Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Sebenarnya masa singgah kat dapur Izah hari tu.. Memang Diana tergoda tengok Kek Batik Coklat nie.. Memang nampak sedap sangat.. Terima kasih buat Izah & Mylla kerana berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya..
Kepada sesiapa yang belum mencubanyanya tu bolehlah cuba ya.. Resipinya ada di bawah..
Resipi 1 adunan ni tak lah banyak sangat. Ingatkan banyak sangat 1 adunan tu.. Rupanya ok jer kalau buat 1 adunan.. Sebab... Heeheeheee.... Irfan sukaaaaaa sangat makan Kek Batik Coklat ni... Nasib baik kan... Irfan ni memang peminat setia coklat la katakan.. Tapi Kek Batik Coklat ni Diana pun suka makan... Kami berdua yang habiskan kek ni.. Sampai Irfan tak cukup 1 adunan ni.. Jadi buat lagi 1 adunan dalam minggu yang sama tu.. Hehehe...
:: Mula² cairkan mentega di dalam kuali... Masukkan susu pekat manis dan milo sedikit demi sedikit.. kacau sehingga sebati dan milo hancur.. ::
:: Setelah itu masukkan serbuk koko.. gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul.. ::
:: Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.. Susun lagi biskut marie dan lapis lagi dengan adunan coklat.. Buat begini sehingga adunan habis ::
:: Resipi Oleh ~ Mylla @ My Resipi ( TQ )
:: Sumber ~ Izah @ Izah Muffin Lover, Hasue @ I Love My Life & Mas @ Duniaku ( TQ )
KEK BATIK COKLAT
KEK BATIK COKLAT
Bahan-Bahan ( 1 kg )
- 200gm milo
- 250gm mentega
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin kecil susu pekat manis
- Biskut meri secukupnya
Cara-Cara
- Sediakan loyang yg dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
- Cairkan mentega dalam kuali atas api yang kecil sekali.
- Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur.
- Seterusnya masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi.
- Setelah pekat, boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
- Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
- Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis.
- Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
- Potong dan siap untuk dihidangkan.
Kak Diana,baru nengok rendang kat bawah,dah da kek batik lak,sy pon da wat mgu lps,tapi xsnap pic,sbb da lbhan sekut merie wat lapis persona tuh..tapi sy nengok kek akak nih punyer lah terliur abis kak..
ReplyDeletezaliedana ~
ReplyDeletehehe.. akak kena postkan dua2 entri nie ct .. sbb takut sakit kepala nie menyerang lg... tu yg rasa masih ok jer tu terus buat entri nie.. :D. oo ct pun buat yer kek nie.. sedap kan.. irfan x cukup 1 adunan.. tu yg akak buat 2 kali dlm seminggu tu.. :)
kak,mmg resepi kek batik ni x pyah pkai susu cair or air ke?cz sy buat ikut resepi ni tp adunan dia keras n bergentel dan x cair.dimna silap sy ek?
ReplyDeleteTgh terfikir2 nak buat, urmmmm, kalu Irfan suka msti betul sedapkannnn
ReplyDeletewahhh terliur sudah tgk coklat tu kak...adehh nak tumpang mkn ngan irfan lagi la nanti..hehe
ReplyDeletecomel je kek lapis nie...geram tengok!yaya baru buat semalam tapi versi comot!..^^
ReplyDeletehttp://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/10/kek-batik-lagi.html
Yumm...nengok kek batik Diana...topping tu yg buat lagi nampak sedap..patutlah Irfan suka. anak2 akakpun suka kek batik. biskut marie dah jumpa di sini tp stok milo amat terhad pula skrg...kena tunggu dr Msia sampai dulu...
ReplyDeletesalam pagi diana. datang sini pasti tergoda.
ReplyDeletesemuga diana sehat..
Tengok! Tengok! Tengok! Diana buat lagi.. Maknanya Oeya yang tak juga buat sampai laaaa ni.. adeiii
ReplyDeleteMemang besh kan kek batik nih..
ReplyDeletekak diana..sian dia migrain lak..x dapat bygkan betapa sakitnya bila migrain menyerang tu...adik sy pun dulu2 migrain selalu dtg..skrg tu dah krg berbdning dulu rasanya...tp tak boleh stress2 ler kn..
harap akak cepat2 sembuh yer..jgn paksa diri bw tau..
Akak.. Semoga cepat sembuh..rehat banyak2 ye.
ReplyDeleteHuuii irfan mmg suke betul coklat ye. Mmg sedap rasa kek ni mcm cloud 9 kan. Cume sesetengah mungkin tak suke pada sekut nya yg keras sikit tu. Tapi kek ni dia lama2 akan lembut sendiri, cume agak melekit sikit. Tapi mmg sedapkan
Assalamualaikum Diana,
ReplyDeleteMoga cepat sembuh ya, sian kena migrain...akak harap Diana banyak2lah berehat ya..kek batik ni menariklah..kemas je lapisannya..
Salam Diana...cantik jer D buat kek batik tu..kalau Liza buat mst sememeh, tu yg benci nak buat..tp bila nengok kat sini rasa mcm nak buat lagi...hihihi
ReplyDeleteAssalamualaikum Diana
ReplyDeletewahhh ada kek yang sedap lah, nak mintak mesti dah habis licin ni kan..hehehe. Tpi kek batik ni kalau buat hanya ank dara k.ct yang gemar memakanya. sebab anak2 bujang dgn hubby k.ct tak berapa gemar sebab manis sangat katanya. tekak lain2 jadi kalau nak buat kena buat sikit jer. cantik jer tersusun biskut tu patut lah irfan suka makan mama dia pandai masak :D
Wow!! mengancam la kek batik Diana ni... cantek!!
ReplyDeletewah cantik la kak belang2 dia tu..saya dulu pun suka buat resepi cam gini...dia kena simpan dlm peti ais lama skit baru sedap utk lembutkan biskut tu...dah lama jugak saya tak buat kek ni....
ReplyDeleteas-salam diana
ReplyDeletenpk mabeles kek coklat tu diana..mesti sedap..
Salam Kak Di..Oh lama betul tak bersinggah sini..banyak juga menu2 best yang ketinggalan terutama puding yorkshire yang dah bermacam2 versi intinya....
ReplyDeleteKek Batik Coklat ni pun nampak best...
Assalam, K Diana...
ReplyDeleteAla, sedapppnya tgk kek batik akak tu... datang nak ngendeng ni tapi mesti dah abih kan...
Hehe, lama dah nurul x buat... biskut marrie n serbuk koko lak xder ni.. adeh... :)
wow! kemas susunan kek batik kak diana ni...xde pulak rupa comot2 ke hape...cantek bersih je... (puji melambung2 ni dengan harapan dapat la seketol dua.) hihih
ReplyDeleteanak2 akak suka buat sendiri kek ni...tapi diaorang buat tak cantik mcm ni..berterabur, tp ok le :)
ReplyDeletekak diana..dulu2 mieza pernah buat kek batik ni 2-3 kali tapi turn out not so good..pas tu mieza kecewa terus mieza tak wat lg..bila tgk org wat dan jadi elok mieza cemburuuuuuu kak!
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletekek batik biskut marie favourite En. Hubby ni. tp sy buat tak berapa keras, meleleh je coklat dia biarpun guna resepi ada telur T_T nnt nk try resepi akak ni lak la ;)
hurm..terliur i tau...thanks for the resipi dan kaedah nak buat kek ni..salam singgah..i follow u...
ReplyDeletesalam kak....kalau x gune milo bleh x??? juz gne serbuk koko je???
ReplyDelete@azlina
ReplyDeleteSalam... Ermm akak pun x pasti sbb akak x pernah cuba pula tak bubuh milo.. Tapi x salah kan mencuba... ;)
huhu..tq kak..da try resepi ni.menjd n sdap..simple sgt..kwan2 pn kata sdap..cuma t'silap lapisan bwah ltak cklat..d melekat susah ckt nak tggal..
ReplyDeletekalau gne koko je x try lg...maybe pahit ckt kot..huhu..t leh cube.. :D