pages

Tuesday, October 18, 2011

~ Resipi Kek Batik Coklat...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya masa singgah kat dapur Izah hari tu.. Memang Diana tergoda tengok Kek Batik Coklat nie.. Memang nampak sedap sangat.. Terima kasih buat Izah & Mylla kerana berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya.. 

Kepada sesiapa yang belum mencubanyanya tu bolehlah cuba ya.. Resipinya ada di bawah..


Resipi 1 adunan ni tak lah banyak sangat. Ingatkan banyak sangat 1 adunan tu.. Rupanya ok jer kalau buat 1 adunan.. Sebab... Heeheeheee.... Irfan sukaaaaaa sangat makan Kek Batik Coklat ni... Nasib baik kan... Irfan ni memang peminat setia coklat la katakan.. Tapi Kek Batik Coklat ni Diana pun suka makan... Kami berdua yang habiskan kek ni.. Sampai Irfan tak cukup 1 adunan ni.. Jadi buat lagi 1 adunan dalam minggu yang sama tu.. Hehehe... 



::  Mula² cairkan mentega di dalam kuali... Masukkan susu pekat manis dan milo sedikit demi sedikit.. kacau sehingga sebati dan milo hancur..  ::


::  Setelah itu masukkan serbuk koko.. gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul.. :: 


::  Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.. Susun lagi biskut marie dan lapis lagi dengan adunan coklat.. Buat begini sehingga adunan habis  ::



:: Resipi Oleh ~ Mylla @ My Resipi ( TQ )
:: Sumber ~ Izah @ Izah Muffin Lover,  Hasue @ I Love My Life  &  Mas @ Duniaku  ( TQ )


KEK BATIK COKLAT


Bahan-Bahan ( 1 kg )
  • 200gm milo
  • 250gm mentega
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • Biskut meri secukupnya

Cara-Cara
  1. Sediakan loyang yg dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Cairkan mentega dalam kuali atas api yang kecil sekali.
  3. Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur.
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi.
  5. Setelah pekat, boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis.
  8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  9. Potong dan siap untuk dihidangkan. 


::  Ini versi biskut yang disusun  ::








27 comments:

  1. Kak Diana,baru nengok rendang kat bawah,dah da kek batik lak,sy pon da wat mgu lps,tapi xsnap pic,sbb da lbhan sekut merie wat lapis persona tuh..tapi sy nengok kek akak nih punyer lah terliur abis kak..

    ReplyDelete
  2. zaliedana ~
    hehe.. akak kena postkan dua2 entri nie ct .. sbb takut sakit kepala nie menyerang lg... tu yg rasa masih ok jer tu terus buat entri nie.. :D. oo ct pun buat yer kek nie.. sedap kan.. irfan x cukup 1 adunan.. tu yg akak buat 2 kali dlm seminggu tu.. :)

    ReplyDelete
  3. kak,mmg resepi kek batik ni x pyah pkai susu cair or air ke?cz sy buat ikut resepi ni tp adunan dia keras n bergentel dan x cair.dimna silap sy ek?

    ReplyDelete
  4. Tgh terfikir2 nak buat, urmmmm, kalu Irfan suka msti betul sedapkannnn

    ReplyDelete
  5. wahhh terliur sudah tgk coklat tu kak...adehh nak tumpang mkn ngan irfan lagi la nanti..hehe

    ReplyDelete
  6. comel je kek lapis nie...geram tengok!yaya baru buat semalam tapi versi comot!..^^

    http://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/10/kek-batik-lagi.html

    ReplyDelete
  7. Yumm...nengok kek batik Diana...topping tu yg buat lagi nampak sedap..patutlah Irfan suka. anak2 akakpun suka kek batik. biskut marie dah jumpa di sini tp stok milo amat terhad pula skrg...kena tunggu dr Msia sampai dulu...

    ReplyDelete
  8. salam pagi diana. datang sini pasti tergoda.
    semuga diana sehat..

    ReplyDelete
  9. Tengok! Tengok! Tengok! Diana buat lagi.. Maknanya Oeya yang tak juga buat sampai laaaa ni.. adeiii

    ReplyDelete
  10. Memang besh kan kek batik nih..

    kak diana..sian dia migrain lak..x dapat bygkan betapa sakitnya bila migrain menyerang tu...adik sy pun dulu2 migrain selalu dtg..skrg tu dah krg berbdning dulu rasanya...tp tak boleh stress2 ler kn..

    harap akak cepat2 sembuh yer..jgn paksa diri bw tau..

    ReplyDelete
  11. Akak.. Semoga cepat sembuh..rehat banyak2 ye.
    Huuii irfan mmg suke betul coklat ye. Mmg sedap rasa kek ni mcm cloud 9 kan. Cume sesetengah mungkin tak suke pada sekut nya yg keras sikit tu. Tapi kek ni dia lama2 akan lembut sendiri, cume agak melekit sikit. Tapi mmg sedapkan

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Diana,
    Moga cepat sembuh ya, sian kena migrain...akak harap Diana banyak2lah berehat ya..kek batik ni menariklah..kemas je lapisannya..

    ReplyDelete
  13. Salam Diana...cantik jer D buat kek batik tu..kalau Liza buat mst sememeh, tu yg benci nak buat..tp bila nengok kat sini rasa mcm nak buat lagi...hihihi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Diana

    wahhh ada kek yang sedap lah, nak mintak mesti dah habis licin ni kan..hehehe. Tpi kek batik ni kalau buat hanya ank dara k.ct yang gemar memakanya. sebab anak2 bujang dgn hubby k.ct tak berapa gemar sebab manis sangat katanya. tekak lain2 jadi kalau nak buat kena buat sikit jer. cantik jer tersusun biskut tu patut lah irfan suka makan mama dia pandai masak :D

    ReplyDelete
  15. Wow!! mengancam la kek batik Diana ni... cantek!!

    ReplyDelete
  16. wah cantik la kak belang2 dia tu..saya dulu pun suka buat resepi cam gini...dia kena simpan dlm peti ais lama skit baru sedap utk lembutkan biskut tu...dah lama jugak saya tak buat kek ni....

    ReplyDelete
  17. as-salam diana
    npk mabeles kek coklat tu diana..mesti sedap..

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Di..Oh lama betul tak bersinggah sini..banyak juga menu2 best yang ketinggalan terutama puding yorkshire yang dah bermacam2 versi intinya....

    Kek Batik Coklat ni pun nampak best...

    ReplyDelete
  19. Assalam, K Diana...
    Ala, sedapppnya tgk kek batik akak tu... datang nak ngendeng ni tapi mesti dah abih kan...
    Hehe, lama dah nurul x buat... biskut marrie n serbuk koko lak xder ni.. adeh... :)

    ReplyDelete
  20. wow! kemas susunan kek batik kak diana ni...xde pulak rupa comot2 ke hape...cantek bersih je... (puji melambung2 ni dengan harapan dapat la seketol dua.) hihih

    ReplyDelete
  21. anak2 akak suka buat sendiri kek ni...tapi diaorang buat tak cantik mcm ni..berterabur, tp ok le :)

    ReplyDelete
  22. kak diana..dulu2 mieza pernah buat kek batik ni 2-3 kali tapi turn out not so good..pas tu mieza kecewa terus mieza tak wat lg..bila tgk org wat dan jadi elok mieza cemburuuuuuu kak!

    ReplyDelete
  23. salam kak..

    kek batik biskut marie favourite En. Hubby ni. tp sy buat tak berapa keras, meleleh je coklat dia biarpun guna resepi ada telur T_T nnt nk try resepi akak ni lak la ;)

    ReplyDelete
  24. hurm..terliur i tau...thanks for the resipi dan kaedah nak buat kek ni..salam singgah..i follow u...

    ReplyDelete
  25. salam kak....kalau x gune milo bleh x??? juz gne serbuk koko je???

    ReplyDelete
  26. @azlina
    Salam... Ermm akak pun x pasti sbb akak x pernah cuba pula tak bubuh milo.. Tapi x salah kan mencuba... ;)

    ReplyDelete
  27. huhu..tq kak..da try resepi ni.menjd n sdap..simple sgt..kwan2 pn kata sdap..cuma t'silap lapisan bwah ltak cklat..d melekat susah ckt nak tggal..
    kalau gne koko je x try lg...maybe pahit ckt kot..huhu..t leh cube.. :D

    ReplyDelete