Saturday, December 27, 2014

~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese...

Sheery Dream Cakes | 7:56 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Batik Coklat Cheese Pesona ni memang sedap… Entah sudah berapa kali Diana membuatnya.. Ianya juga kek kegemaran Diana sendiri… Hari ini Diana kongsikannya sekali lagi di sini.. Cuma ada sedikit olahan Diana buat untuk kali ini.. Nak tau apa olahan yang dibuat untuk kek kali ini? Apa kata kita semak resipinya di bawah...


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA 

:: Olahan Oleh ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )


Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )


Bahan-Bahan
  • 2/3 cawan air
  • 1 sk serbuk agar-agar
  • 250 gm butter
  • 125 gm milo
  • 3 sb serbuk koko
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing-masing
  • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara-Cara
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar-agar. Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar-agar  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar-agar ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar-agar ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.

Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 1 adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

Bahan²-Bahan~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara-Cara

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu. Jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya, kemudian ambil sedikit adunan ( KLIK UNTUK RESIPI )   SALTED CARAMEL dan ratakan di atas adunan cheese tadi. Taburkan bahan-bahan crumble ( rujuk resipinya di dawah ) di atasnya.
  3. Lapis lagi di atasnya dengan sedikit adunan cheese dan celup biskut marie ke dalam susu dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese. Ulang langkah No.2 dan 3 sehingga adunan cheese habis digunakan.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya .
  5. Akhir sekali, taburkan bahan crumble di atas kek.
  6. Masukkan ke dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.

Bahan-Bahan Crumble ~ by SheeryDreamCakes
  • 10 keping biskut marie Munchy's 
  • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
  • 50 gm / secukupnya mentega cair 

Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Sedia untuk digunakan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 13, 2014

~ Resipi Lasagna Daging...

Sheery Dream Cakes | 9:51 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Lasagna daging memang kegemaran kami sekeluarga.. Resipi yang Diana ambil dari blog Che Mat Gebu ini memang sedap... Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan juga Che mat Gebu kerana mengetengahkan resipi ini.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya..


:: Resipi Oleh ~ Joayee My Resepi  ( TQ )
:: Sumber ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ ) 



LASAGNA DAGING

Bahan Utama 
  • Kepingan Lasagne secukupnya ( mat guna jenis kecil, 10 keping )
  • White sauce ( resipi dibawah )
  • Inti daging ( resipi dibawah )
  • Parutan keju mozarella secukupnya
  • parutan keju cheddar secukupnya

Bahan Inti 

  • 450 g daging kisar
  • 2 biji bawang besar, didadu
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 cm halia**ditumbuk halus )
  • 1 camca besar cili kisar
  • 2 helai bay leaf
  • 1 camca teh serbuk lada hitam
  • 1 tin tomato "plum" diramas
  • 1 camca besar rempah kari daging
  • 2 camca besar tomato puri
  • 1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipis
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk White Sauce 

  • 600 ml susu segar
  • 3 camca besar tepung gandum
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • Secubit garam


Cara membuatnya 
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk, tomato puri dan cili kisar hingga wangi, masukkan rempah kari, bawang besar, bay leaf dan gaul rata. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging berubah warna. Tuang tomato plum yang telah diramas tadi bersama lada hitam. Masak hingga mendidih. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK WHITE SAUCE :- Panaskan susu bersama tepung, kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.
  3. PENYEDIAAN LASAGNA :- Panaskan air hingga mendidih, campur 1 camca teh minyak makan dan celur kepingan lasagna sehingga lembut, angkat dan letak atas dulang yang disapu sedikit minyak masak. Buat hingga siap. 
  4. Sapukan bekas lasagne dengan sedikit mentega, alas dasarnya dengan sekeping lasagne ( mat guna 2 keping sebab kecil ), sudu dan ratakan inti daging, tabur sedikit parutan keju cheddar dan alas dengan kepingan lasagna, kemudian sapu dengan white sauce, lapis lagi dengan kepingan lasagne dan ratakan lagi inti daging. Buat hingga siap dan lapisan terakhir diakhiri dengan baki inti daging dan tabur dengan keju mozarella.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Boleh dihidang panas atau pun suam.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 6, 2014

~ Chocolate Strawberry Cake

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Kek coklat digandingkan bersama buah strawberry sememangnya serasi berasama.. Dicurah chocolate ganache lagi… Berganda sedapnya.. Untuk kek coklat ini Diana gandingkan juga cream cheese frosting bersama.. Rasa coklat ditambah rasa masam manis buah strawberry, keenakan cream cheese frosting bersama chocolate ganache sememangnya mencetuskan rasa yang amat sedap.. 

Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ni lagi..




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 20, 2014

~ Red Velvet Cupcakes with SMB Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:09 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersiaran bersama Red Velvet Cupcakes bersama Swiss Meringue Buttercream ( SMB ).. Resipi untuk Red Velvet Cupcake ada di SINI. Kali ini Diana gabungkannya dengan SMB.. Jom semak resipi SMB ni...


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )

Swiss Meringue Buttercream 
Yield: ~ 10 cups of buttercream
Ingredients
  • 10 large, fresh egg whites (300 g)
  • 2-1/2 cups (500 g) sugar
  • 3 cups (680 g) unsalted butter, cut into cubes and cool, but not cold
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon (20 ml) pure vanilla extract
  • pinch of salt
Instructions
  1. Wipe the bowl of an electric mixer with paper towel and lemon juice, to remove any trace of grease. Add egg whites and sugar, and simmer over a pot of water (not boiling), whisking constantly but gently, until temperature reaches 140°F, or if you don't have a candy thermometer, until the sugar has completely dissolved and the egg whites are hot.
  2. With whisk attachment of mixer, begin to whip until the meringue is thick, glossy, and the bottom of the bowl feels neutral to the touch (this can take up to 10 minutes or so). *Don't begin adding butter until the bottom of the bowl feels neutral, and not warm.
  3. Switch over to paddle attachment and, with mixer on low speed, add butter cubes, one at a time, until incorporated, and mix until it has reached a silky smooth texture (if curdles, keep mixing and it will come back to smooth). *If mixture is too runny, refrigerate for about 15 minutes and continue mixing with paddle attachment until it comes together. Add vanilla and salt, continuing to beat on low speed until well combined.
  4. Add additional flavours, purees, as desired. 
Notes
*Keep in airtight container in refrigerator for up to one week, leaving out at room temperature when needed, rewhipping in mixer for 5 minutes.
**Can freeze for up to 6-8 weeks. To thaw, place on counter overnight, and rewhip for 5 minutes with paddle attachment in an electric mixer.
***If buttercream still doesn't have its satiny finish after rewhipping, microwave 1/3 of the buttercream for approximately 10 seconds and add to remaining buttercream in mixer bowl, beating for a few moments to incorporate.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, November 10, 2014

~ Kek Lobak Merah...

Sheery Dream Cakes | 8:35 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat pagi dan apa khabar anda semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya... Tiada resipi hendak dikongsikan bersama pada entri kali ini. Hanya beberapa gambar kek lobak merah sahaja untuk kali ni ya. Jom cuci mata dengan gambar kek lobak merah ni.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, November 3, 2014

~ Kek Lagi...

Sheery Dream Cakes | 10:59 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran lagi dengan gambar-gambar kek ... Boleh lah kan? Hehehee...

Jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar kek di bawah ini.. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, November 2, 2014

~ Rainbow Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terima kasih kepada anda semua kerana masih sudi singgah di sini. Entri kali ini juga berkaitan dengan kek, Rainbow Cake.. Ermm.. Asyik-asyik kek sahaja kan.. Hehehe... 

Seperti biasa.. Jika bab mendeco kek memang Diana gagal. Hahhaa... Apa kan daya.. keras tangan ini mendeco kek.. Hihiii... Tidak kisah lah kan asalkan semua ahli keluarga suka makan kek ini... Itu lebih penting.

Semua orang sudah lama mencuba resipi kek ni.. Cuma Diana sahaja yang baru ada kesempatan hendak mencubanya... Banyak juga pilihan resipi kek ni ya.. Sehinggakan sukar hendak memilih resipi mana yang hendak dicuba.

Akhirnya Diana membuat keputusan untuk mencuba resipi seperti di bawah. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan kepada semua yang mengetengahkan resipi ini. Jom semak resipinya...



:: Sumber dari ~ Akak Azlita @ masam manis  ( TQ ) 


RAINBOW CAKE


Bahan-Bahan
  • 3 cawan tepung gandum _ ( Diana bubuh 2 cawan tepung gandum + 1 cawan tepung kek )
  • 4 sdk baking powder
  • 1/2 sdk garam
  • 1 cawan butter _ suhu bilik
  • 2 cawan gula castor _ ( Diana bubuh 1 3/4 cawan )
  • 5 biji putih telur _ suhu bilik _ ( Diana bubuh 5 biji telur )
  • 2 sdk esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar _ suhu bilik
  • Pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang 8 inc ( kalau boleh 3 loyang ). Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. Sapukan juga baking paper dengan butter.
  2. Panaskan oven pada suhu  170°C.
  3. Ayakkan tepung, baking powder dan  garam. Ketepikan.
  4. Dalam bekas mixer pukul butter bersama gula hingga kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
  5. Masukkan telur putih ( Diana bubuh putih dan kuning telur ) dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
  6. Masukkan esen vanila.
  7. Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan  masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.
  8. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
  9. * Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. Maksunya : Tepung  susu  tepung  susu  tepung  susu  akhir mesti tepung.
  10. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan. * Timbang setiap adunan supaya ianya sama tebal bila sudah siap dibakar.
  11. Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang.
  12. Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170°C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga kek masak.
  13. Bila kek sudah masak, letak di atas redai dan tunggu kek sejuk sekejap. Kemudian terbalikkan.
  14. Seterusnya bakar adunan kek yang selebihnya hingga siap semua adunan kek di bakar.
  15. Jangan tindihkan kek bersama kerana kek mudah melekat. Ia akan menyebabkan kek akan nampak comot dan tak cantik bila kek bertindih serta melekat antara satu sama lain. 
  16. Setelah kek sejuk, sapukan kek dengan Lemon cream cheese frosting ( Rujuk resipi di bawah ).
  17. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.



LEMON CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-Bahan
  • 200 gm Krim keju
  • 1 sudu teh pes lemon
  • 90 gm coklat masakan putih
  • 150 gm krim bukan tenusu
  • 8 gm halal gelatin
  • 30 gm air

Cara-Cara
  1. Cairkan gelatin rujuk di SINI .
  2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler.
  3. Satukan gelatin dalam coklat.
  4. Dalam bekas yang lain satukan krim keju dan pes lemon. Pukul hingga lembut.
  5. Tuangkan larutan coklat dan gelatin ke dalam adunan keju. Kacau rata.
  6. Dalam bekas yang lain, putar krim bukan tenusu hingga kental. Kaup balik krim putar ke dalam adunan krim keju.
  7. Sedia untuk digunakan. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 30, 2014

~ Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:59 AM | | 1 Comment so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini Diana hanya ingin sajikan anda semua dengan beberapa gambar kek coklat.. Kek ini untuk anak saudara Diana yang menyambut hari kelahirannya kelmarin... Sekali lagi mama long doakan moga Intan membesar menjadi anak yang solehah dan sentiasa berjaya di dunia dan di akhirat serta sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah S.W.T... Amin…

Untuk resipinya anda boleh KLIK DI SINI





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, October 27, 2014

~ Moist Red Velvet Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 3:13 PM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni Diana hendak kongsikan resipi Moist Red Velvet Cake. Kek ni sangat moist dan sedap. Serasi digabungkan dengan cream cheese frosting. Apa kata kita semak resipinya di bawah.


:: Resipi Oleh ~ Divas Can Cook  ( TQ )

MOIST RED VELVET CAKE

Ingredients
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 2 Tablespoons unsweetened, cocoa powder
  • 2 cups sugar
  • 1 cup vegetable oil or canola
  • 2 eggs
  • 1 cup buttermilk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1-2 oz. red food coloring, depends how deep you want the color
  • 1 teaspoon white distilled vinegar
  • ½ cup plain hot coffee, prepared (don't skip this ingredient)
Instructions
  1. Preheat oven to 325 F.
  2. Generously grease and flour (2) 9-inch round cake pans. Set aside.
  3. In a medium bowl, whisk together flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and salt. Set aside.
  4. In a large bowl, combine the sugar and vegetable oil.
  5. Mix in the eggs, buttermilk, vanilla and red food coloring until combined.
  6. Stir in the coffee and white vinegar.
  7. Combine the wet ingredients with the dry ingredients a little at time, mixing after each addition, just until combined. (Batter will be thin)
  8. Pour the batter evenly into each pan.
  9. Bake in the middle rack for 30-40 minutes or until a toothpick inserted in center comes out with moist crumbs clinging to it. Do not over bake as cake will continue to cook as it cools.
  10. Let pans cool on a cooling rack until the pans are warm to the touch.
  11. Slide a knife or offset spatula around the inside of the pans to loosen the cake from the pan.
  12. Gently remove the cakes from the pan and let them finish cooling. (The warm cake will be very delicate)
  13. Frost the cake with cream cheese frosting when the cakes have cooled completely.

Notes
~TIPS~
Be sure to not overbake! Check the cake at 30 minutes as some ovens run really hot.
Cakes are really moist and you may need to refrigerate them to firm them up before stacking and frosting.
To bake cupcakes, bake for 18-20 minutes, checking at the 18 minute mark.


CREAM CHEESE FROSTING

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>