Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Bertemu kembali di entri kedua untuk hari ini. Kali ni Diana hanya kongsikan resipi campak-campak saja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ini ya. Bubuh lah mengikut citarasa masing-masing.
Mee Basah Ayam ini sesuai dimakan bersama jus limau kasturi. Walau bagaimana pun, ianya terpulang kepada selera masing-masing juga kan. Nak resipinya? Boleh semak di bawah ya.
MEE BASAH AYAM
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan A
- Mee kuning
- Sawi Jepun
- Isi ayam _ dipotong kecil
- Cili merah _ hiris
- Telur _ dipukul ringan
- Bawang putih _ dicincang
- Limau kasturi
- Minyak bijan
- Kicap cair
- Air secukupnya
Bahan-Bahan A
- Sos tiram
- Minyak bijan
- Serbuk lada putih
- Tepung jagung + sedikit air
- Kiub ayam Maggi
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak bijan di dalam kuali. Masukkan mee kuning dan sedikit kicap cair. Goreng di atas api besar sehingga wangi. Angkat dan ketepikan.
- Kemudian masukkan sedikit minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan isi ayam dan goreng seketika.
- Masukkan air dan bahan-bahan A. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih.
- Masukkan sawi jepun dan biarkan ianya mendidih seketika. Sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan masukkan telur. Kacau dengan cepat.
- Hidang bersama mee kuning goreng, cili merah dan jus limau kasturi.