Saturday, March 31, 2012

~ Simmer And Stir Fruit Cake...

Sheery Dream Cakes | 9:53 AM | 18 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Moga pagi ni semua ceria-ceria hendaknya... Hari ni pasti ramai yang keluar bersiar-siar atau pergi membeli belah bersama keluarga tersayang kan. Diana hanya di rumah sahaja.  Tak pergi mana pun.. Tu yang ambil peluang ni nak BW puas-puas hari ni.. Heehehee... Banyak entri yang menarik Diana dah ketinggalan akhir-akhir ni nampaknya... Huhuuu...

Berbalik pula kita pada resipi yang ingin Diana kongsikan ni... ResipinyaSimmer And Stir Christmas Cake.. Ada bahan yang telah Diana tukar kepada bahan lain.. Sebab dalam resipi ni ada menggunakan brandy.. jadi Diana gantikan kepada sirap koktel buah-buahan.. Begitu juga dengan sukatan mixed dried fruits tu.. tapi tu terpulang la kepada selera masing-masing ya... 


Kalau nak nampak cantik kek ni.. Bolehlah guna loyang yang bersaiz kecil tapi tinggi.. Yang ni Diana guna loyang yang agak besar sebab nak minimumkan ketinggian kek ni.. Kalau ianya tinggi nanti anak-anak Diana tak akan sentuh pun.. Apa lagi makan kek ni sebab mereka memang kurang minat dengan kek buah macam ni.. Tapi Diana dan hubby memang suka sangat makan kek buah... Selera masing-masing kan... :). Kek ni sedap pada tekak Diana dan hubby... Ianya tak lah kering sangat dan tak juga lembab sangat... Sedang-sedang sahaja...  

Terima kasih kepada BBC Good Food kerana berkongsi resipi ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih.. 



:: Resipi Oleh ~ Mary Cadogan @ BBC Good Food  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah


SIMMER AND STIR FRUIT CAKE


Ingredients
  • 175g butter , chopped
  • 200g dark muscovado sugar
  • 750g luxury mixed dried fruits ( one that includes mixed peel and glacé cherries ) _ ( Diana hanya bubuh 415 gm )
  • Finely grated zest and juice of 1 orange
  • Finely grated zest of 1 lemon
  • 100ml / 3½ fl oz cherry brandy or brandy plus 4tbsp more _ ( Diana gantikan dengan 100 ml sirap koktel buah-buahan )
  • 85g macadamia nuts _ ( Diana gantikan dengan biji gajus )
  • 3 large eggs , lightly beaten
  • 85g ground almonds
  • 200g plain flour
  • ½ tsp baking powder
  • 1 tsp ground mixed spice
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ¼ tsp ground allspice _ ( Diana tak bubuh )

Method
  1. Put the butter, sugar, fruit, zests, juice and 100 ml / 3½ fl oz brandy ( gantikan brandy dengan sirap koktel buah²an )  in a large pan. Bring slowly to the boil, stirring until the butter has melted. Reduce the heat and bubble for 10 minutes, stirring occasionally.
  2. Remove the pan from the heat and leave to cool for 30 minutes.
  3. Meanwhile, preheat the oven to 150°C / gas 2 / fan 130°C and line the cake tin. Toast the nuts in a dry frying pan, tossing them until evenly browned, or in the oven for 8 - 10 minutes - keep an eye on them as they burn easily. When they are cool, chop roughly. 
  4. Stir the eggs, nuts and ground almonds into the fruit mixture and mix well. 
  5. Sift the flour, baking powder and spices into the pan. Stir in gently, until there are no traces of flour left.
  6. Spoon the mixture into the tin and smooth it down evenly - you will find this is easiest with the back of a metal spoon which has been dipped into boiling water.
  7. Bake for 45 minutes, then turn down the heat to 140°C/ gas 1/ fan120°C and cook for a further 1 - 1¼ hours ( about a further 1¾ hours if you have a gas oven ) until the cake is dark golden in appearance and firm to the touch. 
  8. Cover the top of the cake with foil if it starts to darken too much. To check the cake is done, insert a fine skewer into the centre - if it comes out clean, the cake is cooked.
  9. Make holes all over the warm cake with a fine skewer and spoon the extra 4tbsp brandy over the holes until it has all soaked in ( yang ini Diana tak buat )
  10. Leave the cake to cool in the tin. When it's cold, remove it from the tin, peel off the lining paper, then wrap first in baking parchment and then in foil. The cake will keep in a cupboard for up to three months or you can freeze it for six months.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 30, 2012

~ Paratha Apple Pie...

Sheery Dream Cakes | 10:43 PM | 6 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Terima kasih kepada semua yang sudi berkunjung ke blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada.. Kejap tak ada kan.. Maaf sesangat sebab belum ada kesempatan nak BW lagi... Beberapa hari ni memang terasa letih sesangat.. InsyaAllah kalau tiada apa halangan esok baru dapat Diana BW ya... 



Untuk entri kali ini Diana nak kongsikan resipi Paratha Apple Pie resipi Akak Ummi Cayaaang... :). Senang saja nak buatnya tau... Sedap pula tu... Terima kasih buat Akak Ummi di atas resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya akak..Terima kasih... 


:: Resipi Oleh ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bahan-bahan ( anggaran 2 biji pie )
  • 4 keping paratha puff jenama Kawan
  • 2 biji epal hijau _ dikupas dan didadu kecil
  • 3 sudu besar gula perang
  • secubit serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar tepung jagung *
  • 3 sudu besar air * ( bahan * dibancuh bersama )
  • 1 biji kuning telor _ untuk sapuan

Cara-cara
  1. Campurkan epal, gula perang, dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
  3. Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
  4. Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
  5. Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
  6. Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190°C ( suhu terpulang pd oven masing-masing ) selama lebih kurang 25 minit / hingga masak keperangan.
  7. Angkat dan sejukkan di atas redai.....siaaappp!!



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 27, 2012

~ Resipi Kiam Chai Bersama Ikan Tenggiri...

Sheery Dream Cakes | 9:40 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Seperti yang Diana beritahu kat fb siang tadi.. Diana ada masalah nak publish entri... Adeeh!!! Geram juga d buatnya... Kalau entri yang dah siap tu ada kat draft tak apa juga kan.. Ni tak... Langsung tak ada.. Kena buat semula... Huhuuu.. Tak tau kenapa.. Harap entri kali ni tak hilang lagi walaupun tak dapat publish nanti.. Tapi harap sangat dapat kan.. Sebab dah ada beberapa resipi yang tertangguh untuk d kongsi bersama... 


Untuk entri ni Diana nak kongsikan resipi ulang tayang sebenarnya.. :). Resipi yang sangat mudah, 2 dalam 1...  Kalau nak cepat biasanya Diana akan masak menu ni sebab ianya dah ada sayur dan ikan sekali dalam 1 menu... Mudah kan.. ;). Jom semak resipinya..Untuk memudahkan lagi.. Diana letak resipinya sekali lagi kat sini yer...



KIAM CHAI BERSAMA IKAN TENGGIRI


Bahan-Bahan
  • 800 gm kiam chai _ dihiris halus
  • 900 gm ikan tenggiri _ dipotong kecil
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Perencah pati ikan bilis Tumix
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukup kegunaan

Bahan-bahan A ( Kisar menggunakan food processor )
  • 4 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1/2 tbsp belacan
  • 2 biji cili merah


Cara-Cara
  1. Rebus kiam chai bersama sedikit gula sehingga lembut. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumis bahan kisar dan udang kering hingga wangi dan garing.
  3. Kemudian masukkan kiam chai dan air melebihi paras kiam chai.
  4. Setelah mendidih tambahkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa ( rasa terlebih dahulu sebelum menambah garam.. sebab kiam chai nie ada yang terlalu masin walaupun dah direbus bersama sedikit gula ).
  5. Masukkan ikan dan biar sehingga ikan masak.
  6. Tutupkan api dan angkat.
  7. Makan bersama nasi putih semasa ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 23, 2012

~ Spicy Garlic Tofu & Crab Stick...

Sheery Dream Cakes | 10:19 AM | | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan... 

Apa khabar pagi ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan... Alhamdulillah bertemu kita kembali di pagi Jumaat yang mulia ni.. 

Ampun dan maaf Diana pinta sebab dah lama Diana tak berkesempatan untuk BW... InsyaAllah lepas ni boleh ler jejalan kat blog anda semua kan.. :). Pastinya dah banyak sangat entri dan resipi menarik yang Diana ketinggalan... Huhuuu... Pasti akan Diana selongkar perlahan².. Kalau nak selongkar laju² tu.. Rasanya memang di luar kemampuan Diana.. Tapi tak apa.. Akan diusahakan juga nanti.. InsyaAllah.. ;)


Sekembalinya dari berehat ni.. Diana nak kongsikan resipi Spicy Garlic Tofu & Crab Stick yang mudah ni... Jemput tengok resipinya.. ;


SPICY GARLIC TOFU & CRAB STICK

Bahan-Bahan
  • 4 bungkus kecil egg tofu _ dipotong bulat
  • 250 gm jejari ketam _ dipotong kecil
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan dicincang kasar
  • 1/2 inci halia _ dicincang
  • 1 ulas bawang merah _ dicincang
  • 6 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dicincang
  • 2 tbsp sos tomato Maggi
  • 4 tbsp sos cili Maggi
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis
  • Daun sup atau dau ketumbar _ dihiris
  • Cili padi _ ditumbuk ( kalau tak nak pedas jangan bubuh )
  • Sedikit gula 
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan goreng tofu hingga garing kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali / periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  3. Masukkan udang kering, cili padi dan serbuk cili. Tumis lagi hingga garing.
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan jejari ketam dan masak seketika.
  6. Akhir sekali masukkan tofu goreng dan cili merah cincang. Gaul perlahan.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Taburkan hirisan dau sup atau daun ketumbar semasa menghidang.
  9. Hidang semasa ianya masih panas.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>