pages

Friday, March 16, 2012

~ Ayam Masak Lemon...

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Ni merupakan entri terakhir untuk minggu ni dan tiada entri terbaru untuk seminggu yang akan datang... Mungkin juga 2 minggu kan.... Sekali lagi SBK terpaksa berehat.. Mungkin kali ni agak lama sedikit.. Tu sebabnya Diana kena kongsikan beberapa resipi hari ni.. Kalau tak d kongsikan pasti bertambah lagi ler entri tertangguh nanti kan.. Untuk hari niecukup ler 4 resipi d kongsi bersama.. :).. InsyaAllah setelah kembalinya SBK dari bercuti nanti pasti akan ada resipi d kongsi lagi yer.. 


Ok ler jom kita tengok resipi ulang tayang ni.. Kalau nak tengok entri lepas boleh ler klik kat SINI yer... 


AYAM MASAK LEMON

Bahan-Bahan A
  • 4 keping dada ayam _ belah bahagian yang tebal tapi jangan putus
  • 1 tbsp sos lada hitam Life
  • 1 tbsp sos plum Loon Kee
  • 1/2 tbsp gula
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 biji parutan kulit lemon
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 1 1/2 tbsp tepung ubi kayu
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam 

Bahan-Bahan B ( Dicampurkan ) Boleh Digandakan adunan ini
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 1/2 tsp biji bijan

Bahan-Bahan C ( Untuk Sosnya )
  • 6 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 inci halia _ dicincang
  • 4 - 4 1/2 tbsp jus lemon _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing
  • 3 - 3 1/2 tbsp sos plum Loon Kee _ mengikut citarasa masing-masing. Jika suka boleh bubuh 4 tbsp
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 1/2 cawan air
  • Gula 
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Lain
  • Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk pemekat
  • 1/2 biji lemon _ dihiris nipis
  • Minyak


Cara-Cara

  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam.
  2. Kemudian saluti ayam dengan bahan-bahan B dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Sementara itu bolehlah sediakan sosnya. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan sos selebihnya dan biarkan hingga ianya mendidih.
  5. Tambahkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam secukup rasa.
  6. Didihkan seketika dan bolehlah ditutupkan api.
  7. Tuangkan di atas ayam goreng tadi yang telah dipotong dan disusun di atas pinggan bersama hirisan lemon.


Selain menggunakan dada ayam.. Kita juga boleh tukarkannya kepada bahagian peha ayam... Paha ayam itu di buangkan kulit dan tulangnya. Kemudian dipotong kecil dan nipis.. Hasil masakannya adalah seperti gambar ini ya..






14 comments:

  1. Salam kakak canteks! bykkkkkkkkkkkkkkkknyer resepi akak! tak tahu nk yg mana satu sume sedap2!

    ReplyDelete
  2. fuhhh.. fuhhhh... semput x sempat nk kejar.. rasa mcm td nmpk mcm kek, tiba2 jd ayam dh. hihi.. tp lemon chicken ni nmpk yummy sgt!!

    ReplyDelete
  3. terliur lagi tgk lauk ayam diana ni... diana kalau tayang resepi ayam semua best2 lahh.. tak terkejar akak nak mencuba kesemuanya.. byk resepi yg masih Q.. hehe..

    ReplyDelete
  4. adoyaiiiiii wat akak terliur lerrr..kalau makan ni mmng asyik gitewww..sedap hingga menjilat jari...

    ReplyDelete
  5. nyum3. lama tak makan nih . rindu pula dgn ayam lemon (:

    ReplyDelete
  6. Salam Diana..
    aah lah rasa2 nyer tak terkejar resipi2 teman2 yg best2 begini...

    ReplyDelete
  7. asslm kak diana syggggg...
    mmg terbaik la menu ayam ni...tliur tgk...blurppp...mesti kena cuba ni...tbayang2 kesedapannya...

    ReplyDelete
  8. happy holiday Kak Diana!
    geramnya tgk semua mknn kt dapo akak ni!

    ReplyDelete
  9. sdppp snguh npak ayam diana tu...nk plak ada nsi pnas2 spngan..xtoleh lauk lain dah...yum..yummmyy...

    ReplyDelete
  10. salam kenal diana..wahhh pandainya memasak..semuanya nampak mylerakan..hiasanye pun sgt berseni..singgah dblog kamu yer..;)

    ReplyDelete
  11. wahhh...cedappnnyyyaaaa k.diana...yum..yum..;)

    ReplyDelete