Wednesday, September 14, 2011

~ RESIPI KEK KUKUS NESCAFE...

Sheery Dream Cakes | 11:49 AM | | 23 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Entri  ni punya la main lama tertangguh. Sebelum raya lagi dah janji nak kogsikannya di sini. Tapi baru hari ni ada kesempatan. Tapi resipinya memang dah ada dalam blog ni. Resipi ulang tayang saja sebenarnya.


Kek kukus lapis nescafe ni la kek pertama habis semasa hari raya pertama hari tu. Diana buat 2 biji sahaja kek ni. Memang dapat bertahan untuk sehari saja. Ramai yang suka kek ni sebenarnya. Itu apa yang Diana perhatikan setiap tahun semasa musim perayaan Aidilfitri.  Kalu nak tengok versi marble bole klik di SINI ya.

KEK KUKUS LAPIS NESCAFE

:: Saiz Loyang ~ 7 atau 8 inci


Bahan-bahan
  • 10 biji telur
  • 1 1/2 cawan ( 342 gm )  mentega berkualiti tinggi
  • 1 1/2 cawan ( 342 gm ) gula kastor
  • 1 1/2 cawan ( 175 gm ) tepung gandum ( diayak )
  • 1 tin kecil susu pekat ( 388 gm ) _ susu krimer manis cap junjung
  • 1 tin sederhana seri kaya ( 300 gm )
  • 4 tsp nescafe ( diayak ) 
  • 2 tsp esen vanilla
  • Pewarna kuning 
  • Pewarna perang atau jika suka boleh gantikan dengan sedikit browning sugar

Cara-cara

  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
  2. Pukul mentega bersama gula sehingga gebu.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang.
  4. Setelah itu masukkan tepung gandum dan pukul sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  6. :: 1 bahagian dicampurkan dengan nescafe, susu krimer manis dan pewarna perang atau sedikit browning sugar.
  7. :: 1 bahagian lagi dicampurkan dengan seri kaya, esen vanilla dan pewarna kuning.
  8. Ambik sedikit adunan nescafe dan masukkan ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan digriskan nipis dengan mentega. Kukus sehingga kek masak.
  9. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan cake tester atau lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik. Lapis lagi dengan adunan seri kaya dan kukus sehingga kek masak.
  10. Ulang proses  no.8 dan no .9 sehingga adunan kek habis.
  11. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  12. Sejukkan kek dan simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong ( jangan skip proses ini ).










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, September 13, 2011

~ Resipi Kek Batik Cream Crackers...

Sheery Dream Cakes | 8:58 PM | 15 Comments so far

Assalamualaikum dah Salam Sayang...

Pertama sekali Diana nak mohon ampun dan maaf sebab belum berpeluang lagi nak membalas komen dan BW seperti biasa... Ahad lepas Diana ada buat rumah terbuka lagi.. Jadi agak sibuk juga ler beberapa hari tu... Hari ni pun Diana masih sibuk sedikit dengan hal² yang lain.. Hanya sempat berfb jer hari ni.. Insyaallah lewat sikit nanti Diana akan BW juga yer... 


Pagi tadi Diana ada buat Kek Batik Cream Crackers.. Kek batik masa raya hari tu dah habis pun masa raya pertama... :). Tak sempat pun nak makan... Dia pun masa tu tak ingat sangat nak makan kek ni sebab dah sibuk dengan pelita-pelita dan suasana malam raya tu... Baik ler. Jom semak resipinya.. Sebenarnya sama jer resipi dengan kek batik yang lepas... Cuma kuantiti nestum Diana kurangkan... Dan kali ni Diana guna Cream Crackers pula... Hasilnya sama juga.. Tapi bagi Diana menggunakan Cream Crackers ni lebih sedap.. Tu bagi tekak Diana ler yer... Orang lain tu memang tak sama ler kan... ;)


Untuk kali ni Diana kurang rajin nak melapis biskut tu... Hehehehe.. Jadi Diana hanya gaulkan semasa adunan kek tu dah pekat ( macam gambar kat atas ni ).. tapi sekiranya belum biasa lagi menggunakan cream crackers ni sebagai biskutnya.. Yer ler biasanya kita menggunakan biskut marie kan.. Kalau digaul pun tak ler cepat hancur biskut tu.. Tetapi.. jika menggunakan cream crackers ni sememangnya jika kita tak berhati-hati semasa menggaulnya pasti akan hancur nanti... Jadi buat sesiapa yang pertama kalinya menggunakan cream creackers ni dinasihatkan supaya gaul dengan perlahan dan lembut-lembutkan ler tangan tu yer.. ;). Kalau tak pun guna kaedah melapis satu persatu seperti versi kek batik marie tu .. 

::  Potongan memang tak kemas.. Sebab tak simpan dalam peti ais pun dah potong dah.. Hehehe.. Dah tak sabar nak makan tadi... Sebaiknya simpan dulu kat peti ais yer sebelum dipotong.. 

KEK BATIK CREAM CRACKERS

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur
  • 250 gm mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 cawan milo
  • 1 1/2 cawan Nestle nestum original 
  • 1 tin kecil susu pekat  susu krimer manis cap junjung ( 388 gm )
  • Cream Crackers Hup Seng secukupnya _ ( Diana guna dalam 34 keping )
  • Choc Rice secukupnya

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, milo dan nestum. Pukul adunan sampai ianya betul-betul sebati.
  5. Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat.
  6. Tutupkan api dan masukkan cream crackers dan gaul perlahan.
  7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  8. Taburkan choc rice di atas kek.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong.
  10. Boleh juga dibuat seperti d bawah ni yer...
  11. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  12. Kemudian susun cream crackers di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  13. Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, September 7, 2011

~ Resipi Nasi Halia...

Sheery Dream Cakes | 5:26 PM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Nasi Halia... Pernah makan kan? Cara penyediaannya amat mudah sekali... Diana sebenarnya mengejar masa ni.. Tapi sebelum Diana keluar .. Diana nak sajikan dengan Nasi Halia ni dulu ya... Malam nanti baru Diana BW dan membalas komen yang ada... Insyaallah.. :). Jom tengok cara Diana menyediakan Nasi Halia yang sangat mudah ini.. 
::  Halia, bawang putih, halba, bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga d tumis sehingga garing bersama mentega.. Lepas tu masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi.. Tutupkan api..  ::

::  Kemudian tuang bahan tumis tadi ke dalam rice cooker yang telah d isikan dengan beras dan air secukup kegunaan.. Bubuh kiub pati ayam dan garam secukup rasa.. Masak seperti biasa  ::


NASI HALIA

Bahan-Bahan
  • 2 cawan beras wangi _ cuci dan toskan
  • 2 inci halia _ ditumbuk bersama kulitnya
  • 1/2 tsp halba
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 150 gm mentega
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega. Tumis halia, halba, bawang putih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi. Tutupkan api. Ketepikan.
  3. Masukkan beras ke dalam rice cooker dan tuangkan air secukupnya seperti sukatan memasak nasi biasa.
  4. Setelah itu masukkan bahan yang dItumis tadi ( No.1 ) bersama kiub pati ayam dan garam secukup rasa ke dalam rice cooker. Gaul rata.
  5. Masak nasi seperti biasa.
  6. Setelah nasi masak, biarkan seketika sebelum digembur-gemburkan.
  7. Sedia dihidang dengan lauk kegemaran masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, September 5, 2011

~ Resipi Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 11:15 PM | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua… 

Ermmm.. Tak nak banyak membebel la hari ni... Heehee.... Sebab baru balik dari beraya... Dah puas dah tadi bersembang² juga penat ketawa... Heeheeeheee... Aduh... Ketawa sampai penat tau.. Hahaaaa.. ;). Baik la jom kita terus selongkar resipi kali ni... Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes.. Sebenarnya ni menu pagi tadi ni... Baru dapat update malam ni.. Mari tengok bahan yang diperlukan... 

::  Paha ayam dibuang kulit dan tulangnya... Kemudian dipotong kecil  ::

::  Ni adalah bahan A... Bijan putih, tepung jagung, biskut cream crackers dan cornflakes harus dikisar halus...  ::

::  Kemudian disatukan kesemua bahan tadi dan gaul rata  ::

::  Ayam d perap bersama telur, sos tiram, sos hoisin, sos plum, minyak bijan, garam, gula, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih selama 1 jam  ::

::  Ayam yang telah diperap disaluti dengan bahan A kemudian digoreng didalam minyak yang banyak sehingga masak kekuningan.. Angkat dan toskan.. Siap!!  ::

AYAM GORENG CREAM CRACKERS & CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dIbuang kulit dan tulangnya.. potong kecil
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap
  • 1 biji telur
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 tbsp sos hoisin Life
  • 1 tbsp sos plum
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • 1 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp gula
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan A ( Disatukan )
  • 20 keping biskut cream crackers _ dikisar halus
  • 2 cawan cornflakes _ dikisar halus
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 2 tsp bijan putih

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap selama 1 jam.
  2. Kemudian saluti ayam yang telah diperap tadi bersama bahan-bahan A.
  3. Goreng ayam di dalam minyak yang banyak di atas api sederhana sehingga masak kekuningan.
  4. Angkat ayam dan toskan.
  5. Sedia untuk d hidang bersama sos kegemaran masing-masing ( Diana makan bersama sos cili + mayo ).




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, September 4, 2011

~ Resipi Ayam Ros Pandan...

Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Hari ini dah Raya ke 6 dah ... Masih lagi ramai yang buat rumah terbuka kan... Jemputan pun masih banyak lagi dalam senarai... Semalam kami ada tertinggal 1 jemputan... Huhuuu... Ampun sesangat... Ingatkan hari ni.. Huhuu.. InsyaAllah tahun depan kalau panjang umur kami akan pergi ya... Ampun sekali lagi … 


Macam mana dengan suasana hari raya kat tempat anda semua? Pasti sungguh meriahkan.. Rasanya hari ni dah ramai yang dah balik dari kampung.. Jadi berhati-hati di jalan raya tau... Yang dah sampai kat rumah tu... Pasti penatkan... :). Banyakkan berehat tau… 

Semalam Diana buat sarapan agak berat sedikit... Diana masak nasi Lobak Merah, Nasi Ayam, Ayam Ros Pandan, Sayur dan juga Telur Mata Lembu

Baik la... Jom kita semak resipi Ayam Ros Pandan dari dapur Che Mat Gebu yang sangat sedaaaaap ni... Memang dah ramai yang mencuba resipi ni kan... Ingat nak masak sekali lagi semasa buat rumah terbuka kali kedua nanti... Insyaallah...  Buat Che Mat Gebu.. Izinkan Diana kongsikan resipi nie kat sini pula ya.. Terima kasih Che Mat Gebu..


:: Resipi oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan ( TQ )



AYAM ROS PANDAN

Bahan-Bahan
  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.

Bahan-Bahan Kisar Halus

  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato

Cara-Cara

  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal-embal ( lembap-lembab jangan garing sangat ). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 
  4. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 15, 2011

~ German Cookies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 

:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )



GERMAN COOKIES

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.


Sebenarnya Diana tak larat dah nak ambil gambar cookies ni pun.. Sebab penat sesangat semalam.. Tapi tetiba pula maid yang beria² sangat suruh ambil gambar cookies nie.. Hahahaa... Siap maid kata nanti tak ada kenangan... Ok ler maid.. ambil jer juga walaupun masa tu memang dah penat sangat woor... 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, August 13, 2011

~ Resipi Rich Choc Pudding Bersama Kuah Kastard...

Sheery Dream Cakes | 1:54 PM | 24 Comments so far

Assalamualaikum dah Salam Sejahtera..

Pagi tadi Diana sempat buat Rich Choc Pudding... Resipi ni Diana nampak semasa singgah kat dapur Abang Ady.. Terus jatuh cinta kat puding ni...Buat la kan pagi tadi untuk berbuka nanti... Simpan dalam peti ais... Makan sejuk-sejuk...


Sebenarnya hari nie niat d hati nak buat biskut raya... Konon jer la kan... Tak buat² lagi sampai sekarang... Adeeeh!!!!  Ermm.. Tengok la petang sikit nanti... Kalau rajin tu boleh la buat sedikit kan... Kalau tak tunda esok lagi jawabnya... Huhuhuuuu... Daughter lagi la kan... Berangan nak buat Biskut Tembikai... Waaah!!!! Silap² nanti dengan mummy dia ni sekali teeer tidur menyiapkan biskut tu... Hahahaaaa.... Diana tengok bukan main susah lagi nak buatnya... Kena banyak kesabaran dan teliti gitu baru menjadi... Ermmm... Tengok la dulu... Kalau nak buat biar nanti dulu... Hehehhee.. Dahulukan yang senang² terlebih dahulu kan...


Baik la... Berbalik kita pada Rich Choc Pudding ni.. Resipi ni Diana memang tak sabar nak mencubanya semasa ternampak kat dapur Abang Ady semalam... Mengoda sungguh!!! :). Pepagi lagi dah masuk dapur buat puding ni tadi... 

Terima kasih buat tuan empunya resipi,  Abang Ady dan Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya Abang Ady dan Akak Ita.. Terima kasih ..

:: Sumber ~  Abang Ady @ Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes ( TQ ) 



RICH CHOC PUDDING BERSAMA KUAH KASTARD

Bahan-Bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar choc emulco
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 4 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar-agar ( 10-11gm )

Cara-Cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yang disukai. 



KUAH KASTARD

:: Resipi oleh ~ Akak Ita @ Masam Manis ( TQ )


Bahan-Bahan
  • 1 tin susu cair
  • 2 gelas air
  • 5 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Fruit coktail - untuk hiasan


Cara-Cara

  1. Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. 
  2. Tambahkan secubit garam dan esen vanila.
  3. Biarkan kuah mendidih.
  4. Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  5. Untuk menghidang masukkan kuah dalam mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap untuk di hidangkan.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 8, 2011

~ Resipi Puding Tauhu...

Sheery Dream Cakes | 9:08 PM | 47 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Alhamdulillah hari ni dah pun selesai kita menunaikan ibadah puasa pada hari ke 8... Bersyukur kepadaNya di atas segala nikmat yang telah dianugerahkan olehNya.. Pejam celik... Pejam celik dah 8 hari kita berpuasa... Memang tak rasa betapa masa itu berlalu dengan cepatnya kan… 


Seperti yang semua dah maklum.. sebulan berpuasa nie memang Diana tak memasak lauk pauk untuk berbuka.. Sekarang nie masih lagi bercuti.. Tapi dengan izin hubby.. Diana dapat juga membuat yang lain selain memasak lauk pauk.. Alhamdulillah.. Tak ler bosan sesangat kan dok termenung tiap petang.. Hehehhee... Jadi.. Hari ni Diana buat Puding Tauhu... Puding Tauhu ni sememangnya terbaiiikkk!!! Sedap!!  Terima kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi puding yang sedaaap ni ya akak... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... Terima kasih akak… 


:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 1/2 paket agar-agar strip ( direndam , pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
  • 1 1/2 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu besar gula
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya

  • 1 tin laici - laici tu di siat-siatkan ( boleh juga guna fruit koktel )
  • 2 tin air ( gunakan tin laici sebagai sukatan )
  • 8 sudu besar gula ( bagi penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya ) 
  • 3 sudu besar perasa laici ( seperti brand tamin ) - yang ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
  • ** Diana saja jer bubuh sedikit pewarna perang.. :)

Cara-Cara
  1. Mula-mula buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk ( kecuali laici atau fruit koktel ) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manisnya mengikut citarasa anda.
  2. Untuk membuat pudingnya, masakkan agar-agar dengan air hingga mendidih dan larut agar-agar tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  3. Satukan santan dan kedua-dua susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar-agar dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jangan biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  5. Biarkan hingga suam-suam kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil. Jangan sekali-sekali tuang ke dalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yang tak cantik ( dan tak sedap nak makan ) kat atasnya.
  6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas ( seperti taufo fah ) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  7. Boleh juga kalau nak letak dalam bekas kecil dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel. 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>