Saturday, June 3, 2017

~ Resipi Nasi Goreng Ayam & Udang...

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Amalan bersahur merupakan satu tuntutan bagi yang berpuasa. Rasulullah S.A.W amat menganjurkan umatnya untuk bersahur kerana terdapat keberkatan pada waktu itu. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W Maksudnya: “Bersahurlah, kerana sesungguhnya pada sahur ( makanan ) itu ada keberkatan.” ( riwayat Al Bukhari dan Muslim ).

Memang tidak dinafikan, pada waktu itu selera kita sedikit kurang untuk menjamah makanan. Tetapi perlu diingat bahawa kita dianjurkan bersahur walaupun hanya dengan seteguk air.

Bagi mereka yang mempunyai anak-anak kecil yang baru belajar berpuasa, sememangnya perlu mengambil lebih perhatian dengan mempelbagaikan menu bersahur. Kita kena prihatin dengan selera anak kecil kita. Cuba untuk bertanya setiap hari apakah yang ingin dimakannya ketika bersahur. Begitulah cara Diana selama ini. Kiranya seperti mengambil order lah ya. Heheheh...

Jika nasi dan lauk pauk tidak dapat mengundang selera anak-anak untuk bersahur, apa kata kita beritahu mereka yang kita akan masak menu yang bergoreng seperti mee goreng, nasi goreng dan sebagainya. Atau mungkin jika anak kecil kita suka makan makanan barat, cuba beritahu dia kita akan masak menu barat untuk bersahur. Pasti anak kecil kita akan teruja dan lebih bersemangat untuk bangun bersahur. In Shaa Allah.

Suasana bersahur selepas seminggu berpuasa pada setiap tahun, sama sahaja di rumah ni. Bila sudah seminggu berpuasa, nasi dan lauk pauk memang kurang mengundang selera seisi keluarga. Masaklah sedap macam mana sekali pun, pasti hanya sedikit sahaja disentuh. Jadi di sanalah Diana akan tanya menu apa yang mereka inginkan. Nasi goreng ayam & sayur ni salah satu menu yang mereka minta. Diana gabungkan bersama ayam goreng upin & ipin katanya. Hehhehehe... Alhamdulillah.. bersemangat mereka menjamunya. Jom semak resipinya di bawah.


NASI GORENG AYAM & UDANG

Bahan-Bahan
  • 5 1/2 cawan nasi sejuk
  • 190 gm udang bersaiz besar ( 7 ekor ) yang sudah dikupas kulitnya
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 5 tangkai kacang panjang _ dipotong kecil
  • 1/2 batang lobak merah _ dipotong dadu kecil
  • 2 biji telur
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris 
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan tumbuk kasar
  • Serbuk cili
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • Perencah pati ayam Tumix secukup rasa
  • Sedikit lada putih kisar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula ( optional )
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk cili dan udang kering dan tumis hingga garing.
  3. Kemudian masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Tumis sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan lobak merah, kacang panjang dan udang. Gaul rata dan masak seketika.
  5. Setelah udang hampir masak, bolehlah dimasukkan nasi yang telah diperoikan dan gaul rata. Goreng seketika.
  6. Akhir sekali masukkan perencah pati ayam Tumix dan gaul.
  7. Ketepikan sedikit nasi ( supaya nasi tidak bercampur dengan telur ) dan pecahkan telur ke dalam mangkuk. 
  8. Jika perlu tambahkan sedikit minyak dan masukkan telur satu persatu. Setelah telur hampir mengeras, gaulkan bersama nasi tadi. Masak seketika.
  9. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  10. Angkat dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 2, 2017

~ Kek Red Velvet / Kek Coklat Bersama Cream Cheese Frosting & Ganache...

Sheery Dream Cakes | 11:15 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dessert ni Diana buat kelmarin pagi untuk salah satu menu berbuka kami sekeluarga. Di bulan Ramadhan, biasanya kek sememangnya kurang diminati di rumah ni. Sebab itulah Diana buat kek sebelum tibanya Ramadhan. Ketika berbuka, pasti kuih muih juga dicari. Tetapi jika kek tu dibubuh dalam cawan atau jar, laju pula habisnya. Hehehe.. Mungkin kecomelannya tu membuatkan rasa ingin untuk menikmatinya.

Resipinya kek ni pernah Diana kongsikannya di sini. Tinggal gabungkannya sahaja dengan mana-mana frosting atau filling. Untuk kali ni Diana menggunakan Red Velvet cake digabungkan bersama cream cheese frosting dan ganache. Taburkan pula dengan cincangan biskut Famous Amos yang rangup tu. Ianya memang gabungan yang serasi di tekak ini.

Untuk keknya tu, anda boleh juga gunakan kek coklat. Kepada penggemar kek coklat, ianya memang berbaloi untuk mencubanya. Segalanya coklat bergabung dengan cream cheese frosting. 

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk entri ni.


Olahan Oleh ~ skybluemelley 

KEK RED VELVET / KEK COKLAT BERSAMA CREAM CHEESE FROSTING & GANACHE

Bahan-Bahan
  • Kek red velvet / kek coklat secukup kegunaan _ Resipi Kek Red Velvet boleh rujuk DI SINI / Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk DI SINI 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cincangan biskut Famous Amos Secukupnya

Cara Melapis
  1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian paipkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  4. Akhir sekali, taburkan cincangan Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

::  Ini contoh yang menggunakan kek coklat  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 31, 2017

~ Resipi Udang Sambal Belacan...

Sheery Dream Cakes | 1:59 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Udang Sambal Belacan. Kali ini versi kedua pula ya. Jika anda ingin tengok resipi versi yang lepas, anda boleh klik DI SINI. Bahan dan cara menyediakannya juga berbeza dari versi yang ini. 

Jom semak salah satu menu bersahur kami pagi tadi ni,  resipi Udang Sambal Belacan.


UDANG SAMBAL BELACAN

Bahan-Bahan
  • 780 gm udang bersaiz besar _ yang telah dikupas kulitnya, kepalanya dan uratnya
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas, bersihkan, toskan dan ditumbuk kasar
  • Daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris kasar
  • 10 tangkai cili kering _ buangkan bijinya, dipotong kecil, rendam di dalam air panas sehingga lembut dan toskan
  • 1 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tsp paste asam jawa Xtra tanpa biji Adabi
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng

                    Bahan-Bahan A
                    • 4 ulas bawang merah _ dihiris
                    • 5 ulas bawang putih _ dihiris
                    • 1 inci halia _ dihiris
                    • 1 batang serai _ dihiris
                    • Belacan sebesar ibu jari


                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat dan tumbuk atau kisar hingga lumat. Ketepikan. 
                    2. Masukkan bahan-bahan A dan goreng sehingga garing. Angkat dan kisar bersama sedikit air.
                    3. Keluarkan sedikit minyak gorengan tadi dan masukkan bahan-bahan A dan cili kering kisar. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
                    4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis hingga garing.
                    5. Setelah itu bolehlah masukkan udang dan paste asam jawa. Gaul dan biarkan sehingga udang masak.
                    6. Masukkan kicap cair dan perencah pati ayam Tumix. Gaul sebati.
                    7. Masukkan hirisan bawang besar dan gaul rata. Masak seketika.
                    8. Akhir sekali bolehlah dimasukkan daun bawang dan gaul rata. Tutupkan api.
                    9. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.



                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Tuesday, May 30, 2017

                    ~ Resipi Sup Telur...

                    Sheery Dream Cakes | 11:09 AM | Be the first to comment!
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Alhamdulillah.. Di atas izinNya dan rahmatNya hari ini kita masih dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus beribadah di bulan yang mulia ini. Sudah hari keempat kita berada di dalam bulan yang mulia ini. Moga amalan kita di bulan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lalu. In Shaa Allah..

                    Dikesempatan ini juga, Diana ingin mengucapkan Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan kepada sanak saudara dan semua yang menyambutnya.

                    Baiklah, untuk hari ini Diana ingin kongsikan resipi Sup Telur yang amat mudah untuk disediakan. Inilah salah satu menu bersahur yang menjadi permintaan ahli keluarga Diana setiap tahun. Jom semak resipi yang mudah ini.


                    SUP TELUR

                    Bahan-Bahan
                    • 2 biji telur
                    • 1 biji bawang merah _ dicincang
                    • 1 ulas bawang putih _ dicincang
                    • 1 inci halia bersama kulitnya _ dibersihkan dan ditumbuk kasar
                    • 1 tangkai cili padi _ diketuk
                    • Hirisan daun bawang
                    • Hirisan daun sup
                    • Air secukup kegunaan
                    • Minyak bijan
                    • Garam
                    • Bawang goreng ( optional )

                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak bijan di dalam periuk. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Tumis sehingga wangi dan sedikit garing.
                    2. Masukkan air secukupnya dan garam. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
                    3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan setelah air mendidih, masukkan telur satu persatu. Biarkan sehingga telur mengeras.
                    4. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang. Gaul dan sesuaikan rasa.
                    5. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas. 
                    6. Taburkan bawang goreng ketika menghidang jika suka.



                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Monday, May 29, 2017

                    ~ Resipi Sambal Ayam Udang Kering...

                    Sheery Dream Cakes | 11:50 AM | 1 Comment so far
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Resipi untuk kali ini merupakan resipi ulang tayang. Resipi Sambal Ayam Udang Kering ni pernah Diana kongsikannya di entri yang lepas pada tahun 2012. Anda boleh klik di SINI untuk tengok entri tersebut ya. 

                    Untuk memudahkan lagi, Diana salin semula resipinya di bawah. Jom semak sekali lagi resipi Sambal Ayam Udang Kering ini.


                    SAMBAL AYAM UDANG KERING

                    Bahan-Bahan
                    • 900 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
                    • 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
                    • 3 ulas bawang merah _ dicincang
                    • 2 ulas bawang putih _ dicincang
                    • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
                    • 2 biji cili merah _ dihiris menyerong
                    • 2 biji cili hijau _ dihiris menyerong
                    • 3 tbsp cili kering kisar
                    • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
                    • 100 ml air
                    • Garam jika perlu
                    • Gula melaka secukup rasa
                    • Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
                    • Minyak untuk menumis

                    Bahan-Bahan Perap
                    • 1/2 tsp minyak bijan
                    • 1 tsp seasoning Maggi
                    • 3/4 tsp garam
                    • 1 tsp gula
                    • 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
                    • 1/2 tsp serbuk cili
                    • 1 tbsp tepung jagung

                    Cara-Cara
                    1. Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan. 
                    2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
                    3. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
                    4. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 
                    5. Masukkan gula melaka dan gaul rata.Tumis sehingga pecah minyak. 
                    6. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.
                    7. Tambahkan air dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu. 
                    8. Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi.
                    9. Angkat dan sedia untuk dihidang.
                    10. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.




                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Saturday, May 27, 2017

                    ~ Resipi Sandwich Udang...

                    Sheery Dream Cakes | 9:51 PM | Be the first to comment!
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Secara peribadi, jika Diana makan Sandwich Udang ni tanpa perahan jus lemon, pasti macam ada sesuatu yang kurang. Diana kurang suka makan Sandwich Udang ni tanpa perahan jus lemon. Gabungan rasa jus lemon dengan udang goreng serta sosnya semamangnya serasi. Tetapi ada juga orang yang tidak suka ianya dicampur dengan perahan lemon. Jadi ianya bergantung juga dengan selera masing-masing ya. Jika anda suka, anda boleh perahkan jus lemon sebelum menghidang. 

                    Baiklah, apa kata kita terus sahaja semak resipi Sandwich Udang ini.


                    SANDWICH UDANG

                    Bahan-Bahan A
                    • 170 gm udang 
                    • 1 tbsp susu segar
                    • 1 biji telur
                    • Garam
                    • Lada hitam kisar
                    • Lada putih kisar

                    Bahan-Bahan B ( dicampur dan gaul rata )
                    • 3 tbsp tepung gandum 
                    • 6 tbsp bread crumbs
                    • 1/2 tsp serbuk cili _ ( boleh juga guna paprika )
                    • Garam

                    Bahan-Bahan Sos ( dicampur dan gaul rata )
                    • 4 tbsp mayonis
                    • 1 1/2 tbsp sos salad thousand island
                    • 1 tsp sos cili

                    Bahan-Bahan Lain
                    • Roti panjang ( roti hotdog ) secukup kegunaan, bergantung pada saiz udang yang digunakan _ dipotong dua dan dibelah
                    • Lettuce _ dihiris
                    • Hirisan buah tomato
                    • Minyak untuk menggoreng

                    Cara-Cara
                    1. Kupas kulit dan buangkan kepala dan urat udang. Bersihkan dan ketepikan.
                    2. Campurkan telur, susu segar, garam, lada hitam dan lada putih di dalam mangkuk yang sesuai. Kemudian pukul ringan menggunakan whisk.
                    3. Masukkan udang dan gaul rata menggunakan sudu. Ketepikan.
                    4. Panaskan minyak secukupnya dan saluti udang dengan bahan-bahan B yang telah dicampurkan tadi. Goreng udang sehingga udang masak. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
                    5. Ambil sekeping roti dan sapukan dengan sedikit sos.
                    6. Letakkan hirisan lettuce, hirisan buah tomato, udang goreng dan sos.
                    7. Kemudian perahkan jus lemon sedikit di atasnya ( skip jika tidak suka jus lemon ).
                    8. Akhir sekali lapiskan dengan roti yang telah disapukan dengan sedikit sos.
                    9. Hidang.





                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    ~ Tang Hoon Goreng...

                    Sheery Dream Cakes | 3:14 PM | 3 Comments so far
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Selamat berpuasa kepada semua umat Islam. Alhamdulillah...Hari ini 1 Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan. Semoga dipermudahkan segala urusan kita dan segala amalan kita di bulan ini lebih diberkati olehNya.

                    Hari ini Diana ingin berkongsi resipi yang mudah dan ianya kegemaran kami sekeluarga. Sebenarnya entri ini sudah lama terperap. Baru hari ini ada kesempatan untuk kongsikannya. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


                    TANG HOON GORENG

                    Bahan-Bahan
                    • 2 bungkus kecil tang hoon _ direndam sehingga lembut dan toskan
                    • 1 tin cendawan butang _ dihiris nipis
                    • 1 tin jagung muda  _ dipotong kecil
                    •  2 biji bawang merah 
                    • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, bersihkan, toskan dan ditumbuk kasar
                    • Sedikit belacan
                    • Serbuk cili
                    • Garam secukup rasa
                    • Sedikit gula
                    • Minyak untuk menumis

                    Cara-Cara
                    1. Tumbuk bawang merah dan belacan. Kemudian panaskan minyak di dalam kuali atau periuk.
                    2. Masukkan bawang merah dan belacan yang telah ditumbuk tadi bersama serbuk cili. Tumis sehingga naik aromanya.
                    3. Masukkan  udang kering dan sedikit gula. Tumis sehingga garing.
                    4. Masukkan cendawan butang dan jagung muda. Gaul dan biarkan ianya masak.
                    5. Masukkan tang hoon dan garam. Gaul sehingga semua bahan mesra dan garing.
                    6. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
                    7. Angkat dan hidang bersama nasi putih. 




                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Tuesday, May 23, 2017

                    ~ Resipi Sandwich Sosej & Corned Beef...

                    Sheery Dream Cakes | 12:36 PM | | 2 Comments so far
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Corned Beef goreng bawang besar sememangnya kegemaran anak-anak Diana. Bukan sahaja mereka, malahan adik beradik Diana pun suka makan corned beef goreng bawang besar. Resipinya mudah sahaja untuk disediakan dan sesuai dimasak ketika kita sedang sibuk. 

                    Kelmarin Diana masak corned beef bawang besar dan makan bersama sosej goreng dan roti. Jadilah ia roti sosej dan corned beef ATAU sandwich sosej dan corned beef. Anda nak beri nama lain untuk menu ni terpulanglah ya. Hehehhe... Diana masih juga senang dengan panggilan sandwich atau roti seperti di atas.

                    Baiklah, jom kita semak resipiuntuk entri hari ini.



                    SANDWICH SOSEJ & CORNED BEEF

                    Bahan-Bahan Untuk Corned Beef Goreng Bawang Besar
                    • 1 tin corned beef jenama Imperial
                    • 2 biji bawang merah _ dihiris
                    • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kecil
                    • 1 biji telur _ ( Optional )
                    • Sedikit serbuk cili
                    • Gula secukup rasa
                    • Minyak untuk menumis

                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang besar hingga layu.
                    2. Masukkan serbuk cili dan gula. Gaul dan masak sehingga keperangan.
                    3. Kemudian masukkan corned beef dan gaul rata. Masak hingga bahan-bahan mesra dan sedikit garing. 
                    4. Jika anda ingin menambah telur, ketepikan sedikit corned beef ( bagi mengelakkan corned beef bercampur dengan telur ) dan masukkan telur. Setelah telur kelihatan sedikit kering, bolehlah digaul bersama corned beef.
                    5. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
                    6. Hidang bersama nasi putih panas atau bersama roti.

                    Bahan-Bahan Lain
                    • 3 keping roti panjang  ( roti hotdog ) _ dibelah tapi jangan sampai putus
                    • 3 batang sosej goreng _ ( Resipinya rujuk DI SINI )
                    • Caramelized Onions
                    • Mayonis
                    • Sos cili

                    Cara-Cara
                    1. Isikan roti dengan corned beef goreng bawang besar dan letakkan sosej goreng serta caramelized onions di atasnya.
                    2. Paipkan mayonis dan sos cili.
                    3. Hidang.


                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Sunday, May 21, 2017

                    ~ Resipi Kek Onde-Onde...

                    Sheery Dream Cakes | 1:19 PM | 5 Comments so far
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Sekali lagi Diana ingin kongsikan resipi ini. Di entri yang lepas ( Klik DI SINI ) Diana kongsikan versi cupcakes, hari ini Diana buat pula versi kek. Kek Onde-Onde memang kegemaran Diana dan keluarga. Begitu juga versi kuih tradisional, ianya kegemaran kami sepanjang masa. Kuih yang sentiasa ada terhidang untuk menu berbuka puasa, Onde-Onde Gula Melaka. Diana pasti ramai yang suka makan kuih tu kan.

                    Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk kali ini. Jom semak resipinya di bawah.

                    :: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )


                    ONDE-ONDE CUPCAKES
                    Makes 12 cupcakes

                    Real Pandan Extract
                    • 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
                    • 1/2 cup water
                    Method
                    1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
                    2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
                    3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


                    Pandan Cupcake
                    ( Buat 2 kali adunan di bawah untuk versi kek | guna loyang 8 1/2 inci dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau sehingga kek masak )
                    • 1 1/2 cups plain flour _ ( Diana bubuh 1 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung kek )
                    • 1 1/4 teaspoons baking powder
                    • 1/2 teaspoon salt
                    • 3/4 cups caster sugar
                    • 125g unsalted butter at room temperature
                    • 2 tablespoons real pandan extract
                    • 2 eggs
                    • 1/2 cup milk

                      Method

                      1. Preheat oven to 180 deg.
                      2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
                      3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
                      4. Add in eggs, one at a time.
                      5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
                      6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
                      7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
                      8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
                      9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.

                      Sirap Gula Melaka
                      :: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )

                      Bahan-Bahan
                      • 200 gm gula melaka
                      • 2 cawan air

                      Cara-Cara
                      1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy. 
                      2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
                      :: NOTE ~
                      Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.


                      Untuk versi kek onde-onde ini Diana gabungkan dengan Cream Cheese Frosting. Resipinya rujuk di bawah ya.

                      Bahan-Bahan Frosting & Hiasan
                      • 500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
                      • 227 gm unsalted butter _ pada suhu bilik
                      • 1 cawan - 1 1/2 cawan gula aising _ di ayak  ( jika anda tidak suka manis, boleh bubuh 1 cawan. Jika yang suka manis tu bolehlah bubuh 1 1/2 cawan ya ) 
                      • 1 tbsp sirap gula melaka _ rujuk resipinya di atas 
                      • Hawaiian coconut flakes secukup kegunaan untuk hiasan

                      Cara-Cara
                      • Pukul cream cheese seketika. Kemudian masukkan unsalted butter dan pukul sebati.
                      • Kemudian masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang.
                      • Masukkan sirap gula melaka dan pukul rata.
                      • Ambil sekeping kek dan lapis kek dengan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. Lapiskan lagi dengan sekeping kek dan ulang proses ini hingga kek habis digunakan.
                      • Sapukan keseluruh kek dengan krim dan hias mengikut kreativiti masing-masing. 



                      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                      Tuesday, May 16, 2017

                      ~ Resipi Ayam Masak Sos Cili Thai...

                      Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | 4 Comments so far
                      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                      Alhamdulillah.. Hari ini diberi kesempatan untuk bersiaran lagi di blog ini. Dikesempatan ini, Diana ingin merakamkan ucapan Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik. Guru Pembina Negara Bangsa. Terima kasih di atas segala jasa cikgu-cikgu yang sanggup meluangkan masa dan tenaga mendidik kami semua. Jasa guru tidak akan kami lupa hingga ke akhir hayat. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala jasa guru. Guru-guru sentiasa kami kenang di dalam setiap doa kami. Terima kasih cikgu. 

                      Baiklah, hari ini Diana ingin kongsikan resipi Ayam Masak Sos Cili Thai. Versi yang lepas anda boleh klik DI SINIDI SINI dan DI SINI. Sekarang, apa kata kta semak pula resipi terbaru ini ya.


                      AYAM MASAK SOS CILI THAI

                      Bahan-Bahan A
                      • 3 keping paha ayam
                      • 1 biji bawang merah _ dihiris
                      • 2 ulas bawang putih _ dihiris
                      • 1 inci halia _ dihiris
                      • Garam
                      • Gula

                      Bahan-Bahan B
                      • Karamel pekat masakan Loon Kee atau boleh juga menggunakan ABC saus manis ( ABC sos manis )
                      • Sedikit gula

                      Bahan-Bahan C
                      • 100 ml sos cili Thai Maepranom Brand
                      • 1/4 cawan Kimball sos cili Thai 
                      • 1/2 tbsp ABC saus manis ( ABC sos manis )
                      • 1/2  tbsp sos plum Loon Kee
                      • 1 cawan ( atau mengikut citarasa masing-masing ) air rebusan ayam
                      • 3 tbsp jus limau kasturi _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing
                      • Garam secukup rasa
                      • Gula jika perlu

                      Bahan-Bahan D
                      • Daun sup _ dihiris
                      • Biji bijan panggang
                      • Air secukupnya untuk merebus
                      • Minyak untuk menggoreng

                      Cara-Cara
                      1. :: Penyediaan Ayam  ~ Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam. 
                      2. Masukkan ayam dan air secukupnya ke dalam periuk. Rebus hingga ayam masak.
                      3. Ambil air rebusan untuk kegunaan nanti. Ketepikan.
                      4. Keluarkan ayam dan toskan. Lumurkan ayam bersama bahan-bahan B dan goreng sehingga kekuningan. 
                      5. Angkat dan toskan. Potong ayam mengikut citarasa masing-masing dan susun di atas pinggan.
                      6. :: Penyediaan sos  ~ Masukkan bahan-bahan C ke dalam periuk dan gaul rata. Biarkan ianya mendidih. Sesuaikan rasa dan tutupkan api. Curahkan sos di atas ayam tadi. 
                      7. Taburkan dengan hirisan daun sup dan biji bijan panggang.




                      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>