pages

Sunday, February 20, 2011

~ Ayam Sos Plum..


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi ni agak sama dengan  Isi Ikan Masak Sos Plum  ya... Cuma tukarkan beberapa bahan jer.. Sukatan untuk memasak ayam dan ikan ni sama jer tau... Kalau  Isi Ikan Masak Sos Plum tu cuma letak resipi campak² gitu kan.. So untuk memudahkan lagi.. hari ni Diana letak sukatannya.. Selamat mencuba..





AYAM SOS PLUM

Bahan-Bahan
  • 800 gm ayam _ dipotong kecil²
  • 300 gm nanas yang telah dikupas kulitnya _ dipotong kecil²

Bahan-Bahan A
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 inci halia _ dicincang
  • 2 tangkai cili merah _ dicincang

Bahan-Bahan B
  • 3 tbsp sos plum
  • 2 tbsp sos tomato maggi ( kalau tak suka sos tomato boleh kurangkan kepada 1 1/2 tbsp ya )
  • 1 tbsp sos tiram maggi

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp sos lada hitam Life
  • Garam secukup rasa


Cara-Cara

  1. Perapkan ayam bersama bhn² perap selama 30 minit atau lebih ( 30 minit dalam suhu bilik.. lepas tu 2 - 3 jam kat peti ais ). Kukus ayam sehingga masak. Susun ayam di atas piring dan ketepikan.
  2. Sementara itu, panaskan sedikit minyak.T umiskan bhn² A sehingga naik baunya dan sedikit garing. Ambil separuh daripada bhn² A tadi _ ketepikan.
  3. Masukkan nenas dan bhn² B. Gaul rata.
  4. Setelah nenas layu,  angkat dan tuangkan di atas ayam kukus tadi.
  5. Hidang dengan nasi putih.



:: Diana guna Sos Plum yang ni ::




1 comment: