Bahan-Bahan
- Beras pulut _ cuci dan toskan ( jika hendak rendam pun boleh tapi Diana tidak suka merendam beras tu sebab ia akan nampak hancur setelah siap direbus nanti ).
- Abu Chang / air alkali
- Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh di dapati di kedai-kedai yang menjual bahan-bahan untuk Chang ).
- Tali pengikat Chang yang dibuat dari kulit batang pisang atau sejenis lalang / rumput kering _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.
Cara-Cara
- Campurkan beras pulut bersama abu chang / air abu chang / air alkali. Gaul sehingga beras pulut kelihatan kekuningan. Jangan bubuh terlalu banyak sebab nanti akan jadi pahit.
- Bungkus chang seperti dengan daun buluh.
- Rebus selama 2 jam atau sehingga kee chang masak.
- Makan dengan susu pekat / gula / serikaya dan lain-lain.
:: Abu chang |
:: Tali pengikat Chang :: |
:: Yang sudah siap dibungkus :: |
:: Rebus sehingga chang masak :: |
No comments:
Post a Comment