Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Malam ini Diana nak kongsikan resipi Apam Balik Rangup yang Diana buat petang tadi... Alhamdulillah menjadi walaupun tak secantik mana pun Apam Balik yang Diana buat ini... Hehehee.. Mulanya risau juga sebab inilah pertama kalinya Diana buat Apam Balik.. Biasanya kalau nak makan pergi beli sahaja... Nasib baik menjadikan... ;). Cuma terlebih tebal pula Apam Balik yang Diana buat tu.. Tapi tidak apa lah kan.. Lain kali cuba lagi buat nipis-nipis...
Malam ini Diana nak kongsikan resipi Apam Balik Rangup yang Diana buat petang tadi... Alhamdulillah menjadi walaupun tak secantik mana pun Apam Balik yang Diana buat ini... Hehehee.. Mulanya risau juga sebab inilah pertama kalinya Diana buat Apam Balik.. Biasanya kalau nak makan pergi beli sahaja... Nasib baik menjadikan... ;). Cuma terlebih tebal pula Apam Balik yang Diana buat tu.. Tapi tidak apa lah kan.. Lain kali cuba lagi buat nipis-nipis...
Resipinya Diana ambil dari dapur Mamasya.. Terima kasih buat Mamasya dan tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih...
- 170 gm all purpose flour
- 100 gm rice flour
- 30 gm cornstarch
- 2 tsp double action baking powder
- 1/2 tsp baking soda
- 1/2 tsp salt
- 2 large eggs
- 1 tsp vanilla essence
- 6 - 7 ozs water
- 150 gm fine granulated sugar
Filling
- 120 g melted butter- letak sikit setiap keping, tak letak pun tak apa
- 150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sebab adunan dah manis
- 1 cup chopped roasted peanuts
Diana pula bubuh mentega, gula, biji gajus panggang cincang, kacang pistachio cincang dan sweet corn cream style.
Method
- Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours ( I left it overnight ).
- Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly ( just hot enough for batter to stick to pan ).
- Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
- Cook till the bottom of pancake is golden brown.
- Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
- Fold the pancake into a half and leave to cool ( it will be crispy as soon as it gets cold ).
walllaaa..bestnya ada apam balik! peh makan 3 keping ni saya balik ye kak diana!
ReplyDeleteMy Hubby's fav! I'm hungry now dear...:)
ReplyDeletesedapnya..nak try laa..
ReplyDeleteboleh buat bisness diana..mmg cantik dan menjadi...
ReplyDeleteAsslmkum Kak Diana cayang
ReplyDeleteSue smlm nak buat juga, tp jagung creme pulak habis...Sedap tgk apam balik akak tu kak. Tak pa, next time sue nak buat juga..
As salam Diana...pagi pagi nampak kuih begini terbuka selera..hehe terasa nak makan dah...
ReplyDeletewow...best nyer banyak inti tak macam jual kat pasar malam ..
ReplyDeletekak diana best la..zila penah wat jugak tapi jadi yang tebal jugak..tapi kak diana nye nampak nipis ni..full of corn..suka la..meh la tukar dgn kuih lapis kak yatie yg femes tu nak x...
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete