Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Bersiaran kembali bersama resipi Ikan Tenggiri Panggang. Ikan tenggiri kalau dimasak panggang macam ni sememangnya kegemaran Diana. Makan bersama sambal cili. Aduuuh!! Sedapnyaaa. Nak masaknya pun mudah. Diana pasti ramai yang sudah tahu cara nak panggang ikan tenggiri kan. Tapi Diana kongsi jugalah resipi campak-campak ni buat rujukan dikemudian nanti ya.
IKAN TENGGIRI PANGGANG
Bahan-Bahan
- Ikan tenggiri _ dibersihkan dan dikelar
- Bawang putih _ diparut
- Halia _ diparut
- Jus lemon
- Lada hitam kisar
- Minyak zaitun
- Garam
Cara-Cara
- Campurkan garam, parutan bawang putih, parutan halia dan minyak zaitun ke dalam manggkuk yang sesuai. Gaul rata.
- Sapukan pada bahagian perut dan pada keseluruh ikan hingga rata.
- Taburkan lada hitam kisar pada keseluruhan ikan. Perap ikan selama 30 minit.
- Panggang ikan sehingga ianya masak.
- Hidang bersama sambal cili kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment