pages

Sunday, May 21, 2017

~ Resipi Kek Onde-Onde...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekali lagi Diana ingin kongsikan resipi ini. Di entri yang lepas ( Klik DI SINI ) Diana kongsikan versi cupcakes, hari ini Diana buat pula versi kek. Kek Onde-Onde memang kegemaran Diana dan keluarga. Begitu juga versi kuih tradisional, ianya kegemaran kami sepanjang masa. Kuih yang sentiasa ada terhidang untuk menu berbuka puasa, Onde-Onde Gula Melaka. Diana pasti ramai yang suka makan kuih tu kan.

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk kali ini. Jom semak resipinya di bawah.

:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )


ONDE-ONDE CUPCAKES
Makes 12 cupcakes

Real Pandan Extract
  • 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
  • 1/2 cup water
Method
  1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
  2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
  3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


Pandan Cupcake
( Buat 2 kali adunan di bawah untuk versi kek | guna loyang 8 1/2 inci dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau sehingga kek masak )
  • 1 1/2 cups plain flour _ ( Diana bubuh 1 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung kek )
  • 1 1/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cups caster sugar
  • 125g unsalted butter at room temperature
  • 2 tablespoons real pandan extract
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk

    Method

    1. Preheat oven to 180 deg.
    2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
    3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
    4. Add in eggs, one at a time.
    5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
    6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
    7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
    8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
    9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.

    Sirap Gula Melaka
    :: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )

    Bahan-Bahan
    • 200 gm gula melaka
    • 2 cawan air

    Cara-Cara
    1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy. 
    2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
    :: NOTE ~
    Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.


    Untuk versi kek onde-onde ini Diana gabungkan dengan Cream Cheese Frosting. Resipinya rujuk di bawah ya.

    Bahan-Bahan Frosting & Hiasan
    • 500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
    • 227 gm unsalted butter _ pada suhu bilik
    • 1 cawan - 1 1/2 cawan gula aising _ di ayak  ( jika anda tidak suka manis, boleh bubuh 1 cawan. Jika yang suka manis tu bolehlah bubuh 1 1/2 cawan ya ) 
    • 1 tbsp sirap gula melaka _ rujuk resipinya di atas 
    • Hawaiian coconut flakes secukup kegunaan untuk hiasan

    Cara-Cara
    • Pukul cream cheese seketika. Kemudian masukkan unsalted butter dan pukul sebati.
    • Kemudian masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang.
    • Masukkan sirap gula melaka dan pukul rata.
    • Ambil sekeping kek dan lapis kek dengan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. Lapiskan lagi dengan sekeping kek dan ulang proses ini hingga kek habis digunakan.
    • Sapukan keseluruh kek dengan krim dan hias mengikut kreativiti masing-masing. 



    5 comments: