangguh sahaja nak kongsikan resipi Chicken Bread Boat ini. Hari ini luangkan sedikit masa untuk buat entri ni di sini. Kadang-kadang bila nafsu makan menguasai diri, pelbagai macam roti dibeli. Tapi kesudahannya tiada siapa yang makan pun roti tu. Daripada dibuang begitu sahaja lebih dimasak semula roti tu kan.

Bila kita google sahaja resipi bread boat, banyak versi yang ada. Jadi apa kata kita buat ikut bahan yang ada di dapur kita mengikut selera keluarga tercinta kita. Jom masuk dapur.


CHICKEN BREAD BOAT

Bahan-Bahan
  • 1 buku Baguette _ potong bahagian atasnya sedikit dan keluarkan isi roti ( buat seperti sebuah perahu /sampan )
  • Prego tomato pasta sauce ( mushroom )
  • Sedikit daun sup _ dihiris
  • Sedikit daun bawang _ dihiris
  • Parutan keju cheddar
  • Parutan keju mozarella
  • Keju parmesan 

Bahan-Bahan Inti
  • 1 bungkus Ayamas daging ayam kisar ( 400 gm )
  • 1 biji bawang besar _ dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 biji bawang merah _ dicincang halus
  • 1 tbsp mentega
  • 2 1/2 tbsp mayonis
  • 2 tbsp sos salad thousand island
  • Sedikit minyak zaitun 
  • Lada putih kisar
  • Lada hitam kisar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula jika suka

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega dan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang merah dan bawang besar. Tumis hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging ayam kisar, lada hitam. lada putih, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mayonis dan sos thousand island. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sapukan di dalam roti dengan sos pasta Prego dan taburkan sedikit parutan keju mozarella.
  6. Diikuti dengan ayam ( bahan inti ), parutan keju mozarella, parutan keju cheddar dan keju parmesan.
  7. Taburkan di atasnya dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
  8. Masukkan di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 15 minit atau sehingga keju mencair.
  9. Keluarkan roti dari oven dan taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang dan daun sup jika suka.
  10. Nikmati ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Chapati Pizza...

Sheery Dream Cakes | 9:42 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Chapati memang enak dimakan bersama kuah kari. Tetapi Chapati juga sedap dibuat pizza sebab kita akan dapat menikmati pizza crust yang rangup dan mudah untuk disediakan. Pasti ramai yang sudah pernah mencubanya kan?

Baiklah.. hari ini kita tengok cara Diana pula menyediakannya. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


CHAPATI PIZZA
Untuk 6 Chapati Pizza

Bahan-Bahan Untuk Bebola Daging
  • 35 biji bebola daging ( Diana guna Ramly Bebola Daging ) _ dikoyakkan sedikit
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp sos berbeku oriental Life
  • 1 tsp madu
  • 1 tbsp ABC sweet sauce
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • Garam jika perlu
  • Sedikit minyak zaitun
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Daun sup hiris
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya kecuali biji bijan panggang. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan bebola daging dan sedikit air. Gaul dan biarkan bebola daging masak.
  4. Tutupkan api dan angkat. Taburkan biji bijan panggang dan hirisan daun sup di atasnya.
  5. Ketepikan.

Bahan-Bahan Untuk Chapati Pizza
  • 6 keping frozen chapati _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • Bebola daging ( rujuk resipinya di atas )
  • Parutan keju cheddar
  • Parutan keju mozarella
  • Keju parmesan
  • Prego tomato sos pasta ( mushroom )
  • Hirisan daun sup
  • Hirisan bawang merah
  • Hirisan buah tomato

Cara-Cara
  1. Ambil sekeping chapati yang telah dimasak.
  2. Sapukan dengan sedikit sos pasta. taburkan sedikit parutan keju mozarella.
  3. Susunkan beberapa bebola daging, hirisan tomato dan bawang merah di atasnya.
  4. Kemudian taburkan parutan keju mozarella, keju cheddar dan keju parmesan.
  5. Taburkan sedikit daun sup dan buat begini sehingga bahan-bahan habis digunakan.
  6. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau sehingga pizza keperangan dan keju mencair.
  7. Tutupkan api dan nikmati ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>