Assalamualaikum dan bertemu kembali...
Petang ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang Diana ingat sudah dikongsikan di SBK... Selongkar punya selongkar... Rupanya belum ada pun resipi Ayam Sos Tiram.. Menu ini memang kegemaran daughter sejak kecil hinggalah sekarang ini.. Sudah 19 tahun pun dia.. Namun menu ini tetap menjadi pilihan dia.. :) Jom tengok resipi kegemaran daughter ini...
Petang ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang Diana ingat sudah dikongsikan di SBK... Selongkar punya selongkar... Rupanya belum ada pun resipi Ayam Sos Tiram.. Menu ini memang kegemaran daughter sejak kecil hinggalah sekarang ini.. Sudah 19 tahun pun dia.. Namun menu ini tetap menjadi pilihan dia.. :) Jom tengok resipi kegemaran daughter ini...
AYAM SOS TIRAM
Bahan-Bahan
- 360 gm isi ayam _ Diana guna peha ayam ( buang kulit serta tulangnya dan dipotong kecil )
- 1 biji capsicum hijau _ di buang bijinya dan dipotong dadu
- 5 tangkai cili kering _ dipotong 2
- 1 biji lobak merah _ dipotong bentuk bunga
- 4 keping cendawan shitake kering _ rendam di dalam air panas dan potong 4
- 6 biji cendawan butang _ dibelah 2
- 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
- 1/2 inci halia _ dihiris
- 2 ulas bawang putih _ dicincang
- Sedikit gajus goreng
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan A
- 1 tsp kicap karamel pekat klasik Loon Kee
- 2 tbsp sos tiram Maggi
- Gula jika perlu
Bahan-Bahan B
- 1 tbsp sos tiram Maggi
- 1 biji putih telur
- 1 tsp minyak bijan
- 1 tbsp tepung jagung
- 1 tsp seasoning Maggi
- Sedikit gula
- Serbuk lada hitam
- Serbuk lada putih
Cara-Cara
- Masukkan isi ayam dan cendawan shitake kering ke dalam mangkuk. Campurkan bahan-bahan B dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
- Tumis bawang putih bersama halia dengan sedikit minyak hingga naik aromanya.
- Kemudian masukkan cili kering dan tumis lagi.
- Masukkan ayam dan cendawan shitake kering. Gaul dan biarkan seketika.
- Setelah ayam kelihatan hampir masak, bolahlah masukkan cendawan butang, lobak merah dan bahan-bahan A. Gaul dan sesuaikan rasa.
- Apabila ayam empuk, masukkan capsicum hijau dan bawang besar. Gaul dan masak seketika.
- Akhir sekali masukkan biji gajus goreng dan gaul rata.
- Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
Assalamualaikum Diana cayang...apa khabar...lamanya x jalan2...ni dah ada mood sikit lepas update blog...tu pun x tau bertahan lama mana...hehe.. Terliur tgk ayam tu...nampak menyelerakan betuiii..
ReplyDeletesalam diana...
ReplyDeleteayam sos tiram ni memang la sedap! serius akak pun suka.. tp versi diana ni lebih special.. ada mcm2 bahan dimasukkan sekali.. tentu lebih sedap kan?
but.. the most attractive here is your presentation lauk ayam dengan hidangan sampingan tu... apa sebenarnya yang mengelilingi lauk ayam tu diana? sekali pandang nampak macam roti... tp dua kali pandang.. nampak macam pie crust juga... actually.. itu yg buat hidangan ini lebih special... cuba diana share detail resepi utk dishes yang special ni? tentu ramai kawan2 lain yang juga nak tau... hehe...
sy pon mcm kak ratna..dok perati apa kt keliling lauk ayam tu..let me guess..something from keladi? sbb ada kaler pepel sikit tu..
ReplyDeleteHai Diana cayanggg....
ReplyDeleteapa khabarnya, lama tak singgah dapur dia. Nampak special betul hidangan ayam sos tiram dia, bukan doter dia saja suka, kita yang datang tengok ni pun ikut terliur!