Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Salah satu menu makan malam kami hari ni, Ayam Panggang Lada Hitam… Apa kata terus sahaja kita semak resipinya di bawah...
AYAM PANGGANG LADA HITAM
- 1 ekor ayam _ dibersihkan
- 25 gm halia _ dihiris
- 6 ulas bawang putih _ dihiris
- 4 ulas bawang merah _ dihiris
- 1 tsp garam
- 2 tbsp gula
- 1 tbsp kicap soya pekat manis Cap Ayam _ ( Boleh dikurangkan )
- 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway )
- 1 tbsp daun thyme _ ( Diana guna daun thyme kering )
- 3 helai daun bay ( Diana guna daun bay kering ) _ dicarik-carik
- Sedikit daun ketumbar cincang
Bahan-Bahan B
- 2 tbsp sos tiram
- 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway ) _ ( Boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
- Sedikit gula
- Garam secukup rasa ( rasa dulu sebelum bubuh garam )
- 3 cawan air
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap sekurang-kurangnya 1 1/2 jam ( sebaiknya semalaman ).
- Setelah itu, masukkan bahan-bahan B bersama ayam ke dalam kuali yang lebar dan dalam.
- Masak di atas api sederhana sehingga ayam masak dan kuahnya pekat.
- Angkat ayam dan letakkan di atas dulang pembakar. Curahkan juga kuah tadi di atas ayam.
- Panggang ayam di dalam oven sekejap sehingga sedikit garing ( jangan terlalu garing ).
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
:: Ayam dimasak di dalam kuali terlebih dahulu sebelum dipanggang di dalam oven ::
:: Deli Chef :: |
No comments:
Post a Comment