Wednesday, October 8, 2014

~ P. F. Chang's Mongolian Beef Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:05 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bila tekak tiba-tiba teringin merasa Mongolian Beef... Kenalah google resipinya kan... Pernah makan Mongolian Beef ini ketika melancong di Beijing tahun lepas sebenarnya.. Itu yang tekak ini teringin lagi merasanya tu.. Terpaksalah memasak sendiri kan...


Cuma resipi yang Diana cuba ini sedikit berbeza dengan rasa Mongolian Beef yang pernah Diana makan ketika di Beijing tu.. Sedikit sahaja, tidak banyak pun...Tetapi bukan salah resipi tau.. Salah tukang masaknya.. Hehhehee... Bak kata orang.. air tangan itu yang membezakan rasa disetiap masakan yang dimasak kan.. Jenama bahan-bahan yang digunakan juga merupakan salah satu faktor perbezaan rasa masakan yang dimasak itu walaupun resipinya sama.

Baiklah... Jom kita tengok resipinya...


:: Sumber ~  Food.com  ( TQ )

P.F.CHANG'S MONGOLIAN BEEF  

Ingredients


  • teaspoons vegetable oil
  • 1/2 teaspoon ginger, minced
  • tablespoon garlic, chopped
  • 1/2 cup soy sauce _ ( Diana kurangkan sedikit )
  • 1/2 cup water
  • 3/4 cup dark brown sugar _ ( Diana bubuh secukup rasa )
  • vegetable oil, for frying (about 1 cup)
  • lb flank steak
  • 1/4 cup cornstarch
  • large green onions, sliced on the diagonal into one-inch lengths

    Directions 
    1. Make the sauce by heating 2 tsp of vegetable oil in a medium saucepan over med/low heat.Don't get the oil too hot.
    2. Add ginger and garlic to the pan and quickly add the soy sauce and water before the garlic scorches.
    3. Dissolve the brown sugar in the sauce, then raise the heat to about medium and boil the sauce for 2-3 minutes or until the sauce thickens.Remove it from the heat.
    4. Slice the flank steak against the grain into 1/4" thick bite-size slices ( Tilt the blade of your knife at about a forty five degree angle to the top of the steak so that you get wider cuts ).
    5. Dip the steak pieces into the cornstarch to apply a very thin dusting to both sides of each piece of beef. Let the beef sit for about 10 minutes so that the cornstarch sticks.
    6. As the beef sits, heat up one cup of oil in a wok ( you may also use a skillet for this step as long as the beef will be mostly covered with oil ).
    7. Heat the oil over medium heat until it's nice and hot, but not smoking.
    8. Add the beef to the oil and sauté for just two minutes, or until the beef just begins to darken on the edges.
    9. You don't need a thorough cooking here since the beef is going to go back on the heat later.
    10. Stir the meat around a little so that it cooks evenly. After a couple minutes, use a large slotted spoon to take the meat out and onto paper towels, then pour the oil out of the wok or skillet.
    11. Put the pan back over the heat, dump the meat back into it and simmer for one minute.
    12. Add the sauce, cook for one minute while stirring, then add all the green onions.Cook for one more minute, then remove the beef and onions with tongs or a slotted spoon to a serving plate.
    13. Leave the excess sauce behind in the pan.


    ** NOTE ~ Diana juga bubuh 1 biji bawang besar yang dihiris kasar dan sedikit cili kering goreng bagi membangkitkan rasa pedas di dalam menu ini.


    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Super Moist Dark Chocolate Cake, Lagi Dan Lagi...

    Sheery Dream Cakes | 7:55 AM | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 
    Super Moist Dark Chocolate Cake  ( KLIK UNTUK RESIPI ).... Kek yang sentiasa mendapat permintaan dari anak-anak Diana... Cuma kali ini Diana gabungkan kek ini bersama Nutella cream, Salted caramel dan Chocolate ganache... Sememangnya gabungan yang sangat sedap... Pasti akan ada suapan kedua dan seterusnya... 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Sunday, September 28, 2014

    ~ Resipi Misua Sup.. ...

    Sheery Dream Cakes | 11:13 AM | 6 Comments so far


    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

    Selamat berhujung minggu buat semua... Moga hari di hujung minggu ini memberikan ketenangan kepada anda semua... Menikmati masa yang berkualiti bersama keluarga... Tidak kurang juga pasti ada antara anda semua yang sedang sibuk bersama sanak saudara di majlis perkahwinan.. Kepada sesiapa yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini.. Selamat Pengantin Baru... Moga kekal bahagia hingga ke Syurga...



    Di pagi hujung minggu kami sekeluarga hari ini diisi dengan aktiviti memasak Misua Soup... Seperti biasa.. Jika ada antara ahli keluarga Diana yang teringin hendak makan Misua Soup.. Pasti suami Diana yang memasaknya... Kenapa? Ermm.. Semua orang mahu makan hasil dari air tangan dia... Jika orang lain yang memasaknya memang selera merundum mendadak... Hehheee... Bak kata orang.. Walau resipinya sama.. jika orang lain yang memasaknya tidak sama macam misua soup yang dimasak oleh suami Diana... Oleh sebab hujung minggu ini suami tidak kerja.. jadi semua orang di rumah ini teringin suami memasak misua soup untuk kami... Inilah hasilnya...


    MISUA SOUP  

    Sukatan bahan-bahan yang digunakan mengikut citarasa masing-masing ya...

    Bahan-Bahan
    • Bawang putih cincang
    • Bawang merah cincang
    • Misua secukup kegunaan
    • Sedikit kobis bulat _ dihiris
    • Udang segar bersaiz kecil _ dibuang kulitnya
    • Sedikit Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan 
    • Telur
    • Sedikit minyak untuk menumis 
    • Air secukup kegunaan
    • Garam secukup rasa

    Bahan-Bahan Hiasan
    • Hirisan daun salad _ ( Jika suka )
    • Hirisan cili merah
    • Bawang goreng

    Cara-Cara
    1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk yang dalam. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
    2. Kemudian masukkan udang segar dan goreng seketika. Masukkan kobis dan setelah kobis layu bolehlah masukkan air secukupnya.
    3. Biarkan ianya mendidih dan masukkan preserved vegetable serta garam secukup rasa. Gaul dan biarkan ianya mendidih seketika lagi.
    4. Pecahkan telur ke dalam air mendidih tadi gaul rata.
    5. Masukkan misua dan gaul sehingga semua bahan bergaul rata.
    6. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan angkat.
    7. Hidang bersama hirisan daun salad,telur separuh masak (  jika suka ), hirisan cili merah, bawang goreng dan kicap pilihan.

    :: ** NOTE ~ Boleh juga dicampur bahan seperti daging cincang atau isi ayam cincang.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 27, 2014

    ~ Chocolate peanut Butter Cake...

    Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | Be the first to comment!


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Tiada cerita hendak dikongsi bersama di entri kali ini... Hanya beberapa gambar Choc Peanut Butter Cake sahaja yang disajikan.... Kek ini anak Diana yang buat... Jom cuci mata dengan gambar kek ni..






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>