pages

Wednesday, June 7, 2017

~ Resipi Spaghetti Bolognese...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Spaghetti Bolognese ni merupakan satu lagi menu bersahur kami kelmarin pagi. Masak yang mudah-mudah sahaja. Masak menu permintaan seisi keluarga. Kebetulan kelmarin tu semua sepakat pula nak makan menu masakan barat. Tu lah masak Burger Ayam & Daging dan Spaghetti Bolognese ni. Resipinya mudah sahaja. Jom tengok resipinya.


SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-Bahan
  • 1/2 bungkus spaghetti _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 batang sosej _ dicincang halus
  • 4 ulas bawang puih _ dicincang
  • 175 gm sos tradisi Prego ( 1/2 botol )
  • 175 gm sos cendawan Prego ( 1/2 botol )
  • Sos tomato secukup rasa
  • Air secukup kegunaan
  • Garam
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam Tumix _ ( optional )
  • Keju parmesan parut
  • Minyak zaitun

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk dan masukkan bawang putih cincang. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan daging ayam kisar dan sosej cincang. Gaul dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sos tradisi dan sos cendawan Prego serta sos tomato. Gaul rata.
  4. Tambahkan air secukup kegunaan. Biarkan ianya mendidih.
  5. Renih sos sehingga kepekatan yang diingini.
  6. Masukkan garam, gula dan perencah pati ayam Tumix.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama spaghetti.
  9. Taburkan keju parmesan parut jika suka.






No comments:

Post a Comment