Saturday, March 23, 2013

~ Crispy Fried Yam Ring Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:38 PM | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baiklah.. Oleh kerana Diana agak penat sedikit hari ini... Sebab pergi majlis pernikahan sepupu Diana.. Esok ada lagi majlis persandingan pula.. Jadi memang tidak larat hendak menaip panjang-panjang.. :D. Apa kata terus sahaja kita semak resipi untuk hari ini… 


Resipi Diana ikut dari blog The Waitakere Redneck's Kitchen.. Terima kasih buat tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ..  

::  Beginilah rupa adunan keladi sebelum dibentukkan ::


::  Boleh juga dibentukkan begini.. Ikut citarasa masing-masing ya  ::



:: Resipi Oleh ~ The Waitakere Redneck's Kitchen  ( TQ ) 



CRISPY FRIED YAM RING 


Ingredients 
  • 300 gm yam ( skinned, steamed and mashed )
  • 5 Tbsp wheat starch
  • 5 Tbsp boiling water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 Tbsp shortening _ Diana guna minyak zaitun
  • 1/2 Tbsp sugar
  • 1/4 tsp five spice powder

Method
  1. Cut yam into small pieces and steam for 10-15 minutes or until soft ( cooking time will differ with each yam variety ). Mash with potato masher.
  2. Pour boiling water into wheat starch ( make sure the water is boiling hot in order to cook the wheat starch ). Mix thoroughly.
  3. Add wheat starch dough and the rest of the other ingredients to the mashed yam. Knead or mix with a potato masher until it is well combined.
  4. Pat dough into a long strip and join the ends to form into a ring ( do not use a rolling pin to roll the dough as this will make the yam dense ). My ring measures 2"H x 5½" diameter x 3/4" thick ( depending on how big your ring is, if there is any leftover dough, do not throw it away ).
  5. Place the yam ring in a bamboo sieve or foil dish. ( I cut holes in a pie dish so that I can lower it easily with the yam ring into the deep fryer ).
  6. Rest the yam ring in the fridge for at least an hour.
  7. Heat oil up in the deep fryer. Drop some vermicelli in and fry until crispy ( the vermicelli will puff up once it hits the hot oil ). Set aside for garnishing.
  8. Lower the yam ring into the oil ( make sure the oil is hot enough to avoid ending up with a greasy yam ring ). Deep fry until crispy and golden brown.
  9. Remove and sit on wire basket to drain oil and place on serving plate.


Untuk gambar di atas ini Diana buat mini yam ring... Sebab kalau anak Diana yang kecil lebih suka makan macam ini sahaja.. Jadi Diana buatlah mini yam ring untuk dia.. Kalau ahli keluarga yang lain lebih suka makan bersama Ayam Sos Tiram.. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 15, 2013

~ Resipi Ayam Palembang...

Sheery Dream Cakes | 11:56 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini buat entri tertangguh lagi... :). Ayam Palembang ini sudah lama habis.. Baru hari ini berkesempatan update di blog.. Ramai juga yang dah mencubanya kan.. Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukarkan kepada ayam... Terima kasih kepada tuan punya resipi dan kepada semua yang mengetengahkan resipi yang sedap ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih... 



AYAM PALEMBANG 

Bahan-Bahan
  • 700 gram daging _ potong lebar dan nipis ( Diana gantikan dengan ayam )
  • 2 batang serai _ dititik
  • 500 ml santan pekat _ ( boleh gantikan dengan kerisik ) _ Diana bubuh kerisik
  • 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang ( Habhals ) _ Diana guna saus manis ABC + Karamel Pekat Klasik Loon Kee
  • Minyak


Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 15 biji cili kering

Rempah Penumis
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
  3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
  4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

:: P/S ~ Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 28, 2013

~ Red Velvet Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:36 PM | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya ya.. Sekarang ini musim demam + batuk + selsema di sini.. Diana pun baru sahaja sembuh beberapa hari ini... Ok lah.. Apa kata kita cerita pula tentang Red Velvet Cupcake ini..


Pada mulanya Diana tidak mahu kongsikannya di sini sebab tersilap bubuh pewarna merah jambu.. Cuai sangat semasa bubuh warna tu.. Tercapai pula warna lain.. Adeeh.. Jadi Diana tambah sedikit pewarna merah.. Macam ini lah kejadiannya cc yang Diana buat... Hehhehee... Tapi apa yang lebih penting rasanya tidak terjejaskan kan.. Nasib baik.. Hihiii... Lepas tu bila dah cuai macam ini.. Timbul pula rasa malas nak ambil gambarnya... Hanya main letak kat tepi pintu dapur dan ambil gambarnya.. :D. Akhirnya kongsikan jugalah di sini.. :). Resipinya Diana ikut dari blog Sugar & Snapshots.. Buat Sugar & Snapshots.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )


Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.


~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.


~ Oleh kerana ada komen yang ingin mengetahui bagaimana Diana buat bentuk love tu.. Jadi Diana kongsikan step by step buatnya ya.. Di fb Diana juga sudah ada Diana letak hari itu... Gambar yang sama juga sebenarnya... Ambil guna ipad sahaja ya :)





  • No : 1 ~ Buat lubang berbentuk segitiga di tengah- tengah cupcake kemudian bubuh fillingnya.
  • No : 2 ~ Tutupkan semula dengan potongan kek tadi. Pastikan bucu yang tajam di bawah. 
  • No : 3 ~ Tekan sedikit ke dalam. Potong lebihan kek yang di atasnya ( boleh juga dipotong terlebih dahulu sebelum buat langkah no 2 ini ).
  • No : 4 ~ Letakkan juga lebihan kek pada tempat yang masih nampak krimnya.




  • No : 5 ~ Sapukan krim di atasnya dan hias mengikut citarasa masing-masing.
  • No : 6 ~ Setelah dipotong. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, January 29, 2013

~ Resipi Jeruk Kedondong...

Sheery Dream Cakes | 3:53 PM | 10 Comments so far
::  Yang ini gulanya belum larut sepenuhnya lagi. Bermakna belum sedia untuk dinikmati  ::

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kita kembali di entri kali ini... Hari ini Diana hanya ingin berkongsikan resipi yang mudah namun tidak dapat dinikmati terus... Hehehhee... Kena tunggu sehari semalam dulu.. Barulah dapat menikmatinya...


Di halaman rumah mama Diana.. Sememangnya banyak buah kedondong.. Buahnya tak putus-putus bak kata orang sini.. Alhamdulillah.. Tapi kami teramatlah jarangnya memetik buahnya.. Hinggalah petang tu.. Makcik Diana memetiknya dan nak buat jeruk katanya.. Wah!!!! Terliur pula dengar... Hehehe.. Itulah yang buat tu..


Diana buat jeruk kedondong ini dalam 2 versi.. 1 versi yang dihiris... Yang 1 lagi Diana birakan ianya bulat gitu.. Terpulanglah pada citarasa masing-masing ya.. Semasa kecil dulu.. Diana selalu buat jeruk kedondong bersama mama dan arwah nenek.. Yang rajin buat jeruk kedondong ini ialah arwah nenek... Sedap.. Suka sangat makan. Tapi dah lama dah Diana tidak buat jeruk kedondong.. Entah dah berpuluh tahun dah kot.. 


Resipinya teramatlah mudahnya...Banyak versi untuk membuat jeruk buah-buahan ini kan... Masing-masing ada cara tersendiri... Apa kata kita tengok cara keluarga Diana menyediakan jeruk kedondong pula.. 


JERUK KEDONDONG

Bahan-Bahan
  • Buah kedondong _ dikupas kulitnya ( jika suka boleh juga dihiris kasar )
  • Cili padi _ dibelah 2
  • Garam
  • Gula

Cara-Cara
  1. Bersihkan buah kedondong dan toskan.
  2. Masukkan buah kedondong dan cili padi ke dalam balang kedap udara.
  3. Kemudian masukkan gula dan garam. Biarkan begitu tanpa digaul.
  4. Tutupkan balang dan biarkan sehingga gula dan garamnya larut sepenuhnya.
  5. Setelah bermalam, bolehlah dinikmati.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, January 10, 2013

~ Perjalanan SBK...

Sheery Dream Cakes | 9:19 AM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Hari ini genaplah 2 tahun blogging... Pelbagai pengalaman yang Diana dapat selama 2 tahun di alam maya ini.. Pahit manis.. tawar.. masam... Hehehhee... Semuanya sudah di rasa.. Namun tahun 2012 merupakan perjalanan SBK yang agak sukar sekali bagi Diana.. Banyak ujian mendatang yang telah ditempuhi.. Alhamdulillah.. Dengan izin Allah S.W.T.. Sky Blues Kitchen dapat mengharunginya dengan kesabaran dan dorongan anda semua.. 


Nampak tak gitar mini yang sedikit usang dan berhabuk itu? Ermmm.... Agak-agaknya jika tiada keizinan dariNya serta sokongan yang berterusan daripada anda semua... Pasti nasib SBK seperti gitar mini itu jugalah agaknya kan... SBK terbiar tanpa entri terbaru... SBK sunyi sepi di alam maya ini... Walaupun semuanya sudah pernah terjadi pada SBK... Blog yang sunyi sepi.. Dan sudah pun hendak sampai dipenghujung perjalanan SBK pun sebenarnya kan ..

Seperti gambar basikal mini di atas... " Namun... Ku kayuh perlahan... Walaupun pelbagai rintangan mendatang... " Dengan handle basikal yang terbalik memang begitu sukar hendak sampai kan kan.. Hehehehheee.... Adeeehhh.. Tapi tidak apa... Selagi Diana masih mampu.. InsyaAllah SBK akan terus berada di alam maya ini... Terima kasih kepada semua yang tidak henti memberikan sokongan kepada Diana @ SBK selama ini... 


Sememangnya memang mudah untuk bertapak di alam maya ini... Namun untuk terus bertapak dengan jayanya itu memang payah.... Ianya memerlukan pengorbanan sedikit jika hendak terus bertapak kan... Pengorbanan dari segi masa dan tenaga... Itulah pengorbanan yang harus kita lalui... Mana lagi dengan penat lelah yang kita alami... Utamanya blogger masakan... Sebelum memasak.. Kenalah fikirkan menu yang hendak dimasak.. Lepas itu barulah masuk ke dapur menyediakan bahan-bahan dan memasak... Sudah selesai memasak.. Kena pula ambil gambarnya... Jika rajin hendak diedit bagai lagi gambar yang diambil... Ermm... Penat kan? Bagi Diana ianya memang memenatkan... Namun semua itu bukanlah penghalangnya.. Dengan berbekalkan minat dan hobi serta keikhlasan kita untuk berkongsi resipi.. Ianya sudah memadai untuk melupakan penat lelah itu semua... Begitu juga perkongsian sedikit pengalaman dan tips food photography dari Diana.. Diharap dapat membantu anda semua walaupun tips yang hanya biasa-biasa sahaja.. Al-maklumlah.. Masih banyak lagi yang perlu Diana pelajari dalam bidang photography.. Jika ada yang terkurang dan terlebih mohon dimaafkan dan berilah tunjuk ajar ya.. Terima kasih.. :)


Jadi... Hari ini sempat lah  Sky Blues Kitchen meraikan ulangtahunnya yang kedua... Alhamdulillah... Terima kasih di atas sokongan dan pengorbanan suami dan anak-anak Diana kerana memahami minat Diana... Tidak lupa juga kepada semua pengunjung SBK yang tidak henti-henti memberikan sokongan selama ini.. Terima kasih juga kepada Majalah Fotografika @ Hamizah Amir Hamzah @ Semua yang terlibat dalam penerbitan majalah Fotografika Isu 07 kerana sudi memilih beberapa hasil karya Diana.. Terima kasih juga kepada beberapa pihak yang pernah melamar SBK namun dengan dukacitanya terpaksa SBK tolak disebabkan pada masa itu Diana kurang sihat.. Mohon maaf sekali lagi kepada pihak yang berkenaan.. Diana harap tiada yang terguris hati... Mohon ampun dan maaf..



Dikesempatan ini juga Diana ingin merakamkan terima kepada Majalah Jelita kerana memilih SBK sebagai salah satu blog yang dipilih untuk dimuatkan di dalam ruangan Ulasan Blog, Tulisan oleh ~ Norashikin Md Nor.. Diana mohon maaf sebab lambat buat entrinya sebab hari tu Diana lewat dapat majalah ini.. Jadi Diana buat entrinya sekali bersama entri ulangtahun kedua SBK... :). Diana @ SBK amat berbesar hati dan berterima kasih kerana berpeluang diperkenalkan di Majalah Jelita keluaran Mei 2012.. Terima kasih.




Kesimpulannya... Sky Blues Kitchen sehingga di saat dan ketika ini masih lagi bersama anda semua di alam maya.. Hasrat untuk stop blogging hari itu.. sudah bertukar kepada terus berblog walaupun mungkin kadang-kadang perlahan sedikit ya.. InsyaAllah.. kita pasti akan bersua lagi di entri akan datang... Salam sayang dari     Diana @ Sky Blues Kitchen ...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 6, 2013

~ Resipi Roti Bakar Telur & Sosej...

Sheery Dream Cakes | 7:27 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat sejahtera hendaknya ya.. Hari ini Diana sekali lagi ingin berkongsi resipi ulang tayang... Sebenarnya hari tu ada komen yang ingin Diana buat entri step by step untuk resipi ini... Dukacitanya komen tersebut sudah terpadam dengan tidak disengajakan.. Diana mohon ampun dan maaf sekali lagi ya kepada semua pengunjung SBK yang Diana sayangi... Kalau Diana tidak silap permintaan tu daripada Noh Gyver.. Diana masih ingat komen tu walaupun terpadam dengan tidak sengajanya.. Huhuu.. Maaf tau.. Ermm.. Ingatkan komen sampai kek durian sahaja terpadam.. Rupanya banyak lagi komen yang hilang.. Huhuuu.. :(




:: Langkah 1 ~ Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atasnya ( Kali ini Diana guna roti biasa sahaja ).
:: Langkah 2 ~ Lapiskan dengan hirisan tomato.
:: Langkah 3 ~ Susun hirisan sosej yang telah digoreng di atas roti atau susun di setiap penjuru roti.
:: Langkah 4 ~ Taburkan parutan keju cheddar di atasnya.


:: Langkah 5 ~ Letakkan sekeping telur mata lembu di atasnya.
:: Langkah 6 ~ Taburkan lagi di atasnya dengan parutan keju cheddar.
:: Langkah 7 ~ Akhir sekali picitkan sos cili dan mayonis di atasnya. 
:: Lepas itu bolehlah dibakar di dalam oven.


** Sekiranya anda ingin menambah hirisan sosej tu.. kenalah tambah juga kuantiti sosej untuk digoreng tau.. 


ROTI BAKAR TELUR & SOSEJ
Untuk 4 keping Roti Bakar Telur dan Sosej 


Bahan-Bahan
  • 4 keping roti Gardenia Breakthru _ dipotong tepinya
  • 4 biji telur mata lembu
  • 1 batang sosej
  • 1 biji tomato _ dihiris nipis
  • Mayonis secukupnya
  • Sos cili secukupnya
  • Keju cheddar parut secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1 tsp gula

Cara-Cara
  1. Perap sosej dengan bahan-bahan perap selama 5 minit. Goreng sosej dengan minyak yang cetek. Jangan goreng terlalu lama ( goreng sekejap sahaja ).  Angkat dan hiris sosej kepada 16 bahagian. Ketepikan. 
  2. Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atas roti dan susun 2 hirisan tomato di tengahnya.
  3. Kemudian susun sosej di setiap penjuru roti.
  4. Taburkan keju cheddar parut di atasnya dan lapiskan dengan sebiji telur mata lembu dan taburkan lagi dengan keju cheddar parut.
  5. Setelah itu, picitkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven sekejap.
  7. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 5, 2013

~ Mohon Ampun Dan Maaf & Resipi Bubur Kacang Hijau Bersama Jagung...

Sheery Dream Cakes | 8:37 PM | 17 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.... Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa... Nak menangis rasanya.... :((.. Haih!! Apalah nasib!! Hari ini dalam sejarah SBK TEEEERRRRR DELETED KOMEN anda yang memberi komen dari entri Mango Sticky Rice hinggalah entri Kek Durian.. Semuanya berlaku dengan pantas sekali... Ini semua di sebabkan Anonymous yang sering meninggalkan komen yang ntah apa-apa.. Banyak dan panjang pula tu... Dengan tidak sengajanya Entah macam mana boleh terdeleted sama komen yang lain tu... Sedangkan Diana buka di bahagian Spam.. Hanya tandakan komen si Anon tu.. Haih!! Tetiba Diana tengok banyak pula komen yang terpadam juga.. Sepatutnya ianya tak berlaku kan sebab komen yang lain dah ada dalam ruangan komen pada entri tu.. Yang Diana tandakan hanya pada bahagian Spam tu.. SEDIIIIHNYAAAAAAAAAAA.... :((. Diana MOHON AMPUN DAN MAAF SEBAB TAK SENGAJA PADAM KOMEN ANDA SEMUA TU... Harap dimaafkan ya.. Huhuuuu..


Baik lah.. Memang hilang terus mood nak buat entri ini... :(. Tak tahu apa nak ditaip dah... Memang sesangaaaatlah sedih dan kecewa... Maaf sekali lagi.. Memang rasa bersalah yang teramat sangat... :((.. Yang pastinya tersenyum lebar lah si Anon tu kan... Entah kenapa selalu komen yang bukan-bukan.. Penat tau nak padam komen yang banyak tu wahai Anon.. Haih!! Apa- apa pun kita tengok sahaja lah resipi kali ini.. Mood nak bercerita dah hilang dah... :(

Kali ini bersiaran dengan bubur kacang hijau bersama jagung… Sedap dimakan panas mahupun sejuk… Tidak lupa juga sekeping atau lebih biskut cream crackers sebagai pelengkap menu ini.. Ada juga yang hanya suka bubur ini dimakan begitu sahaja.. Walau bagaimana pun cara menikmatinya, ianya tetap enak di tekak ini.


BUBUR KACANG HIJAU BERSAMA JAGUNG

Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan kacang hijau _ dicuci dan toskan
  • 1 tin jagung manis dalam tin ( Diana guna Ayam Brand )
  • 1 kotak ( 1 liter ) santan dalam kotak ( Ayam Brand )
  • 1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan A ( Secukup rasa )
  • Garam
  • Gula pasir
  • Gula melaka
  • Susu pekat manis

Cara-Cara
  1. Masak kacang hijau bersama air secukupnya sehingga airnya mendidih. 
  2. Buangkan airnya dan tambahkan dengan air yang baru. Rebus sehingga ianya lembut dan pecah.
  3. Setelah kacang hijau masak bolehlah dimasukkan jagung manis, daun pandan, santan dan bahan-bahan A. Boleh tambahkan sedikit air jika suka.
  4. Biarkan ianya mendidih seketika dan sesuaikan rasa.
  5. Tutupkan api dan hidang. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 4, 2013

~ Mango Sticky Rice Recipe...

Sheery Dream Cakes | 2:36 PM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Bertemu kembali kita di entri kali ini dengan resipi Mango Sticky Rice yang Diana buat Dec tahun lepas... Diana mula suka dengan Mango Sticky Rice ni semasa kami melancong di Thailand tahun lepas.. Kebetulan ketika itu Makcik Zaharah memang pandai membuatnya.. Senanglah Diana belajar memasaknya kan.. Resipi ini Diana dapat dari mak Ejoy, Makcik Zaharah.. Terima kasih makcik dan ejoy... Sedap tau.. Oleh sebab makcik bagi resipi secukup rasa sahaja.. Jadi Diana pun buat lah secukup rasa juga ya .. Hehhehee.. ;). Izinkan Diana kongsikannya di sini ya... Terima kasih..

Resipi Asal Oleh ~ Makcik Zaharah  ( TQ )
Olahan Oleh ~ SheeryDreamCake @ skybluemelleymey


MANGO STICKY RICE  

Bahan-Bahan
  • 2 1/2 cawan beras pulut _ cuci dan direndam 3 jam atau lebih
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 cawan santan pekat ( Diana guna santan dalam kotak Ayam Brand )
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Mangga yang masak secukupnya _ dikupas kulitnya dan dihiris 

Cara-Cara
  1. Toskan beras pulut yang direndam dan masukkan beras ke dalam bekas yang sesuai.
  2. Masukkan 1 cawan air dan kukus.
  3. Sementara itu campurkan 1 1/2 cawan santan pekat bersama garam dan gula secukup rasa.
  4. Setelah pulut hampir masak bolehlah dituangkan santan pekat tadi dan gaul rata. Kukus semula hingga pulut masak. Angkat dan ketepikan.


Bahan-Bahan A
  • Santan dalam kotak ( Ayam Brand ) secukup kegunaan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Tutupkan api dan sejukkan seketika.
  3. Hidang bersama pulut dan mangga. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>