Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Sebenarnya resipinya sama saja dengan Kek Batik tu.. Cuma tukarkan milo dengan horlicks ja.. Lepas tu tukar biskut tu kepada yang berperisa coklat dan Diana tambahkan juga dark choc semasa melapisnya... Mudah kan.. Hehehe.. Tapi Kek Batik Horlicks ni bukan la kegemaran Diana dan daughter.. Kalau hubby dan anak-anak lelaki Diana memang suka makan kek ni.. Selera masing-masing kan… :)
KEK BATIK HORLICKS
Bahan-Bahan
- 6 biji telur
- 250 gm mentega
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan horlicks
- 2 cawan Nestle nestum original ( boleh dikurangkan atau tak bubuh pun boleh )
- 1 tin kecil susu pekat ( 388 gm) _ susu krimer manis cap junjung
- Biskut Marie berperisa coklat ( Diana guna Lee brand )
- Choc Rice secukupnya
- Dark choc secukupnya
Cara²
- Pukul gula bersama mentega sehingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum, nestum dan horlicks. Pukul adunan sehingga ianya betul-betul sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak adunan di atas api sederhana sehingga pekat. ( Tips memasaknya ada di SINI )
- Setelah adunan betul-betul pekat bolehlah diangkat.
- Sediakan loyang yang telah dilapis dengan kertas minyak atau aluminium foil dan bubuh sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
- Kemudian susun biskut marie dan dark choc di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
- Taburkan choc rice di atasnya. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong.