Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi campak-campak sahaja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ni ya. Bubuhlah mengikut citarasa masing-masing. Sosnya tu boleh dicicah atau jika suka boleh digaul sekali bersama udang goreng tepung ini.
Jom semak resipinya di bawah.
:: Boleh tengok cara menyediakannya di youtube channel Melley Mey
UDANG GORENG TEPUNG
Bahan-Bahan A
- Udang bersaiz besar
- Garam
- Minyak bijan
- Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
- Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
- Parutan halia
- Parutan bawang putih
- Parutan kulit lemon
- Air perahan lemon
Bahan-bahan B ( Satukan di dalam mangkuk besar dan gaul rata )
- Garam
- Tepung ubi kayu
- Tepung jagung
- Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
- Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
- Smoked paprika
Bahan-bahan untuk sos
- Garam
- Gula
- Madu
- Sos cili
- Sos tomato
- Paste asam jawa
Bahan lain
- Minyak masak untuk menggoreng
- Satukan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. Simpan di dalam peti ais dan perap selama 15 minit.
- Panaskan minyak yang banyak.
- Saluti udang dengan tepung ( bahan-bahan B ) kemudian goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam periuk yang lain, masukkan kesemua bahan-bahan untuk sos. Masak di atas api sederhana. Biarkan sehingga mendidih dan pekat.
- Angkat dan makan bersama udang goreng tadi atau boleh juga digaul bersama udang goreng.
Hi Diana.
ReplyDeleteApa khabar?
Rindunya.... ramai blogger masakan sudah menyepikan diri.
Alhamdulillah Diana muncul kembali.
Hi akak Amie...
ReplyDeleteAlhamdulillah.. sihat. Terima kasih akak..
Ya rindu sgt kat semua.. meriahnya blog masakan suatu ketika dulu kan akak..