Wednesday, March 15, 2017

~ Kari Daging Ubi Keledek...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Kari daging ubi keledek ni merupakan menu lunch Diana kelmarin. Sebenarnya kelmarin teringin hendak makan dalca daging. Tapi banyak juga bahan yang tidak cukup untuk memasak dalca daging. Masak lah kari daging ubi keledek ni saja. Alhamdulillah.. Asalkan dapat makan lauk kari bercampur ubi keledek, Diana dah puas hati lah tu.. Bersyukur sangat..

Baiklah.. Apa kata kita semak resipi untuk hari ini.


KARI DAGING UBI KELEDEK

Bahan-Bahan
  • 1 kg daging lembu _ dipotong ikut suka, dicuci dan toskan
  • 360 gm ubi keledek _ dikupas kulitnya dan dipotong ikut suka
  • 3 biji tomato bersaiz kecil _ dipotong dadu kecil
  • 1 biji bawang besar _ dihiris nipis
  • 2 batang serai _ dititik
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 1 keping asam gelugur
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Santan secukup kegunaan
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Rempah ( Dicampurkan menjadi pes )
  • 60 gm serbuk kari daging Baba's
  • 1 tbsp garam masala
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • Sedikit air 

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 40 gm udang kering _ direndam dalam air panas hingga lembut, toskan dan bersihkan 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan tumis seketika. 
  3. Masukkan tomato dan serai. Goreng sehingga garing.
  4. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga garing.
  5. Kemudian masukkan bahan-bahan rempah dan tumis sehingga kari garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan daging dan gaul rata. Masak selama 5 minit. Kemudian masukkan air secukupnya. Teruskan memasak sambil dikacau selalu sehingga daging masak.
  7. Masukkan ubi keledek dan kacau rata.
  8. Setelah ubi keledek masak, bolehlah dimasukkan santan, asam gelugur, garam, gula dan perencah pati ayam jika suka. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  9. Tutupkan api dan hidang.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, March 11, 2017

    ~ Chicken Bread Boat...

    Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Asyik tertangguh sahaja nak kongsikan resipi Chicken Bread Boat ini. Hari ini luangkan sedikit masa untuk buat entri ni di sini. Kadang-kadang bila nafsu makan menguasai diri, pelbagai macam roti dibeli. Tapi kesudahannya tiada siapa yang makan pun roti tu. Daripada dibuang begitu sahaja lebih dimasak semula roti tu kan.

    Bila kita google sahaja resipi bread boat, banyak versi yang ada. Jadi apa kata kita buat ikut bahan yang ada di dapur kita mengikut selera keluarga tercinta kita. Jom masuk dapur.


    CHICKEN BREAD BOAT

    Bahan-Bahan
    • 1 buku Baguette _ potong bahagian atasnya sedikit dan keluarkan isi roti ( buat seperti sebuah perahu /sampan )
    • Prego tomato pasta sauce ( mushroom )
    • Sedikit daun sup _ dihiris
    • Sedikit daun bawang _ dihiris
    • Parutan keju cheddar
    • Parutan keju mozarella
    • Keju parmesan 

    Bahan-Bahan Inti
    • 1 bungkus Ayamas daging ayam kisar ( 400 gm )
    • 1 biji bawang besar _ dicincang halus
    • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
    • 1 biji bawang merah _ dicincang halus
    • 1 tbsp mentega
    • 2 1/2 tbsp mayonis
    • 2 tbsp sos salad thousand island
    • Sedikit minyak zaitun 
    • Lada putih kisar
    • Lada hitam kisar
    • Garam secukup rasa
    • Sedikit gula jika suka

    Cara-Cara
    1. Panaskan mentega dan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang merah dan bawang besar. Tumis hingga wangi dan kekuningan.
    2. Masukkan daging ayam kisar, lada hitam. lada putih, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
    3. Kemudian masukkan mayonis dan sos thousand island. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
    4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
    5. Sapukan di dalam roti dengan sos pasta Prego dan taburkan sedikit parutan keju mozarella.
    6. Diikuti dengan ayam ( bahan inti ), parutan keju mozarella, parutan keju cheddar dan keju parmesan.
    7. Taburkan di atasnya dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
    8. Masukkan di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 15 minit atau sehingga keju mencair.
    9. Keluarkan roti dari oven dan taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang dan daun sup jika suka.
    10. Nikmati ketika ianya masih panas.








    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Chapati Pizza...

    Sheery Dream Cakes | 9:42 AM | | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Chapati memang enak dimakan bersama kuah kari. Tetapi Chapati juga sedap dibuat pizza sebab kita akan dapat menikmati pizza crust yang rangup dan mudah untuk disediakan. Pasti ramai yang sudah pernah mencubanya kan?

    Baiklah.. hari ini kita tengok cara Diana pula menyediakannya. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


    CHAPATI PIZZA
    Untuk 6 Chapati Pizza

    Bahan-Bahan Untuk Bebola Daging
    • 35 biji bebola daging ( Diana guna Ramly Bebola Daging ) _ dikoyakkan sedikit
    • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
    • 2 tbsp sos cili Maggi
    • 2 tbsp sos berbeku oriental Life
    • 1 tsp madu
    • 1 tbsp ABC sweet sauce
    • 1/2 tsp minyak bijan
    • Garam jika perlu
    • Sedikit minyak zaitun
    • Sedikit biji bijan panggang
    • Daun sup hiris
    • Sedikit air

    Cara-Cara
    1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
    2. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya kecuali biji bijan panggang. Gaul rata.
    3. Kemudian masukkan bebola daging dan sedikit air. Gaul dan biarkan bebola daging masak.
    4. Tutupkan api dan angkat. Taburkan biji bijan panggang dan hirisan daun sup di atasnya.
    5. Ketepikan.

    Bahan-Bahan Untuk Chapati Pizza
    • 6 keping frozen chapati _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
    • Bebola daging ( rujuk resipinya di atas )
    • Parutan keju cheddar
    • Parutan keju mozarella
    • Keju parmesan
    • Prego tomato sos pasta ( mushroom )
    • Hirisan daun sup
    • Hirisan bawang merah
    • Hirisan buah tomato

    Cara-Cara
    1. Ambil sekeping chapati yang telah dimasak.
    2. Sapukan dengan sedikit sos pasta. taburkan sedikit parutan keju mozarella.
    3. Susunkan beberapa bebola daging, hirisan tomato dan bawang merah di atasnya.
    4. Kemudian taburkan parutan keju mozarella, keju cheddar dan keju parmesan.
    5. Taburkan sedikit daun sup dan buat begini sehingga bahan-bahan habis digunakan.
    6. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau sehingga pizza keperangan dan keju mencair.
    7. Tutupkan api dan nikmati ketika ianya masih panas.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Wednesday, March 8, 2017

    ~ Sandwich Nugget Ikan...

    Sheery Dream Cakes | 4:26 PM | 1 Comment so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Kita sebagai ibu sememangnya kadang-kadang tu pening juga memikirkan apa hendak dimasak untuk sarapan pagi. Sarapan yang biasa Diana sediakan untuk keluarga Diana seperti bihun goreng, mee goreng, mee basah, nasi goreng dan sandwich.

    Bercerita tentang sandwich ni, memang pelbagai resipi yang ada. Hari ni Diana buat Sandwich Nugget Ikan ni untuk sarapan kami sekeluarga. Mana lah tau ada yang sedang mencari idea untuk masak sarapan apa untuk esok. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


    SANDWICH NUGGET IKAN
    Untuk 6 orang

    Bahan-Bahan 
    • 3 keping roti panjang ( roti hotdog ) _ dipotong dua dan dibelah
    • 12 ketul nugget ikan _ digoreng
    • 6 biji telur 
    • 6 keping keju cheddar
    • Lettuce _ dihiris
    • Sedikit sos cili
    • Sedikit mentega atau minyak zaitun
    • Sebiji lemon _ dipotong kecil
    Bahan-Bahan Sos ( dicampur dan gaul rata )
    • 4 tbsp mayonis
    • 1 1/2 tbsp sos salad thousand island
    • 1 tsp sos cili

    Cara-Cara

    1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan masak sehingga separuh masak. Ambil sekeping keju cheddar dan letakkan di atas telur mata. Biar hingga keju mencair sedikit. Angkat dan ketepikan.
    2. Panaskan kuali dan cairkan mentega atau panaskan sedikit minyak zaitun. Telengkupkan roti di atas kuali seketika. Angkat dan ketepikan. Ulang proses ini untuk semua roti.
    3. Ambil sekeping roti dan sapukan dengan sedikit sos.
    4. Letakkan telur mata dan keju tadi di atasnya. Diikuti dengan hirisan lettuce, 2 ketul nugget ikan dan sos cili.
    5. Kemudian perahkan jus lemon sedikit di atasnya ( skip jika tidak suka jus lemon ).
    6. Akhir sekali lapiskan dengan roti yang telah disapukan dengan sedikit sos.
    7. Hidang.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ RAW vs JPEG...

    Sheery Dream Cakes | 1:49 PM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Akak guna format apa ya? RAW atau JPEG? Itulah soalan yang sering ditanyakan. Selain soalan perlukah saya menggunakan setting RAW untuk gambar yang hendak saya ambil?Atau lebih cantik dalam format JPEG untuk gambar makanan? Persoalan ini sememangnya tiada kesudahannya sampai bila-bila.

    Secara peribadi Diana lebih suka mengambil gambar makanan dalam format RAW. Memang agak leceh sedikit sebab kena melalui banyak proses terlebih dahulu. Kena edit bagai kan.. Tetapi yang seronoknya kita akan dapat hasil karya yang kita sukai. Kenapa Diana suka ambil gambar dalam format RAW? Anda boleh baca di ENTRI INI

    Sebenarnya jika anda lebih serasi dengan format JPEG, ambillah gambar tu dalam format JPEG. Jika anda lebih suka melalui proses mengedit gambar, ambillah gambar dalam format RAW. Terpulanglah pada diri masing-masing ya.

    Gambar di bawah merupakan gambar yang sama, cuma mempunyai berlainan effect sahaja. Anda suka dramatic look dalam dark food photography? Anda boleh cuba cara Diana ni. Klik DI SINI.

    Ooo ya.. Apa yang Diana tulis ni merupakan pendapat peribadi Diana sahaja ya. Jika salah tolong perbetulkan. Maklum lah.. Mak budak baru belajar.. Hehehehee... Banyak ilmu food photography yang perlu Diana pelajari lagi. Diana pun belum mahir lagi dalam bidang ni. Entri ni hanya untuk menjawab persoalan yang sering ditanyakan pada Diana selama ni. 







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, March 6, 2017

    ~ Cheesy Pull-Apart Bread...

    Sheery Dream Cakes | 4:11 PM | | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Sayang pula tengok sebantal roti di atas meja tanpa ada seorang pun yang menyentuhnya. Kalau dibiarkan macam tu memang tiada seorang pun yang akan sentuh roti tu. kalau ada semangkuk sup panas memang sedap ni makan bersama roti. Apatah lagi jika ada kuah kacang.. memang sedap sangat cicah kuah kacang. Akhirnya campur sahaja la roti tu dengan bahan yang ada di rumah ni. Bubuh keju lepas tu bakar. Siap menu sampingan sarapan pagi tadi.


    CHEESY PULL-APART BREAD

    Bahan-Bahan
    • Sebantal roti ( 200 gm ) _ dipotong-potong tanpa putus dibahagian bawahnya
    • Aluminum foil

    Bahan-Bahan Inti
    • 7 ulas bawang putih _ diketuk dan dicincang halus
    • 2 biji bawang merah _ dicincang halus
    • 1/2 biji bawang besar bersaiz kecil _ dicincang halus
    • Kepingan daging turkey _ grill sekejap kemudian di potong kecil
    • 4 tbsp mentega
    • Sedikit daun sup _ dicincang
    • Parutan keju mozarella secukupnya
    • Emborg pizza topping ( shredded ) secukupnya
    • Sedikit gula ( optional )

    Cara-Cara
    1. Panaskan mentega dan masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga wangi dan kekuningan.
    2. Masukkan kepingan daging turkey dan gaul rata.
    3. Tutupkan api dan angkat.
    4. Masukkan daun sup, keju mozarella dan pizza topping. Gaul rata. Ketepikan.
    5. Ambil sekeping aluminum foil dan letakkan roti di atasnya.
    6. Masukkan bahan inti tadi ke dalam setiap ruang bahagian potongan roti.
    7. Akhir sekali selitkan sedikit parutan keju mozarella dan pizza topping. Taburkan sedikit gula di atasnya jika suka.
    8. Balut roti dengan foil dengan kemas.
    9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C selama 20 minit.
    10. Hidang ketika ianya masih panas.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, March 3, 2017

    ~ Kuih Bakar Daging...

    Sheery Dream Cakes | 4:55 PM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

    Baiklah.. Ini merupakan entri terakhir untuk minggu ini. Entri tertangguh juga sebenarnya ni. Waktu Diana mengambil gambar ni, cuaca memang tidak elok. Hujan ribut di sini. Memang sukar untuk dapatkan pencahayaan dari sinar matahari ketika tu. 

    Tapi yang seronoknya masa tu, dapat makan kuih bakar daging ni semasa hujan. Hehhehe... Resipi Kuih Bakar Daging dari blog akak Fauziah @ Kak Jee sememangnya sangat sedap. Sedap sesangat. Sudah lama Diana teringin hendak membuatnya. Malangnya Diana tidak dapat mencari acuan kuih bakar ni. Bukan tidak boleh menggunakan acuan lain, tetapi Diana teringin juga membuatnya di dalam acuan ni. Cari sampai ke Kota Kinabalu pun Diana tidak jumpa-jumpa. Akhirnya minggu lepas dapat belinya di Labuan juga. Alhamdulillah.

    Terima kasih buat Kak Jee di atas resipi yang sedap ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

    :: Resipi Oleh ~ Akak Fauziah Samad @ Kak Jee

    KUIH BAKAR DAGING

    Bahan-Bahan Inti
    • 250 gms daging ( 1/4 kg ) _ dicincang halus
    • 1 1/2 sudu besar rempah daging ( kjee guna baba's )
    • 1 labu bawang besar _ dicincang
    • Sedikit daun sup _ ( Diana tambah )
    • Garam/aji secukup rasa

    Bahan-Bahan A

    • 3 cawan tepung gandum
    • 3 cawan santan cair/susu cair/susu rendah lemak
    • 3 cawan air
    • 5 biji telur
    • Sedikit garam
    • Sedikit pewarna kuning
    • Daun bawang
    • Minyak sapi/margerin

    Cara-Cara
    1. :: Untuk inti ~ Panaskan kuali dan bubuh 1 sudu besar minyak dan tumis bawang sehingga kekuningan. 
    2. Masukkan rempah dan goreng sampai wangi. 
    3. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga kering. 
    4. Angkat dan sejukkan. Ketepikan.
    5. :: Untuk adunan tepung ~ Pukul telur hingga kembang. Masukkan semua bahan cecair ( susu dan air ).  Kacau sampai rata. 
    6. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Kalau tak halus, masukkan ke dalam blender sedikit demi sedikit dan kisar supaya halus.  
    7. Bubuh sedikit pewarna kuning dan sedikit garam ( Jangan banyak sangat garam sebab lauk daging  tadi kan dah ada perisa). 
    8. Panaskan oven suhu 160 darjah. Lauk daging dibahagi kepada 3 bahagian sebab bancuhan ini jadi 3 kuih bakar. 
    9. Ambil acuan kuih bakar. Letakkan di atas dapur, bubuh 1/2 sudu besar minyak sapi atau marjerin. Panaskan. 
    10. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras 3/4 penuh ke dalam acuan. Biar kira-kira satu minit, kemudian sudukan lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan-lahan. Mula dibahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan. 
    11. Bila nampak garing pada tepi2 kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C api atas dan bakar guna api atas sahaja ( jika ada ) selama 15-20 minit. Keluarkan dari oven.
    12. Dengan menggunakan pisau, keluarkan kuih ketika masih panas. 
    13. Buat begini sehingga bancuhan tepung habis.
    14. Hidang bersama sos cili.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Mee Kari Simple...

    Sheery Dream Cakes | 9:48 AM | 1 Comment so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Bertemu kembali bersama resipi Mee Kari pula ya. Mee kari ni simple saja. Selera tekak orang yang kurang sihat. Teringin hendak makan mee kari. Masak la yang ringkas-ringkas sahaja kan. Alhamdulillah..

    Jom semak resipinya.


    MEE KARI

    Bahan-Bahan Dikisar Halus
    • 3 tbsp udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan bersihkan
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 biji bawang merah
    • 1 inci halia
    • 1 batang serai

    Bahan-Bahan A ( disatukan menjadi pes )
    • 4 tbsp rempah kari Baba's
    • 1/2 tsp serbuk cili
    • 1 tbsp serbuk kunyit
    • Sedikit air

    Bahan-Bahan B
    • Thai rice stick secukup kegunaan _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
    • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
    • 9 ekor udang bersaiz besar _ buangkan kulitnya, bersihkan dan celur
    • 1 kotak santan ( 200 ml )
    • 2 cawan air ( boleh dilebihkan mengikut kepekatan yang diingini )
    • 1 tsp sos ikan
    • 1 kiub pati ayam Maggi
    • Garam
    • Gula
    • Daun ketumbar _ dihiris
    • Cili merah _ dihiris
    • Minyak untuk menumis

    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.
    2. Masukkan bahan pes dan masak sehingga kari benar-benar masak dan garing.
    3. Kemudian masukkan daging ayam kisar dan setelah ayam masak bolehlah dimasukkan air dan santan. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika.
    4. Akhir sekali, masukkan sos ikan, kiub ayam, garam dan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa.
    5. Tutupkan api dan hidang bersama thai rice stick yang telah di masak, udang yang telah dicelur, hirisan daun ketumbar, hirisan cili merah dan jus limau nipis.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Mee Goreng Mamak...

    Sheery Dream Cakes | 8:10 AM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Ini lah resipi mee goreng mamak kegemaran Diana. Resipi dari Chef Hanieliza. Setiap kali ada permintaan mee goreng mamak, pasti Diana akan guna resipi ni.. Terima kasih buat Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak.. Terima kasih..Jom tengok resipinya..


    :: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza @ Hanieliza's Cooking  ( TQ )

    MEE GORENG MAMAK

    Bahan-Bahan
    • 500 gm mee kuning
    • 100 gm daging _ hiris nipis
    • 100 gm fish cake _ hiris nipis
    • 1 cawan taugeh
    • 1 mangkuk sawi _ potong kecil 
    • 3 sudu cili mesin _ *nak pedas bubuhlah lebih
    • 1 sudu rempah kari
    • 3 sudu kicap pekat
    • 2 sudu minyak masak
    • 1 labu bawang besar _ cincang halus 
    • 1 cawan putih telur
    • 3 biji cili hijau _ hiris nipis 

    Cara-Cara

    1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
    2. Masukkan daging dan kacau rata.
    3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
    4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
    5. Masukkan taugeh dan sawi.
    6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
    7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
    8. Masakkan mee agak kering.
    9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Kari Ikan...

    Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Kari ikan ini salah satu menu makan malam kami minggu yang lalu. Masih lagi menggunakan resipi dari akak Shiela yang mana dulu Diana mencubanya dengan memasak ikan pari. Kali ini Diana guna sekali lagi resipi ni dengan ikan lain pula.

    Jom semak sekali lagi resipi kari ikan yang sedap ni. Terima kasih sekali lagi buat akak Sheila di atas resipi yang sedap ini. Terima kasih.



    :: Resipi Oleh ~Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

    KARI IKAN 

    Bahan-Bahan
    • 1kg ikan _ apa-apa jenis ikan yang disukai
    • 50 gm rempah kari ikan Baba's
    • 3 sudu besar cili mesin
    • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
    • 5-6 ulas bawang merah _ dihiris halus
    • 3 ulas bawang putih _ dihiris halus
    • 1 inci halia _ dimayang halus 
    • 3 batang lada hijau _ dipatah-patahkan
    • 100 ml santan
    • 1 sudu besar halba campur
    • 1 sudu besar beras sangai _ ditumbuk halus
    • Sedikit daun kari
    • Minyak untuk menumis
    • Garam secukup rasa
    • Segenggam asam jawa
    • Air secukupnya

    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis halia yang dimayang halus, bawang merah, bawang besar dan bawang putih.
    2. Kemudian masukkan halba campur dan daun kari. Tumis hingga bawang menjadi keperangan.
    3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili mesin menjadi pes.
    4. Masak sehingga rempah betul-betul garing dan naik bau di atas api kecil ( masukkan sedikit garam untuk menggaringkan rempah tu dengan baik ).
    5. Masukkan air asam jawa secukup rasa. 
    6. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila sudah menggelegak bolehlah dimasukkan ikan dan garam secukup rasa.
    7. Masukkan cili hijau dan setelah ikan masak, bolehlah taburkan beras sangai dan kacau rata.
    8. Kecilkan api dan masak seketika.
    9. Akhir sekali bolehlah masukkan kacang bendi dan buah tomato.
    10. Tutupkan api dan hidang.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Daging Goreng Rangup | Daging Mentega Ranggup...

    Sheery Dream Cakes | 7:51 AM | 1 Comment so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Hari ini hari entri tertangguh. Daging Goreng Rangup ini salah satu darinya. Ada lagi beberapa resipi yang menunggu giliran untuk di buat entri. Entah bila nak habis buat entri tu.. Asyik tangguh sahaja. In Shaa Allah.. Jika ada kesempatan dan sedikit masa nanti Diana akan buat entrinya ya.

    Dulu Diana pernah kongsikan resipi Ayam Mentega Rangup di blog ini. Hari ini Diana kongsikan pula resipi Daging Mentega Rangup ya. Untuk resipi daging goreng rangup ini pun pernah Diana kongsikannya di entri Daging Bercili Rangup.

    Tapi untuk memudahkan, Diana kongsikannya sekali lagi di entri ini. Apa kata kita semak dulu resipi Daging Goreng Rangup.


    :: Entri lepas ~  Daging Bercili Rangup 

    DAGING GORENG RANGUP

    Bahan-Bahan
    • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
    • 1/2 tsp minyak bijan
    • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
    • 1 biji telur
    • Secubit soda bikarbonat
    • Garam secukup rasa
    • Sedikit gula
    • Minyak untuk menggoreng

    Bahan-Bahan A ( Digaul rata )
    • 2 cawan tepung jagung
    • 2 tsp lada berperisa Aji Shio
    • 2 tsp lada hitam berperisa Aji Shio
    • Garam

    Cara-Cara
    1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau atau menggunakan penukul daging ( ketuk manja sahaja ya ).
    2. Kemudian campurkan daging bersama minyak bijan, perencah pati ayam, telur, soda bikarbonat, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
    3. Panaskan minyak di dalam kuali. 
    4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
    5. Hidang bersama sos cili atau sedap juga di masak mentega ( untuk daging mentega, boleh rujuk resipinya di bawah ).


    :: Entri lepas ~ Ayam Mentega Rangup 
    DAGING MENTEGA RANGUP

    Bahan-Bahan
    • Daging Goreng Rangup ( resipi rujuk di atas )
    • 2 tangkai daun kari _ dihiris
    • 4 biji cili padi _ dicincang ( boleh ditambah jika suka pedas )
    • 80 gm mentega ( boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat daging tu ya )
    • 1/2 biji bawang besar _ dicincang
    • Sedikit gula

    Cara-Cara
    1. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
    2. Kemudian masukkan daging goreng rangup dan gula. Gaul sebati.
    3. Angkat dan hidang. 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...