Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ....
Apa khabar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik.. Sihat sejahtera hendaknya... Amin... Hari ni cuaca kat sini pun begitu baik sekali... Terbit saja matahari... Terus tengok pemandangan kat luar rumah... Terasa damai bila terpandang bebunga kat mini taman depan rumah Diana tu mekar ditemani sang serangga sambil dibasahi embun pagi.... Begitu indah sekali ciptaan Allah S.W.T....
Apa khabar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik.. Sihat sejahtera hendaknya... Amin... Hari ni cuaca kat sini pun begitu baik sekali... Terbit saja matahari... Terus tengok pemandangan kat luar rumah... Terasa damai bila terpandang bebunga kat mini taman depan rumah Diana tu mekar ditemani sang serangga sambil dibasahi embun pagi.... Begitu indah sekali ciptaan Allah S.W.T....
Baiklah.. Apa kata kita semak resipi kek kukus pula untuk entri kali ini...
:: Suka tengok bebunga tu mekar... :) ::
KEK KUKUS LAPIS SHEERY
Bahan-Bahan
- 10 biji telur
- 400 gm mentega
- 1 cawan gula halus
- 375 gm susu pekat manis _ ( Diana guna susu krimer manis cap junjung )
- 2 cawan biskut marie kisar
- 225 gm seri kaya
- 100 gm haw flakes kisar
- 100 gm kismis kisar
- 3/4 cawan Nestle nestum cerelac _ gandum & madu
- 1 tsp esen vanilla
- Pewarna merah dan perang
Cara-Cara
- Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang dan gebu.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan susu pekat manis, seri kaya dan esen vanilla. Pukul lagi sebati.
- Setelah itu masukkan biskut marie kisar dan nestum. Pukul sehingga adunan sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- ~ 1 bahagian dicampurkan haw flakes kisar dan pewarna merah.
- ~ 1 bahagian lagi dicampurkan kismis kisar dan pewarna perang.
- Ambik sedikit adunan haw flakes dan pewarna perang. Masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga kek masak.
- Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi atau cake tester pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut. Lapis lagi dengan adunan kismis dan pewarna perang. Kukus sehingga adunan kek masak.
- Buat begini sehingga adunan kek habis.
- Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi atau cake tester dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya.
- Setiap kali ketika melapis adunan terakhir untuk apa jua jenis kek kukus lapis, hendaklah dikukus selama 30 minit lamanya supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.
- Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Sebaiknya simpan semalaman barulah dipotong.
- Masa untuk mengukus kek nie dalam 2 1/2 jam lamanya menggunakan api sederhana..
- ** Jangan lupa setiap kali mengukus kek, air kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu dan balut penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala.
Bagi sesiapa yang dah biasa makan kek kukus lapis kat Labuan.. Pasti mereka akan tau yang kek kukus lapis tu agak kelihatan berminyak sedikit kan.. Tapi jika tak suka.. Boleh kurangkan kuantiti menteganya sedikit ya. :)