Tuesday, February 1, 2011

~ Kek Kukus Coklat...

Sheery Dream Cakes | 5:48 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ermmm.. penatnya.. baru tadi pukul 4 pm siap kesemua kek... Alhamdulillah.... Boleh tarik nafas lega.. Tahun ni cuma dapat buat 6 biji kek untuk CNY untuk MIL... Jom tengok resipi nya


KEK KUKUS COKLAT

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • 200 gm mentega
  • 1 tin kecil ( 388g ) susu krimer manis cap junjung 
  • 1/2 cawan gula halus
  • 50 gm kelapa parut
  • 200 gm tepung gandum
  • Coklat secukupnya _ ( perisa mengikut kegemaran masing-masing )
  • 1 tsp esen vanilla
  • Sedikit pewarna merah


Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Pukul telur dengan gula sehingga sebati dan gebu. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dengan susu krimer manis dan esen vanilla sehingga sebati. 
  4. Setelah itu campurkan kedua-dua adunan dan pukul lagi.
  5. Kemudian masukkan pula tepung gandum dan kelapa parut. Pukul sehingga sebati.
  6. Warnakan adunan dengan pewarna merah.
  7. Ambil sedikit adunan kek dan tuangkan ke dalam acuan kek yang telah dilapiskan dengan aluminium foil. Kukus sehingga adunan masak.
  8. Kemudian susun coklat pilihan di atasnya. Tuangkan lagi sedikit adunan kek dan kukus lagi sehingga masak. 
  9. Buat begini sehingga adunan habis.
  10. Sejukkan sebelum dipotong.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kek Kukus Lapis Batik Naza...

Sheery Dream Cakes | 12:39 PM | | 3 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali bersama resipi kek kukus lapis naza. Untuk yang kurang suka kek yang manis, anda boleh kurangkan sukatan gula kastornya tu mengikut citarasa masing-masing ya. Jom semak resipinya.


:: 
Cara-cara menyediakannya anda boleh rujuk di SINI


KEK KUKUS LAPIS NAZA

    Bahan-Bahan
    • 10 biji telur
    • 300 gm mentega
    • 120 gm minyak sapi
    • 380 gm gula kastor ( boleh kurangkan sukatan jika tidak suka manis )
    • 135 gm Nestle Cerelac bijirin bayi ( gandum dan madu )
    • 126 gm Cream Crackers yang telah dikisar halus
    • 388 gm susu pekat manis 
    • 95 gm Haw Flakes yang telah dikisar halus
    • Pewarna makanan pilihan

    Cara-Cara
    1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala bersih sebelum mengukus kek.
    2. Asingkan putih dan kuning telur. 
    3. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga kembang. Ketepikan.
    4. Putar mentega dengan minyak sapi sehingga sebati dan masukkan kuning telur.
    5. Setelah itu, campurkan kedua-dua adunan dan pukul lagi.
    6. Masukkan susu pekat manis, cerelac, cream crackers kisar dan haw flakes kisar. Pukul adunan sehingga sebati.
    7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan 1 adunan dengan pewarna kuning dan 1 adunan lagi warna ungu.
    8. Kemudian masukkan adunan ke dalam 2 piping bags berasingan.
    9. Kemudian kukus sehingga kek masak.
    10. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan cake tester atau lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik. Lapis lagi dengan adunan yang satu lagi dan kukus sehingga kek masak.
    11. Buat begini sehingga semua adunan habis.
    12. Sejukkan kek dan simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong ( jangan skip proses ini ).
    13. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya
    14. Untuk menyimpan kek lebih lama, balut kek menggunakan aluminium foil dan simpan di dalam peti sejuk.
    15. Selamat mencuba...
    ::  Picit adunan berselang seli seperti ini dan lapis sehingga adunan habis  ::







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, January 31, 2011

    ~ Resipi Kek Kukus Lapis Masam Manis...

    Sheery Dream Cakes | 8:11 PM | | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


    Hari ni seharian kat dapur... pagi tadi jer dapat jenguk blog ni... Sibuk sikit buat kek kukus .. Cuma dapat 2 biji kek kukus lapis jer untuk hari ni..  Kek Kukus Lapis Masam Manis dan Kek Kukus Lapis Batik Naza... Esok sambung lagi.. :). 

    Jom semak resipi kek kukus ni...



    KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS


    Bahan-Bahan 
    • 5 biji telur
    • 250 gm mentega
    • 1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
    • 1/2 cawan gula halus boleh guna gula kastor 
    • 1/2 tin kecil susu pekat ( krimer manis cap junjung )_ Diana bubuh 194 gm 
    • 1 tsp esen vanilla
    • 1 tsp baking powder
    • Haw Flakes secukupnya
    • Pewarna hijau, merah dan kuning


    Cara-Cara 
    1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
    2. Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
    3. Kemudian masukkan telur dan putar lagi
    4. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
    5. Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
    6. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
    7. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
    8. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
    9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau merah. Buat begini sehingga adunan habis. 

    ::  Gambar A  ::
    ::  Kek Kukus Lapis Masam Manis  ::




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, January 28, 2011

    ~ Resipi Tang Yuen Glutinous Rice Balls...

    Sheery Dream Cakes | 9:51 PM | 6 Comments so far
    ::  Tang Yuen yang berinti kacang hitam  ::
    Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.. 

    Tang Yuen ini dibuat dari tepung pulut sepenuhnya atau boleh juga dicampurkan dengan tepung yang lain mengikut citarasa yang menyediakannya.. Ianya boleh diintikan dengan kacang tanah, kacang hitam atau apa-apa inti kegemaran masing-masing.. Cara membuatnya lebih kurang sama dengan cara membuat Onde Onde.. Cuma rasanya amat berbeza tau... ;). Cara penyediaan tang yuen ini berbeza-beza mengikut daerah atau negeri... 

    Sekarang, kita tengok cara Diana menyediakannya pula ya...




    TANG YUEN GLUTINOUS RICE BALLS 

    Bhn² A
    • Tepung pulut
    • Air secukupnya
    • Kacang tanah kisar atau kacang hitam ( boleh intikan dengan inti kegemaran masing² )
    • Pewarna merah, hijau atau boleh juga pilih warna lain yer


    Bhn² B
    • Halia _ d hiris nipis
    • Daun pandan _ d siat dan d simpul
    • Air
    • Garam


    Cara²
    1. Sediakan 2 periuk yang dalam .. Isikan dengan air yang banyak.
    2. Tambahkan halia dan garam ke dalam 1 periuk. Biarkan ianya mendidih.
    3. Periuk yang 1 lagi bubuhkan dengan gula secukup rasa dan daun pandan. Biarkan mendidih. setelah mendidih tutupkan apinya.
    4. Tepung pulut d campurkan dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh d bulat²kan ( seperti membuat onde - onde gitu ). 
    5. Kemudian.. bahagikan adunan kepada 3 bahagian ( beberapa bahagian pun boleh juga ).
    6. Warnakan setiap adunan dengan warna yang berlainan.
    7. Ambil sedikit adunan tadi.. intikan dengan inti kegemaran masing².
    8. Masukkan ke dalam periuk yang berisi air, halia dan garam tadi. Setelah tang yeun itu timbul.. angkat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi air, gula dan daun pandan tadi.
    9. Buat sehingga habis. Hidang.
    ::  Sebelum d masak ( Berinti kacang hitam )  ::

    ::  Yang ni tiada inti.. saiznya kecil sedikit .. Daughter buat yg tiada inti ni.. macam² saiz yg ada kan..  ::
    ::  D masak bersama air halia dan garam  ::
    ::  D masukkan ke dalam air gula dan daun pandan  ::



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>