Monday, December 11, 2017

~ Salam Rindu...

Sheery Dream Cakes | 10:54 AM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Lamanya tidak bersiaran di sini. Bila blog ini menyepi sekian lama, terasa rindu pula jari jemari ni hendak menulis di sini. Diana agak sibuk sebenarnya akhir-akhir ini. Hari ini rindu itu bertandang, teringin sangat kongsikan satu entri di sini.

Anda semua apa khabar? Doa dan harapan Diana semoga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu. Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah S.W.T.

Hari ini Diana hanya ingin kongsikan resipi sarapan Diana hari ini. Beginilah sarapan Diana di pagi yang sibuk. Alhamdulillah.. Sesibuk mana sekalipun kita, sarapan jangan ditinggalkan ya. Jom tengok apakah yang ada di dalam mangkuk atas tu.

OATMEAL BREAKFAST BOWL

INGREDIENTS

  • Oatmeal
  • Chia seeds
  • Blueberries
  • Homemade peanut butter
  • Nestle Cheerios Oat Crisp
  • Roasted crushed peanuts
  • Low fat milk


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 5, 2017

~ Churro Cheesecake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:50 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama tidak bersiaran di sini. Dah lama dapur alam maya ni bercuti nampaknya. Agak sibuk kebelakangan ni. Masa yang terhad membataskan Diana untuk mengambil gambar dan update blog. Ada juga gambar makanan yang telah diambil sebenarnya, tetapi entah bila hendak dikongsikan di sini. 

Terima kasih kepada yang masih sudi berkunjung ke blog ini walaupun tiada entri terbaru akhir-akhir ni. Alhamdulillah, hari ini berkesempatan juga untuk buat satu entri. Resipi Diana ikut dari blog The Recipe Critic. Churro Cheesecake ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Bahan-bahannya pun tidak banyak dan mudah untuk disediakan. Di dalam resipi ini ada menggunakan Pillsbury Crescent Dinner Rolls. Di tempat Diana agak sukar hendak dapatkannya. Jadi jika rajin bolehlah buat doh tu sendiri atau mungkin jika suka boleh gantikannya dengan Kawan Puff Pastry Square. Mungkin rasanya sedikit berbeza ya. 

Baiklah... Jom kita semak resipi dan cara menyediakannya.

 :: Sumber ~ The Recipe Critic  ( TQ ) 

CHURRO CHEESECAKE

INGREDIENTS
  • 2 cans ( oz. each ) Pillsbury Crescent Dinner Rolls ( I used the butter flake kind )
  • 2 pkg. ( 8 oz. each ) Cream Cheese, softened
  • 1 tsp vanilla
  • 1 egg, slightly beaten
  • 1 cup sugar, divided
  • 2 Tbsp ground cinnamon

INSTRUCTIONS
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Using a hand mixer or a kitchenaid, beat together the cream cheese, vanilla, partially beaten egg, and 1/2 cup sugar until smooth.
    1. Mix together the rest of the sugar ( 1/2 cup ) and 2 tablespoons cinnamon. Set aside.
    2. Spray a 9x13 baking dish with cooking spray and sprinkle 1/4 cup ( or half ) of your cinnamon sugar mixture evenly into the bottom of the 9x13.
    3. On a piece of parchment paper, roll out your crescent dinner roll dough into a big 9x13 square and press the seams together so the dough is completely sealed. Set the dough in the bottom of your 9x13 baking dish on top of the cinnamon sugar.
    4. Spread the cheesecake evenly on top of your dough and unroll the other can of crescent dough and place on top also making sure that the seams are completely sealed.
    5. Sprinkle the top with the remaining 1/4 cup of cinnamon sugar mixture and bake for 30-35 minutes or until golden brown.

    NOTES
    Recipe Adapted From Oh Bite It

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, August 31, 2017

~ Chinese Rice Dumpling ( Chang Ayam )...

Sheery Dream Cakes | 5:39 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini negara kita Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 60. Selamat Hari Merdeka Malaysia. Esok kita umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Selamat Hari Raya Aidiladha dan selamat bercuti semua. 

Baiklah, hari ini tiada cerita yang hendak dikongsikan bersama. Apa kata kita cuci mata dengan gambar-gambar chang ayam yang Diana buat kelmarin. Jika hendak mencubanya, anda boleh rujuk resipinya di entri lepas  DI SINI atau  DI SINI atau bole juga rujuk di bawah ya.


CHINESE RICE DUMPLING ( CHANG AYAM )

Bahan-Bahan
  • Beras pulut _ cuci dan toskan ( jika hendak rendam pun boleh tapi Diana tidak suka merendam beras tu sebab ia akan nampak hancur setelah siap direbus nanti ).
  • Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh di dapati di kedai-kedai yang menjual bahan-bahan untuk Chang ).
  • Tali pengikat Chang yang dibuat dari kulit  batang pisang  atau sejenis lalang / rumput kering _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.

Bahan-Bahan Inti
  • Dada ayam _ dibersihkan dan dipotong nipis
  • Cendawan shiitake kering _ direndam dan dipotong kecil  
  • Dried chestnuts _ rebus hingga lembut dan buang sisa kulit yang masih ada / selaput merah pada chestnuts
  • Rebung dalam tin _ dihiris nipis
  • Preserved Vegetable / sayur asin _ rendam sekejap dan dibersihkan
  • Bawang merah _ dicincang halus
  • Bawang putih _ dicincang halus
  • Serbuk lada putih
  • Rempah 5 ( 5 spices ) _ optional
  • Garam
  • Perencah pati ayam Tumix _ optional
  • Kicap pekat Yot Brand /  Kicap pekat manis

**Boleh juga dicampur dengan bahan-bahan seperti daging, udang kering, scallops, salted egg yolk dan ianya terpulang pada citarasa masing-masing.

Cara-Cara Menyediakan Inti
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, rebung, cendawan dan preserved vegetable. Masak seketika.
  3. Campurkan garam, kicap pekat, serbuk lada putih dan rempah 5.
  4. Masak hingga bahan² empuk dan sedikit garing.
  5. Angkat dan biarkan sejuk seketika. 
  6. Ketepikan.

Cara-cara Menyediakan Berasnya
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
  2. Masukkan beras pulut, garam dan kicap pekat. Masak seketika.
  3. Angkat.

Cara-cara Membungkus Chang
  1. Ambil sehelai daun pandan atau daun buluh ( letakkan daun pandan sepanjang 2 inci di dalamnya jika menggunakan daun buluh ) dan lipat membentuk seperti kon. 
  2. Isikan sedikit beras pulut dan isikan sedikit inti ayam di atasnya.
  3. Masukkan juga sebiji atau beberapa biji chestnuts dan kemudian tutup atasnya dengan beras pulut semula.
  4. Lipat / bungkus chang dengan kemas dan ikat menggunakan tali pengikat chang. 
  5. Masukkan chang ke dalam air mendidih ( jumlah air mesti melebihi paras chang ) sehingga Chang Ayam masak. 
  6. Biasanya masa merebus tidak kurang dari 1 jam 30 minit ( Diana biasanya merebus chang selama 2 jam lamanya). Tapi ia bergantung juga kepada saiz bungkusan chang yang kita buat.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, August 2, 2017

~ Resipi Asam Pedas Daging...

Sheery Dream Cakes | 9:34 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi asam pedas daging ini milik Che Mat Gebu. Sesiapa yang pernah mencubanya mesti tahu yang resipi ni memang sangat sedap. Diana sudah beberapa kali memasak asam pedas daging menggunakan resipi ni. Semasa rumah terbuka Raya Aidilfitri anak perempuan Diana baru-baru ni pun Diana masak asam pedas daging menggunakan resipi Che Mat Gebu ni. Memang ramai yang kata sedap. Tetamu ketika itu rata-rata suka makan asam pedas daging ni. Ada antara mereka yang bertanyakan resipinya. 

Kepada yang ingin mencubanya bolehlah semak resipinya di bawah ya. Buat Che Mat Gebu, terima kasih di atas kesudian Che Mat berkongsi resipi yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.


ASAM PEDAS DAGING

Bahan-Bahan
  • 600 gram daging lembu
  • 1 batang serai, diketuk
  • 1 kuntum bunga kantan, dibelah 2
  • 1 genggam daun kesom
  • 1 camca teh lada hitam kisar
  • 2 senduk nasi cili kisar
  • 3/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh pes asam jawa (atau secukup rasa)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya

Bahan-Bahan Kisar Halus
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Cara-Cara
  1. Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk ( anggaran 1/3 cawan ). Tumis serai dan bahan-bahan kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
  2. Tambah daging dan daun kesom, kacau hingga daging kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masak hingga daging empuk ( jika daging masih keras dan kuah kering, tambah air sedikit air panas ). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan biar mendidih.
  3. Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk-lauk lain.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>