Wednesday, December 18, 2013

~ Ayam Masak Oren...

Sheery Dream Cakes | 7:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana ingin kongsikan satu lagi resipi ayam khas buat anda semua... Jom semak resipinya...


AYAM MASAK OREN  


Bahan-Bahan
  • 400 gm isi ayam ( Diana guna bahagian peha ayam ) _ dihiris kecil
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 1/2 inci panjang
  • 1 ulas bawang putih _ diparut
  • 1 tsp halia parut
  • Minyak secukup kegunaan 

Bahan-Bahan Perap 
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix 
  • 1 biji telur
  • 1/4 tsp parutan kulit oren 
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • 1 cawan tepung jagung 
  • 1 1/4 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1/2 tsp lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos 
  • 3 tbsp mayonis
  • 1/2 cawan jus oren
  • 1/2 tsp parutan kulit oren
  • 1/4 cawan sos cili thai
  • 1 tsp cuka
  • 1/4 cawan air
  • Garam jika perlu
  • Gula perang secukup rasa 


Cara-Cara 
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih. 
  2. Saluti ayam dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  4. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  5. Sesuaikan rasa dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Taburkan biji bijan panggang di atas ayam ketika menghidang.
  7. Hidang bersama nasi putih panas.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, December 9, 2013

~ Daging Bercili Rangup...

Sheery Dream Cakes | 8:58 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk bersiaran kembali di entri kali ini.. Apa kata terus sahaja kita selongkar resipi kali ini..


DAGING BERCILI RANGUP  


Bahan-Bahan 
  • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
  • 10 - 20 tangkai cili kering _ dipotong 2 atau 3 inci panjang ( boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu 
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kasar
  • 2 tsp halia parut
  • 4 ulas bawang putih _ diparut
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Minyak secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 biji telur
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • Tepung jagung secukup kegunaan
  • Sedikit lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos
  • 6 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp sos plum asam manis Loon Kee
  • 4 tsp cuka
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau atau menggunakan penukul daging ( ketuk manja sahaja ya ).
  2. Kemudian campurkan daging bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan capsicum dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan. Buat cara yang sama juga untuk bawang besar.
  4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  5. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  6. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Sesuaikan rasa dan masukkan daging goreng, bawang besar dan capsicum hijau. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Taburkan biji bijan panggang di atas daging ketika menghidang.
  9. Hidang bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 28, 2013

~ Durian Mousse Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 7:30 AM | Be the first to comment!



DURIAN MOUSSE CHEESECAKE  


Bahan-Bahan
  • 2 keping kek span 
  • Kek span yang berjalur secukup kegunaan _ Resipinya sama juga cuma adunan kek itu dibahagi kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan berselang seli di atas loyang pembakar. Bakar hingga kek masak 
  • Kek span yang dipotong dadu _ untuk hiasan
  • Sedikit gula aising 

Bahan-Bahan Untuk Durian Mousse
  • 600 gm isi durian _ dikisar menggunakan food processor ( boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu kuat rasa duriannya )
  • 250 gm cream cheese
  • 180 gm  Non-dairy whipping cream 
  • 2 tsp gelatine powder
  • 2 tbsp air panas
  • 3 tbsp gula aising _ boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing ( bergantung kepada manis isi durian juga )

Cara-Cara
  1. Campurkan gelatine powder bersama air panas atau double boil sehingga larut. Ketepikan.
  2. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  3. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu. Masukkan gelatine dan gaul rata.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan bersama isi durian dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Campurkan ke dalam adunan cream cheese dan gelatine tadi dan kaup balik sehingga rata.
  7. Sedia untuk digunakan. 

Cara untuk melapis kek
  1. Potong kek span berjalur kepada 2 inci tinggi dan susunkan di tepi loyang.
  2. Kemudian ambil sekeping kek span dan letakkan ke dalam loyang. 
  3. Tuangkan adunan durian mousse ( pastikan tidak melebihi kek span berjalur ). 
  4. Lapis di atasnya dengan sekeping lagi kek span.
  5. Tuangkan lebihan adunan durian mousse di atas kek. Ratakan kek dan masukkan kek ke dalam peti ais semalaman.
  6. Keluarkan kek dari peti ais. Tanggalkan loyang dengan cermat.
  7. Hias kek dengan kek span yang dipotong dadu dan taburkan dengan sedikit gula aising di atasnya.



**  Note ~ Oleh kerana ahli keluarga Diana suka makan durian, maka itulah Diana bubuh 600 gm isi durian.. Jadi, bubuhlah isi durian itu mengikut citarasa masing-masing ya... Selamat mencuba.. ;)




Kek ini juga boleh dibuat seperti gambar di atas dan di bawah ini.. Tidak perlu sediakan kek span yang berjalur itu ya.. Hanya perlu sediakan kek span untuk dasarnya dan durian mousse sahaja.. Caranya ~ 
  1. Potong kek span mengikut saiz bekas yang hendak digunakan..
  2. Kemudian letakkan kek span di dalam bekas tersebut dan tuangkan durian mousse di atasnya.
  3. Simpan kek di dalam peti ais.
  4. Sedia untuk dinikmati.

::  Untuk yang ini pula Diana buat 2 lapisan kek dan durian mousse  ::







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 26, 2013

~ Spicy Diced Chicken...

Sheery Dream Cakes | 11:22 AM | Be the first to comment!

SPICY DICED CHICKEN  

Bahan-Bahan
  • 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
  • 1 tsp gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp 5 spice powder 
  • 1/2 tsp pati ayam Tumix
  • 1 biji telur 
  • 2 tbsp tepung jagung

Bahan Sos
  • 2 tbsp sos plum
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam secukup rasa 

Cara-Cara 
  1. Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ). 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
  6. Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
  8. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Pineapple Chicken...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Alhamdulillah bertemu kembali di entri kali ini.. Apa kata terus sahaja kita selongkar resipi Ayam Masak Nanas ni…

PINEAPPLE CHICKEN  

Bahan-Bahan 
  • 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
  • 6 keping nanas dalam tin _ dipotong kecil
  • 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil 
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 biji telur
  • 1 tsp serbuk kari Baba's
  • 1/2 tsp 5 spice powder
  • 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp gula
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung kastard 

Bahan-Bahan Sos
  • 2 tbsp sos cili Thai
  • 4 tbsp sos cili Maggi
  • 1 1/2 tbsp sos plum 
  • 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
  • 5 tbsp syrup nanas dalam tin
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara 
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan halia dan bawang putih. Tumis  hingga terbit aromanya. 
  5. Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
  6. Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Masukkan ayam goreng, nanas dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 8, 2013

~ Churros / Kuih Belimbing...

Sheery Dream Cakes | 7:03 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Churros atau dikenali juga sebagai Kuih Belimbing adalah antara kuih yang sangat digemari oleh anak-anak Diana.. Di sini Diana kongsikan 2 resipi yang pernah Diana cuba... 


CHURROS / KUIH BELIMBING  

 1. :: Sumber Dari ~ Cooking Chapter, Cemplang Cemplung ( TQ )


Cinnamon Sugar 

Ingredients
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp ground cinnamon

Method 

  1. In a medium bowl, whisk together sugar and cinnamon.
  2. Set aside. 

Churros

Ingredients
  • 1 tbsp sugar
  • 1/2 cup butter
  • 1 cup water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup flour
  • 3 eggs
  • 1 tsp ground cinnamon _( Diana tambah )
Method
  1. In a medium sized saucepan heat the water, sugar, salt, ground cinnamon and butter until the butter has melted and come to the oil.
  2. Reduce heat to low and add flour all at once. Quickly stir together with a spatula until no lumps remain and the mixture begins to form a ball.
  3. Remove from heat and place loose dough ball in a large bowl.
  4. Add the lightly beaten eggs a little at a time until full incorporated and the mixture has formed into a smooth paste.
  5. Heat vegetable oil in heavy based saucepan or wok. Fill a piping bag with the mixture and carefully pipe lengths ( snipping the end with kitchen scissors ) into the oil a few at a time.
  6. Fry the churros turning once or twice until they are puffed up and golden brown.
  7. Remove churros from hot oil and place on a paper towel.
  8. After slightly degreased, toss in cinnamon sugar mixture and place on a plate to serve.
  9. Serve with chocolate dipping sauce.

Chocolate Sauce  ( Diana tidak buat )

Ingredients 
  • 4 oz dark chocolate, chopped
  • 1 pinch salt
  • 1 cup cream

Method 
  1. Place chocolate chunks and salt in a medium bowl.
  2. In a small saucepan, bring the cream to a boil. Pour the cream over the chocolate pieces. Lets rest for 1 minute before whisking.
  3. Whisk until chocolate is completely melted.

** Note ~ Diana buat Hot Chocolate dari food network

Hot Chocolate

:: Sumber Dari ~ Food network ( TQ )

Ingredients
  • 4 oz dark chocolate
  • 2 cups milk
  • 1 tbsp cornstarch
  • 4 tbsp sugar
Method
  1. Place the chocolate and half the milk in a saucepan over very low heat and cook, stirring, until the chocolate has melted. 
  2. Dissolve the cornstarch in the remaining milk and whisk into the chocolate with the sugar. Cook on low heat, whisking constantly until the chocolate thickens, approximately 5 minutes. 
  3. Remove and whisk until smooth. Pour chocolate into cups and serve with churros.


2. :: Resipi Oleh ~ Fa
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bahan-Bahan _ ( lebih kurang 15 biji )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan butter / marjerin
  • 1 sudu makan gula
  • sedikit esen vanila
  • Sedikit serbuk kayu manis _ Diana tambah

Cara-Cara
  1. Didihkan air, gula, esen vanila dan juga butter. Sementara tuh, dalam mangkuk lain, pukul telor kejap.
  2. Bila bahan tadi telah mendidih, tutup api dan masukkan tepung dan serbuk kayu manis. Kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
  3. Kemudian masukkan pula telur dan kacau lagi cepat-cepat hingga betul-betul sebati dengan tepung tadi.
  4. Panaskan minyak dengan api sederhana. Masukkan adunan ke dalam acuan / nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. Potong setiap 5cm. ( *kalau ada acuan SAWA tuh, lagi cepat.. akak guna acuan picit biskut dahlia tu jek.. )
  5. Goreng dan balik-balikkan dan angkat bila kekuningan.
  6. Biarkan kuih sejuk sebentar dan taburkan gula ( Diana taburkan dengan cinamon sugar )..Sedia untuk dimakan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 7, 2013

~ Kinder Bueno & Caramel Cheese Trifle...

Sheery Dream Cakes | 6:55 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat dan ceria selalu hendaknya.. Ok la.. Tanpa ada celoteh yang hendak dikongsikan bersama anda hari ini.. Apa kata kita terus saja semak resipinya ya..


:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

KINDER BUENO & CARAMEL TRIFLE  


Bahan-Bahan
  • 1 biji kek span coklat / atau boleh guna jenis kek yang lain _ potong kek mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Kinder Bueno secukup kegunaan _ dipotong kecil
  • Hershey's Syrup ( chocolate flavor ) secukupnya
  • Salted caramel secukup kegunaan _ ( Resipi rujuk di SINI 

Bahan-Bahan Untuk Cream Cheese ( Diana buat 1 1/2 adunan di bawah )
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 30 gm gula aising

Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Masukkan ke dalam piping bag.

Cara-Cara Melapis Kek
  1. Ambil sekeping kek dan letakkan ke dalam bekas.
  2. Kemudian susun kinder bueno di atas kek. 
  3. Picitkan caramel dan chocolate syrup.
  4. Seterusnya picitkan adunan cream cheese di atasnya.
  5. Buat langkah di atas sekali lagi. 
  6. Simpan di dalam peti ais sebelum dinikmati.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 5, 2013

~ Mango & Sunquick Cheese Trifle...

Sheery Dream Cakes | 8:37 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah… Hari ini dapat bersiaran bersama resipi Mango & Sunquick Cheese Trifle.. Jom semak resipinya..


MANGO & SUNQUICK CHEESE TRIFLE 


Bahan-Bahan
  • 1 biji sponge cake _ potong kek mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Mangga yang masak  secukupnya ( dihiris atau dipotong dadu ) _ pastikan ianya manis
  • Chocolate chip cookies Famous amos secukupnya _ ditumbuk

Bahan-Bahan Untuk Mango Filling
  • 2 biji mangga yang masak ( pastikan ianya manis ) _ dipotong kecil 
  • 340 gm Nestle cream

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga hancur.
  2. Kemudian masukkan ke dalam peti ais.


Bahan-Bahan Untuk Cream Cheese
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 50 gm gula aising
  • 1 tbsp Sunquick ( Tropical )

Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan Sunquick Tropical. Pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Cara-Cara Melapis Kek
  1. Ambil sekeping kek dan letakkan ke dalam bekas.
  2. Kemudian tuang mango filling di atas kek dan ratakan.
  3. Susunkan hirisan / potongan mangga di atasnya. ( Jika suka boleh ditaburkan sedikit chocolate chip cookies yang telah ditumbuk ).
  4. Seterusnya picitkan adunan cream cheese di atasnya.
  5. Susun hirisan / potongan mangga dan taburkan sedikit chocolate chip cookies.
  6. Simpan di dalam peti ais sebelum dinikmati.

** NOTEJika tidak ingin bubuh mango filling pun boleh. Cuma ianya memerlukan 2 keping kecil sponge cake.


::  Versi mangga yang dipotong dadu bersama mango filling  ::

::  Versi mangga yang dipotong dadu dan tanpa mango filling  ::

::  Versi mangga yang dihiris bersama mango filling  ::






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, August 27, 2013

~ Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Chocolate Ganache...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 


Tidak mahu berceloteh panjang.. Apa kata kita terus sahaja semak resipi kek coklat ini ya..


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )
:: Terjemahan oleh Sky Blue's Kitchen
:: Diana guna loyang  empat persegi bersaiz 9.5 inch


Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Chocolate Ganache
  
Kek Coklat

Bahan-Bahan

  • 3/4 cawan ( 170 gm ) unsalted butter, suhu bilik
  • 2 cawan ( 400 gm ) gula perang _ ( Diana bubuh 380 gm )
  • 2 tsp (10 ml ) pure vanilla extract _ ( Diana guna esen vanilla )
  • 3 biji telur _ pada suhu bilik
  • 1 3/4 cawan ( 220 gm ) tepung serba guna
  • 3/4 cawan ( 65 gm ) serbuk koko
  • 1 1/4 tsp ( 7 gm ) baking soda
  • 1 tsp ( 5 gm ) baking powder
  • 1 tsp ( 10 gm ) garam
  • 1 1/2 cawan ( 360 ml ) buttermilk, pada suhu bilik_ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit.  ) ** Untuk kek ini Diana buat : 1 1/2 cawan susu + 2 tbsp cuka putih.
  • 1/4 cawan ( 59 ml ) mayonis


Cara-Cara

  1. Lenser loyang dengan sedikit mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. Alas dengan kertas minyak. Ketepikan. Panaskan oven pada suhu 180°C. 
  2. Ayak tepung,serbuk koko, baking soda dan baking powder. Masukkan garam dan gaul rata. Ketepikan. 
  3. Pukul mentega, gula perang dan esen vanilla pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan kembang dan berwarna keputihan.
  4. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur satu persatu. Pukul hingga kembang. 
  5. Masukkan 1/3 daripada bahan kering ( campuran tepung, baking soda, baking powder dan garam ) ke dalam adunan dan pukul rata.
  6. Masukkan 1/2 daripada buttermilk dan pukul lagi. Buat begini sehingga bahan kering dan buttermilk habis. Pastikan bermula dan berakhir dengan mencampurkan bahan kering. 
  7. Masukkan mayonis dan kaup balik hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaan adunan kek dengan pisau.
  9. Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak ( pastikan jangan over-bake ).
  10. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan kek selama 20 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum diletakkan frosting.

Cream Cheese Frosting 

:: Diana gandakan adunan di bawah ini.. Boleh gandakan adunan mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-Bahan
  • 250 gm cream cheese _ pada suhu bilik
  • 85 gm unsalted butter, dipotong dadu kecil _ pada suhu bilik
  • 1 cawan gula aising atau mengikut citarasa masing-masing ( boleh dikurangkan atau ditambah )
  • 1/2 tsp esen vanilla
  • Sedikit lemon paste ( secukup rasa )

  • Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese dan mentega sehingga sebati dan creamy.
  2. Masukkan gula aising dan pukul sebati.
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Tuangkan di atas kek coklat yang telah disejukkan tadi. Ratakan dan ketepikan.


Chocolate Ganache

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


Bahan-Bahan
  • 125 ml santan
  • 125 gm dark chocolate 

Cara

  1. Potong coklat menjadi kepingan kecil. Ketepikan.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Setelah santan mendidih, matikan api dan masukkan coklat. Biarkan 1 minit. Gaul sehingga sebati.
  3. Sejukkan ganache selama 10 minit atau sehingga ganache sejuk sebelum di tuang di atas kek coklat bersama cream cheese frosting tadi.
  4. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.











BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...