Selamat petang semua... Hari ni seharian hujan kat sini... Sejuk jer.. Kalau makan mee sup memang best kan time hujan² ni.. Tu yang Diana masak Telur Sup ni... Resipi yang mudah sahaja untuk disediakan.. Jom semak apakah bahan-bahan yang diperluakan..
MEE TELUR SUP
Bahan-Bahan Untuk Mee Telur
- 2 biji telur
 - 1 tsp tepung jagung
 - 1 1/2 tbsp tepung gandum
 - 1 1/2 tbsp air
 - Garam
 - Serbuk lada putih
 
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bhn² di atas. Pukul sebati dan tapis adunan.
 - Dadar adunan seperti mendadar telur. Angkat dan gulung dengan kemas. Potong dengan pisau.. Rujuk gambar A .
 - Susun sedikit mee di dalam mangkuk.
 - Ketepikan.
 
::  Gambar A  ::
~ Bebola Daging & Ayam...
- 125 gm daging cincang
 - 50 gm isi ayam cincang
 - 1/2 tsp serbuk lada putih
 - 1 tbsp tepung jagung
 - 1 biji putih telur
 - 1/2 tsp garam ( atau secukup rasa )
 - 1 tsp minyak bijan
 
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn di atas. Perap selama 10 minit.
 - Bulat-bulatkan dan rebus / kukus bebola sehingga ianya masak.
 - Angkat dan toskan.
 - Susun beberapa biji bebola daging dan ayam di atas mee telur yang telah d susun d dalam mangkuk tadi.
 - Ketepikan.
 
~ Untuk Kuah...
Bahan-Bahan
- 125 gm udang _ d buang kepala dan kulitnya.
 - 200 gm isi ayam _ d hiris nipis
 - 7 biji baby carrots - d hiris nipis
 - 3 ulas bawang putih _ d cincang
 - 1 tbsp kicap cair
 - 1 tbsp minyak bijan
 - 1/2 tsp serbuk lada putih
 - 1 tsp perencah pati ikan bilis tumix
 - 1 tsp seasoning Maggi
 - 5 cawan air
 - Garam secukup rasa
 - Minyak untuk menumis
 
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak.. tumis bawang putih hingga wangi.
 - Masukkan ayam, udang dan baby carrots. gaul rata.
 - Tambahkan air, perencah pati ikan bilis, serbuk lada putih dan garam. Sesuaikan rasa.
 - Biarkan ianya mendidih dan ayam masak.
 - Tutupkan api dan tuang ke dalam mangkuk yang berisi mee dan bebola daging & ayam.
 - Hidang.
 




Klu x pkai minyak bijan bole ke...???
ReplyDelete