Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Sekali lagi Diana ingin kongsikan resipi ini. Di entri yang lepas ( Klik DI SINI ) Diana kongsikan versi cupcakes, hari ini Diana buat pula versi kek. Kek Onde-Onde memang kegemaran Diana dan keluarga. Begitu juga versi kuih tradisional, ianya kegemaran kami sepanjang masa. Kuih yang sentiasa ada terhidang untuk menu berbuka puasa, Onde-Onde Gula Melaka. Diana pasti ramai yang suka makan kuih tu kan.
Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk kali ini. Jom semak resipinya di bawah.
:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )
ONDE-ONDE CUPCAKES
Real Pandan Extract
- 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
 - 1/2 cup water
 
Method
- Blend the pandan leaves and water together in a blender.
 - Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
 - Squeeze out as much juice as you possibly can.
 
Pandan Cupcake
( Buat 2 kali adunan di bawah untuk versi kek | guna loyang 8 1/2 inci dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau sehingga kek masak )
- 1 1/2 cups plain flour _ ( Diana bubuh 1 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung kek )
 - 1 1/4 teaspoons baking powder
 - 1/2 teaspoon salt
 - 3/4 cups caster sugar
 - 125g unsalted butter at room temperature
 - 2 tablespoons real pandan extract
 - 2 eggs
 - 1/2 cup milk
 
Method
- Preheat oven to 180 deg.
 - Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
 - Beat butter and sugar together until white and fluffy.
 - Add in eggs, one at a time.
 - Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
 - Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
 - Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
 - Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
 - Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.
 
Sirap Gula Melaka
:: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )
Bahan-Bahan
- 200 gm gula melaka
 - 2 cawan air
 
Cara-Cara
- Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy.
 - Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
 
:: NOTE ~
Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.
Untuk versi kek onde-onde ini Diana gabungkan dengan Cream Cheese Frosting. Resipinya rujuk di bawah ya.
Bahan-Bahan Frosting & Hiasan
- 500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
 - 227 gm unsalted butter _ pada suhu bilik
 - 1 cawan - 1 1/2 cawan gula aising _ di ayak ( jika anda tidak suka manis, boleh bubuh 1 cawan. Jika yang suka manis tu bolehlah bubuh 1 1/2 cawan ya )
 - 1 tbsp sirap gula melaka _ rujuk resipinya di atas
 - Hawaiian coconut flakes secukup kegunaan untuk hiasan
 
Cara-Cara
- Pukul cream cheese seketika. Kemudian masukkan unsalted butter dan pukul sebati.
 - Kemudian masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang.
 - Masukkan sirap gula melaka dan pukul rata.
 - Ambil sekeping kek dan lapis kek dengan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. Lapiskan lagi dengan sekeping kek dan ulang proses ini hingga kek habis digunakan.
 - Sapukan keseluruh kek dengan krim dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
 




Milk tu fresh milk or condensed milk ye?
ReplyDeletesaya guna fresh milk ya
ReplyDeletehoo maii ggadd.. .kek ni nampak hi class.... salluteee :)
ReplyDeleteCan I substitute the milk with coconut milk?
ReplyDeleteAziah,
ReplyDeleteI'm not quite sure with that as I've never tried using coconut milk before.