Saturday, November 14, 2015

~ Resipi Nasi Beriani Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:59 AM | | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Nasi Beriani Ayam atau Daging sememangnya kegemaran Diana.. Diana paling suka makan Nasi Beriani di Batu Pahat, Johor.. Sedap sesangat.. Bila tekak hendak makan Nasi Beriani, terus teringat restoran yang jual nasi beriani tu kat Batu pahat.. Tapi apa kan daya.. Jauhnya tu kena pergi seberang lautan baru dapat merasanya.. Huhuuu..

Nak tak nak kenalah memasak sendiri Nasi Beriani tu.. Rempah Beriani? Yang itu sememangnya masalah sebab tiada stock rempah beriani dari Johor pun di rumah ni.. Yang ada hanyalah Perencah Nasi Beriani Ikan Brand sahaja... Jadilah kan...

Semasa googel resipi Nasi Beriani.. Tergoda dengan resipi nasi Beriani di blog Sweet Brownies .. Apa lagi, masak la untuk menu makan malam kami malam tadi.. Alhamdulillah sedap. Terima kasih kepada tuan punya resipi kerana sudi kongsikan resipinya ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya..


:: Resipi Oleh ~ Rahimah Tamin @ Sweet Brownies  ( TQ ) 


AYAM BERIANI
  
Bahan-Bahan
  • Seekor ayam 
  • 2 senduk rempah beriani 
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 senduk tomato puri
  • 1 cawan yogurt 
  • 1/2  cawan minyak
  • 1 1/2 cawan air 
  • 2 senduk cili kering kisar
  • 1 biji bawang besar _ dibelah 4
  • 1 biji tomato _ dihiris
  • Penumis ( kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih )
  • Air asam jawa
  • 1 sudu kecil gula / madu
  • Sedikit kismis 
  • Garam 
  • Gula 

Bahan Perapan Ayam ( kisar dengan sedikit air )  
  • 3 inci kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Serai hiris ( bahagian yang putih) 


  • 1 sudu besar serbuk rempah kari  
  • Serbuk lada hitam  
  • Garam 

Bahan-Bahan Kisar
  • 2 biji bawang besar _  potong dadu 
  • 3 biji tomato _ potong dadu 
  • 7 iji cili besar hijau _ dibuang biji dan kerat 3 
  • 15 tangkai cili kering 
  • 5 ulas bawang putih 
  • 2 inci halia hiris 


Cara Memasaknya
  1. Basuh ayam dengan air asam jawa dan tepung gandum, rendam 20 minit dan toskan.
  2. Gaulkan ayam dengan bahan perapan ayam, serbuk rempah kari, serbuk lada hitam dan garam. ( Diana perap 10 minit ).
  3. Kemudian goreng ayam di dalam minyak yang panas sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  4. Campurkan rempah beriani bersama bahan-bahan kisar serta susu cair dan gaul rata.
  5. Panaskan 1 cawan minyak, tumiskan bahan penumis 4 sekawan, bancuhan rempah dan bahan kisar tadi, tomato puri, yogurt, sedikit susu cair dan garam. Kacau rata ( kacau selalu sebab takut hangit ). Tumis sehingga garing.
  6. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi dan kacau rata.
  7. Masukkan bawang besar yang dibelah 4, hirisan tomato serta air asam jawa atau air perahan limau,  1 sudu kecil gula / madu atau secukup rasa, kismis serta 1 1/2 cawan air.
  8. Masak sampai terbit minyak atau kuahnya pekat. Perasakan dengan garam. Sesuaikan rasa.
  9. Angkat dan sedia untuk dihidang. 

** NOTE ~ SETELAH MEMASAK LAUK BOLEHLAH KITA MEMASAK NASINYA YA. 




NASI BERIANI
  
Bahan-Bahan
  • 1 kg beras moghul ( Faiza ) _ basuh bersih dan rendamkan sebelum mula memasak lauk
  • 2 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 inci halia _ dihiris
  • 3 ulas bawang putih _ dihiris
  • Kulit kayu manis
  • Bunga cengkih
  • Bunga lawang 
  • Buah pelaga
  • 1 senduk rempah beriani ( khas untuk nasi ada sebenarnya kat Johor )_ Diana guna Perencah Nasi Beriani Ikan Brand
  • 2 senduk Buttercup/planta  _ Diana gantikan dengan 2 senduk minyak sapi 
  • 1 senduk minyak goreng ayam
  • Segenggam atau 1 kotak kecil kismis 
  • 1/2 cawan susu cair
  • 6 cawan air
  • Tomato _ dihiris ( Diana potong dadu kecil )
  • Daun pandan
  • Seikat daun ketumbar 
  • Bawang goreng
  • Pewarna kuning telur / kaskas ( susah nak cari )
  • Sedikit biji gajus goreng _  Diana tambah 

Cara Memasaknya

  1. Toskan beras dan ketepikan.
  2. Panaskan butter / minyak sapi dan minyak goreng ayam tadi dan masukkan bahan penumis 4 sekawan. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan bawang besar, halia dan bawang putih hiris, kacau hingga bangkit bau.
  4. Masukkan rempah yang dicampur dengan susu cair, daun pandan, kismis dan garam.
  5. Kacau selalu, setelah rempah terbit minyak dan wangi masukkan 6 cawan air.
  6. Setelah mendidih masukkan beras. Tutup periuk dan masak nasi hingga separuh masak atau hampir masak. Angkat.
  7. Salin nasi ke dalam bekas lain.
  8. Guna periuk tadi ( rice cooker ), masukkan separuh nasi yang separuh masak tadi dan ratakan.
  9. Tuangkan sedikit susu cair, titikkan sedikit pewarna kuning, letakkan 4 ketul ayam beriani bersama sedikit kuahnya, separuh hirisan tomato, sedikit biji gajus goreng, hirisan daun ketumbar dan sedikit bawang goreng.
  10. Kemudian, masukkan baki nasi tadi dan ratakan.
  11. Buat langkah seperti No.9.
  12. Akhir  sekali tutup semula periuk dan masak semula sampai nasi masak.
  13. Hidang nasi bersama acar timun mentah, ayam beriani ( resipi di atas ) atau lauk kegemaran masing-masing.


Diana gabungkan nasi beriani ini bersama Ayam Ros pandan, Ayam Beriani dan Acar Timun Mentah. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Jus Tembikai Mint...

Sheery Dream Cakes | 7:30 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Buah tembikai sememangnya sedap dimakan atau dibuat jus khususnya pada musim panas... Untuk rasa yang lebih segar , boleh campurkan dengan sedikit daun mint cincang ke dalam jus tembikai... Pasti anda semua sudah tahu cara menyediakannya bukan? 

Tapi apa kata kita tengok cara menyediakannya di sini pula.


JUS TEMBIKAI MINT
  
Bahan-Bahan
  • Tembikai ( kuning atau merah )_ buangkan kulit dan bijinya, dipotong dadu
  • Daun mint _ dicincang
  • Sedikit air sejuk
  • Ais secukupnya
  • Gula halus secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan tembikai, air dan gula ke dalam blender dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
  2. Letakkan ais dan sedikit daun mint cincang ke dalam gelas.
  3. Kemudian tuangkan jus tembikai tadi dan sedia untuk dinikmati.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Jus Tembikai Susu...

Sheery Dream Cakes | 7:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lagi sekali bersiaran bersama Jus Tembikai.. Tetapi kali ini bersama Jus Tembikai Susu pula ya.. Jom terus semak resipi yang mudah ni...


JUS TEMBIKAI SUSU
  
Bahan-Bahan
  • Tembikai ( kuning atau merah )_ buangkan kulit dan bijinya, dipotong dadu
  • Sedikit air sejuk
  • Susu pekat secukup rasa
  • Ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Masukkan tembikai, air dan susu pekat ke dalam blender dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
  2. Letakkan ais ke dalam gelas dan tuangkan jus tembikai tadi.
  3. Sedia untuk dinikmati. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 12, 2015

~ Resipi Dalca Daging / Kari Sayur Campur Daging...

Sheery Dream Cakes | 12:00 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera... 

Hari ini bersiaran bersama resipi Dalca Daging / Kari sayur campur daging kegemaran kami sekeluarga.. Dulu Diana pernah kongsikannya di sini. Cuma dulu Diana guna makanan laut dan hari ini Diana gantikannya dengan daging pula.. Jenis sayuran yang ingin digunakan bolehlah digantikan dengan jenis sayuran kegemaran masing-masing.. Jom tengok resipinya..


DALCA DAGING
  
Bahan-Bahan
  • 500 gm daging _ dihiris nipis dan direbus hingga empuk ( jangan buang air rebusan daging )
  • 1 biji terung panjang _ dipotong 1 1/2 inci panjang, dibelah 2 dan belah tengahnya tapi jangan putus
  • 200 gm ubi keledek berwarna oren _ kupas kulitnya dan dipotong kecil
  • 3 tangkai kacang panjang _ dipotong 1 1/2 inci panjang 
  • Kacang dal _ direndam dan rebus hingga lembut ( Diana tidak bubuh )
  • 1 batang serai _ dititik 
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 tsp jintan manis
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 3 1/2 tbsp serbuk kari daging Baba's dicampur dengan sedikit air panas
  • Santan dalam kotak Ayam Brand secukup kegunaan
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula

Bahan-Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih
  • 40 gm udang kering _ direndam dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan toskan
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci halia

Bahan Tumis
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga 
  • 1 tangkai daun kari _ Optional 


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar, jintan manis dan serai. Tumis hingga garing.
  3. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging bersama air rebusan dan tambahkan air jika perlu.
  5. Seterusnya masukkan ubi keledek dan masak hingga ubi separuh masak.
  6. Masukkan kacang panjang, terung dan kacang dal. Gaul rata dan masak hingga sayuran masak.
  7. Tambahkan asam gelugur, santan, perencah pati ayam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  8. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.

:: Gambar di versi lepas ::








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>