Hari ni seharian kat dapur... pagi tadi jer dapat jenguk blog ni... Sibuk sikit buat kek kukus .. Cuma dapat 2 biji kek kukus lapis jer untuk hari ni..  Kek Kukus Lapis Masam Manis dan Kek Kukus Lapis Batik Naza... Esok sambung lagi.. :). 
Jom semak resipi kek kukus ni...
KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
Bahan-Bahan
- 5 biji telur
 - 250 gm mentega
 - 1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
 - 1/2 cawan gula halus _ boleh guna gula kastor
 - 1/2 tin kecil susu pekat ( krimer manis cap junjung )_ Diana bubuh 194 gm
 - 1 tsp esen vanilla
 - 1 tsp baking powder
 - Haw Flakes secukupnya
 - Pewarna hijau, merah dan kuning
 
Cara-Cara 
- Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
 - Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
 - Kemudian masukkan telur dan putar lagi
 - Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
 - Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
 - Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
 - Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
 - Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
 - Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau merah. Buat begini sehingga adunan habis.
 
![]()  | 
| :: Gambar A :: | 
![]()  | 
| :: Kek Kukus Lapis Masam Manis :: | 




No comments:
Post a Comment