Saturday, May 13, 2017

~ Resipi Wantan Mee Kicap...

Sheery Dream Cakes | 12:05 PM | | | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Minggu depan merupakan minggu yang sibuk sedikit buat Diana. Jadi hari ini Diana mengambil kesempatan untuk update blog ni dengan beberapa entri. In Shaa Allah..  Ada beberapa entri yang tertangguh untuk dikongsikan.

Resipi untuk kali ni Diana kongsikan resipi Wantan Mee Kicap yang Diana masak beberapa hari yang lepas. Ahli keluarga Diana sememangnya suka makan wantan mee kicap. Jika ada kelapangan sedikit memang berbaloi memasaknya sendiri. Tetapi jika masa tidak mengizinkan, lebih baik makan atau beli di kedai sahaja. Heheheh.. Memang banyak juga hendak disediakan bahan-bahannya. Nak sediakan wantan goreng, mana lagi nak masak ayamnya dan kuah kicap semestinya.

Baiklah.. Resipinya anda boleh rujuk di bawah ya.

WANTAN MEE KICAP

Bahan-Bahan
  • Mee wantan secukup kegunaan _ celur dan angkat, kemudian celup di dalam air sejuk dan toskan
  • Sayur sawi _ dicelur
  • Wantan goreng _ ( resipinya rujuk di bawah )
  • Ayam Panggang Madu _ ( resipinya rujuk di bawah  atau  KLIK DI SINI )
  • Kuah kicap _ ( resipinya rujuk di bawah )
  • Hirisan daun bawang

Cara Menghidang
  1. Sendukkan kuah kicap ke dalam pinggan atau mangkuk.
  2. Kemudian susun mee wantan, wantan goreng, ayam panggang madu, sayur sawi dan taburkan hirisan daun bawang di atasnya.
  3. Hidang.

WANTAN GORENG

Bahan-Bahan Inti
  • 150 gm udang _ buang kepala, kupas kulit, bersihkan dan dicincang halus
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • Sedikit sos ikan
  • Daun sup _ dihiris 
  • Lada putih kisar

Bahan-Bahan A
  • 10 Keping kulit wantan
  • Air untuk pelekat
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan inti ke dalam mangkuk dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Kemudian ambil sekeping kulit wantan  dan bubuh intinya. Beruskan tepi kulit wantan dengan sedikit air. Lipatkan dengan kemas. 
  3. Ulang proses No.2 sehingga kulit wantan habis digunakan. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan wantan udang tadi. Goreng sehingga wantan masak kekuningan.
  5. Angkat dan toskan minyaknya.
  6. Makan bersama sos pilihan atau nikmatinya bersama mee wantan kicap.

AYAM PANGGANG MADU

Bahan-Bahan
  • 3 keping paha ayam _ buangkan tulangnya
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 tbsp Oriental BBQ Sauce Life
  • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp jus halia
  • 1 tbsp madu
  • Sedikit gula jika suka

Bahan-Bahan Lain
  • Sedikit madu + sedikit air

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap dan perap selama 30 minit atau lebih.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga paras ayam. 
  3. Rebus ayam sehingga ayam empuk dan kuahnya kering. Tutupkan api. 
  4. Kemudian keluarkan ayam dari periuk dan susun ayam tadi di atas rak besi pemanggang. 
  5. Sapukan ayam dengan campuran madu dan air. Taburkan biji bijan di atas ayam. Ketepikan. 
  6. Panaskan oven pada suhu 200°C  dan masukkan ayam ke dalam oven. Bakar sehingga ayam keperangan.
  7. Setelah ayam masak, keluarkan dari oven dan potong ayam mengikut citarasa masing-masing.
  8. Hidang.
:: Anda boleh KLIK DI SINI untuk tengok entri yang lepas Ayam Panggang Madu.

KUAH KICAP

Bahan-Bahan Ditumbuk
  • 1 inci halia 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 ulas bawang merah 

Bahan Sampingan
  • 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang 
  • 4 - 5 cawan air
  • Bancuhan tepung jagung + air 

Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil) 
  • 5 sudu besar kicap masin 
  • 3 sudu besar kicap manis 
  • 3 sudu besar kicap cair 
  • 3 sudu besar sos tiram 
  • sedikit garam, perisa dan serbuk lada putih 

Cara-Cara Masak Kuah 
  1. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. 
  2. Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan bancuhan tepung jagung, cendawan hitam dan bahan sos. Masak sehingga mendidih dan cendawan masak.
:: NOTE ~
Untuk resipi kuah kicap di atas, banyak bahan yang Diana tidak tulis seperti resipi asal sebab kuah kicap yang akak Ummi dan Akak Ida kongsikan itu untuk resipi Yee Mee Kicap. Jadi, untuk Wantan Mee Kicap ini, resipi kuahnya Diana hanya guna bahan seperti di atas ini ya.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 10, 2017

~ Resipi Tart Nanas Cheese...

Sheery Dream Cakes | 9:23 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Tart Nanas merupakan biskut raya yang popular dan menjadi kegemaran sepanjang zaman. Sudah menjadi satu kemestian sejak zaman nenek moyang kita lagi biskut ini ada terhidang di meja untuk hidangan di Hari Raya. 

Di zaman kanak-kanak Diana dulu, pelbagai biskut raya disediakan oleh mama Diana. Seronok rasanya ketika itu sebab kami menyediakan biskut raya sendiri bagi persiapan menyambut ketibaan Syawal.

Berbeza dengan zaman sekarang, ramai sudah yang menjual pelbagai jenis biskut raya. Zaman semakin berkembang, banyak pilihan dengan pelbagai rasa dan rupa bentuk yang terdapat di pasaran. Ada juga resipi-resipi asal diolah dan ditambah dengan keju bagi menyesuaikan selera pelanggan di zaman ini. Diana juga tidak ketinggalan untuk membeli biskut homemade setiap tahun sebelum tibanya Syawal. Diana hanya buat biskut sebelum tibanya Ramadhan untuk hidangan keluarga Diana. Untuk hidangan Hari Raya biasanya Diana akan beli sahaja. Cuma ada 2 atau 3 jenis biskut sahaja yang Diana akan buat.

Dua hari lepas, Diana sempat buat Tart Nanas. Resipi dari Akak Anim ini sememangkan sedap. Pastrinya yang rapuh, gebu dan cair di mulut apabila dimakan. Biskut ini sememangnya membuatkan anda tidak akan berhenti untuk mengunyah lagi dan lagi. Memang berbaloi mencuba resipi dari akak Anim ini.

Cuma untuk kali ini, Diana ada tambah sedikit dengan cream cheese di dalam adunan pastrinya. Ampun ya akak Anim, Diana derhaka sedikit dengan resipi ni. Harap akak izinkan dan halalkan ya. 

Terima kasih buat Akak Anim kerana sudi berkongsi resipi Tart Nanas Gebu yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih akak..

:: Resipi Oleh ~ Akak Anim @ My Kitchen  ( TQ )

TART NANAS CHEESE

Bahan-Bahan Pastri
  • 4 oz butter - 115 gram 
  • 4oz minyak sapi - 115 gram 
  • 1 biji telur gred B 
  • 1 lb tepung gandum - 450 gram 
  • Sedikit garam 
  • Air sejuk _ jika perlu
  • 100 gram cream cheese _ ( Diana tambah )

Cara-Cara
  1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan. 
  2. Masukkan butter, minyak sapi dan cream cheese. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk. 
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut ( Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais). 
  4. Dengan menggunakan acuan tart, tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda. 
  5. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tart yang tebal. Bakar pada suhu 170°C-180°C selama 20-25 minit

Bahan-Bahan Inti
  • 10 biji nanas _ disagat dan toskan airnya 
  • 3 kampit gula 
  • Sedikit pewarna kuning 

Cara-Cara 
  1. Masukkan nanas dan gula ke dalam periuk yang sesuai. Gaul dan masak sehingga hampir kering.
  2. Masukkan pewarna kuning dan gaul.
  3. Kacau sehingga kering di atas api yang perlahan. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 4, 2017

~ Resipi Bihun Goreng Taucu...

Sheery Dream Cakes | 8:53 PM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersua kembali kita di entri kedua untuk hari ini. Bihun lagi? Hehehe... Entri kedua ni pun masih lagi dengan bihun rupanya ya. Cuma untuk entri ni Diana ingin kongsikan resipi Bihun Goreng Taucu. Diana masak untuk sarapan pagi tadi  sebenarnya ni. Nak resipinya? Anda boleh rujuk di bawah ya.


BIHUN GORENG TAUCU

Bahan-Bahan
  • 400 gm bihun _ direndam hingga lembut dan toskan
  • 160 gm udang _ kupas kulitnya dan bersihkan
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan ditumbuk kasar
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan hiris halus
  • 1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan dihiris halus
  • 7 batang daun kucai _ potong 1 inci panjang
  • 3 tbsp taucu manis Yeo's
  • 2 tbsp cili boh
  • 2 tbsp sos tomato
  • Sos cili ( bubuh mengikut citarasa masing-masing )
  • Telur dadar _ dihiris
  • Bawang goreng
  • Garam 
  • Gula


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan separuh hirisan cili merah hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang kering, cili boh, taucu manis, sos cili, sos tomato, sedikit gula dan garam. Tumis sehingga garing.
  3. Masukkan udang dan gaul rata. Masak seketika. 
  4. Masukkan bihun dan daun kucai. Gaul hingga mesra ( tambahkan sedikit air jika perlu ). Goreng bihun hingga garing.
  5. Akhir sekali bolehlah dimasukkan baki hirisan cili merah dan bawang goreng. Gaul rata.
  6. Tutupkan api dan angkat.
  7. Hidang bersama hirisan telur dadar.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Bihun Tom Yam Makanan Laut...

Sheery Dream Cakes | 12:38 PM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bihun, MihunMi hoonMee Hoon, atau Bee Hoon, itulah panggilan yang biasanya kita dengar.. Walau apa juga pun sebutannya, ia merupakan 1 jenis makanan yang sama. Bihun merupakan sejenis mee yang diperbuat dari tepung beras. Ia berbentuk nipis , panjang dan mempunyai texture yang kenyal. Bihun boleh dimasak secara kering ataupun basah. Ada yang suka makan bihun goreng dan tidak kurang juga yang suka ianya dicampur di dalam kuah atau sup. 

Diana sendiri lebih suka makan bihun tom yam berbanding bihun goreng. Anda pula bagaimana? Apa-apa pun, mari kita semak resipi bihun tom yam makanan laut di bawah ya.


BIHUN TOM YAM MAKANAN LAUT

Bahan-Bahan A
  • 4 bungkus ( 40 gm setiap bungkusan ) Perencah Tom Yam Kung Adabi
  • Udang _ kupas kulitnya dan bersihkan ( ambil kepalanya untuk kegunaan nanti )
  • Sotong _ dipotong ikut suka dan bersihkan
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kecil
  • Cili padi Siam ( bubuh ikut citara masing-masing )
  • 2 batang serai _ dititik
  • 1 inci lengkuas _ diketuk dan cincang
  • 6 helai daun limau purut _ dicarik-carik
  • 2 biji buah tomato _ dipotong 8
  • 4 keping tauhu putih _ dipotong kecil
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin cendawan butang _ toskan dan dihiris nipis
  • Jus limau nipis secukup rasa
  • Daun ketumbar _ dihiris
  • Sos ikan secukup rasa
  • Garam jika perlu
  • Gula
  • 6 cawan air ( boleh ditambah mengikut citarasa masing-masing )

Bahan-Bahan Sampingan
  • Bihun _ dicelur dan toskan 
  • Limau kasturi
  • Hirisan daun ketumbar
  • Fillet ikan _ dipotong ikut suka dan campurkan dengan lada hitam kisar, lada putih kisar, garam, kuning telur, tepung ubi kayu dan tepung jagung ( nisbah tepung 1:1 ). Perap 10 minit dan kemudian goreng hingga masak kekuningan. Ketepikan.

Cara-Cara
  1. Masukkan air, serai, bawang putih, bawang besar,daun limau purut, perencah tom yam, jus limau nipis, cili padi siam dan hirisan daun ketumbar ke dalam periuk yang sesuai. Masak di atas api sederhana hingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan gula, sos ikan, garam, cendawan butang, sotong, kepala udang dan udang. Gaul rata dan biar sehingga ianya masak.
  3. Masukkan buah tomato dan tauhu putih. Gaul secara lembut agar tauhu tidak hancur.
  4. Tambahkan susu cair dan sesuaikan rasa. Didihkan seketika.
  5. Tutupkan api dan angkat.
  6. Tuangkan ke dalam mangkuk yang telah disusun bihun celur dan fillet ikan goreng.
  7. Taburkan hirisan daun ketumbar dan perahkan jus limau kasturi ketika menghidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>