Bertemu kembali dengan resipi Ayam Masak Lemon.. Jom selongkar resipinya..
AYAM MASAK LEMON
- Dada ayam _ belah 2
 - Gula
 - Sos plum
 - Lada hitam
 - Garam
 
Bhn² B ( Sos )
- Sos plum
 - Sos tiram
 - Gula
 - GaramBawang putih _ d cincang
 - Bawang merah_ d cincang
 - Halia _ d cincang
 - Lemon _ ambil airnya sahaja
 
Bhn² C
- 1 1/2 tbsp tepung jagung
 - 1 1/2 tbsp tepung gandum
 - ( ** Satukan kedua² tepung d atas.. Gaul hingga sebati )
 - Kuning telur
 
Cara²
- Campurkan kesemua Bhn² A. Perap selama 1 jam.
 - Setelah itu, celupkan ayam yang d perap tadi ke dalam kuning telur.
 - Salut kan ayam dengan campuran tepung gandum dan jagung.
 - Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak kekuningan... Angkat dan toskan.
 - Potong dan susun d atas piring.
 - Susun hirisan lemon di atas ayam tadi.
 - Tuangkan sosnya...
 
Cara² menyediakan sos
- Tumis bhn² cincang hingga terbit wanginya.
 - Campurkan sos plum dan sos tiram. Gaul rata.
 - Kemudian masukkan gula dan garam jika perlu.. biarkan ianya mendidih seketika.
 - Setelah itu tuangkan d atas ayam yang telah d goreng tadi.
 - Hidang..
 


kak diana sos plum tu mcm mn rupenye?
ReplyDeleteyer saidah akak cayang... ok2 nnt akak letak gambar sos plum tu kat cnie yer...:)
ReplyDelete