Hari ni tukang masak masih lagi kurang sihat... jadi menu sarapan hari ni buat yang simple jer... Ni pun kepala masih terasa berat lagi... Kalau diikutkan hati.. memang nak baring jer kan... Tambahan lagi bila dah makan ubat batuk dan selsema tu.. Mata pun malas jer nak buka... Tadi lagi sebenarnya nak update entri ni.. Tapi memang tak larat..
Resipi ni diminta oleh sahabat kat fb... maaf sesangat tau.. Lambat sangat untuk letak resipi ni... Sebenarnya memang dah buat dah dulu dan letak resipinya kat fb jer.. Tapi album untuk food corner tu memang dah tak ada dah... sejak ada blog ni kesemua resipi Diana letak kat blog jer.. lebih mudah kan.. Jadi sekarang Diana kongsikannya di sini.. Apa-apa pun.. mari kita tengok resipi Sosej Berkentang yang simple ni.. Namun ianya memang fav anak-anak Diana..
SOSEJ BERKENTANG
Bahan-Bahan
- 1 bungkus sosej ayam ( 10 batang ) _ dipotong menyerong
- 3 biji ubi kentang _ dikupas kulitnya dan dihiris kasar ( Nak bubuh 2 biji pun boleh )
- 4 ulas bawang putih _ dicincang
- Daun sup _ dicincang
- Minyak untuk menggoreng
- Garam
Bahan-Bahan Perap
- 1 tbsp sos tiram Maggi
- 2 tsp gula
Bahan-Bahan A
- 1 tsp sos tiram Maggi
- 2 tbsp sos cili Maggi
- 1 tbsp sos tomato Maggi
- Sedikit air
- Sedikit gula jika perlu
Cara-Cara
- Perap sosej bersama bahan perap selama 15 minit.
- Gaul ubi kentang bersama sedikit garam.
- Panaskan minyak dan goreng ubi kentang sehingga masak kekuningan. Angkat dan toskan.
- Goreng sosej yang telah diperap tadi ( jangan goreng terlalu lama.. Sekejap jer goreng.. ) Tengok seakan-akan sosej tu mengembang sedikit bolehah diangkat dan toskan. Ketepikan..
- Panaskan 1/2 tbsp minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
- Setelah mendidih masukkan sosej dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
- Sesuaikan rasa. Setelah sos sebati dan pekat bolehlah diangkat.
- Taburkan daun sup cincang ketika menghidang.