Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Ayam Panggang Madu yang sangat mudah untuk disediakan... Ianya sedap dimakan bersama nasi putih panas atau nikmatinya bersama mee kegemaran anda. Ok lah.. Apa kata kita tengok resipinya...
AYAM PANGGANG MADU
Bahan-Bahan
- 3 keping paha ayam _ buangkan tulangnya
- Sedikit biji bijan panggang
- Air secukup kegunaan
Bahan-Bahan Perap
- 1 tbsp sos tiram
- 1/2 tbsp Oriental BBQ Sauce Life
- 1 tsp lada berperisa Aji Shio
- 1 tbsp kicap cair Loon Kee
- 1 tsp minyak bijan
- 1/2 tsp jus halia
- 1 tbsp madu
- Sedikit gula jika suka
Bahan-Bahan Lain
- Sedikit madu + sedikit air
Cara-Cara
- Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap dan perap selama 30 minit atau lebih.
- Masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga paras ayam.
- Rebus ayam sehingga ayam empuk dan kuahnya kering. Tutupkan api.
- Kemudian keluarkan ayam dari periuk dan susun ayam tadi di atas rak besi pemanggang.
- Sapukan ayam dengan campuran madu dan air. Taburkan biji bijan di atas ayam. Ketepikan.
- Panaskan oven pada suhu 200°C dan masukkan ayam ke dalam oven. Bakar sehingga ayam keperangan.
- Setelah ayam masak, keluarkan dari oven dan potong ayam mengikut citarasa masing-masing.
- Hidang.
suka masuk belog ni.. gmbr2 seme cantik2!!
ReplyDeleteKak diana kicap dan lada boleh gantikan dengan jenama lain ker?teringin nk mencubanya
ReplyDeletesedapnya!!
ReplyDelete@NinaAz
ReplyDeleteTerima kasih sudi singgah NinaAz :)
@cheq da
ReplyDeleteBoleh guna jenama lain cheq da... Tiada masalah.. ;)
@Abak Lorong Cinta
ReplyDelete^_^
Ahai... sangat menggoda!! yummy nyaaa....
ReplyDeleteSemuanya menarik kak...dari gambar, props dan resepinya...nampak menyelerakan...salah satu pasti cuba ni...
ReplyDelete