Saturday, October 11, 2014

~ Kek Coklat Moist...

Sheery Dream Cakes | 5:30 PM | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Super Moist Dark Chocolate Cake ini bukan Diana yang buatnya ya... Anak perempuan Diana yang buat ni... Diana? Tolong tengok-tengok dan beri tunjuk ajar sedikit sahaja.. Hehehe... Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ini lagi...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 9, 2014

~ Ridiculous Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 10:07 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kek coklat! Oh! Kek coklat….. Sekali lagi bersiaran dengan entri Kek Coklat…. Salted caramel sebagai peneman setianya… Tidak lengkap tanpa Chocolate ganache di sampingnya….  
Ridiculous Chocolate Cake, resipi dari " Cake Book by Cupcake Jemma ".. Sebenarnya kek ini hanya perlu dilapis seperti biasa.. Tetapi Diana jadikan ianya seperti kek di dalam gambar di bawah.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 8, 2014

~ P. F. Chang's Mongolian Beef Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:05 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bila tekak tiba-tiba teringin merasa Mongolian Beef... Kenalah google resipinya kan... Pernah makan Mongolian Beef ini ketika melancong di Beijing tahun lepas sebenarnya.. Itu yang tekak ini teringin lagi merasanya tu.. Terpaksalah memasak sendiri kan...


Cuma resipi yang Diana cuba ini sedikit berbeza dengan rasa Mongolian Beef yang pernah Diana makan ketika di Beijing tu.. Sedikit sahaja, tidak banyak pun...Tetapi bukan salah resipi tau.. Salah tukang masaknya.. Hehhehee... Bak kata orang.. air tangan itu yang membezakan rasa disetiap masakan yang dimasak kan.. Jenama bahan-bahan yang digunakan juga merupakan salah satu faktor perbezaan rasa masakan yang dimasak itu walaupun resipinya sama.

Baiklah... Jom kita tengok resipinya...


:: Sumber ~  Food.com  ( TQ )

P.F.CHANG'S MONGOLIAN BEEF  

Ingredients


  • teaspoons vegetable oil
  • 1/2 teaspoon ginger, minced
  • tablespoon garlic, chopped
  • 1/2 cup soy sauce _ ( Diana kurangkan sedikit )
  • 1/2 cup water
  • 3/4 cup dark brown sugar _ ( Diana bubuh secukup rasa )
  • vegetable oil, for frying (about 1 cup)
  • lb flank steak
  • 1/4 cup cornstarch
  • large green onions, sliced on the diagonal into one-inch lengths

    Directions 
    1. Make the sauce by heating 2 tsp of vegetable oil in a medium saucepan over med/low heat.Don't get the oil too hot.
    2. Add ginger and garlic to the pan and quickly add the soy sauce and water before the garlic scorches.
    3. Dissolve the brown sugar in the sauce, then raise the heat to about medium and boil the sauce for 2-3 minutes or until the sauce thickens.Remove it from the heat.
    4. Slice the flank steak against the grain into 1/4" thick bite-size slices ( Tilt the blade of your knife at about a forty five degree angle to the top of the steak so that you get wider cuts ).
    5. Dip the steak pieces into the cornstarch to apply a very thin dusting to both sides of each piece of beef. Let the beef sit for about 10 minutes so that the cornstarch sticks.
    6. As the beef sits, heat up one cup of oil in a wok ( you may also use a skillet for this step as long as the beef will be mostly covered with oil ).
    7. Heat the oil over medium heat until it's nice and hot, but not smoking.
    8. Add the beef to the oil and sauté for just two minutes, or until the beef just begins to darken on the edges.
    9. You don't need a thorough cooking here since the beef is going to go back on the heat later.
    10. Stir the meat around a little so that it cooks evenly. After a couple minutes, use a large slotted spoon to take the meat out and onto paper towels, then pour the oil out of the wok or skillet.
    11. Put the pan back over the heat, dump the meat back into it and simmer for one minute.
    12. Add the sauce, cook for one minute while stirring, then add all the green onions.Cook for one more minute, then remove the beef and onions with tongs or a slotted spoon to a serving plate.
    13. Leave the excess sauce behind in the pan.


    ** NOTE ~ Diana juga bubuh 1 biji bawang besar yang dihiris kasar dan sedikit cili kering goreng bagi membangkitkan rasa pedas di dalam menu ini.


    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Super Moist Dark Chocolate Cake, Lagi Dan Lagi...

    Sheery Dream Cakes | 7:55 AM | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 
    Super Moist Dark Chocolate Cake  ( KLIK UNTUK RESIPI ).... Kek yang sentiasa mendapat permintaan dari anak-anak Diana... Cuma kali ini Diana gabungkan kek ini bersama Nutella cream, Salted caramel dan Chocolate ganache... Sememangnya gabungan yang sangat sedap... Pasti akan ada suapan kedua dan seterusnya... 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Sunday, September 28, 2014

    ~ Resipi Misua Sup.. ...

    Sheery Dream Cakes | 11:13 AM | 6 Comments so far


    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

    Selamat berhujung minggu buat semua... Moga hari di hujung minggu ini memberikan ketenangan kepada anda semua... Menikmati masa yang berkualiti bersama keluarga... Tidak kurang juga pasti ada antara anda semua yang sedang sibuk bersama sanak saudara di majlis perkahwinan.. Kepada sesiapa yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini.. Selamat Pengantin Baru... Moga kekal bahagia hingga ke Syurga...



    Di pagi hujung minggu kami sekeluarga hari ini diisi dengan aktiviti memasak Misua Soup... Seperti biasa.. Jika ada antara ahli keluarga Diana yang teringin hendak makan Misua Soup.. Pasti suami Diana yang memasaknya... Kenapa? Ermm.. Semua orang mahu makan hasil dari air tangan dia... Jika orang lain yang memasaknya memang selera merundum mendadak... Hehheee... Bak kata orang.. Walau resipinya sama.. jika orang lain yang memasaknya tidak sama macam misua soup yang dimasak oleh suami Diana... Oleh sebab hujung minggu ini suami tidak kerja.. jadi semua orang di rumah ini teringin suami memasak misua soup untuk kami... Inilah hasilnya...


    MISUA SOUP  

    Sukatan bahan-bahan yang digunakan mengikut citarasa masing-masing ya...

    Bahan-Bahan
    • Bawang putih cincang
    • Bawang merah cincang
    • Misua secukup kegunaan
    • Sedikit kobis bulat _ dihiris
    • Udang segar bersaiz kecil _ dibuang kulitnya
    • Sedikit Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan 
    • Telur
    • Sedikit minyak untuk menumis 
    • Air secukup kegunaan
    • Garam secukup rasa

    Bahan-Bahan Hiasan
    • Hirisan daun salad _ ( Jika suka )
    • Hirisan cili merah
    • Bawang goreng

    Cara-Cara
    1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk yang dalam. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
    2. Kemudian masukkan udang segar dan goreng seketika. Masukkan kobis dan setelah kobis layu bolehlah masukkan air secukupnya.
    3. Biarkan ianya mendidih dan masukkan preserved vegetable serta garam secukup rasa. Gaul dan biarkan ianya mendidih seketika lagi.
    4. Pecahkan telur ke dalam air mendidih tadi gaul rata.
    5. Masukkan misua dan gaul sehingga semua bahan bergaul rata.
    6. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan angkat.
    7. Hidang bersama hirisan daun salad,telur separuh masak (  jika suka ), hirisan cili merah, bawang goreng dan kicap pilihan.

    :: ** NOTE ~ Boleh juga dicampur bahan seperti daging cincang atau isi ayam cincang.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 27, 2014

    ~ Chocolate peanut Butter Cake...

    Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | Be the first to comment!


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Tiada cerita hendak dikongsi bersama di entri kali ini... Hanya beberapa gambar Choc Peanut Butter Cake sahaja yang disajikan.... Kek ini anak Diana yang buat... Jom cuci mata dengan gambar kek ni..






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, September 23, 2014

    ~ Ayam Panggang Kerisik...

    Sheery Dream Cakes | 8:19 AM | 1 Comment so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Hari ini bersiaran bersama Ayam Panggang Kerisik. Cara memasaknya mudah sahaja. Diana suka makan bersama ketupat dan hirisan timun. Suami dan anak-anak pula suka nikmatinya bersama nasi putih panas. Apa-apa pun, ianya terpulanglah kepada selera masing-masing ya.

    Baiklah, jom kita semak resipi Ayam Panggang Kerisik ni.


    AYAM PANGGANG KERISIK

    Bahan-Bahan
    • 800 gm paha ayam _ dipotong 3 bahagian dan bersihkan
    • 1/2 cawan kerisik
    • Santan pekat secukup kegunaan

    Bahan-Bahan A
    • Kicap Manis ABC secukupnya
    • 1 tsp serbuk jintan manis
    • 1 tsp serbuk  jintan putih
    • 1 tbsp serbuk kunyit
    • Sedikit serbuk cili _ ( jika suka )

    Bahan-Bahan Kisar
    • 3 tangkai cili merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 8 biji bawang merah
    • 2 inci halia
    • Air asam jawa secukup rasa
    • Garam secukup rasa
    • Gula melaka secukupnya

    Cara-Cara
    1. Campurkan ayam dengan perencah yang dikisar dan bahan-bahan A. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit. 
    2. Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
    3. Tambahkan kicap manis dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
    4. Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
    5. Angkat dan hidang bersama nasi panas atau ketupat berserta baki perencah.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 20, 2014

    ~ Sarapan Ringkas Ku...

    Sheery Dream Cakes | 4:20 PM | Be the first to comment!


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Entri kali ini merupakan entri tanpa resipi... Entri ini lebih kepada food photography.. Kek yang dibeli dimakan bersama blueberry, anggur dan krim... Itu sahaja menu Diana pagi tadi... ;)








    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 13, 2014

    ~ Chocolate Beetroot Cake Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 11:17 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Chocolate Beetroot Cake yang sedap di tekak kami sekeluarga.... Di tekak orang lain tidak pasti pula ya... Lain orang lain citarasanya.. Macam Diana sendiri... Untuk aisingnya tu Diana rasa sedikit manis dan perlu kurangkan sukatan gula aisingnya bila buat lain kali lagi... Tetapi bila ditanya pada anak-anak.. Semuanya ok sahaja... Ya lah selera budak-budak memang suka yang manis-manis kan... Lainlah selera orang macam Diana ni.. Senja sudah melabuhkan tirainya... ;)



    Ubi Bit atau Beetroot sememangnya sedap dimakan mentah ( dibuat salad ) atau dimasak ... Ianya sejenis ubi yang mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh badan kita.. Namun bukan semua orang sesuai mengambil ubi ini... Ubi bit ini kaya dengan asid oksalat  dan pengambilan ubi bit ini tidak sesuai kepada sesetengah pesakit. 

    Diana boleh makan beetroot ini begitu sahaja namun ahli keluarga yang lain memang tidak boleh telan langsung beetroot ini mentah-mentah... Sebab bila ianya dimakan mentah rasa dan bau yang keluar seperti bau tanah... Walaupun sedap namun bau tanahnya yang kuat membanutkan selera mereka... Jalan penyelesaian untuk beri anak-anak makan Beetroot ini dengan cara bubuh ke dalam kek coklat... Langsung mereka tidak perasan pun yang kek coklat itu ada beetroot.. Bertambah-tambah mereka makan kek ini tanpa sedari beetroot juga bahan utamanya.. Hehhehee... 

    Baiklah... Beralih kita kepada resipi Kek Coklat Ubi Bit pula ya... Resipinya dari blog Mowielicious ...TQ buat tuan empunya resipi dan izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya...


    :: Sumber Dari ~  Mowielicious  ( TQ )
    :: Terjemahan Oleh ( mengikut apa yag Diana telah buat ) ~  Meley Mey's Kitchen  

    CHOCOLATE BEETROOT CAKE  

    Bahan-Bahan 
    • 200 gm dark chocolate ( 70% )
    • 4 tbsp espresso panas _ pernah gantikannya dengan air kopi segera panas 
    • 200gm mentega _ dipotong dadu kecil
    • 135 gm tepung gandum
    • 1 tsp baking powder
    • 3 tbsp serbuk koko
    • 5 biji telur _ asingkan putih dan kuningnya
    • 200 gm gula kastor
    • 250 gm puri ubi bit / beetroot _ ( ubi bit dikupas kulitnya dan potong kecil kemudian direbus atau dikukus barulah dikisar dalam food processor ) 

    Cara-cara
    1. Panaskan oven pada suhu 180°C  dan sediakan 2 loyang bersaiz 20cm dan lapiskan dasarnya dengan kertas minyak dan sapukan keseluruhan loyang dengan sedikit mentega. Ketepikan.
    2. Cairkan coklat di atas air panas ( pastikan mangkuk yang berisi coklat itu tidak menyentuh air kerana musuh utama coklat adalah air .. kata guru coklat Diana.. hehehe masih ingat tu pesanan cikgu tau, TQ guru coklat ku.. ). 
    3. Setelah coklat cair, masukkan air kopi panas ke dalam coklat cair ( Diana tidak bubuh ) dan gaul rata.
    4. Masukkan pula mentega dan gaul sehingga mentega cair dan sebati.
    5. Alihkan dari wap air panas dan ketepikan sehingga ianya sejuk.
    6. Kemudian ayak tepung, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
    7. Di dalam mangkuk yang lain, pukul kuning telur sehingga berbuih. Campurkan kuning telur ini berserta puri ubi bit ke dalam adunan coklat yang telah sejuk tadi. Gaul sebati. Ketepikan.
    8. Di dalam mangkuk yang lain pula pukul putih telur sehingga kembang kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi hingga sebati.
    9. Masukkan ke dalam adunan coklat dan ubi bit tadi dan kaup balik sehingga rata.
    10. Masukkan campuran tepung dan kaup balik hingga rata.
    11. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak.
    12. Keluarkan dari oven dan sejukkan.

    ~ Chocolate Buttercream... 

    Bahan-Bahan
    • 300 gm gula aising
    • 150 gm mentega _ pada suhu bilik
    • 100 ml double cream
    • 50 gm serbuk koko _ ( Diana gantikan dengan Nutella secukup rasa )  

    Cara-Cara 
    1. Pukul gula aising bersama mentega sehingga rata kemudian masukkan double cream dan pukul lagi sehingga sebati. 
    2. Kemudian masukkan serbuk koko atau nutella dan gaul rata.
    3. Sedia untuk digunakan.


    ~ Chocolate Icing... 

    Bahan-Bahan
    • 200 gm dark chocolate ( 70% )
    • 200 ml double cream
    • 4 tbsp golden syrup

    Cara-Cara
    1. Panaskan coklat dan syrup di atas api kecil dan kacau sentiasa sehingga ianya pekat dan tuang di atas kek.

    ** NOTE ~ ( Diana tidak buat ikut resipi choc icing di atas ya.. Diana gantikannya dengan choc ganache.. Rujuk di bawah untuk resipinya )


    :: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )

    CHOCOLATE GANACHE

    • 125 ml coconut milk
    • 125 gm dark chocolate ( 70% )
    1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
    2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
    3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
    4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
    5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Wednesday, September 10, 2014

    ~ Resipi Ayam Goreng Lada Hitam...

    Sheery Dream Cakes | 8:58 AM | 2 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Pagi ini Diana ingin menjemput anda semua singgah ke dapur Sinar Kehidupanku pula ya... Pelbagai resipi terdapat di sana.. Untuk hari ini Diana ingin kenalkan anda dengan resipi ayam dari Akak Yatie... Ayam Goreng Lada Hitam nama diberi.. Sungguh sedap dimakan bersama nasi... Terima Kasih buat Akak Yatie di atas resipi yang sedap ini... Mudah juga untuk disediakan... Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak... Terima kasih...


    :: Resipi Oleh ~  Akak Yatie @ Sinar Kehidupanku  ( TQ )

    AYAM GORENG LADA HITAM

    Bahan-Bahan
    • 1 ekor ayam-potong 16
    • 1 sudu kecil serbuk kunyit
    • 1 sudu kecil garam
    • Minyak masak secukupnya
    • 2 sudu besar lada hitam _ kisar kasar
    • 1 tangkai cili merah*
    • 1 tangkai cili hijau*potong serong )
    • Daun sup secukupnya _ hiris halus
    • 2 biji tomato _ belah 4
    • 1 labu bawang besar _ potong bulat

    Bahan Hiris
    • 1 labu bawang besar
    • 3 ulas bawang putih
    • 1 inci halia

    Bahan Sos
    • 3 sudu besar kicap jalen manis
    • 3 sudu besar sos lada hitam
    • 1/2 cawan air


    Cara-Cara
    1. Ayam di bersihkan, cuci dan toskan. Gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
    2. Goreng separuh masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan dulu.
    3. Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan hiris sehingga sedikit layu. Masukkan bahan-bahan sos dan gaul rata.
    4. Masukkan lada hitam kasar, cili hijau, cili merah. Masukkan ayam yg digoreng tadi. Gaul rata.
    5. Masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan tomato. Gaul rata. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu. Perasakan, sekiranya dah ok, matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
    6. Taburkan dengan hirisan daun sup. Sedap dimakan bersama nasi putih panas. 




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, September 9, 2014

    ~ Resipi Pau Sambal...

    Sheery Dream Cakes | 10:50 AM | 1 Comment so far


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Pau Sambal atau dikenali juga sebagai Burger Malaysia merupakan kuih yang sangat digemari ahli keluarga Diana.. Syaratnya... Ha' ada syarat tu.. hehehhee... Sambalnya kenalah bubuh banyak-banyak... Sedaaap...

    Untuk merujuk resipi Pau Sambal ini sekali lagi kita singgah di Dapur Tanpa Sempadan ... Buat Che Mat.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya Che Mat... Terima kasih... :)


    :: Resipi Oleh ~  Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

    PAU SAMBAL  

    Bahan-Bahan
    • 1 1/2 cawan tepung gandum
    • 1 1/2 camca besar gula halus
    • 2 camca besar susu tepung
    • 1 1/2 camca besar lemak sayur ( shortening )
    • 1/4 camca teh garam halus
    • 1 1/4 camca teh instant yeast ( mauripan )
    • 120 ml air suam
    • Sambal tumis secukupnya _ ( resipi rujuk di bawah )
    • Hirisan timun secukupnya ( 10 keping )
    • Kepingan keju ( che mat guna cisdale sekeping potong 4 ) _ Diana gantikan dengan burger daging ayam 
    • Sedikit daun salad ( optional )

    Cara-Cara
    1. Bancuh instat yeast bersama 50 ml air suam dan 1/2 camca besar gula halus ( dari resipi yang sama ). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuahn berbuih2. Sementara itu masukkan tepung baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
    2. Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
    3. Kemudian bahagi kepada 10 bahagian sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan biar leper sedikit. Perap 35 - 45 minit atau hingga kembang.
    4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal tumis, letak sekeping hirisan timun, sekeping potongan keju dan selitkan sedikit daun salad, jika suka. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang.  


    :: Resipi Oleh ~  1resepi Kuih  ( TQ )
    :: Sumber ~  Aku Bukan Masterchef  ( TQ )

    SAMBAL IKAN BILIS  

    Bahan-Bahan
    • 2 sudu makan minyak masak
    • 1 labu bawang besar
    • 2 ulas bawang putih
    • Sedikit belacan ( bakar )
    • 10 tangkai lada kering ( rebus dan kisar halus )
    • 1/2 cawan ikan bilis
    • 2 sudu makan gula merah 
    • 1/2  cawan jus asam jawa
    • 1 sudu makan gula pasir
    • 1 sudu teh garam

    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuning-kuningan.
    2. Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
    3. Masukkan gula merah, gula pasir, jus asam jawa ( Diana bubuh secukup rasa ) dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
    4. Angkat dan ketepikan.
    5. Sedia untuk dinikmati bersama pau goreng atau makanan kegemaran anda.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>