Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 
Hari ini kita semak pula resipi Udang Sambal Belacan yang memang menjadi kegemaran kami sekeluarga…
UDANG SAMBAL BELACAN
Bahan-Bahan
- 700 gm udang bersaiz besar _ dibelah belakangnya dan buangkan uratnya
 - 4 ulas bawang merah _ dicincang halus
 - 8 ulas bawang putih _ dicincang halus
 - 2 biji bawang besar _ dihiris kasar
 - 10 tangkai cili kering
 - 1 tbsp belacan _ digoreng bersama sedikit minyak atau dibakar ( Diana lebih suka belacan yang digoreng bersama dengan sedikit sahaja minyak )
 - Sedikit air
 - Air asam jawa
 - Gula secukup rasa
 - Minyak untuk menumis dan menggoreng
 
Bahan-Bahan Perap
- 1/2 tbsp serbuk lada hitam
 - 1 tbsp serbuk lada putih
 - Sedikit gula
 - Garam
 
Cara-Cara
- Perap udang bersama garam, gula, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih selama 10 - 15 minit.
 - Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Kemudian masukkan belacan goreng / bakar dan tumbuk lagi hingga sebati. Ketepikan.
 - Setelah itu goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
 - Di dalam kuali yang lain, tumis bawang merah dan bawang putih bersama sedikit minyak hingga naik aromanya.
 - Masukkan cili kering dan belacan yang telah ditumbuk. Masukkan sedikit gula dan tumis hingga pecah minyak.
 - Tambahkan sedikit air dan air asam jawa. Biarkan ianya mendidih.
 - Setelah itu bolehlah masukkan udang goreng dan sesuaikan rasa.
 - Masukkan hirisan bawang besar dan gaul rata. Masak seketika.
 - Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.
 





No comments:
Post a Comment