Saturday, July 22, 2017

~ Resipi Nasi Tomato, Ayam Masak Merah & Acar Timun Mentah...

Sheery Dream Cakes | 11:50 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Nasi Tomato biasanya dihidang semasa majlis perkahwinan, majlis sambutan rumah terbuka di hari perayaan atau ketika keramaian majlis keluarga. Ianya sesuai juga dihidang untuk makan malam atau menu makan tengahari seisi keluarga.

Nasi tomato merupakan menu makan malam kami seisi keluarga beberapa hari yang lepas. Digandingkan bersama ayam masak merah dan acar timun mentah. Nasi tomato ini sesuai juga dimakan bersama pajeri nanas. Tetapi di rumah ni hanya suami Diana sahaja yang suka makan pajeri nanas. Tu yang gandingkan sahaja nasi tomato ni bersama acar timun mentah.

Resipi nasi tomato ini Diana ikut dari blog Akak Ummi. Nasi ni memang sedap di tekak kami seisi keluarga. Memang berbaloi mencubanya. Jika anda ingin mencubanya, bolehlah rujuk resipinya di bawah ya.

Terima kasih buat Akak Ummi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

:: Resipi Oleh ~ Akak Ummi Zaihadi @ Home Sweet Home  ( TQ )

NASI TOMATO 

Bahan-Bahan
  • 3 1/2 cawan beras basmathi Moghul Faiza - basuh dan rendam 15 minit. Toskan. 
  • 4 1/2 cawan air
  • 1 cawan susu sejat Ideal 
  • 2 biji tomato - didadu kecil 
  • 4 sudu besar pes tomato 
  • 2 helai daun pandan - disimpul 
  • 1 sudu besar garam kasar 
  • 4 sudu besar minyak sapi Ghee 
  • 1 cawan kismis
  • 1 cawan gajus yg digoreng / dipanggang 
  • Bawang goreng secukupnya


Bahan Tumis
  • 2 batang kulit kayu manis 
  • 2 kuntum bunga lawang 
  • 3 biji buah pelaga 
  • 7 biji bawang merah - dimayang nipis 


Cara Memasak
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau. 
  2. Masukkan tomato, pes tomato dan kacau sebentar. 
  3. Masukkan beras basmathi dan daun pandan. Gaul rata sekejap. 
  4. Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit. 
  5. Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik ( rice cooker ) dan masak nasi seperti biasa. ( *akak terus tumis dalam periuk elektrik tersebut dan alihkan untuk masak seperti biasa ). 
  6. Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata perlahan dan tabur kismis dan gajus. 
  7. Biarkan nasi masak elok. 
  8. Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah tomato dan acar masak atau ( klik untuk resipinya )  acar timun mentah.

Ayam Masak Merah ni memag kegemaran Diana sejak kecil lagi. Diana jenis yang suka makan ayam masak merah yang dicampur dengan sedikit rempah kari. Biasa juga kita jumpa ayam masak merah seperti ini di majlis-majlis perkahwinan dan kenduri sekampung di sini. Cuma Diana jarang memasak ayam masak merah ni sejak beberapa tahun yang lalu. Anak kecil Diana memang kurang suka makan apa sahaja jenis menu yang dimasak merah. Tak kiralah ayam, daging atau makanan laut. Tetapi beberapa hari yang lepas, ada yang teringin nak makan ayam masak merah ni bersama nasi tomato. Baiklah, apa kata kita semak resipinya pula.

:: Resipi Oleh ~ skybluemelleymey

AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan A
  • 1 ekor ayam _buangkan kulit dan dipotong ikut citarasa
  • Serbuk kunyit
  • Garam

Bahan-Bahan B ( Dikisar halus )
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai

Bahan-Bahan C 
  • 2 biji bawang merah _ dihiris nipis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang

Bahan-Bahan D
  • 2 tbsp serbuk kari daging + sedikit air _ ( Diana biasa guna serbuk kari Adabi atau Baba's ) 
  • 2 tbsp sos tomato Maggi _ ( boleh gantikan dengan tomato puri )
  • 1/2 cawan sos cili Maggi _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing
  • 3 tbsp cili boh
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 cawan air atau secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula
  • Paste asam jawa jika suka _ ( optional )

Bahan-Bahan E
  • 1 biji bawang besar _ dihiris bulat
  • Daun sup _ dihiris
  • Cili merah  _ buangkan bijinya dan dihiris 
  • Kacang peas frozen atau yang di dalam tin
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis


Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. Perap 10 minit.
  2. Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam sehingga masak tetepi jangan terlalu garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali yang lain. Masukkan bahan-bahan C sehingga wangi.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan tumis lagi hingga garing.
  5. Masukkan bancuhan serbuk kari, cili boh, serbuk jintan manis dan jintan putih. Gaul dan masak sehingga kari betul-betul masak dan terbit minyak.
  6. Masukkan sos cili, sos tomato / tomato puri, sedikit garam, gula dan jika suka boleh bubuh sedikit paste asam jawa. Gaul rata. Masak sehingga semua bahan mesra.
  7. Tambahkan air, ayam goreng dan kacang peas frozen. Gaul rata dan masak sehingga mendidih dan kuahnya pekat.
  8. Akhir sekali bolehlah dimasukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Gaul dan masak seketika.
  9. Tutupkan api dan taburkan hirisan daun sup.
  10. Hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, July 18, 2017

~ Resipi Kek Batik...

Sheery Dream Cakes | 4:22 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Kek Batik lagi. Cuma untuk kali ini, Diana ingin kongsikan resipi olahan terbaru. Mungkin ada antara anda yang tertanya-tanya atau mungkin hairan kenapa sejak dulu lagi Diana suka kongsikan resipi Kek Batik di blog Diana ni. Sebenarnya Kek Batik merupakan kek kegemaran kami seisi keluarga. Jadi, itulah sebabnya kenapa Kek Batik mempunyai resipi pelbagai versi di blog ini ya.

Jika anda ingin tengok resipi-resipi Kek Batik yang lain, anda boleh klik DI SINI. Anda boleh rujuk resipinya pada link yang Diana berikan itu ya.

Untuk resipi Kek Batik kali ini, tiada jauh bezanya dengan resipi Kek Batik Horlicks Pandan. Ada beberapa bahan sahaja yang membezakannya. Nak tau apakah bahan-bahan tersebut, apa kata kita semak resipi olahan terbaru untuk Kek Batik ni.


KEK BATIK 

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum
  • 320 gm susu pekat manis
  • 220 gm milo
  • 200 gm horlicks
  • 3 tbsp nutella _ boleh skip jika tidak suka bubuh nutella
  • 3/4 botol browning sugar ( 1 botol =140 gm ) _ jika suka boleh bubuh 1 botol
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, horlicks, milo, nestum dan nutella. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Masukkan browning sugar dan pukul rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  8. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  12. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, July 14, 2017

~ Resipi Kek Batik Horlicks Pandan...

Sheery Dream Cakes | 11:41 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terlebih dahulu Diana ingin memohon maaf kerana lambat kongsikan resipi Kek Batik Horlicks Pandan ni. Sebenarnya Diana agak sibuk beberapa hari ni membuat kek kukus. Baru sekarang ni ada masa terluang untuk update resipinya di sini.

Kek Batik Horlicks kali ni Diana cuba bubuh perisa pandan. Alhamdulillah.. Seisi keluarga suka makan kek ni. Jika anda suka rasa pandan yang kuat, anda boleh bubuh lebih sedikit perisa pandan tu ya. Baiklah, jom kita semak resipi yang Diana kongsikan untuk hari ni.



KEK BATIK HORLICKS PANDAN

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum
  • 250 gm susu pekat manis
  • 200 gm horlicks
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan
  • 1/2 tsp perisa pandan ( Diana guna Star Brand ) _ bubuh lebih sedikit jika suka rasa pandan yang kuat dan jangan bubuh jika ingin mengekalkan rasa horlicks 
  • 1 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan _ jika tidak bubuh perisa pandan Star Brand, boleh bubuh dalam 2 1/2 tsp
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Masukkan perisa dan pewarna pandan. Pukul rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  8. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  12. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 


** NOTA
  • Jika anda suka rasa pandan, adalah lebih baik bubuh kedua perisa dan pewarna pandan seperti di atas atau lebihkan sedikit perisa pandan Star Brand tersebut.
  • Jika anda ingin mengekalkan rasa horlicks, bolehlah skip perisa pandan Star Brand dan bubuh 2 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, July 10, 2017

~ Resipi Red Velvet Cheese Brownies...

Sheery Dream Cakes | 9:27 AM | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebut sahaja Red Velvet Cake atau Kek Baldu Merah, pasti akan terbayangkan keenakan kek yang digandingkan bersama cream cheese frosting tu kan. Kek ini sedap juga digandingkan bersama butterceam atau frosting kegemaran masing-masing. Hari ini bukan resipi kek yang hendak dikongsikan, tetapi resipi brownies ya. 

Red Velvet Cheese Brownies ni sudah banyak kali Diana buat. Cuma, belum pernah lagi Diana kongsikannya di sini. Pada bulan ni sahaja sudah 2 kali Diana buat brownies ni. Yang terbaru pada sabtu lepas, 14 Syawal. 

Resipi milik Akak Shiela, Spices Journey ini sememangnya sedap. Menurut akak Shiela, adalah lebih baik jika kita membuat tepung kek tu sendiri. Ini kerana kandungan tepung jagung di dalam tepung kek itu yang akan membuatkan brownies ni lebih sedap. Diana pernah membuat brownies ni denagn menggunakan tepung kek yang sedia ada di pasaran dan juga yang kita buat sendiri. Hasilnya memang ternyata brownies yang menggunakan tepung kek buatan sendiri lebih sedap. Itu di tekak Diana lah ya. Lain orang lain pula citarasanya ya tak?

Experiment bersama bahan berlainan membuat brownies ni tidak berhenti di situ sahaja. Diana pernah juga buat brownies ni tanpa bubuh cuka dan soda seperti yang akak Azlita Masam Manis terangkan di SINI. Memang texture dan rasanya berbeza sedikit. Tetapi keenakan brownies ni tetap sama. Jadi seperti kata akak Azlita, ianya terpulanglah kepada citarasa masing-masing ya.

Baiklah, jom kita semak resipinya pula. Terima kasih buat akak Shiela kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni dan terima kasih juga buat semua yang pernah mengetengahkan resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.

:: Resipi Oleh ~ Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )


RED VELVET CHEESE BROWNIES

Bahan-Bahan Brownies
  • 250 gm high grade butter
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 200 ml natural yogurt
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 2 cawan tepung kek
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 sudu teh cuka atau jus lemon
  • 1 sudu teh pewarna merah

** NOTE : 
Tepung kek BUKAN tepung naik sendiri / self raising flour ya. Jangan silap, nanti texturenya akan berbeza. Sebaiknya kita buat sendiri tepung kek tersebut : 
  • Bagi sukatan 1 cawan, masukkan 2 sudu besar tepung jagung dan penuhkan selebihnya dengan tepung gandum. Ayak sebelum digunakan.
Kandungan tepung jagung dalam kek yang membuat rasanya lebih sedap selain menggunakan bahan yang berkualiti untuk mendapatkan kek yang betul-betul sedap.


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang 4 segi bersaiz 9 x 9 inc atau 10 x 10 inc, alas dengan kertas minyak dan ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175°C.
  3. Cairkan mentega dan minyak jagung dengan kaedah double boiler hingga larut, kemudian sejukkan sebentar.
  4. Ayak tepung kek bersama serbuk koko, ketepikan.
  5. Yogurt dicampurkan pewarna merah, kacau sebati dan ketepikan.
  6. Dalam mixer, pukul telur dan gula hingga sebati.
  7. Kemudian masukkan minyak jagung dan butter yang telah dicairkan dan gaul sebati.
  8. Masukkan yogurt yang telah dicampur pewarna merah dan pukul sebentar hingga mesra.
  9. Selepas itu, masukkan campuran tepung dan koko sedikit demi sedikit sambil diadun hingga rata.
  10. Tuangkan esen vanilla dan gaul rata.
  11. Asingkan 2 atau 3 sudu besar adunan ini untuk dibuat corak di atas adunan cheese nanti.
  12. Akhir sekali campurkan soda dan cuka atau jus lemon di dalam bekas kecil. Kacau dan tuang cepat-cepat ke dalam adunan. Gaul rata dengan pantas.
  13. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 175°C selama 40-50 minit  atau sehingga brownies masak bergantung pada kapasiti oven masing-masing.
  14. Sementara menunggu brownies kita masak, kita sediakan lapisan cheese pula.


Bahan-Bahan Lapisan Cheese ( Diana buat 2 kali adunan di bawah )
  • 350 gm cream cheese
  • 1 cawan gula icing
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sudu besar jus lemon atau lemon paste


Cara-Cara
  1. Putarkan cream cheese hingga berkrim.
  2. Masukkan gula icing dan pukul sebati
  3. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan jus lemon dan putar lagi.
  5. Tuangkan di atas brownies yang telah masak tadi dan ratakan ( tak perlu sejukkan brownies terlebih dahulu ).
  6. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi ke dalam piping beg dan kemudian lorekkan mengikut kreativiti masing-masing.
  7. Masukkan semula dalam oven dan bakar selama 30 minit atau hingga masak. 
  8. Bila dah masak sejukkan hingga betul-betul sejuk barulah di potong dan di hidangkan.

** Diana kurangkan suhunya kepada 150°C dan setelah ianya masak, Diana biarkan ianya di dalam oven tanpa kuasa selama 10 minit. Kemudian keluarkan brownies dan sejukkan.


::  Ini brownies yang dibubuh soda dan cuka dan menggunakan 2 loyang 8x3 inc  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>