Thursday, July 6, 2017

~ Resipi Nasi Minyak Hujan Panas Bersama Kari Terung & Ayam Masak Kurma...

Sheery Dream Cakes | 10:13 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Nasi Minyak Hujan Panas ini merupakan menu makan malam kami 2 hari lepas yang Diana gandingkan dengan kari terung bersama ayam masak kurma. Agak lama juga Diana tidak memasak nasi minyak hujan panas. Kali ini Diana mencuba resipi dari Makyong pula. Alhamdulillah.. Sedap di tekak kami sekeluarga. Sukatan airnya tu Diana tambah kepada 6 cawan sebab sudah biasa Diana masak dengan sukatan beras Moghul Faiza. 

Sebenarnya ada permintaan untuk ayam masak kurma ni. Katanya rindu nak makan ayam masak kurma masakan mummy dia ni. Kali terakhir memasak ayam masak kurma pada bulan lepas semasa bulan Ramadhan. Masak untuk berbuka puasa. Rumah terbuka Hari Raya baru-baru ni pun bukan Diana yang masak kurma ayam. Rupanya ada yang rindu masakan mummy dia. Hehehe...

Baiklah, kita terus sahaja tengok resipi Nasi Minyak Hujan Panas yang sedap ini. Terima kasih buat Makyong dan Hasue. Izinkan pula Diana panjangkan resipi ini di sini ya.

:: Resipi Oleh ~  Makyong@myresepi.com  ( TQ )
:: Sumber ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )

NASI MINYAK HUJAN PANAS
( Untuk 5 orang )

Bahan-Bahan
  • 4 cawan beras basmati _ ( Diana guna beras Moghul Faiza Basmathi )
  • 5 cawan air _ Diana bubuh 6 cawan air
  • 2 kiub ayam 
  • Pewarna merah, kuning dan hijau

Bahan Tumis

  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Bahan Hiasan

  • Bawang goreng
  • Kismis
  • Biji gajus goreng

Cara-Cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak.
  7. Bila nasi sudahkering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila nasi sudah masak masak, gembur-gemburkan nasi itu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.

**NOTE Diana~ 
Untuk sukatan airnya tu, Diana bubuh 6 cawan mengikut seperti sukatan yang Diana masak harian di rumah ni. 


:: Resipi Oleh ~ skybluemelley


KARI TERUNG


Bahan-Bahan
  • Terung _ dipotong mengikut citarasa masing-masing
  • Serbuk kari daging Baba's
  • Santan pekat / santan dalam kotak
  • Air 
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Tumbuk
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Udang kering _ direndam di dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan toskan
  • Sedikit belacan 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan tumbuk. Tumis sehingga naik aromanya.
  2. Masukkan sedikit gula. Tumis lagi sehingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari, sedikit garam dan sedikit air. Gaul dan tumis sehingga kari betul-betul masak.
  4. Masukkan terung dan gaul rata. 
  5. Setelah terung layu, bolehlah dimasukkan air. Gaul dan masak seketika.
  6. Tambahkan santan dan gaul. Biarkan ianya mendidih.
  7. Sesuaikan rasa dan tambahkan garam serta gula jika perlu. Setelah terung masak, tutupkan api.
  8. Hidang bersama nasi putih panas atau nasi minyak.


:: Resipi Oleh ~ skybluemelley
:: Entri lepas boleh klik DI SINI


AYAM MASAK KURMA

Bahan-Bahan
  • 1 kg ayam _ dipotong kecil-kecil
  • 70 gm rempah kurma Adabi ( boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • 2 biji cili merah _ dibelah dan buang bijinya
  • 2 biji bawang besar _ dibelah 4 
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 70 gm kerisik
  • 2 tbsp gula
  • 2 tbsp susu pekat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air panas
  • 200 ml santan pekat
  • Sedikit air asam jawa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 6 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 batang serai


Cara-Cara
  1. Campurkan gula, rempah kurma dan air panas. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga terbit aromanya. 
  3. Masukkan campuran rempah kurma tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Tutup penutup periuk dan masak sehingga ayam empuk.
  5. Setelah itu, bolehlah dimasukkan santan pekat dan air secukupnya mengikut citarasa masing-masing.
  6. Tambahkan air asam jawa, susu pekat dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan kerisik. Gaul dan masukkan pula bawang besar dan cili merah. Masak seketika.
  8. Angkat dan hidang.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, July 5, 2017

~ Resipi Kek Kukus Lapis Horlicks Oatmeal...

Sheery Dream Cakes | 4:29 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama resipi kek kukus pula untuk hari ini. Kek kukus ni Diana buat untuk jamuan rumah terbuka pada hari raya pertama tempoh hari. Baru hari ini berkesempatan kongsikan resipinya di sini. 

Di Labuan, kek kukus lapis merupakan kek yang biasa kita akan jumpa ketika beraya di rumah saudara mara atau kawan-kawan serta di rumah jiran tetangga. Ada bermacam-macam jenis kek kukus lapis terhidang di atas meja dengan pelbagai rasa dan warna. Untuk hari raya tahun ni, Diana buat resipi baru kek kukus dengan menggabungkan horlicks dan oatmeal. Rasanya? Hehehe.. Kena buat barulah tau kan. Apa-apa pun, seisi keluarga dan beberapa orang tetamu memberitahu yang kek ni sedap di tekak mereka. Alhamdulillah. Terima kasih kepada semua yang sudi datang ke rumah di hari raya ini ya. Maaf Zahir & Batin sekiranya ada kekurangan semasa anda beraya di rumah Diana.

Baiklah, jom kita semak resipi kek kukus lapis ini.


KEK KUKUS LAPIS HORLICKS OATMEAL

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • 300 gm mentega Golden Churn
  • 120 gm minyak sapi
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin sederhana seri kaya Yeo's ( 300 gm )
  • 1 cawan Nestle cerelac bijirin bayi ( gandum & madu )
  • 1 cawan instant oatmeal Quaker _ dikisar halus
  • 1 cawan biskut Hup Seng cream crackers yang telah dikisar halus
  • 150 gm horlicks
  • 80 gm haw flakes kisar


Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
  2. Asingkan putih dan kuning telur. 
  3. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga kembang. Ketepikan.
  4. Kemudian, pukul mentega bersama minyak sapi sehingga sebati.
  5. Masukkan kuning telur dan pukul hingga kembang.
  6. Setelah itu, campurkan adunan putih telur dan gula halus tadi. Pukul sebati.
  7. Masukkan susu pekat manis, seri kaya, cerelac, biskut cream crackers kisar, haw flakes kisar, instant oatmeal kisar serta horlicks. Pukul lagi hingga rata.
  8. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Warnakan adunan dengan warna pilihan pada setiap bahagian.
  9. Tuangkan satu adunan dan masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah dialas dengan aluminium foil. Kukus sehingga kek masak.
  10. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut. Lapis lagi dengan satu adunan warna berlainan dan kukus sehingga adunan kek masak.
  11. Buat begini sehingga adunan kek habis.
  12. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  13. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.
  14. Sejukkan dan simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum di potong dan dihidang.
  15. Masa untuk mengukus kek ini dalam 3 1/2 - 4 jam lamanya menggunakan api sederhana.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, July 3, 2017

~ Resipi Kek Batik Coklat...

Sheery Dream Cakes | 8:23 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam 9 Syawal...

Salam Aidilfitri buat semua. Ampun dan maaf dari saya andai kata ada yang pernah terguris hati dan tercalar perasaan selama persahabatan kita di alam nyata mahupun di alam maya. Moga ukhuwah yang terjalin mendapat keredhaan Allah S.W.T. dan akan terus kekal keranaNya.

Beberapa hari yang lepas, Diana sempat buat Kek Batik Coklat. Sejak Diana beratkins ni, memang Diana mengelakkan diri dari membuat Kek Batik Coklat. Inilah salah satu kek kegemaran Diana sebenarnya. Jika ada kek ni di depan mata, memang hancurlah diet Diana dibuatnya. Memandangkan seisi keluarga suka sangat makan Kek Batik Coklat ni di rumah sepupu Diana semasa beraya di sana, jadi buat jugalah kek ni. 

Diana teringin nak mencuba resipi yang lain. Jadi, Diana google resipi Kek Batik Coklat. Hasilnya Diana jumpalah resipi Kek Batik Coklat seperti di bawah. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan juga kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni ya. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula. Terima kasih.



:: Sumber Dari ~ CaHaYa CiNta Ku ( KEK BATIK SPECIAL ) _ ( TQ )


KEK BATIK COKLAT 

Bahan-Bahan
  • 3 tbsp mentega
  • 300 gm coklat masakan / boleh gantikan dengan milo _ ( Diana bubuh 250 gm coklat masakan + 3 sudu makan milo )
  • 1/2 tin besar susu pekat _ boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
  • 200 gm biskut marie atau secukupnya _ dipatah-patahkan
  • Kacang dikisar kasar _ ( Diana gantikan dengan nestum )
  • Badam keping yang disangai _( Diana tidak bubuh )

Cara-Cara
  1. Satukan mentega, susu pekat, milo (jika bubuh ) dan coklat masakan di dalam periuk.
  2. Cairkan dengan menggunakan kaedah double boiler. Masak sehingga kesemua bahan larut dan gaul sebati. Tutupkan api. ( Diana tidak menggunakan kaedah double boiler. Hanya masak seperti biasa di atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga kesemua bahan larut ).
  3. Tutupkan api dan masukkan biskut marie dan kepingan badam ( Diana tudak bubuh ). Gaul sehingga kesemua bahan bersalut coklat.
  4. Taburkan kacang kisar dan gaul rata ( Diana tidak bubuh ).
  5. Masukkan adunan kek batik ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil atau menggunakan plastik bersih. Tekan adunan sehingga padat.
  6. Taburkan kacang kisar ( Diana gantikan dengan nestum ).
  7. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, June 19, 2017

~ Resipi Biskut Oatmeal Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 1:38 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Hari ini diberi peluang bersiaran kembali bersama resipi biskut Oatmeal Cornflakes. Biskut ini Diana olah dari resipi Cowboy Cookies. Cowboy cookies bukan sahaja biskut kegemaran kami seisi keluarga, malahan ianya turut digemari oleh tetamu yang bertandang ke rumah Diana pada hari raya setiap tahun. Disebabkan anak-anak suka makan cornflakes, Diana cuba olah resipinya kepada biskut Oatmeal Cornflakes. Alhamdulillah.. Anak-anak suka. 

Kekacang merupakan salah satu bahan yang terkandung di dalam biskut ini. Jadi, anda boleh pilih jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing. Jika anda suka makan badam, bubuhlah cincangan badam dan begitulah seterusnya ya. Baiklah, apa kata kita semak resipi biskut ini.


BISKUT OATMEAL CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 350 gm tepung gandum
  • 265 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 190 gm gula perang
  • 320 gm oats
  • 1 1/4 tsp garam
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 2 biji telur + 1 biji kuning telur
  • 2 tbsp susu segar
  • 1 1/2 tsp esen vanilla
  • 70 gm Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit
  • 450 gm coklat masakan _ dicincang kasar
  • 85 gm biji gajus panggang _ dicincang kasar
  • 45 gm kacang pistachio _ dicincang kasar
  • Sedikit Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit ( untuk hiasan )

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C. Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung atau lapik dulang pembakar dengan kertas minyak. 
  2. Ayak tepung bersama garam, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula perang dan gula kastor sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga pekat.
  5. Masukkan susu segar dan esen vanilla. Pukul sebati.
  6. Kemudian masukkan bahan-bahan  yang diayak tadi dan pukul hingga sebati.
  7. Masukkan cornflakes, oats, coklat masakan cincang, kacang pistachio dan biji gajus. Gaul menggunakan spatula sehingga rata.
  8. Dengan menggunakan 2 batang sudu teh, ambil sesenduk penuh adunan ( kurangkan setengah sudu adunan jika inginkan biskut yang lebih kecil ) dan letakkan di atas dulang pembakar. Jarakkan antara adunan itu. Tekan sedikit biskut dan taburkan sedikit cornflakes di atasnya.
  9. Bakar di dalam oven selama 12 - 15 minit atau sehingga ianya masak.
  10. Keluarkan dari oven dan simpan di dalam balang setalah ianya sejuk.

:: NOTA ~
  • Anda boleh tukar biji gajus dan kacang pistachio kepada jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing.
  • Biskut ini crispy di tepinya tetapi chewy dan moist di tengahnya jika kita bentukkannya besar-besar ya. Sekiranya anda ingin hidangkan biskut ini untuk hidangan di hari raya, seeloknya bentukkannya kecil-kecil dengan menggunakan 1/2 sudu teh dan bakar sehingga keseluruhan biskut garing.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, June 10, 2017

~ Resipi Sup Ayam Tomato...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sup Ayam Tomato ni sangat mudah untuk disediakan. Ianya amat sesuai dimasak ketika hari sibuk atau hari bekerja. Bahan-bahannya ringkas sahaja dan cara memasaknya pun teramatlah senangnya. Kita tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menyediakan bahan-bahannya. Utamanya bagi suri rumah yang bekerja yang mana perlu menyediakan menu makan malam untuk seisi keluarga, menu ni amat sesuai sekali. 

Diana pernah kongsikan resipinya  DI SINI dulu. Nak tau mudah atau tidak cara penyediaannya, apa kata kita semak resipinya di bawah.

Untuk tengok entri yang lepas, anda boleh klik DI SINI.

SUP AYAM TOMATO

Bahan-Bahan
  • 700 gm ayam _ dipotong ketulan kecil
  • 2 biji ubi kentang _ dipotong 8 ( kalau ubi kentang tu kecil potong 4 sahaja )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong bulat
  • 3 biji tomato _ dipotong 4
  • 1 biji bawang besar _ dipotong 8
  • 2 inci halia _ dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Didihkan air secukupnya d dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kecuali garam.
  2. Masak sehingga mendidih di atas api kuat.
  3. Kemudian renih sehingga ayam masak di atas api sederhana.
  4. Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
  5. Angkat dan hidang ketika ianya masih panas.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 9, 2017

~ Resipi Sirap Lemon Laici...

Sheery Dream Cakes | 3:42 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sirap Lemon Laici ini merupakan gabungan Sirap Lemon Sky Blue bersama buah dan air laici di dalam tin. Sudahkah anda mencuba perisa terbaru sirap Lemon keluaran SkyBlue ini? Kepada sesiapa yang ingin mencubanya, bolehlah dapatkannya di kilang SkyBlue atau di kedai berdekatan dengan anda ya. Tetapi sirap ni tiada di Semenanjung ya. Hanya boleh didapati di W.P. Labuan, Brunei Darussalam, Limbang dan kawasan yang berdekatan dengannya.

Mudah sahaja cara penyediannya. Seperti biasa, bubuhlah mengikut selera masing-masing. Jom semak cara penyediannya.



SIRAP LEMON LAICI

Bahan-Bahan
  • Sirap Lemon Sky Blue
  • Laici dalam tin
  • Air sejuk secukup kegunaan
  • Ketulan ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap lemon ke dalam jug atau gelas dan tambahkan air laici serta buah laici. 
  2. Tambahkan air sejuk secukupnya. 
  3. Kacau dan bubuh ketulan ais. Hidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, June 8, 2017

~ Resipi Ayam Panggang Kerisik...

Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Ayam Panggang Kerisik  ni merupakan juadah kami seisi keluarga semasa bersahur pagi tadi. Cara penyediaannya pun mudah sahaja. Tu yang masak untuk bersahur pagi tadi. Dah lama Diana tidak masak Ayam Panggang Kerisik ni. Kelmarin tiba-tiba pula teringat resipi ni. Dulu Diana pernah kongsikannya di entri INI. Tetapi untuk hari ni Diana akan kongsikan resipi yang sedikit berbeza dari resipi yang lepas ya. Tidaklah banyak sangat bezanya. Sedikit saja. Jom semak resipi untuk versi terbaru ni.



AYAM PANGGANG KERISIK

Bahan-Bahan
  • 4 keping paha ayam _ buangkan tulangnya dan potong kepada 2 bahagian
  • 3 tbsp kerisik _ ( boleh juga bubuh 2 tbsp jika tidak suka banyak kerisik )
  • 200 ml santan pekat _ ( 1 kotak )
  • 2 helai daun kunyit _ diracik halus
  • Paste asam jawa secukup rasa
  • Garam
  • Gula Melaka
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan Dikisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji bawang merah
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1 tangkai cili merah
  • 3 tangkai cili padi _ ( boleh ditambah jika suka pedas )
  • 1 biji buah tomato
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • 3 tbsp serbuk kari daging Baba's 

Cara-Cara
  1. Campurkan ayam dengan bahan-bahan yang dikisar. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit atau lebih. 
  2. Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
  3. Tambahkan garam, gula melaka, paste asam jawa dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
  4. Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
  5. Sementara itu, teruskan menumis lebihan perencah sehingga garing dan pecah minyak ( tambahkan sedikit minyak jika perlu ketika menumis ).
  6. Angkat ayam dari oven dan tuangkan juga lebihan perencahnya ketika menghidang.
  7. Taburkan hirisan daun kunyit di atasnya dan jika suka bolehlah perahkan jus limau kasturi ketika menghidang..
  8. Nikmati bersama nasi panas atau ketupat.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 7, 2017

~ Resipi Spaghetti Bolognese...

Sheery Dream Cakes | 2:57 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Spaghetti Bolognese ni merupakan satu lagi menu bersahur kami kelmarin pagi. Masak yang mudah-mudah sahaja. Masak menu permintaan seisi keluarga. Kebetulan kelmarin tu semua sepakat pula nak makan menu masakan barat. Tu lah masak Burger Ayam & Daging dan Spaghetti Bolognese ni. Resipinya mudah sahaja. Jom tengok resipinya.


SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-Bahan
  • 1/2 bungkus spaghetti _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 batang sosej _ dicincang halus
  • 4 ulas bawang puih _ dicincang
  • 175 gm sos tradisi Prego ( 1/2 botol )
  • 175 gm sos cendawan Prego ( 1/2 botol )
  • Sos tomato secukup rasa
  • Air secukup kegunaan
  • Garam
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam Tumix _ ( optional )
  • Keju parmesan parut
  • Minyak zaitun

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk dan masukkan bawang putih cincang. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan daging ayam kisar dan sosej cincang. Gaul dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sos tradisi dan sos cendawan Prego serta sos tomato. Gaul rata.
  4. Tambahkan air secukup kegunaan. Biarkan ianya mendidih.
  5. Renih sos sehingga kepekatan yang diingini.
  6. Masukkan garam, gula dan perencah pati ayam Tumix.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama spaghetti.
  9. Taburkan keju parmesan parut jika suka.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 6, 2017

~ Resipi Burger Ayam & Daging ( Loaded Burger )...

Sheery Dream Cakes | 8:50 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Anda makan apa pagi tadi semasa bersahur? Kami bersahur dengan menu masakan Barat. Nampak gayanya nasi dan lauk pauk masih belum dapat mengundang selera keluarga Diana. Pagi tadi Diana hanya masak burger dan spaghetti. Alhamdulillah. Syukur di atas rezeki dan nikmat Allah.

Untuk inti burger tu, Diana cincang daging burger dan bubuh juga sosej cincang. Ditambah lagi dengan daging ayam kisar dan bawang besar. Alhamdulillah.. menepati citarasa seisi keluarga. Dengan cara ini, ianya menjimatkan masa kita untuk menyediakan burger satu persatu. 

Resipinya boleh semak di bawah ya.


BURGER AYAM & DAGING

Bahan-Bahan
  • 6 biji roti burger _ dibelah 2
  • Mayonis
  • Sos cili
  • Keju cheddar parut
  • 6 keping keju cheddar
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan daun sup
  • Sedikit mentega cair

Bahan-Bahan A
  • 6 keping daging burger lembu Ramly _ dihancurkan dengan menggunakan garpu
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 2 batang sosej _ dicincang halus
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • Sedikit Maggi seasoning 
  • Lada hitam kisar _ ( Diana guna serbuk lada hitam Aji Shio )
  • Lada putih kisar _ ( Diana guna serbuk lada berperisa Aji Shio)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula _ ( optional )
  • Daun sup cincang halus
  • Daun bawang _ dihiris
  • Minyak zaitun

Bahan-Bahan B ( Disatukan dan gaul rata )
  • 1 biji bawang putih _ dicincang halus
  • Mentega cair
  • Keju parmesan parut
  • Daun sup cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam periuk. Masukkan bawang besar dan bawang merah. Tumis sehingga bawang layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging burger, daging ayam kisar dan sosej. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan garam, gula dan maggi seasoning. Gaul rata dan masak sehingga sedikit garing.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sediakan loyang dan lapiskan dengan kertas minyak.
  6. Susun kesemua roti bahagian bawah di dalam loyang. Sapukan roti dengan mentega cair.
  7. Taburkan keju cheddar parut di atasnya.
  8. Lapiskan di atasnya dengan inti ( bahan-bahan A ) yang telah dimasak tadi.
  9. Paipkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  10. Susunkan kepingan keju cheddar dan taburkan di atasnya dengan keju cheddar parut.
  11. Taburkan juga hirisan daun sup dan daun bawang.
  12. Lapiskan dengan kesemua roti bahagian atas.
  13. Sapukan roti dengan bahan-bahan B.
  14. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga keju mencair.
  15. Nikmati ketika ianya masih panas.

:: NOTA ~
  • Sekiranya anda suka rasa segar sos cili dan mayonis, anda boleh buka roti bahagian atas dan paipkan semula sedikit sos dan mayonis. Lapiskan semula roti bahagian atas dan nikmati.


VERSI LOADED BURGER

Bahan-Bahan
  • 4 biji roti burger _ dibelah 2
  • Mayonis
  • Sos cili
  • Keju cheddar parut
  • 4 keping keju cheddar
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan daun sup
  • Sedikit mentega cair

Bahan-Bahan A
  • 6 keping daging burger ayam Ramly _ dihancurkan dengan menggunakan garpu
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 2 batang sosej _ dicincang halus
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • Sedikit Maggi seasoning 
  • Lada hitam kisar _ ( serbuk lada hitam Aji Shio )
  • Lada putih kisar _ ( serbuk lada berperisa Aji Shio)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula _ ( optional )
  • Daun sup cincang halus
  • Daun bawang _ dihiris
  • Minyak zaitun

Bahan-Bahan B ( Disatukan dan gaul rata )
  • 1 biji bawang putih _ dicincang halus
  • Mentega cair
  • Keju parmesan parut
  • Daun sup cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam periuk. Masukkan bawang besar dan bawang merah. Tumis sehingga bawang layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging burger, daging ayam kisar dan sosej. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan garam, gula dan maggi seasoning. Gaul rata dan masak sehingga sedikit garing.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sediakan loyang dan lapiskan dengan kertas minyak.
  6. Susun kesemua roti bahagian bawah di dalam loyang. Sapukan roti dengan mentega cair.
  7. Taburkan keju cheddar parut di atasnya.
  8. Lapiskan di atasnya dengan inti ( bahan-bahan A ) yang telah dimasak tadi.
  9. Paipkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  10. Susunkan kepingan keju cheddar dan taburkan di atasnya dengan keju cheddar parut ( untuk versi loaded burger ni, bubuh extra keju cheddar parut ya ).
  11. Taburkan juga hirisan daun sup dan daun bawang.
  12. Lapiskan dengan kesemua roti bahagian atas.
  13. Sapukan roti dengan bahan-bahan B.
  14. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga keju mencair.
  15. Nikmati ketika ianya masih panas.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>